Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Сучасний лірник: чому інструменти львівського майстра купують навіть у Південній Кореї

Опубліковано

Цей харизматичний юнак походить зі справжньої династії скульпторів. Гордій Старух поєднав два своїх найбільших захоплення — скульптуру та музику. Вже понад 10 років він продовжує справу лірництва та займається виготовленням музичних інструментів. Вперше неймовірне звучання ліри Гордій почув ще в дитинстві й це надовго закралось йому в душу. А сьогодні інструменти львівського майстра купують колекціонери з усього світу.

Гордій Старух

Гордій Старух

Закінчив Львівський державний коледж декоративно-ужиткового мистецтва імені Івана Труша за спеціальністю скульптор. Студентом почав виготовляти ліри. Створив близько півсотні інструментів. Співзасновник і учасник гуртів Joryj Kłoc, ”Люди Добрі”, Fidel trio Quartet, ”Джалапіта та Lirwak”.

Створення лір як спосіб медитації

Нещодавно мені в руки потрапила ліра, яку я робив кілька років тому. Я взявся за голову, бо там було стільки недопрацювань, що зараз би я собі цього не дозволив. Я постійно вдосконалююсь і просто не можу зробити щось гірше за попередній раз. У роботі ганяюсь саме за хорошим звуком і класним дизайном. Люди повинні розуміти, що це робота майстра, а не якесь штампування. А для мене це спосіб медитації, коли я місяць чи два можу працювати над одним інструментом.

У моїй роботі ще ніколи не було двох однакових інструментів. Це ж ручна робота – десь волокна дерева по-іншому пішли, десь інший колір чи відтінок, а десь – і зовсім інший характер.

Якщо порівняти мою роботу зі світовими майстрами – то я роблю бюджетні інструменти для навчання. На моїх лірах люди вчаться грати, щоб потім купити інструмент за надцять тисяч євро на все життя.

І західний світ я підкорив тим, що поєднав французьку й українську ліру.

Так, у Франції ліри дуже популярні і мають давню історію. Перша згадка про ліру датується ще 9 століттям. Прапрапредком цього інструменту вважався органіструм, який супроводжував церковні меси у давні часи. Але він був нас стільки великим, що на ньому грало одразу двоє людей. Згодом з’явився орган, який витіснив органіструм, бо був набагато меншим та звучав благородніше. А органіструм спростився і пішов в люди. У творах художника Ієроніма Босха ліра зображувалась як інструмент, який забороняла церква.

У Франції у XVIII столітті відбулася революція в ліробудуванні – все сталося через моду, гроші й “корпоративи”. Французькі буржуа переодягалися у бідних селян і робили костюмовані бали. І для цього їм були потрібні народні інструменти. Тому ці вельможі давали завдання придворним майстрам зробити колісну ліру. Тоді ліра отримала шість струн, кількість клавіш із 10–12 збільшилася до 24. Музику для неї почали писати найкращі композитори. Серед них був і Йозеф Гайдн.

Читайте також: Кобзар 21 століття: як харків’янин відроджує український музичний феномен

Я використав французьку клавіатуру, там де вдвічі більше клавіш й традиційну українську форму. Вийшла така компактна штука з класними можливостями й хорошим тембром. На ній можна грати будь-що, а не тільки релігійний репертуар.

«Гаєм зелененьким» інструментал на новенькій лірі

Geplaatst door Gordiy Starukh hurdy-gurdy maker / Майстерня колісної ліри Гордія Старуха op Vrijdag 27 december 2019

Деки та клавіші — все повністю я роблю вручну. До них прикріплюється ручка, класичний варіант якої – літера S, але мені хотілося чогось іншого. Тому зробив форму спіралі – вона має чудовий вигляд і гіпнотизує, коли дивитись на її рух.

Пам’ятав звук ліри ще з дитинства

Я почав робити ліри у 2009 році. Але перший раз почув про них набагато раніше. Коли я був малий (3-4) роки, то мама потягнула мене на концерт українського кобзаря Василя Нечепи, який грав на лірі. Якось з того моменту мені у пам’яті заклався звук інструменту.

Вже коли був студентом, то захотів самостійно зробити ліру. У 2006-2008 роках був такий бабах на темі етномузики та фольку. Була ціла купа колективів, які грали обробки народних пісень і я з друзями створив один з таких – “Люди добрі”.

Я грав на гітарі, але захотів спробувати ліру. Як виявилось, коштувала вона у тогочасних майстрів дуже дорого. Навіть мої зараз втричі дешевші. Тоді подумав: “блін, я ж майстер, вмію з деревом працювати – зроблю сам”. Вийшла повна фігня. Але я навіть примудритися знайти клієнта на ліру, який подивився і сказав, що ні, таке купувати не буде. Я залишив її собі й з того часу почалась така моя мандрівка в царину музичних інструментів.

Не продавши перший інструмент, я отримав замовлення на ще один, потім на ще один. З кожним разом я робив все краще й краще. Потім долучив свого брата, який займається ювеліркою і він мені й досі допомагає. Зараз я вже можу хвалитись своїми лірами — зробив понад 50.

Коли я починав робити ліри, то активно консультувався з братчиками кобзарського цеху, адже вони є реконструкторами традиційної музики. І так я з миру по нитці дізнавався інформацію і робив інструменти.

Збирав дерева по парках та робив струни з кишок

Свої перші 12 лір я робив традиційним способом, як у давнину робили світські інструменти, такі як ліри і бандури. Тоді робили довбанки – інструмент з цілого шматка дерева. Уявіть собі пеньок, який розколений вздовж. З нього видовбується така гігантська ложка, стінки якої робляться дуже тонкими. Раніше саме так і створювали ліри і бандури, бо майстри мали тільки сокири і кайло для дерева, тому довбли. А далі вже приклеювали верхнє деко з клавішами.

Пошук матеріалів для інструменту — це справжній екшн. Я збирав колоди дерев по парках, машинами тарабанив їх в майстерню. Перше деко зробив зі старого піаніно, яке знайшов на смітнику. Кожна моя довбанка — це ексклюзив.

Цікаво, що лір, як робились саме таким “довбаним” способом, не збереглось взагалі. Є теорія, що лірників завжди хоронили з інструментами, а передавати комусь ліру було табу. А друга теорія набагато прозаїчніша — довбанок взагалі не було. Кобз і бандур збереглась ціла купа, а щодо лір, то пов’язують з тим, що цьому інструменту не надавали великого значення. І приходили його робити не до майстрів, а до звичайного столяра, який копіював зразки, як вмів.

Я перейшов до інших технік виготовлення, так як роблять гітари й скрипки: беру фабричний шпон і вигинаю його у потрібну форму. Далі додаю деки й клавіші.

Читайте також: Поціловані вогнем: як луцький майстер створює середньовічні щити та обладунки

Струни для ліри використовую залізні та нейлонові. Якось дізнався, що у давнину їх робили з кишок. Я повівся на те, подивився відео, як японець гарно розрізає кишку і спробував повторити. Брат і досі мені згадує, як я тоді засмердів всю майстерню.

Свої інструменти я розфарбовую — є сині, жовті, червоні. Нудно робити однакові інструменти, бо починаю відчувати себе копіювальним станком. А я ж художник.

Ліри купують навіть в Південній Кореї

Щоб навчитись грати на лірі вистачить і двох тижнів. Зараз є купа матеріалу й онлайн-уроків в інтернеті. Звісно, якщо брати до уваги лірницькі школи, то там опановували матеріал близько трьох років — учень ходив за учителем, вивчав пісні, канти, псальми. Але грати на інструменті вчаться лише два тижні.

Саме ті, хто хоче навчитись грати і купує у мене ліри. Сьогодні цей інструмент – на такому мікрохайпі: у когось він асоціюється з кобзарями, у когось з середньовіччям, у когось з ельфами чи мавками. Та все одно люди цікавляться.

Серед моїх клієнтів є чимала кількість колекціонерів. Їх вабить сам антураж ліри. У мене були такі інструменти, які не звучали нормально, проте люди їх купували, бо перлись від вигляду. За кордоном є цілі династії, які грають і відроджують ліри. Тому у мене є замовлення з усього світу – Південна Корея, Туреччина, Європа, США, Канада.

Коштують ліри від $250


Колісна ліра ще здавнарозповсюдилась по цілій Європі. Навіть якось один дослідник казав, що там, де закінчується ліра — закінчується Європа. Проте кожна країна має свій варіант інструменту і свою назву. У французів — вільяру, англійців — хардігарді, іспанців — самсона, німців — драйляер, поляків — ліра корбова, угорців — текеро. А в нас її ще називають “реля”. Оцей ореол Східної Європи був заповнений нашими лірниками — незрячими старцями. Вони навчались духовного і релігійного репертуару. Лірники мали свою ієрархію, правила, традиції, закони та мову. І саме з ними асоціюється колісна ліра та кобза.

Читайте також: Мосяжництво, ткацтво і лозоплетіння: 7 брендів, які відроджують традиції

Наша ліра є однією з найпростіших. От у Франції її добре розвинули завдяки інвестиціям. Якщо у нас як було 9-13 клавіш, так і залишилось, то у західноєвропейській лірі – 24. Тому на ній можна заграти все, що завгодно. А для наших лір є певний фіксований звукоряд.

Не відроджую традиції, а працюю в задоволення

Я хочу зробити хоча б 300 лір. Є сумна історія про старців, який спіткала нелегка доля. Коли розпочалась антиукраїнізація більшовиками, то кобзарів заганяли в оркестри народної творчості, щоб зліпити з них колективи, які прославляли б партію. А пізніше пішла вказівка зачистити від них міста й містечка. Старців зібрали й посадили в поїзд, мовляв, потрібно поїхати на з’їзд кобзарів. Але їх висадили десь у полі посеред зими і розстріляли. У влади СРСР кобзарі асоціювались з жебраками і контрреволюційними елементами. Кажуть, що розстріляних старців було близько 300. І я собі подумав, що не буду ж вічно займатись виготовленням інструментів, але хоча б 300 потрібно зробити. Такий символізм от.

Коли я лише починав робити ліри, то були такі думки, що от я крутий і відроджую традиції. І знаєте, такий оселедець пробивався з голови і вуса росли до колін. Але у якийсь момент я зрозумів, що набагато кайфовіше просто робити свою роботу і не бити себе в груди. Я ставлю собі за мету тільки класно працювати в задоволення і бути вільною людиною. Але якщо люди на моїх інструментах відроджують українські традиції, то я тільки тішусь.

Суспільство

На кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів: у чому особливість

Опубліковано

На кордоні з Румунією пасажирським перевізникам буде доступна можливість обирати час перетину кордону. Для цього у рамках послуги єЧерга міжнародні перевізники зможуть обирати час перетину кордону для автобусу. Йдеться як про регулярні, так і нерегулярні маршрути.

Про це повідомляє Міністерство відновлення України.

З 10 травня послуга реєстрація на конкретний час перетину кордону відповідно до розкладу руху стане доступною на чотирьох пунктах пропуску з Румунією. А саме: «Дякове – Халмеу», «Красноїльск – Вікову де Сус», «Дяківці – Раковець», «Орлівка – Ісакча».

Читайте також: На українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів: що треба знати перевізникам

Реєстрація у новий тип черги, яка має назву «За розкладом» для вказаних пунктів пропуску починається з 10 травня о 12:00. Безпосередньо рух автобусів за новим записом стартує 11 травня о 12:00.

Нагадаємо, українці можуть «купити» страховий стаж.

Фото: Мінвідновлення

Читати далі

Суспільство

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Опубліковано

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та створюють туристичні маршрути свого рідного містечка. А самі вчителі показують, що школа — це не просто уроки, а можливість проявити себе та займатися тим, що захоплює.

Таку мету мають учасники організації «Навчай для України», яка з 2017 року розвиває освіту в малих громадах. Активні випускники їдуть на рік чи два в маленькі села та містечка, аби стати для учнів не просто вчителями, але й наставниками та «стабільними дорослими, до яких завжди можна звернутися за порадою».

Рік тому ми вже писали про «Навчай для України», а тепер ШоТам розповідає історії трьох учасників організації, які руйнують стереотипи про шкільну освіту.

Світлана та документальні ролики про рідний край 

Світлана Соловйова родом з Одещини. З вересня 2023 року дівчина як учасниця організації «Навчай для України» працює вчителькою історії Вільнянської гімназії Фастівського району, що на Київщині. Історичним просвітництвом дівчина займається давно — в особистих соцмережах завжди розповідала читачам цікавинки про історію та знімала тіктоки на історичні теми. 

«Коли прийшла вчителювати в цю школу, то хотіла, щоб молодь теж долучалася до популяризації історії. А ще хотіла, аби всі зрозуміли, що історія маленького села чи містечка це історія цілої країни», — каже Світлана.

Світлана зі своїми учнями гімназії у селі Вільне. Фото надала Світлана

Так з учнями вона почала поширювати інформацію про їхній рідний край та маловідомих постатей в історії. Важливо, що це не з примусу, учні долучаються до роботи за власним бажанням, адже їм цікаво дізнатися більше про своє село та його історію. «Від початку вторгнення я багато думала про те, чим я можу бути корисна. Тому вирішила робити те, що вмію навчати історії та займатися історичним просвітництвом, аби знайомити молодь з нашою історією», — ділиться Світлана.

Зараз Світлана з учнями вже створили три ролики — про Петра Болбочана, якого лише нещодавно почали вивчати у шкільній програмі, про історію Фастівщини та про історію Вільного, де працює Світлана. 

Світлана з ученицями 6 класу Вільнянської гімназії після зйомки ролика про рідний край. Фото надала Світлана

«Я завжди кажу, що Фастів це місце, яке двічі об’єднало Україну. Адже на початку 18 століття Мазепа придушив повстання Семена Палія і приєднав Правобережжя до Лівобережжя. А потім у 20 столітті перед тим як проголосити Акт Злуки у Києві, його спершу підписали саме у Фастові», — каже Світлана.

Відеоролики знімають окремо з кожним класом, спільно шукають матеріали, готують текст та проводять зйомки в шкільному музеї. Ролики розміщують у соцмережах школи, але планують поширити і в Ютубі.

Світлана хоче бути для учнів не лише вчителькою, але й другом, тому проводить з ними багато часу. Фото надала Світлана

Світлана розповідає, що нещодавно надіслала учням гугл-форму, аби дізнатися, що їм зараз цікаво та над чим хочуть працювати далі. Хоча в селі, де вона працює, часто зникає мобільний зв’язок і курсує лише один автобус, але їй тут дуже подобається і навіть сама назва села є дуже символічною для дівчини. 

«Я працюю у селі Вільне, але хочу, щоб таким було кожне село та містечко в Україні. А ще я живу на вулиці Миру і дуже хочу, щоб на кожній вулиці в Україні був мир», — підсумовує дівчина.

Юрій та екологічна Гребінківщина

Юрій Красніков з вересня 2023 року працює вчителем географії в Гребінківському ліцеї на Київщині. Хлопець родом з тимчасово окупованого Бердянська, звідки виїхав у квітні 2022 року після обшуків вдома. Спершу жив на заході України та працював онлайн у Бердянській школі, а згодом подав заявку до «Навчай для України».

Разом зі своїми учнями хлопець створив ініціативу «ГрЕко» (Гребінківщина екологічна), аби сортувати сміття, проводити толоки й поширювати ідеї захисту довкілля. 

Юрій каже, що до початку його роботи в школі там вже сортували макулатуру та пляшки, а ще тут був ручний прес. Крім цього, разом з учнями Юрій проводить толоки, зокрема біля берегів річки Протока. Перший такий захід вже організували на початку травня. Аби висвітлювати свою роботу, учні з Юрієм створили Instagram, присвячений екологічній діяльності.

Юрій з учнями організували толоку 3 травня та прибрали території біля річки Протоки в селищі Гребінки. Фото надав Юрій

«Також ми плануємо організували великий екофестиваль, аби привернути увагу до проблеми засмічення довкілля та наочно показати, що сміття, яке можна переробити, є важливим ресурсом. Хочемо проводити для учнів майстер-класи, наприклад, про те, як створити крісло-мішок зі старих джинсів і упаковки від круп. А ще на фестиваль запрошуватимемо спікерів, які будують екобудинки, виготовляють унікальні речі зі сміття», — ділиться хлопець. 

Юрій вирішив поєднати приємне з корисним, тому на своїх уроках географії увів «зелену оцінку» за долучення до сортування сміття — за кожну пляшку чи алюмінієву бляшанку учні можуть отримати частинку балу. А за 20 пластикових пляшок, 15 алюмінієвих бляшанок і 2 кілограми макулатури можна отримати 12 балів. Хлопець ділиться, що вже є учень, який тричі приніс повний набір. 

Учні Гребінківського ліцею прибирають сміття в рідному селищі. Фото надав Юрій

Юрій та його учні мріють залучити кошти для проведення екофестивалю і облаштування сортувальної станції. А Юрій з учнями мріє про молодіжний простір у школі. Для цього він створив монобанку, аби зібрати на проєктор і зараз вже зібрали понад 6 000 гривень з 25 575 необхідних. 

Учні Юрія переробляють сміття на сортувальній станції. Фото надав Юрій

Юрій каже, шо хочуть зробити ремонт приміщення, тому шукають спонсорську та грантову підтримку. А ще хочуть використати сміття для потреб майбутнього молодіжного центру — сортувати його, здавати, а за кошти купувати чай, каву, смаколики та матеріали для майстер-класів.

«В школі в мене багато самоосвіти і я навчаюся чомусь у самих дітей і цікавих фактів з географії, і молодіжного сленгу тощо. Уроки в школі для мене дають можливість бути дослідником і вийти за рамки написаного в підручнику. Це про причинно-наслідкові зв’язки, власний потенціал та формування свідомих громадян. Наша екологічна діяльність дозволяє побачити учнів з іншої сторони, якими вони є в повсякденному житті. Я відчуваю, як підвищується рівень екосвідомості моїх учнів і як це впливає на їхніх рідних, друзів та знайомих», — каже Юрій. 

Надія та туристична Буча від учнів

Після університету Надія Найда працювала вчителькою історії у Харкові. Дівчина сама родом з невеликого села, тому їй відразу сподобалася ідея розвивати освіту в малих громадах. У 2022 році дівчина нарешті наважилася та подала заявку у «Навчай для України». Дівчині випала можливість працювати вчителькою історії у Бучі.

Крім уроків, Надя дуже хотіла організувати цікаве дозвілля для дітей. Спершу зацікавилася ідеєю створити в Бучі музей, проте згодом вирішила більше розворушити дітей, аби Буча була для них не місцем трагедії, а місцем життя. «Я зараз живу та викладаю на вулиці, на якій два роки тому був бій, проте зараз її не впізнати через те, що тут дуже сильна громада, яка змогла все змінити», — каже Надія.

На початку викладання в школі дівчина запитала в учнів, чим би їм було цікаво займатися поза уроками. Багато учнів сказали, що їм боляче згадувати період окупації, адже вони бачили багато страшних речей на власні очі. Спершу дівчині було важко слухати спогади дітей, проте каже, що ці розмови про пережитий досвід їх зблизили. Згодом учні поділилися, що хочуть дізнаватися про щось цікаве, тому вирішили знайти щось таке про рідну Бучу. 

Надія зі своїми учнями обговорюють туристичні маршрути в Бучі. Фото надала Надія

Надія каже, що в Бучу зараз приїжджає багато людей, проте вони не знають, куди піти відпочити та гарно провести час. Тому для них вирішили розробляти туристичні маршрути, зокрема парками. 

«Буча дуже зелена, тут дуже багато парків. Ми вирішили розповідати про парки, що тут є цікавого, хто тут бував з відомих історичних постатей. Це має бути культурна карта Бучі, яка буде корисною для місцевих та гостей міста. А учні здружилися, спілкуються між собою та приносять користь всій громаді», — каже Надя.

Учні Бучанської школи відпочивають та спілкуються про майбутні проєкти у міському парку. Фото надала Надія

Зараз Надя працює з 23 своїми учнями. Вони не чекають на допомогу дорослих, а хочуть робити щось цікаве самі. Учні ходять в парки, фотографують територію, шукають цікавинки, про які варто розповісти. Хтось бере своїх молодших братів чи сестер та перевіряють парки на наявність дитячих майданчиків, хтось гуляє з собаками, аби перевірити, чи буде це зручно іншим у цих парках. Надя ж формує план, модерує процес та збирає учнів для звітності на пікніках. 

Тепер учні Надії надолужують спільні зустрічі, які у них забрали пандемія та повномасштабне вторгнення. Фото надала Надія

«Коли мені кажуть, що відчувають мене не лише їхньою вчителькою, але й другом, то я дуже щаслива. Я стала для них стабільним дорослим, до якого можна звернутися за порадою», — ділиться Надія.

Дві дівчинки почали вести Instagram, де висвітлюють свою діяльність поза уроками. А ще планують створити маршрути пам’яті, аби закарбувати події повномасштабної війни та інклюзивності, аби перевірити містечко на доступність. Юних активістів підтримують організація «Я бучанець» та медіа The Buchacity. Часто Надя організовує спільні зустрічі молоді з активістами міста та журналістами.

«Я вважаю себе щасливою людиною, бо поєднала тут те, що дуже люблю. Я цікавлюся історією, мені подобається спілкуватися з учнями, тому я почуваюсь енергійною та відчуваю, що роблю щось корисне для громади. Я змогла створити команду учнів, яким разом цікаво і які створюють цікавий проєкт для рідної Бучі», — підсумовує дівчина.

Читати далі

Суспільство

«Укрпошта» розповіла, що робить із неврученими посилками

Опубліковано

АТ «Укрпошта» продає невручені посилки на аукціоні. В «Укрпошті» розповіли, що такі посилки вони не викидають і не знищують, а продають на Prozorro.Sale. 

Про це повідомили в пресслужбі компанії.

«Трапляється, коли клієнти не забирають свої посилки два тижні, і ми вимушені відправити їх на склад. А ще трапляється, що посилки цілих пів року вилежуються на складі й про них ніхто не згадує», – зазначили у відомстві.

За словами пресслужби, все це законно, прозоро, а ще компенсує витрати на логістику та зберігання.

Читайте також: Швеція виділила 28 млн євро на підтримку оборонного потенціалу України

«Шкода, звісно, що першою це почала не «Укрпошта», а інші світові логістичні компанії. Проте ми спробували й вийшло гарно – на аукціоні отримали у 25 разів дорожче, ніж очікували. Не лишайте свої посилки без нагляду, бо тепер ви самі знаєте що», – підсумували в «Укрпошті».

Нагадаємо, в Україні запускають гарячу лінію психологічної підтримки для військовослужбовиць.

Фото: Укрпошта

Читати далі