Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

“Syngenta — це Гарвард серед аграрних компаній”. Як Марина Мироненко без досвіду влаштувалася на роботу мрії

Марина Мироненко з дитинства мріяла стати агрономом та працювати саме в компанії Syngenta, яка є аграрним гігантом. Тому навчатись пішла саме у цьому напрямі.

Партнерський матеріал

Опубліковано

Марина Мироненко з дитинства мріяла стати агрономом та працювати саме в компанії Syngenta, яка є аграрним гігантом. Тому навчатись пішла саме у цьому напрямі. А коли в аграрній академії дізналась про курс Generation A, що його проводить Syngenta, то одразу вирішила пройти конкурс та стати одним із студентів з можливістю навчатися у провідних фахівців. І дівчині вдалося потрапити в компанію мрії спочатку практиканткою, а потім Марина спробувала пройти співбесіду на відкриту сезонну позицію. І в неї вийшло! Зараз дівчина відповідає за фітоекспертизу, щоб рослини та насіння були стійкими до хвороб та шкідників. 

Цього року компанія Syngenta за підтримки “Пакту заради молоді 2020” запустила програму Generation A. Завдяки цьому, молодь має можливість отримати унікальні знання з агрономії і менеджменту та працевлаштуватися у провідній аграрній компанії України.

Марина Мироненко

Марина Мироненко

Закінчила Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна. Свою магістерську роботу захищала в Полтавській аграрній академії за спеціальністю “Рослини. Рослинництво”. В академії дізналась про курс “Generation A” і вирішила змагатися в конкурсі за можливість стати однією з студенток і навчатися у фахівців Syngenta. Зараз Марина є молодшою спеціалісткою лабораторії компанії Syngenta.

Довідка.
Український Пакт заради молоді-2020 – це ініціатива, що об’єднує зусилля компаній, держави та освіти заради працевлаштування молоді. Ініціативу заснували Центр «Розвиток КСВ», Міністерство молоді та спорту України та Фонд ООН у галузі народонаселення у 2016 році в рамках Європейського пакту заради молоді. За 4 роки роботи Пакту до нього приєдналось 146 компаній з 20 міст України, такі як lifecell, Укрсиббанк, АШАН, Coca-Cola, Reikartz, Syngenta. Роботодавці спільно зобов’язались до 2020 року сприяти створенню мінімум 700 партнерств між бізнесом та освітнім сектором, забезпечити 50 000 місць для стажування та першої роботи молоді, а також створити умови для забезпечення 1000 молодих людей менторською підтримкою з питань побудови кар’єри. За чотири роки роботи Пакту було забезпечено 42282 місць для стажування та першої роботи молоді, 2783 молодих людей заручились менторською підтримкою та створено 667 партнерств між бізнесом та освітнім сектором.

Мріяла з дитинства працювати в полі, як батько

Все моє життя пов’язане з сільським господарством, адже мій тато агроном і я з дитинства їздила з ним на поля та слухала розмови про таку роботу. Тому, однозначний вибір при вступі до університету впав на факультет екології. Дивлячись на приклад свого батька— я сама обрала свій шлях.

І з дитинства я хотіла працювати саме в Syngenta. Бо це, знаєте, як Гарвард серед аграрних компаній. Змалку мене приваблювали мальовничі демо-поля з табличками Syngenta майже в кожній області України, де б я не проїжджала. Тоді для мене це було нездійсненною мрією. Але вона здійснилась.

“В академії я дізналась про курс “Generation A” і вирішила змагатися в конкурсі за можливість стати однією з студенток і навчатися у фахівців Syngenta”. – Марина Мироненко

До нас в академію в Полтаву, де я захищала магістерську роботу, приїхали представники компанії і продемонстрували курс “Generation A”, який допомагає отримати унікальні знання з агрономії та менеджменту. Нам розповіли про проєкт, роботу компанії. Щоб потрапити на курс потрібно було пройти тест з агрономії та написати коротке есе на тему: “Чому я мрію стати агрономом”. Потім пройшов відбір конкурсантів серед студентів всього факультету. І тоді я потрапила на цей проєкт. Курс навчання містить 4 освітні модулі з агрономії, маркетингу, продажів, soft skills; передбачено екскурсії та поїздки на R&D станції та в лабораторії; лекції і практичні знання. Щодо завдань, то з агрономії були питання типу “Як буде  соняшник на латині?”, ”Які хвороби є на кукурудзі?”, ”Види бур’янів”.

Читайте також: Де знайти роботу без досвіду? Історія студентки, яка стала економісткою у головному офісі UKRSIBBANK

Я пройшла навчання і спробувала податися  на відкриту сезонну позицію. Пройшла співбесіду і  тепер працюю молодшою спеціалісткою лабораторії в компанії Syngenta.

Наша мета  забезпечити урожай українських полів 

Syngenta —  один з лідерів в галузі виробництва засобів захисту рослин та насінництва. До портфоліо компанії входить понад 80 засобів захисту рослин, а також велика кількість гібридів і сортів насіння польових та овочевих культур.

Одеський діагностичний центр, де я працюю, робить фітоекспертизу насіннєвого матеріалу, визначає фітонавантаження ґрунту, а також посівних якостей насіння і виявляє нематод (круглих черв’яків). Різні центри мають свої діагностичні технології.

Марина працює молодшою спеціалісткою лабораторії компанії Syngenta

Основна мета – це забезпечити отримання високоврожайних показників, тобто, підготувати рослини до посадки. Ми робимо, наприклад, фітоекспертизу насіннєвого матеріалу, а потім експерти дають висновки, що потрібно робити, щоб отримати хороший урожай. І ще, у нас є технічна підтримка наших клієнтів і експерти можуть виїжджати на поле. Наприклад, клієнт  купив наш препарат чи насіння, і ми приїжджаємо і розказуємо як правильно садити, за якої температури чи вологості. Бо якщо людина садить насіння, а воно не вростає, то клієнт одразу думає, що це наш продукт поганий. А насправді, рослина може бути просто посаджена в неправильних умовах. І наш експерт їде і проводить діагностику, чому ж не виросло.  Або можемо подивитися із супутника, в якому стані поле.

Читайте також: Закінчив університет і одразу став керівником. Як Антон Синицький став менеджером-керівником в компанії “АШАН”

А ще ми маємо демо-поля – це така невелика ділянка у фермерських господарствах, де ми садимо свої гібриди, обробляємо їх своїми засобами захисту. І потім можемо наочно показати як той чи інший гібрид виріс, які вносилися засоби захисту та як вони подіяли.

Робота агронома – не тільки на тракторі їздити

У дитинстві я уявляла свою роботу так — приїжджаю на крутій машині на поле, роблю висновки про врожаю, підбираю зразки. На практиці від компанії в нас була можливість також виїхати на поля, щоб експерти розказали як це все робиться, як визначається за допомогою різних інструментів площа, біологічна врожайність, як запускаються дрони, інноваційні технології.

Зараз в мої обов’язки входить закладення насіння в рулони, потім визначення схожості енергії проростання і зараженість насіння різними хворобами. Крім цього, до нас надходять зразки рослинного матеріалу і  ми проводимо їх первинний огляд, далі йде  інкубування їх у вологих камерах або на рослинних середовищах. Там визначаємо вірусні, грибні й бактеріальні захворювання. А  вже потім наші фахівці надають протоколи з висновками.

У більшості людей є таке застаріле стереотипне уявлення, що аграрій – це тільки робота в полі і мало хто розуміє, що це сучасна інноваційна сільськогосподарська діяльність, класне обладнання і величезні інвестиції. Дехто не розуміє, що ми можемо, наприклад, проводити скринінг поля з супутника чи завдяки дронам оглянути ділянку. Люди не знають, що існують такі технології, а думають, що є лише трактор і все. Другий момент – це те, що багато хто вважає, що це дуже малооплачувана робота, а насправді це не так. 

Надаємо робочі місця українській молоді

Світлана Ткаченко

Світлана Ткаченко

HR-спеціалістка в аграрній компанії Syngenta

Наша компанія проводить дві студентські освітні програми – “Syngenta student program ”, яка діє з 2013 року. Ми приїжджаємо в провідні аграрні університети України, проводимо вступні презентації та запрошуємо студентів на стажування, яке може тривати від 3 до 6 місяців із подальшим працевлаштуванням. Також у нас є програма “Generation A” , яка стартувала в цьому році. Вона не тільки направлена на практику, а й на освітнє підґрунтя. Тобто ми проводимо освітні лекції, вебінари, заходи, де намагаємося просувати, насамперед, і наш бренд роботодавця. Ми хочемо змінити це стереотипне уявлення про аграрну сферу і розказати, що це не просто їздити на тракторі в полі.

Ми стали підписантами “Пакту заради молоді 2020”, спільно з яким забезпечуємо місця для стажування та першого місця роботи молоді. У рамках програми “Generation A ” ми розповідаємо студентам про нашу компанію і надаємо всім охочим інтернет-ресурс, куди можна перейти, зареєструватись і заповнити анкету. Потім ми її обробляємо, радимося з керівниками практики з відділів і обираємо найкращих.

Разом з Мариною Мироненко програмою зацікавилися 16 студентів, 13 з них пройшли відбір. Стажування проходило в 12 регіонах України: от Марина поїхала в  Одесу, хтось у Хмельницький, хтось залишився в Полтаві. Ми відправляємо студентів на практику за тими напрямами, які їх найбільше цікавлять. Компанія Syngenta прагне залучати і розвивати молоді таланти з метою просувати аграрну сферу в Україні, і цьому сприяють програми стажування.

Читайте також: Як у 23 роки стати керуючою готелем Reikartz? Досвід Карини Ходіс

“UNFPA УКраїна спільно із партнерами із Центру Розвитку КСВ та Міністерства молоді та мпорту України реалізує ініціативу “Пакт заради молоді-2020” з 2016 року. Протягом цього часу було створено більше 600 партнерств та більше 42 тис місць для стажування та першого працевлаштування молоді. Цього року ми підводимо підсумки роботи та плануємо наступні етапи, які допоможуть молодим дівчатам та хлопцям в Україні реалізувати свій потенціал наповну” – Людмила Шевцова, радниця з питань молоді та ВІЛ в UNFPA, Фонду ООН в галузі народонаселення.   

Мета Пакту — об’єднувати роботодавців та показувати молоді, що всі можливості для неї відкриті. Ми віримо що лише спільно бізнес, держава та громадськість можуть формувати сприятливе середовище для молодих людей та їх професійної реалізації.

Тарас Деркач

Тарас Деркач

координатор Пакту заради молоді, Центр “Розвиток КСВ”

Суспільство

Рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову

Опубліковано

Для усіх охочих відкрита реєстрація на 25-й курс із вивчення української мови від руху «Єдині».

Про це повідомляє  Київська міська державна адміністрація.

«Сьогодні, 6 травня, стартують базовий курс підтримки для новачків у переході на українську та складніший, поглиблений граматичний курс від всеукраїнського руху «Єдині». Амбасадором 25-го курсу став Євген Кот, зірковий хореограф і режисер-постановник», – йдеться в повідомленні.

Тривалість кожного курсу – 28 днів. Долучитися можна з будь-якої точки світу.

Навчання повністю безоплатне. Реєстрація – на сайті.

Як зазначають у КМДА, 20 квітня «Єдині» відсвяткували другу річницю з дня заснування. За цей час відбулось понад 7 800 зустрічей розмовних клубів української мови, до проєкту долучились 500 волонтерів.

Читайте також: Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото

Наразі в межах проєкту щотижня відбувається 55 розмовних клубів на тиждень.

Наступна мета «Єдиних» – допомогти 1 000 000 земляків опанувати мову.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України.

Фото: Укрінформ

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, скільки сімей отримали кредити на житло за програмою “єОселя”

Опубліковано

9 757 родин отримали кредити на суму понад 15,2 млрд грн у рамках урядової програми єОселя з моменту її старту. За минулий тиждень видано 264 кредити на загальну суму 467 млн грн.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Серед отримувачів:

● 124 військовослужбовці та силовики;
● 23 педагоги;
● 17 медиків;
● 1 науковець;
● 81 родина без власного житла;
● 9 ВПО;
● 9 ветеранів.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Про проєкт

єОселя – нова програма доступного кредитування житла, ініційована Президентом України.

Кредитування

  • Пільгова  ставка на весь термін  кредиту —  3%
  • максимальний строк кредиту — 20 років
  • мінімальний початковий внесок — 20%
  • кредитують банки-учасники програми: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: єОселя

Читати далі

Суспільство

Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

Опубліковано

Зооволонтерка Марина Шажко отримала Всеукраїнську зоозахисну премію від UAnimals. Це відзнака для людей, які самовіддано рятують тварин і дбають про них. Інакше про Марину й не скажеш, адже понад 10 років вона разом з подругами рятувала собак Бахмута, потім евакуювала їх на Дніпровщину, а тепер будує притулок з нуля. Як одна собачка змінила життя Марини, евакуацію та мрії на майбутнє, дивіться в новому випуску ШоТам.

“Шістьох, на жаль, ми так і не знайшли. Я про них постійно думаю та згадую. Це біль на все моє життя. Я Шажко Марина, народилася у місті Совєцьк Калінінградської області. Коли мені було пів рочку, ми повернулися на Донеччину. І мама обрала місто Бахмут – тоді він був Артемівськ. Там я вже росла. До 16 років у мене не було тварин. Коли мені було 16 до мене у вікно залетів папуга. Моя бабуся навчила його розмовляти, і він дуже любив говорити “Марішка, вчи уроки!” Після папуги був котик, а потім вже була собака. І з цієї собаки – Бобочка її звали, саме із неї почався мій шлях до зооволонтерства.

Це був 2009 рік, і в нашому місті міська влада боролася з безхатніми тваринами, шляхом кривавих відстрілів. Ми знали, що кожного понеділка та четверга, їздить машина, і люди, які у ній, вбивають місцевих тварин. Кожен понеділок і четвер, коли їздила така машина, я прокидалася о 4 ранку та дивилася, якщо ця машина буде їхати, то я буду бігти на вулицю і рятувати нашу Бобочку”, – згадує Марина.

Одного понеділка Марина таки врятувала собаку та забрала її додому. А у 2011 році жінка створила притулок для тварин “Лада”. Коли у 2014 році почалися обстріли, були проблеми зі світлом.

Читайте також: Квітуча історія захисника України з Одеси (ВІДЕО)

“Ми знаходилися на території комунального підприємства. Був перевищений ліміт використання електроенергії і світло відключили. Так 3.5 роки ми були без нього. Ми з ліхтарями робили усю роботу: обробляли тварин, лікували їх, годували”, – каже волонтерка.

Щойно Марині з волонтерами вдалося налагодити життя притулку, почалося повномасштабне вторгнення.

“Ще коли був перши приліт, це було 1 серпня, ми почали шукати територію. Наша волонтерка Ольга евакуювала свою родину у Вільне. Я їй зателефонувала і попросила її, щоби вона звернулася до сільського голови з проханням щось знайти тут. Ольга пішла до сільського голови, і він запропонував оцю територію, але оренда території – 15 тисяч гривень. Ми розуміли, що це дуже дорого. Наприкінці серпня був ще один приліт біля нашого майданчика і тоді уламки пролетіли через увесь майданчик і впав у будучку нашої твариночки – собачки Дади. Я для себе зрозуміла, що це знак. Наступного дня я зателефонувала власнику цієї території. Сказала, що ми згодні на 15 тисяч гривень, і ми будемо вивозити тварин, – згадує зооволонтерка.

Дівчата знайшли волонтерів і за один день евакуювали усіх тварин.

“Я виїхала із першою партією тварин, і вже тут на місці, ми їх розташували. Це був дуже важкий день”, – розповідає зооволонтерка Людмила.

“Ми вигрузили усіх собак, то ми видихнули з полегшенням. Бо забрали всіх. У нас зараз більше 200 тварин, це 145 тварин, які ми вивезли з Бахмута, і 60 тварин ми прийняли із зони бойових дій – це Донеччина, Харківщина, Херсонщина. Зараз у нас будується медичний кабінет, для того, щоби ми мали можливість лікувати тваринок. Також у нас в планах є побудувати вигульний майданчик. Після війни я хочу об’їхати кожне місто та кожне селище нашої України”, – підсумовує Марина.

Нагадаємо, у Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років.

Фото: ШоТам!

Читати далі