Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
Інстаграм Інстаграм

Суспільство

Екологія в Інстаграм: шість українських екоблогерів

Опубліковано

Екологічним бути модно і все більше людей усвідомлює, наскільки це необхідно. Проте й досі не всі розуміють, як правильно сортувати сміття, яка продукція є справді екологічною та що купувати, щоб зберегти довкілля. Ми зібрали для вас екоблогерів в Інстаграм, які своїм прикладом надихають на захист навколишнього середовища та свідоме споживання. Завдяки їм можна трохи більше розібратись у тому, куди здавати пластик і скло, чому екоторбинки – це добре та чому потрібно мати горнятка для кави з собою. 

1. Маріанна Бойко – надихає відмовитись від пластику

“Сталість, свідомість, екологічність, zero waste. Ці поняття впевнено входять в реалії нашого життя. Тепер не достатньо викинути сміття в сміттєвий контейнер. Потрібно розуміти, з чого складаються ці види відходів, чи можна їх правильно утилізувати, чи можна було взагалі їх уникнути”, – каже Маріанна Бойко, тренерка з екологічного стилю життя.

Вона веде свій блог в Інстаграмі та має сайт, де розповідає про екозвички, компостування та сортування відходів, навчає піклуватись про навколишнє середовище. Наприклад, блогерка радить користуватись бамбуковою щіткою та сухим шампунем, не купувати зайвого та завжди носити з собою торбу з тканини. Крім того, Маріанна зможе вас навчити, як виростити люфу (екологічна губка для миття посуду) власноруч!

Блогерка має свій магазин, де продає стильні екосумки. Також Маріанна є авторкою книги “104 дні без поліетилену”, у якій надихає відмовитись від пластику у побуті та почати компостування на балконі.

2.  Еколайфхаки в Інстаграм у Ольги Матюшенко

Це відома екотренерка, яка навчить вас правил сортування, розкаже, де придбати екотовари, а також як позбутися пластику у повсякденному житті. Ольга веде свій блог в Інстаграм та на Youtube, де розвінчує міфи. Наприклад, на її сторінках можна знайти багато інформації про те, чи екологічні феєрверки, що відбувається з повітряними кульками, які запускають у небо та чи дійсно в Австралії все так погано з пожежами. А ще у своєму блозі Ольга веде постійну рубрику “прийму – віддам”, де люди можуть обмінятись речами, або просто віддати непотрібне.

Вперше про сортування сміття та переробку Ольга дізналась з підручника фінської мови. А також дівчина побувала у Фінляндії та на власні очі побачила, як там відповідально ставляться до питань екології. Тоді ж вирішила почати сортувати сміття і в Україні. Тепер Ольга веде екологічний спосіб життя та навчає цьому майже 15 000 підписників.

Читайте також: Карантин – час жити екологічно. 8 побутових екотоварів на кожен день

На її сторінці можна знайти багато еколайфхаків – як зробити фестивалі екологічними, які мобільні додатки допоможуть зберегти довкілля та які фільми та книги подивитись, щоб стати більш екосвідомими.

3. Лєра Кіт – про проблеми відходів у Львові

“Живу в стилі екологічного мінімалізму і переконана, що мінімізувати можна все від речей до відходів”, – каже про себе екоблогерка Лєра Кіт. Жінка веде екологічний спосіб життя та розповідає екопринципи своєї родини у блозі в Інстаграм та на власному сайті. Крім того, Лєра займається проблемою відходів у Львові разом із “Zero Waste Lviv”. Тому пости про екологію від блогерки можна почитати і на сторінці організації. У блозі можна знайти багато корисного, наприклад, як зменшити кількість пластику у власному домі, де купити екологічні товари, як вибрати екоподарунок.

“Кількість викидів в атмосферу від домогосподарств (так-так, це коли ви свою хатку опалюєте чи освітлюєте), промисловості, транспорту, сільського господарства, спалення відходів та викидання органічних відходів у загальні смітники вже перевищує всі допустимі норми. Що ми з вами можемо зробити: 

  • Вимикайте світло, коли в ньому немає потреби.
  • Закривайте кран, коли вам не потрібна вода (наприклад, під час чищення зубів).
  • Користуйтесь електротранспортом.
  • Пересувайтеся містом на велосипеді чи пішки.
  • Зменште споживання м‘яса (хоч трошки).
  • Компостуйте органічні відходи.
  • Якщо побачите, як хтось палить траву чи листя, зупиніть і поясніть чому це погано
  • Мінімізуйте кількість відходів. Можна почати з одноразового пластику, який не переробляється, бо спалення – не вихід з ситуації”, – пише Лєра у своєму блозі. 

Крім того, блогерка разом із чоловіком створила проєкт “NABAZARI”, де продають органічні крафтові та фермерські продукти. 

4. Наталі Литвин – сортування сміття у власній квартирі

Наталі Литвин – відома тернопільська блогерка, за життям якої щодня спостерігає 1 млн підписників. Дівчина пише про моду, лайфстайл, подорожі, а також часто підіймає у блозі важливу тему – екологію. На початку карантину Наталі почала сортувати сміття. У власній квартирі разом з чоловіком блогерка розмістила коробки для пластику, паперу та скла. Перед відправкою сміття у спеціально відведені місця, подружжя миє пластик та упаковки і лише після цього відправляє на перероблення чи знищення. Весь процес Наталі демонструє у своєму блозі, тим самим спонукаючи підписників до екологічного способу життя.

Читайте також: Україномовні блогерки-мільйонники: на кого варто підписатись в Інстаграм

“Я прагну до #zerowaste. І це не про сортування сміття, це про НУЛЬ відходів. Це такий набір принципів, які спрямовані на зведенні до мінімуму кількості сміття шляхом повторного використання речей чи відмови від них. Звісно, не від усього можна відмовитись. Але є те, що кожному під силу. Наприклад, брати какао з собою можна не в одноразовий паперово-пластиковий стаканчик, а у свою термочашку; пити коктейль можна без трубочки або носити свою металеву; непотрібні речі не у смітник, а потребуючим людям, на olx, гаражний розпродаж; пляшка для води може бути використана безліч разів”, – пише Наталі у своєму блозі. 

Крім того, дівчина разом з партнеркою по бізнесу запустила власний екобренд. Це одяг, який на 100% складається з натуральних або перероблених матеріалів –  ґудзики – зі шкаралупи кокоса, з мушлі, з переробленого пластику, тканина – з переробленого океанічного сміття та листя евкаліпту, шкіра – з ананаса, бирка – з океанічного сміття. 

5. Лада Полтавська – про свідоме споживання і еконовини

Блог Лади Полтавської про усвідомлене споживання і slow living – рух про розмірений спосіб життя, який закликає людей вчитися заново радіти простим речам. Екоактивістка має свій відомий телеграм-канал @myecoroutine, а також блог в Інстаграм.

Лада почала говорити про екологію у 2013 році. До цього часто писала про моду, етичність. У її блогах може знайти купу інформації, яка допоможе вам у прагненні до екологічності.  Тут і про власний досвід ведення свідомого життя,  і про останні еконовини, і про лайфхаки, які допоможуть довше зберігати овочі свіжими, і про способи запобігання імпульсивних покупок, і про корисні посилання.

Читайте також: Як стати еко-френдлі: правило “п’яти R”

Блог Лади – приклад того, як жити комфортно без зайвих речей. Вона часто пише про eco-friendly заклади, вінтажні, благодійні магазини та майстерні у столиці та в інших європейських містах. Також на телеграм-каналі Лади можна знайти інформацію про закордонний досвід переробки та повторного використання речей. Загалом, дуже корисний екологічний блог.

6.  100 екозвичок разом з Олесею Вершигорою

Олеся Вершигора – відома екоактивістка, засновниця бренду AVOSKA, керівниця sustainable-консалтингу в Ozero. Блогерка веде екологічний спосіб життя, виступає за свідоме споживання та розказує про це іншим на своїй сторінці в Інстаграм. 

“Якщо ви вирішили перейти на сторону екологічного способу життя, саме ці 10 zero waste товарів стануть вам у пригоді: багаторазова чашка, авоська або шопер, багаторазові тканеві мішечки, багаторазова захисна маска, носовичок бавовняний, твердий шампунь, паста в пігулках, багаторазова пляшка, бамбукова зубна щітка, люфа”, – пише Олеся на своїй сторінці в Інстаграм.

Читайте також: Не гірша за корейську. Шість брендів української натуральної косметики

У блозі Олесі можна знайти практичні поради, як прикрасити стіл без пластику, як утилізувати батарейки та де придбати екологічні товари. Крім того, дівчина веде свій гайд #мої100екозвичок, де майже щодня ділиться з аудиторією про своє екологічне життя. Наприклад, відмовитись від шкіри, дарувати живі квіти, купувати тільки базовий гардероб,  користуватись безфосфатними пральними засобами чи не покривати нігті гель лаком.

Суспільство

Українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати

Опубліковано

Внутрішнім переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, після її завершення Пенсійний фонд виплатить пенсії за всі місяці невиплат.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

«До 31 березня 2024 р. для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами до 24 лютого 2022 р., тривав процес проходження фізичної ідентифікації. Це необхідно для того, щоб перевірити, чи дійсно кошти від держави отримує саме та особа, якій вони призначені. У березні термін виплати пенсії без проходження ідентифікації завершився», – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що пенсіонери-переселенці можуть пройти ідентифікацію і зараз, звернувшись особисто до відділення Пенсійного фонду чи до Ощадбанку. Також можна віддалено авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Читайте також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Окрім того, є можливість зробити це за допомогою відеоконференцзв’язку (подати заявку можна на порталі електронних послуг ПФУ або через його контакт-центр за номерами: 0800 503 753, (044) 281 08 70, (044) 281 08 71).

Особи, які перебувають за кордоном, можуть звернутися до дипломатичної установи України для передачі документів через вебпортал ПФУ чи поштою.

Додатково звертатися до органів Пенсійного фонду із заявою про поновлення виплати пенсії, зупиненої через непроходження ідентифікації, не потрібно.

Нагадаємо, Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу.

Фото: ПФУ

Читати далі

Суспільство

У замку в Кам’янці-Подільському відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя»

Опубліковано

В приміщенні Старого замку Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя».

Про це “Укрінформу” повідомили у Кам’янець-Подільській міській раді.

Автором виставки є Віра Литвиненко, мати бійця «Азову» Владислава Литвиненка, відомого як «Вектор», який загинув 23 березня 2022 року від артилерійського обстрілу поблизу драмтеатру в Маріуполі під час виконання бойового завдання.

Експозиція складається з понад 200 інформаційних дощок, на яких представлені світлини, біографії та нагороди за мужність кожного з полеглих захисників і захисниць Маріуполя. Наймолодшому з них було 18 років, найстаршому – 63.

Читайте також: “Це крафт” продовжив реєстрацію на грантовий конкурс “Револьверний Фонд”

«Це історії неймовірних хлопців та дівчат, їхньої жертовності, зрілості та патріотизму. І водночас — історії страждань матерів, дружин, дітей полеглих захисників, для яких, здається, відкрився ще один вид земних тортур, запроваджений біснуватим сусідом. Мета виставки — розповісти кожному українцю про цих героїчних людей, яким довелось вести бій в умовах повної ізоляції без можливості евакуювати цивільне населення», — прокоментував міський голова Михайло Посітко.

Організаторами виставки виступили громадська організація родин загиблих захисників України «Серце Назовні» та державний історичний музей-заповідник. Кам’янець-Подільський став 13-м містом, де експонується виставка, присвячена азовцям.

Вона буде відкрита з 1 травня по 31 серпня.

Нагадаємо, у Сумах розробили концепцію відновлення набережної.

Фото: Укрінформ

Читати далі

Суспільство

Ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію

Опубліковано

Ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію. Для багатьох учасників бойових дій адаптація до мирного життя є складним завданням. Однак, наявність досвіду, внутрішньої сили і бажання допомагати іншим може стати надзвичайно цінними у сфері соціальної роботи.

Згідно з повідомленням, Мінсоцполітики встановило безкоштовні курси для перепідготовки ветеранів на соціальних працівників у Державній службі центрів зайнятості.

Ця ініціатива дозволить ветеранам, ветеранкам та членам їхніх родин, які шукають нові можливості на ринку праці, отримати нову спеціальність та продовжити служити суспільству.

Читайте також: Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами

Заступниця міністра соціальної політики, Уляна Токарєва, підкреслила, що цей крок важливий не лише для підтримки ветеранів, але і для забезпечення громад спеціалістами, які можуть надавати ефективну соціальну допомогу.

Спеціалісти соціальної сфери допомагають вирішувати різноманітні питання, починаючи від програм зайнятості та фінансової підтримки, і закінчуючи безоплатною практичною допомогою та медичним обслуговуванням. Проте, їхня роль ще й полягає в тому, щоб стати опорою та розуміти потреби кожного клієнта індивідуально.

«Коли ветеран чи ветеранка повертаються в цивільне життя, вони стикаються з реальністю і мають зрозуміти, як їм рухатися далі. Якраз соціальні послуги стануть у пригоді. Саме тому – достатня кількість добре підготовлених та емпатійних соціальних працівників у громадах – це крок до успішної адаптації учасників бойових дій до мирного життя» – сказала заступниця міністра.

Навчання на курсах передбачає отримання не лише необхідних теоретичних знань, а й практичний досвід, що дозволить випускникам навчальних програм відчути себе впевнено у своїх нових професійних ролях.

Нагадаємо, військові будуть отримувати більше відпускних днів.

Фото: Мілітарний

Читати далі