Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як маріупольці створюють культурний центр власними руками (ФОТО)

Опубліковано

У Храмі Святого Петра Могили в Маріуполі розбудовують український культурний центр, пише 0629.com.ua.

Влітку будівлю розмалювали петриківським розписом, у вересні митропролит Київський та всієї України Єпіфаній освятив його, а нині в храмі вже працює школа бандури та українського живопису для дітей та дорослих, на базі якої проходять навчальні курси.

Бібліотека української літератури

Півроку тому маріупольському волонтеру Кирилу Долімбаєву прийшла ідея створення бібліотеки української літератури ім. Василя Стуса, яка стане частиною центру української культури при храмі Петра Могили.

Через соціальні мережі вдалося зібрати близько 1000 книг різних жанрів українською мовою. У майбутньому планується не тільки класична бібліотека, але і BookСrossing (коли хтось може взяти книжку назавжди, але має принесту якусь взамін) та оцифровка деяких книжок після перемовин з правовласниками. На гроші благодійників вже постелено теплу підлогу та проведено електрику в приміщенні. Проте стеля та стіни поки голі, на меблі всю суму теж ще не зібрали.

Паралельно зі створенням приміщення громадської бібліотеки – будуються сходи до майбутнього Кафедрального Собору ПЦУ у Донецькій області (єдиний такий собор нашого регіону лишився в окупованому Донецьку), який покликаний стати духовним центром Сходу України.

Школа бандури та українського живопису

Кирило Долімбаєв розповідає, що як тільки почали розписувати храм петриківським розписом, йому одразу спало на думку робити школу бандури та українського живопису ім. Василя Сліпака. Основна мета школи – не просто плекати традиції, а давати всім охочим культурно-освітній контент.

Гроші на ремонт приміщення для школи почали збирати у вересні. Все робили з нуля: опалення, електрика, Інтернет, техніка, меблі, стеля, стіни, підлога. Завдяки небайдужості як місцевих жителів, так і українців з інших міст та навіть діаспори, за 2,5 місяці вдалося завершити всі ремонтні роботи. Малювали картини на стіни українські художниці, у тому числі й Ольга Черьомушкіна, яка розписувала зовнішні стіни храму та собору.

З січня вже відбуваються заняття з гри на бандурі, петриківського розпису для дітей та вишивання рушників й вишиванок-оберегів ручної роботи. А на початку лютого розпочалися курси англійської мови для підлітків – це благодійна ініціатива навчального центру Learning centre Navigate.

Далі плануються ще такі курси: італійська мова, англійська мова для дорослих, іконопис для дітей та окремо дорослих, український піснеспів, писанкарство, українська мова для дітей та окремо дорослих, літературний аналіз.

Бандура в школі поки одна і з’явилася цікаво. Її випадково знайшли в селі Донецької області у бабусі, де вона пролежала без діла 30 років і лишилася в чудовому стані. Віддали бандуру школі за символічні, як для такого стану та типу інструменту, гроші – 7500 гривень. Це майже удвічі менше за її реальну вартість.

Ініціатор школи Кирило Долімбаєв вирішив вивчити композицію “Щедрик” на бандурі за 10 днів, щоб показати іншим, що навіть ті, хто вперше в дорослому віці бере в руки бандуру – можуть навчитися на ній грати. І в нього вийшло.

Читайте такожЯк молодь навчає літніх людей користуватися смартфонами. Історія проєкту ITbabushka

Наразі через те, що поки школа має лише одну бандуру, то й займається одна дівчинка. Заняття безкоштовні і проходять дистанційно з київським бандуристом Русланом Солоненком.

Петриківський розпис у дистанційному режимі викладає майстриня зі Львова Ольга Черьомушкіна. Її учні – дітки з багатодітної родини з пгт Нікольське Донецької області.

Дуже важливо, що все це створюється руками і за рахунок самої громади Маріуполя. 215 меценатів та благодійників, завдяки яким була створена школа, відображені на меморіальній таблиці, яка розміщується на стіні біля приміщення для занять. Меценати, які робили благодійні внески після 26 грудня 2020 року, будуть відображені на іншій меморіальній табличці, яка буде розташована на стіні майбутньої бібліотеки української літератури імені Василя Стуса.

Майбутні плани

У березні відбудеться відкриття бібліотеки української літератури імені Василя Стуса.

Наприкінці травня, за словами Кирила Долімбаєва, вже створену на той час бібліотеку об’єднають з школою бандури та українського живопису й зроблять з цих двох приміщень один освітній простір. Це буде центр української культури в Маріуполі, який працюватиме задля популяризації української культури на Сході України.

Влітку планують провести культурний етно-фестиваль, де в тому числі представлять колекцію вручну вишитого одягу з візерунками, які притаманні нашому регіону.

Читайте такожНе митець, а мисткиня. Сім українських феміністичних брендів

Протягом 2021-2022 буде відбуватися ремонт приміщень і вже наприкінці 2022 року планують відкриття собору.

Нагадаємо, волонтери відремонтувати будинок багатодітної родині на Закарпатті.

Як ми повідомляли раніше, у Полтаві рятувальники зібрали майже 40 тис. грн на доброчинність.

Усі фото: 0629.com.ua.

Суспільство

“Щоденник нареченої Христа”: документальний фільм про черниць зʼявився на Takflix

Опубліковано

Фільм Марти Смеречинської побудований на основі дворічних спостережень за життям понад 100 українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України.

Про це повідомило Divoche.media.

Про фільм

Повнометражна стрічка режисерки Марти Смеречинської ґрунтується на дворічних спостереженнях за життям понад сотні українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України. Серед них також була молодша сестра режисерки, Настя. Марта Смеречинська вивчає цю спільноту, взаємодіє з черницями та розвиває нові стосунки із близькою людиною.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Фільм “Щоденник нареченої Христа” отримав дві нагороди на фестивалі Ukrainian Doc Preview Docudays UA 2020: East Silver Caravan Award та DOK Leipzig Award. Презентація стрічки відбулася на Marché du Film — Festival de Cannes у рамках секції Cannes Docs. Зараз його можна переглянути у всьому світі з англійськими субтитрами.

Онлайн-кінотеатр Takflix передасть 10% з кожного квитка фонду “Повернись живим”, ще 50% — творцям кіно. Дивитися «Щоденник нареченої Христа» можна тут

Нагадаємо, що в Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць.

Також ми повідомляли, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Щоденник нареченої Христа

Читати далі

Суспільство

В Києві в ботсаду зацвіли півонії: фото

Опубліковано

У ботанічному саду імені Гришка квітковий рай. Бузок уже вибухає яскравим цвітом, а недавно розцвілися півонії.

Про це повідомили на офіційній сторінці ботсаду в інстаграмі.

Головним партнером бузку є півонія деревовидна, яка квітує одночасно з бузком. Це дозволяє підкреслити враження від квітування бузку та заповнити сад барвами та ароматом. Квіти півонії деревовидної мають діаметр близько 30 см, що сприяє підсиленню інтенсивності загальної кольорової палітри.

фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад

Фото: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Про устрій дендрарію в ботсаду

Сезонність та динамічність парку можуть проявлятися найбільш повно, коли певні його ділянки, завдяки великій кількості квітучих рослин, перебувають у центрі уваги, а потім змінюють своє положення. Концентрація на певних ділянках одночасно цвітучих рослин дозволяє викликати у відвідувачів сильні емоційні враження. Цей прийом успішно використовував Леонід Іванович при створенні дендрарію. Кожного сезону тут відвідувачів очікує нова композиція барвистих квітів і листя.

У травні у сирингарії розцвітає понад півтори тисячі кущів бузку і деревовидних півоній.

Нагадаємо, що в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Також ми повідомляли, що коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Фото: ботсад

Читати далі

Суспільство

В Дніпрі запрацювала дитяча залізниця: ціни та розклад

Опубліковано

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону розпочався літній сезон на найстарішій в Україні і другій за віком у світі дитячій залізниці.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Дніпровська дитяча залізниця, відкрита у 1936 році, припиняла рух поїздів лише у кілька разів: під час Другої світової війни, карантину та у перший рік широкомасштабного вторгнення.

650 юних залізничників з Дніпра під наглядом інструкторів будуть керувати поїздами, перевірятимуть стан колійної мережі, працюватимуть в якості дикторів, касирів та чергових на станціях.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Подробиці

Дніпровська дитяча залізниця працюватиме:

  • у травні, вересні та жовтні – у вихідні дні з 10:00 до 18:00;
  • у літні місяці – щоп’ятниці з 12:00 до 18:00,  у вихідні дні з 10:00 до 18:00.

Вартість дитячого квитка – 50 гривень, дорослого – 62 гривні.

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 95д.

Нагадаємо, що послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії.

Також ми повідомляли, як військовому отримати відпустку закордоном.

Фото: Укрзалізниця

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство5 днів тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: