Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

З чілі, полуницею чи вином: сім локальних виробників незвичайних соусів

Опубліковано

Кетчуп, майонез та гірчиця – це вже банально та не цікаво. Сьогодні полиці супермаркетів просто переповнюють різноманітні соуси з найнеочікуванішими смаками. Та не кваптесь купувати перше, що впаде в око. Зверніть увагу на український продукт – з локальних овочів, без консервантів чи домішок. 

Ми підібрали крафтових локальних виробників соусів, адже в Україні їх готують на будь-який смак – від ніжно-солодких поєднань, до тих, які горять та палають у роті. 

Перець і абрикос? А чом би й ні, вважають у “Tato Pepper Jam”

Як щодо поєднати в одному соусі полуницю, м’яту, імбир та перець? А може чілі, вишню і розмарин? Такі сміливі експерименти можливі у крафтових соусах українського бренду “Tato Pepper Jam”. 

соуси
Головний інгредієнт соусів – гострий перець

“Скільки себе пам’ятаю – готую, але був момент, коли вирішив створити український гострий соус, який здивує світ”, – каже засновник компанії. Ідея створити свій бренд виникла у нього ще у 2013, коли він подорожував Індією. Дорогою від штату Гоа до Карнатаки він заблукав і випадково потрапив на поле з червоним перцем. Все, що було з собою – пляшка рому, екзотичні фрукти та свіжозірваний чілі. Чоловіку так запав у душу цей смак, що повернувшись додому він вирішив поекспериментувати з вітчизняними фруктами, овочами та перцем. 

Читайте також: З кокоса, буряка та норі: сім українських виробників корисних чипсів

У лінійці бренду сім смаків джем соусів та шість – чілі соусів. Рівень гостроти всюди різний – від легкого до пекельного. Хоч всі соуси з перцем, але підходять як до м’яса, сиру, морепродуктів, так і до морозива чи коктейлів. 

Де знайти: Сайт

Ціни: 100 грн

“Вогняр”: найгостріші соуси в Україні для справжніх вогнеїдів

І знову продукція для любителів пекельних відчуттів. “Ми впевнені, що гострий смак робить людей здоровими та щасливими”, – запевняють власники бренду “Вогняр”. 

соуси
Кожен сорт перцю, що використовує “Вогняр”, має унікальний аромат та тепловий профіль

Овочі для своїх соусів тут вирощують самостійно – у селі Нагірна, що на Черкащині. Власники відшукують насіння сортів гострого та екстрагострого перцю у колекціонерів-любителів та промислових виробників з усіх куточків світу.  До їх ферми можна завітати на екскурсію та навіть купити собі насіння, щоб самостійно поекспериментувати на балконі чи в городі. 

У їхній лінійці можна знайти доповнення до будь-якої кухні світу – ідеальний азійський соус “Адобо” для рису чи локшини, французький “Месьє Діжон” до м’яса чи мексиканський “Чипотле” до закусок.

На сайті вказана гострота кожного соусу. Одиниця вимірювання – Сковіль або SHU. Чим вищий показник – тим перчик сильніше палатиме у роті. Для справжніх відчайдух рекомендуємо найгостріший соус в Україні – Trinidad Moruga Scorpion (150 000 SHU). Спершу він може здатися досить невинним, але з кожною наступною секундою жало цього скорпіону буде невблаганно завдавати болю вашому язику.

Де знайти: Сайт

Ціни: від 75 гривень за пляшку

“Vesa”: веганські соуси та майонез для тих, хто на дієті 

“Vesa” – український крафтовий виробник пісних та веганських соусів. Склад їхніх продуктів вражає – ніяких підсилювачів смаку, барвників, ароматизаторів чи хімії, тільки натуральні інгредієнти. Тому і термін придатності обмежений – після відкриття “Vesa” зберігаються лише три тижні. 

Соус “веган майо” – корисна альтернатива класичному майонезу

У лінійці сім видів соусів – від песто до болоньєзе. Є навіть веганський майонез. Виявляється, навіть він може бути корисним, смачним та низькокалорійним одночасно – без використання яєць та хімічних домішок. Тут можна підібрати ідеальну заправку до салатів, пасти, бургерів або тостів. Як бонус в Instagram цієї гастромарки безліч корисних та вишуканих рецептів – пенне з овочами, веганський омлет з нутового борошна, брускета з тофу та багато іншого. 

Де знайти: Instagram

Ціни: від 70 грн

“Hell Daddy”: брутальні смаки, від яких роздирає горлянку

Брутальний дизайн та сміливі назви гастробренду “Hell Daddy” навряд залишать когось байдужим. “Смерть ворогам”, “Лови гранату”, “Вирви язик” – приблизно такі написи ви зустрінете на авторських крафтових соусах. Окрім того, вони повністю натуральні – ніяких барвників, загущувачів, підсилювачів смаку та консервантів. 

соус
Якщо ваш друг гурман, ідеальним подарунком може стати набір крафтових соусів у стильних дерев’яних коробках

Засновник гастромайстерні, вінничанин Олександр Горчаков, підкорив цими соусами навіть суддів “Майстер шефу”, а провокаційні назви на склянках стали приводом для сюжету на російському телебаченні. Їх там презентувати як “гострі соуси, що нагадують кров”. Мабуть, ну дуже палало. 

Читайте також: Натуральний присмак літа: 5 виробників крафтового морозива в Україні

Знайти смаколики тут можуть не тільки поціновувачі гостренького. Для тих, хто не в захваті від вогняного ефекту, є три смаки кисло-солодких соусів з незвичними поєднаннями – пряна журавлина, полуниця і хабанеро та гранат і хабанеро. Якщо ж ви все-таки хочете полоскотати свої рецептори, то варто звернути увагу на баночку “Роздери горлянку”, у складі якої найгостріший перець у світі Trinidad Scorpion. 

Де знайти: Сайт

Ціни: від 80 грн

“All stars sauce”: збирали рецепти у 38 країнах світу

Агов, гурмани тут? Ми знайшли для вас багато цікавого – грибний соус з ароматом білого трюфеля, справжній італійський Тартуфо та традиційний японський Теріякі. От тільки готують їх в Україні. 

Власники бренду “All stars sauce” по краплинах збирали рецепти своїх соусів. У пошуках ідеальних смаків вони об’їздили 38 країн, з яких привезли тільки найкращі рецепти. 

Соуси – це різноманітність, адже завдяки їм одна і та ж страва знаходить нові смакові відтінки, впевнені у “All stars sauce”

Серед їхніх цікавинок – французький делікатес, а саме цибулевий джем. У складі цибуля сорту Марс в поєднанні зі свіжою паприкою, родзинками, сухим червоним, апельсиновим соком, спеціями і гострим перцем. Це ідеальний компаньйон до м’яса, риби, бургерів, сиру, паштету з печінки. А на його створення у команди пішов цілий рік. Вони жартують, що навіть Стіна плачу в Єрусалимі не бачила стільки сліз, скільки їхня команда, коли раз за разом чистила гори цибулі. 

Де знайти: Сайт

Ціни: від 100 грн 

Сімейні натуральні соуси “Mr. Caramba”

“Mr. Caramba” – сімейний бізнес подружжя Мартинових з Дніпровщини. Тут працюють за принципом “хочеш зробити якісно – зроби сам”, тому соуси виготовляються у відносно малих кількостях, а серед робітників чоловік з дружиною та їхні батьки. 

“Кожна баночка нашого соусу виготовляється вручну. Починаючи від очищення сировини, перероблення, контролю співвідношень інгредієнтів, оцінки на смак, колір, консистенцію, закінчуючи стерилізацією тари – все проходить у нас перед очима”, – запевняють у “Mr. Caramba”. 

“Mr.Caramba” – це домашні соуси, що є результатом еволюціїї від насіння і до готового продукта

Ще один принцип бренду – максимальна натуральність. У складі ви не знайдете ніякого цукру, крохмалю або згущувачів. Виготовляють продукт з локальної сировини – щось вирощують своїми силами, щось закуповують у місцевих фермерів. 

В асортименті як класичні та звичні нам соуси – “Димний барбекю”, “Домашній сацебелі”, так і екзотичні мікси на кшталт “Вишні та часнику” або ж “Брусниці з червоним вином”. 

Де знайти: Сайт

Ціни: від 89 грн

Якщо джем, то з бекону: соуси “БоЇм” від подружжя мандрівників 

Ви коли-небудь задумувались, як смакує джем з бекону та бурбону? Бренд “БоЇм” задумався і зробив. Тому якщо хочеться чогось незвичайного – це саме те, що треба. У складі безпосередньо сам бекон, кленовий сироп і цибуля для солодкості, бурбон і часник для аромату, чілі для пікантності. А смакує такий соус як до м’ясних страв, так і до … морозива. 

“БоЇм” об’єднав кулінарні традиції з усіх куточків світу, тож тут можна знайти національні соуси різних країн

“БоЇм” – це сімейне виробництво, яке заснувало подружжя завзятих мандрівників Олександр та Марина Черноголов. Львів’яни зібрали у своїй лінійці смаків найекзотичніші соуси – тут можна знайти африканську харіссу, індійське чатні, корейський кімчі та багато чого іншого.  

«Ми любому подорожувати і їсти. Першим ділом в подорожах шукаємо місцеву їжу. Розшукуємо такі місця, де готують власники, а якщо вдається потрапити до місцевих на кухні – це рай», – розповідають засновники української гастромарки.

Читайте також: Черкаський абсент та тернопільський віскі. П’ять крафтових алкогольних напоїв від українських виробників

Окрім екзотичного беконового джему з бурбоном, «БоЇм» готує ще 10 смаків крафтових соусів, 12 видів солодких та солоних карамелей, 7 смаків ігристої комбучі. 

Де знайти: Сайт

Ціни: від 65 грн 

Суспільство

На Хмельниччині державі повернули пам’ятку археології національного значення

Опубліковано

У власність держави повернуто пам’ятку археології національного значення – Городище літописного міста Тихомель ІХ-ХІІІ століть, яке розташована на території Ямпільської громади Хмельницької області.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Зазначається, що 5 гектарів під Городищем під час інвентаризації незаконно віднесли до земель сільськогосподарського призначення та передали у комунальну власність громади. Через це порушено виключне право власності держави на особливо цінні землі, а також створено реальні ризики пошкодження частини археологічної спадщини, наголосили в ОГП.

“Аби не допустити її знищення, обласна прокуратура пред’явила до суду позов про зобов’язання повернути ділянку вартістю понад 75 мільйонів гривень законному власникові. Позовні вимоги суд задовольнив”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Щастя належить безстрашним: подружжя лікарів з Дружківки відкрило мережу перукарень у Донецькій області

В Офісі генпрокурора додали, що пам’ятка розташована на території Ямпільської громади. Взята на державний облік ще в 1971 році. Цей об’єкт культурної спадщини і землі, на яких він знаходиться, є власністю держави.

Оборонні вали літописного давньоруського міста Тихомель, за однією із версій, були зведені за наказом київського князя Володимира Великого. Нині з валів городища, які збереглися, відкривається панорама долини річки Горинь. Поруч розташовані руїни єдиної в Україні аріанської каплиці XVI століття.

Нагадаємо, фонд оголосив конкурс на проєкти відбудови на Північній Салтівці.

Фото: Офіс генерального прокурора

Читати далі

Суспільство

Україна піднялася у рейтингу букмекерів потенційних лідерів Євробачення-2024

Опубліковано

Букмекери оновили свої прогнози та назвали нових потенційних лідерів цьогорічного пісенного конкурсу Євробачення, серед яких є й Україна.

Про це повідомляє Eurovision World.

Перше місце на конкурсі пророкують Хорватії. ЇЇ представляє співак Baby Lasagna з піснею “Rim Tim Tagi Dim”.

Йому вдалося обійти швейцарського співака Nemo з піснею “The Code”, який може посісти другу сходинку. На третьому місці може опинитися Україна. Четверте місце букмекери пророкують Ірландії, а п’яте – Італії.

Читайте також: Alyona Alyona і Jerry Heil встановили рекорд на Євробаченні 2024

Нагадаємо, фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» відтепер можна переглянути в українських кінотеатрах.

Фото: Євробачення 2024

Читати далі

Суспільство

В Україні запускають гарячу лінію психологічної підтримки для військовослужбовиць

Опубліковано

В Україні запускають гарячу лінію психологічної підтримки для військовослужбовиць.  На гарячій лінії служби працюють дев’ять психологинь. Вони мають відповідну освіту та пройшли навчання з військової психології, пояснюють в організації.

Про це повідомляє видання village.

Тут допомагатимуть із запитами щодо відчуття самотності й втрати мотивації, погіршення ментального здоров’я (ПТСР, депресивні, тривожні стани, проблеми зі сном) й суїцидальних думок.

Читайте також: Роботодавці зможуть отримати компенсацію за працевлаштування ВПО: як це зробити

Також можна звертатися у разі виникнення будь-якого виду насильства чи булінгу й проблем у спілкуванні з близькими.

Психологині надаватимуть допомогу військовослужбовицям у чаті онлайн, а запити приймають через чат-бот за посиланням. Також є формат безплатних консультацій з можливістю продовження спілкування у інших форматах. 

Нагадаємо, у Дії пояснили, як користуватися чатом єВорог.

Фото: Марш Жінок

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення