Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як молодь навчає літніх людей користуватися смартфонами. Історія проєкту ITbabushka

Опубліковано

Рік тому школярі однієї з київських шкіл взялися за розв’язання актуальної проблеми — навчити бабусь та дідусів усієї країни користуватися Viber, інтернетом, YouTube, онлайн-банкінгом та іншими зручностями сучасного світу. Відтак з’явилася платформа ITbabushka, де люди старшого покоління проходять онлайн-курси, щоби навчитися користуватися смартфонами.

У карантин пенсіонери опинилися в групі ризику, тому для них це можливість вирішувати свої справи онлайн, залишаючись вдома. Засновниця проєкту Вікторія Конащук розповіла, як бажання навчити своїх бабусь користуватися смартфоном стало поштовхом до створення курсів із цифрової грамотності.

Вікторія Конащук

Вікторія Конащук

студентка Університету Твенте, що в Нідерландах. Вивчає бізнес і IT. Дівчина родом із Миколаєва, переїхала до столиці та вже в Києві заснувала проєкт ITbabushka — онлайн-курси користування смартфонами для літніх людей.

Дводенний інтенсив для рідних бабусь

У мене є дві бабусі. На 8 Березня ми з батьками вирішили зробили їм сюрприз та подарували поїздку на двох в Австрію, місто Відень. Вони не часто бувають за кордоном і для них це був трохи шок. Вони, мабуть, місяць готувалися до цієї поїздки, а потім приїхали до нас у Київ. Обидві мої бабусі мешкають у Миколаєві. Отож залишалося два дні до їх літака. І тут я розумію, що вони не дуже добре користуються смартфоном.

Вони вміли телефонувати, так-сяк фотографувати та надсилати повідомлення. Потрібно було навчити їх багатьох речей: показати, як користуватися google-мапами, завантажити словники, щоби не загубилися та могли щось спитати в місцевих. Потім пояснювала, як робити відеовиклики у Viber, надсилати фото та відео та чому не можна фотографувати проти сонця.

Тоді ми сиділи два дні з телефонами в руках. І це ж не один раз потрібно пояснити. Бабусі можуть сказати, що все зрозуміли, проте коли просиш повторити, вони вже сумніваються, яку кнопку натиснути.

Вікторія Конащук. Придумала курси користування смартфонами для літніх людей ITbabushka

Врешті вони поїхали. З подорожі надсилали нам фото та відео — справлялися добре. Коли приїхали, кажуть: «Ми тут побачили на телефоні google maps, мізкували, що воно таке?». Хоча ми перед мандрівкою весь день розбиралися з цим сервісом. Що поробиш, просто не запам’ятали.

Так я зрозуміла, що це проблема не тільки моїх бабусь. Багато людей старшого віку не розуміють, як користуватися смартфоном. І вони просто бояться щось натиснути — «а раптом зламається».

Опитували літніх людей на вулиці

Через певний час я прийшла до своєї знайомої, з якою навчалася в одному класі. За рік до цього ми разом робили проєкт. Розповіла про ідею айті курсів для людей похилого віку. Кажу, що є проблема, потрібно якось її вирішувати. Так ми з нею почали розвивати проєкт. Важливо було дізнатися — чи дійсно багато людей не вміє користуватися смартфоном, чи це просто нам так здається.

Ми ходили по вулицях, підходили до літніх людей та запитували, чи цікаво їм було б навчатися, чи вміють вони користуватися смартфоном і чи є він у них взагалі. Через спілкування з аудиторією, зрозуміли, який формат буде найбільш зрозумілий. Виявилося, що це відео.

Одні бабусі та дідусі одразу казали, що хотіли б дізнатися про YouTube, або як вони можуть зберегти на телефон те, що побачили в інтернеті. Інші просто говорили: «я не знаю, як це зробити, але мені було б цікаво».

Читайте також: Як допомогти «стареньким»: 5 організацій, що піклуються про літніх людей

Потім ми робили онлайн-опитування серед студентів, школярів з інших шкіл. Просили молодь опитати своїх бабусь та дідусів. Були цікаві відповіді, які нас здивували. Наприклад, у формі зазначалося, що людині було б цікаво навчитися користуватися Google Диском. Ми б ніколи не подумали, що бабусям дійсно хотілося б зрозуміти, що це таке та як із ним працювати.

Перші уроки, карантин та реформована команда

Після того, як зібрали дані, почався розвиток ідеї та перші відео, які ми знімали на телефон. Ми довго шукали людину, яка б спокійно себе почувала перед камерою, не боялася й жести якої виглядали б природно. Врешті, до нас приєдналася третя учасниця Ярослава, яка стала обличчям наших курсів.

Згодом долучилася четверта дівчина, також Віка, яка складала конспекти уроків.

Ми отримали фінансування та менторську підтримку від програми UPSHIFT, щоби запустити платний курс лекцій. На виграні кошти закупили камеру, мікрофон, інше необхідне обладнання для якісного знімання відеоуроків. Також нам надали можливість записувати лекції в Хаб «Lift99 Kyiv Hub». Два місяці знімкували все там у гарних локаціях.

ITbabushka
Початковий склад команди проєкту ITbabushka. Зліва направо: Віка Терещенко, Яся Будяківська, Віка Тоцька

Але потім почався карантин, тому решту матеріалу знімали вже вдома. Проте декілька уроків усе ж не встигли відзняти, адже на початку вересня я поїхала за кордон на навчання, а дівчата сказали, що дознімають самостійно.

Так ми підтримували зв’язок із командою дистанційно в Zoom. Згодом почалося ЗНО, вступна кампанія, тому дівчата, які навчалися у випускному класі, покинули проєкт через брак часу. Уже тут, під час навчання у Твенте, знайшлися ще два хлопці, які захотіли допомогти зі зніманням та просуванням. Один із них мешкає в Києві. Тобто зараз це вже реформована команда з трьох людей.

Чому навчають та як старенькі знаходять айті-курси

Ми навчаємо літніх людей, проте таргетуємо рекламу на їх дітей та онуків. Тому що останні можуть показати, наприклад, як стареньким зробити акаунт на платформі ITbabushka. Щоби бабусі могли одразу перейти до уроків.

Пробний курс складається з п’яти безоплатних уроків тривалістю п’ять-десять хвилин. У першому відео пояснюємо, як користуватися нашим сайтом, на який стареньких завели їх онуки чи діти. А також показуємо, як додати ярлик на робочий стіл смартфону, щоби в один клік переходити на платформу. Якщо людині сподобалося, вона може пройти базовий платний курс, починаючи із шостого уроку. Його вартість становить 299 грн. Це 12 нових лекцій плюс уроки з нульового курсу.

ITbabushka для стареньких
Нульовий курс складається з 5 коротких уроків. В них пояснюється, як користуватися сайтом, пошуком в інтернеті, «Play Маркетом» та іншими функціями смартфону

Перший урок переглянули 700 відвідувачів. У наступних — кількість переглядів зменшуються. У нас це просто відео, до яких можна повернутися скільки завгодно разів, тому кожний охочий проходить навчання в зручному для себе темпі. Моїм бабусям важливо переглянути декілька разів, аби точно зрозуміти та запам’ятати, що там казали.

Лекції короткі, проте насичені. Для зручності зробили конспекти до кожного відео. Нам відомо, що часто старенькі просять дітей чи онуків роздрукувати документ. Їм зрозуміліше та комфортніше, коли інформація є перед очима. Друкуємо для них великим шрифтом і прописуємо основні пункти або послідовність дій. Відтак можна передивлятися уроки та повертатися до конспектів.

Чому довелося перезняти курс

Ми збираємо відгуки та цікавимося, чи подобається викладення матеріалу, що хотілося б покращити, чи не складний у користуванні сайт. Я його створювала в конструкторі сайтів Wix, тому для мене та команди там усе зрозуміло, а для тих, хто на ньому вперше — не дуже. Прислухаємось до побажань і редагуємо сайт у разі потреби.

Читайте також: Створила сайт у 60 років! Як бабуся в Івано-Франківську робить з пенсіонерів фрілансерів

Минулої зими, здається, ми відзняли базовий курс, запустили його на ITbabushka та раділи цій події. Але потім нам почали писати користувачі, що інформація викладається дуже швидко та вони не встигають за матеріалом. Якби ми зменшили трохи швидкість, то відео виглядало б негарно. Фрази виходили б затягнуті. Тоді вирішили видалити всі попередні уроки та перезняти заново — у повільному темпі з тривалими паузами, щоби можна було все зрозуміти.

OLX, онлайн-платежі та сумніви

Зараз ми працюємо над просунутим курсом, який складатиметься з попередніх: нульового та базового плюс 12 нових уроків. Там розповідатимемо про те, як замовляти онлайн у супермаркетах, користуватися сервісами, наприклад, OLX. Мені нещодавно телефонували та просили опублікувати оголошення на OLX. Я відповіла, що можу допомогти, але давайте краще вчитися. Вони такі: «Так, ми хочемо навчатися, розкажіть як?».

Проєкт ITbabushka
Дівчата записувати лекції в хабі «Lift99 Kyiv Hub», а в карантин — вдома

Насправді ми сумнівалися, чи робити урок про покупки онлайн, адже під час здійснення онлайн-замовлення бабусі можуть не дуже себе комфортно почувати. Вони побоюються, що гроші підуть кудись не туди та думають «ой хоч би не вкрали».

Спочатку думали відмовитися від ідеї онлай-оплат взагалі, але виявилося, що це цікаво нашій аудиторії. Так, багато хто боїться, але все ж такі запити приходили. Тим паче зараз карантин і ми подумали, що це актуально — замовляти онлайн. Люди поважного віку в групі ризику, тому вирішили зробити так, щоби вони все могли замовити та оплатити дистанційно.

Бот та спільнота для бабусь

Під час навчання в літніх людей виникає чимало питань. Плануємо зробити бота-помічника на сайті ITbabushka, який відповідатиме на їх питання. Також хочемо створити спільноту бабусь, щоб у них була одна бесіда в Viber. Тоді вони зможуть обмінюватися досвідом та допомагати один одному під час навчання. Гадаємо, для них це буде цікаво. Навіть ті ж листівки буде кому надіслати.

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі