Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Wanted Vegan: як в Україні готують бургери та нагетси без м’яса

РЕКЛАМНИЙ МАТЕРІАЛ

Опубліковано

В Україні, як і в усьому світі, з кожним роком набирають популярності веганство, тобто повна відмова від продуктів експлуатації тварин, зокрема і молока, яєць, меду та  вегетаріанство – виключення з раціону м’яса.

Водночас це не означає, що їсти залишається лише салати, адже сучасні технології дозволяють влаштувати собі повноцінний чітміл з бургерами та нагетсами, які на смак не відрізнити від м’ясних. Такі нещодавно з’явились на полицях столичних супермаркетів. Український бренд Wanted Vegan пропонує альтернативу традиційному м’ясу – веганські напівфабрикати. 

Засновник Wanted Vegan Роман Квашенко хоч і не веган, але дотримується правильного харчування та переймається проблемами екології. Його продукт для тих, хто хоче урізноманітнити харчування або ж поступово відмовитись від м’яса, але ще не готовий прощатись з його смаком.  

Роман розповів, як виникла ідея створити веганську продукцію, що у складі рослинних бургерів, як їх виробляють та чи важко було відкрити бізнес у розпал пандемії.

Роман Квашенко

Роман Квашенко

Власник компанії Technology Trade. В харчовій промисловості 17 років. Засновник бренду Wanted Vegan, що спеціалізується на веганському м’ясі.

М’ясоїд, який розшукує веганів  

Сам я не веган. Я віддаю перевагу м’ясу, як і більшість людей. То чому саме веганська продукція? Бо це тренд, який розвивається, але трохи із запізненням йде в Україну. Я побачив, що це цікаво. У Києві вже практично в кожному ресторані є веганські позиції, є окремі веганські заклади.

Хоч я і не практикую веганство, але веганські продукти люблю. Розумієте, коли я, або інша людина не хоче їсти м’яса, вона їсть рослинні продукти. Це про різноманіття страв. Вчора, наприклад, я затримався до вечора в офісі. Я зголоднів і з’їв два наші бургери просто тому, що вони смачні. Я великий їх прихильник. Не знаю, як описати, але мені реально подобаються і структура, і аромат, і смак цього продукту.

Читайте також: 5 міфів, через які заклади не запроваджують рослинні позиції в меню (та чому ці міфи – помилкові)

Чим наші бургери кращі за м’ясо? Це більш здорове харчування. Навіть в ВООЗ визнають, що зменшення споживання м’яса може знизити ризик захворювання на рак.

З початком карантину я подумав – час запускатись

В харчовій промисловості я понад 17 років. Моя компанія працює на B2B ринку, але декілька років тому я вирішив виготовляти продукцію для кінцевого споживача. Так з’явились готові маринади в пакеті під торговою маркою Easy Grill. А у вересні цього року – напівфабрикати з рослинного м’яса Wanted Vegan.

Ідея створити веганські напівфабрикати виникла у мене п’ять років тому. Я був у Німеччині на конференції, де мова йшла про сучасні тенденції в харчовій промисловості. Там казали про те, що веганство – це тренд, який потужно розвиватиметься. Вже на той час була статистика про те, що в Німеччині – м’ясній країні, де люблять сосиски, рульки, сардельки – м’ясокомбінати виробляли 7% веганської продукції. Наразі, думаю, відсоток вже більший. 

Тоді я подумав, що непогано було б цим зайнятись, тому що ніша в Україні не заповнена. Але на той момент це було не на часі, тому ідею я відклав. 

Читайте також: Їжа для веганів: 6 українських виробників рослинної продукції

А два роки тому я подорожував Америкою, був тоді у Лас-Вегасі. А це атмосфера Дикого Заходу, ковбої, каньйони…Там мені прийшла ідея про назву торгової марки Wanted Vegan. В голові виникла картинка із листівками, на яких зображені злочинці, що розшукуються (Wanted з англ. – розшукується). Такі, знаєте, у ковбойських капелюхах. 

веганство
Торгова марка Wanted Vegan, яка виробляє напівфабрикати з рослинного м’яса.

В Україні я порадився з дизайнерами. Вони сказали, що назва крута, але візуально на упакуваннях її краще не обігрувати, це недоцільно. 

Два роки робота над торговою маркою йшла повільно – ми консультувалися, тривав процес розробки технології. А коли у квітні почався карантин, я подумав, що саме час запускатись. Я зайшов у супермаркет і побачив пусті полиці та нестачу товарів. Люди почали більше готувати вдома, тому потрібно було запропонувати їм нові продукти для урізноманітнення їхнього харчування. Так, вже у перших числах вересня ми почали перші постачання наших напівфабрикатів.

З чого зроблена продукція Wanted Vegan

Наші продукти на вигляд та смак схожі на м’ясо, але в їхній основі виключно рослинні компоненти: горохові та пшеничні текстуровані білки. В них міститься більше протеїну, ніж в аналогах тваринного походження. Смак м’яса досягається шляхом правильно підібраного набору спецій. Що важливо, в складі немає сої, антибіотиків або холестерину.

У кожен продукт додають соняшникову олію для жирності. Як барвник використовується сік буряка, який робить м’ясо насиченого багряного відтінку. 

Працювати над технологією виробництва ми почали з квітня. Купували обладнання, чекали його, готували виробництво і потужності, водночас розробляли самі продукти. Процес тривав 2-3 місяці.

Веганство
Веганський бургер Wanted Vegan. На смак такі котлети не відрізнити від м’яса, але в основі пшеничні та горохові протеїни.

Пошук того самого смаку зайняв багато часу. Нам було важливо, щоб продукти на смак і запах не нагадували пшеницю або горох. Наші технологи поєднували ті чи інші інгредієнти в різних пропорціях, постійно обговорювали, що не так. Ми також проводили дегустацію з людьми, які практикують веганство та які їдять м’ясо, але хочуть урізноманітнити раціон. Потім з найкращих зразків обирали найбільш відповідний.

Технологію та смак наших продуктів нам допомагали розробляти німецькі партнери. На основі їх рекомендацій та власного досвіду наші харчові технологи вдосконалювали “м’ясо”. 

Сьогодні виробництво Wanted Vegan розташоване у Києві. Наші потужності дозволяють виробляти до п’яти тонн продукції на добу. Для цього достатньо три технологи, які працюють над продуктами, та до десяти людей на виробництві, які безпосередньо займаються виготовленням. 

Wanted Vegan не тільки для веганів

Кожна людина в якийсь момент не хоче їсти м’ясо, а хоче з’їсти салат. Правильно? Так само вона може хотіти відчути смак м’яса, але фізично з’їсти рослинний продукт. 

Не обов’язково практикувати веганство, щоб їсти веганські продукти. Існує таке поняття, як флексетаріанство. Тобто, люди сьогодні практикують веганство, а завтра – ні, сьогодні їдять м’ясо, а завтра – ні. Це про урізноманітнення раціону харчування, зниження кількості м’яса, яке люди споживають, але не про повну відмову від нього. Такий спосіб харчування доволі популярний в Європі. 

Бургер Wanted Vegan підходить не лише для веганів, але й для тих, хто хоче урізноманітнити харчування

Wanted Vegan підійде для тих, хто шукає альтернативу м’ясу. Або для тих, хто хоче перейти на веганство поступово і не може одразу відмовитись від смаку м’ясних продуктів.

Тому я не можу сказати, що такі продукти, як наші, на 100% можуть витіснити м’ясо. Але тут є декілька аспектів. По-перше, це здорове харчування. Другий аспект – це захист навколишнього середовища. Корови під час травлення викидають в атмосферу велику кількість метану – це дуже погано впливає на довкілля, на нашу планету. Крім того, питання про насильство над тваринами та їх експлуатацію також актуальне.

Де шукати Wanted Vegan

Нашу продукцію наразі можна придбати тільки у Мегамаркеті у Києві. Але у нас на фінальній стадії переговори з іншими торговельними мережами, тож незабаром ми плануємо з’явитись ще в декількох супермаркетах. А далі – вихід на міжнародний ринок. 

Зараз ми продаємо нагетси та котлети для бургерів в замороженому вигляді. Наша роздрібна ціна – 171.50 грн за пакування в 230 г. Вона однакова для всіх продуктів. Це вдвічі дешевше за американські аналоги. 

Читайте також: Без бограча та кнедликів, або Чи реально бути веганом на Закарпатті? (ВІДЕО)

Які особливості зберігання? Ми рекомендуємо, щоб котлети та нагетси зберігались у морозильнику. Після розморожування їх можна тримати не більше трьох діб, але при температурі  від 0 до 2 градусів за Цельсієм. І бажано, звичайно, не розігрівати їх повторно. 

Готується веганська котлета так само, як і м’ясна. Все дуже просто – смажиться на пательні або на грилі до золотистої скоринки. Може трошки швидше у приготуванні виходить. 

Окрім котлет для бургерів та нагетсів, у нас вже розроблений веганський фарш, але в торгових мережах ми його ще не продаємо. Думаю, незабаром випускатимемо в зручних упаковках для кінцевого споживача.

До речі, наші продукти вже використовують ресторани. Готові бургери на основі наших котлет можна спробувати, наприклад, в київському закладі This is Пивбар або низці інших.

Суспільство

До Пущі-Водиці ходитиме екскурсійний трамвай-кафе

Опубліковано

Екскурсійний трамвай-кафе, що ходить до Пущі-Водиці, планує відновити свою діяльність з 18 травня.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці “Екскурсії на трамваї по Києву”.

Про екскурсію

Перша запланована екскурсія отримала назву “Таємниці Пущі-Водиці” і її програма була розроблена на основі матеріалів відомого історика Олександра Анісімова.

Учасники екскурсії матимуть можливість відвідати перший у Києві пивоварний завод, урочище Кинь-Ґрусть та мавзолей-усипальницю, спроектовану архітектором Городецьким.

Серед варіантів програм для прогулянок до Пущі-Водиці також доступна програма під назвою “Трамваї на курорт”. Щодо екскурсій по Києву, можна обрати із таких варіантів, як “Вечірній трамвай”, “Від конки до трамваю” та “Не звичні історії на тролейбусі”. Кожна з цих програм обіцяє захоплюючі враження та цікаві відкриття для учасників.

Екскурсії тривають від однієї до трьох годин. Вартість місця в екскурсійному кафе-трамваї становить від 400 гривень. Забронювати місця можна на сайті.

Читати також: 800 мешканців громади тепер знають, як врятувати життя. На Житомирщині жінки за грант заснували освітній проєкт

Про вагон

Вагон-кафе був споруджений у 1992 році, і в 2007-му році він пройшов ремонт за кошти та зусилля “любителів транспорту” та працівників депо.

Проте, в березні 2023 року на сторінці екскурсійної агенції було оприлюднено повідомлення про загрозу зникнення трамвай-кафе. З початком воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці, незважаючи на те, що рух регулярних трамвайних маршрутів до цієї місцевості був відновлений в травні 2022 року.

Нагадаємо, що сумчанин переміг у міжнародному конкурсі шрифтів.

Також ми повідомляли, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Читати далі

Суспільство

В Україні була створена колекція прикрас з уламків літака “Мрія”

Опубліковано

Український виробник ювелірних виробів, бренд karpenko jewelry, представив обмежену колекцію прикрас під назвою “оМРІЯна помста”. Ці прикраси створені для натхнення найбільшого українського літака “Мрія”, який був знищений окупантами в лютому 2022 року.

фото: karpenko jewelry

Про це повідомляє сайт бренду.

Про колекцію

У колекцію включені дві брошки: одна у формі турбіни, а інша – у формі літака “Мрія”. Брошка “Літак” відтворює один з найбільш впізнаваних ракурсів “Мрії”, який був видно на всіх земних презентаціях та зафіксований на численних символічних фотографіях по всьому світу. Брошка “Турбіна” віддана унікальній особливості цього гігантського літака – шість двигунів, які робили його найпотужнішим цивільним транспортним літаком у світі.

фото: karpenko jewelry

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Кожна прикраса містить уламок фюзеляжу зруйнованої “Мрії”. Їх для створення прикрас передала з власного архіву військовослужбовиця, парамедик Галина Алмазова. Разом зі своїм підрозділом вона витримала в Гостомелі найстрашніші дні атаки на аеропорт, евакуюючи поранених.

фото: karpenko jewelry

Мета випуску колекції благодійна. Весь прибуток з продажу прикрас спрямують на збір на засоби посилення технічної розвідки для Головного управління розвідки України.

фото: karpenko jewelry

Кількість прикрас у колекції “оМРІЯна помста” обмежена наявною кількістю уламків літака. Наприклад, випущено 225 брошок “Літак”, відповідно до номерів на фюзеляжі “Мрії”. Щодо брошок “Турбіна”, їх виготовлено не більше 1 тисячи штук.

Придбати прикраси можна на офіційному сайті бренду karpenko jewelry.

Нагадаємо, що анонсували створення навчальної програми по розмінуванню для жінок.

Також ми повідомляли, що українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі.

Фото: karpenko jewelry

Читати далі

Суспільство

Мати загиблого пілота стала капеланкою

Опубліковано

Мати полеглого пілота й героя України Степана Тарабалки вступила до лав військових капеланів, аби підтримувати українське військо!

Пані Світлана після загибелі сина у 2022 на гроші, компенсовані державою, відкрила реабілітаційний центр для захисників, а разом з цим відчула, що після загибелі сина Бог по-особливому торкнувся її серця.

Історія пані Світлани

“У такий складний час хочеться донести того світла, яке Бог дає мені, для служіння іншим”, – каже жінка.

Наталя Тарабалка – мати Героя України льотчика Степана Тарабалки з Коломийщини. Її Степан був одним з пілотів, яких за майстерність прозвали “Привидами Києва”. Він загинув над Житомиром 13 березня 2022 року з переважаючими силами окупантів.

На гроші, які їй компенсувала держава, Наталя у 2023 році відкрила оздоровчий центр для військових. А разом з цим відчула: після загибелі сина Бог по-особливому торкувся її серця.

Читати також: Фільм Алана Бадоєва “Довга доба” зʼявився на Netflix

Маючи духовний досвід, пані Наталя вирішила долучитися до українського війська як капеланка.

“Отримавши певну базу знань з капеланства, я хочу бути потрібною, корисною не тільки для родин, а й ветеранів, для військових”, – каже Світлана.

Пані Наталя вже отримала шеврон капеланки та приєдналася до лав військових священників.

Нагадаємо, що 52 ветерани отримають гранти на розвиток бізнесу.

Читати далі