Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Свій бізнес. Нюанси, які варто враховувати підприємцям

Опубліковано

Засновник компанії «Е.С. Консалтинг» Олександра Томашевська про те, як відкрити свій бізнес і про що не варто забувати

Олександра Томашевська
Олександра Томашевська

Податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу, власник компанії «Е.С.Консалтінг», автор багатьох статей з питань оподаткування. Більше 10 років проводить навчальні семінари і майстер-класи на податкову тематику для малого і середнього бізнесу

Малий бізнес стрімко молодшає. Якщо 20 років тому власний бізнес був прерогативою чоловіків зі зв’язками, то зараз приватними підприємцями стають молоді люди. Багато з ним роздумують про власну справу ще на перших курсах університету. Однак на старті можна наробити багато помилок. Наприклад, не прописати всі нюанси партнерської угоди або помилитися у фінансовій звітності. Як їх уникнути розповідає співвласник компанії «Е.С. Консалтинг» Олександра Томашевська.

В Україні зараз турбулентні часи. Як це відбилося на малому і середньому бізнесі?

Кількість тих, хто хоче відкрити свій бізнес, не збільшується. Криза змусила людей переглянути те, чим вони займаються. Якщо говорити про тренди, то багато бізнесменів орієнтуються на експорт, оскільки обсяг споживання на місцевому ринку – невеликий. Якщо українські підприємці і далі будуть розвивати експорт, то це може привести до економічного дива.

Як може статися українське економічне диво?

Хочу зазначити, що законодавство завжди відстає від ринку. Спершу з’явилися біткоіни, а потім всі задумалися про те, як регулювати їх обіг. Ось і зараз така сама ситуація. Підприємці працюють в тих сферах, де законодавства ще майже немає. Це стосується різноманітної діяльності – від поставки продукції до систем оплати.

Що це за діяльність? Українські підприємці випускають товари і продають їх по всьому світу, наприклад, через Amazon. За останні кілька років кількість бізнесменів, які працюють на закордонних майданчиках, істотно зросла. Збільшилися і обсяги продажів. Про це говорить глава Укрпошти Ігор Смілянський і представники служб доставки. Це дуже цікавий тренд. Колись в Китаї, який був дуже бідним, з’явився Alibaba підприємця Джека Ма. Люди швидко відреагували на нові можливості. З’явилися цілі села, жителі яких раніше обробляли землю і заробляли до $ 200 в місяць. Вони кинули орати землю і стали виробляти вироби для США та інших ринків. Економіка Китаю пішла вгору, оскільки виявилося, що у них дуже дешева робоча сила і вони можуть виробляти товари у великих обсягах.

Пам’ятаєте, були часи, коли ми все возили з Туреччини? Турецькі джинси, светри? Пізніше виявилося, що турецьких товарів вже майже немає і все поставляється з Китаю. Китай відкрив для себе світовий ринок. Я не бачу шансів для України вирішити економічні проблеми лише за рахунок власних ресурсів. У нас є можливість для швидкого розвитку завдяки цим маркетплейсам.

Припустимо, я відкриваю свій бізнес, на що треба відразу звернути увагу?

Відкриваєте ви його самостійно або в партнерстві. Багато залежить від цього. Якщо в партнерстві, треба відразу і дуже ретельно прописати всі умови роботи. У відповідь на таку пропозицію, мені часто кажуть, що партнери – хороші друзі. Мій досвід говорить про те, що так і є, поки бізнес не приносить великі гроші. Як правило, в цей період дружба закінчується, і колишні друзі починають ділити бізнес.

Якщо власник бізнесу один, то можна провести реєстрацію прямо у нотаріуса і потім відкрити банківський рахунок. Зареєструвати своє підприємство можна за три дні. Іншими словами, відкриття компанії – це всього лише папка з документами. Ніяких особливих пільг для нових підприємців немає. В Україні існує спрощена система оподаткування для бізнесу і, на мій погляд, це вже добра пільга.

Чи варто відразу вказувати, до якої групи оподаткування відноситься підприємець?

Так, рішення треба прийняти одразу. Треба розуміти, чим займатиметься підприємець. Якщо сфера діяльності широка, наприклад, концертна діяльність, пошиття костюмів та їх продаж – тоді краще вказувати третю групу. Потрібно звернути увагу на вимоги за обсягом доходу, можливість вести ту чи іншу діяльність. Наосліп правильний вибір не зробити. Наприклад, на сайті Дія є путівник для підприємців, який підказує, яку групу їм вибрати.

Чи можливо підприємцю подавати звітність без бухгалтера?

Є підприємці, які подають звітність самостійно, без бухгалтера. Хто може працювати таким чином? Бізнесмен, у якого немає найманих працівників і той, хто не платить ПДВ.

Без бухгалтера не можна вести справи, якщо у підприємця є найманий персонал, зарплатна звітність – складний документ, при заповненні якого можна легко помилитися і наробити помилок. Або не туди заплатити, або неправильно виплатити. Відпускні, лікарняні, декретні теж треба нараховувати. У документах по сплаті ПДВ підприємець сам не розбереться, тому самому вести справи не варто.

За яких умов підприємець стає платником ПДВ?

Стати платником ПДВ можна навіть будучи ФОПом. Підприємці третьої групи сплачують 3% + ПДВ. Або бізнесмен може знятися з єдиного податку та перейти на загальну систему оподаткування.

Чи дійсно малий бізнес «молодшає»?

Якщо 20 років тому свій бізнес відкривали чоловіки зі зв’язками і жінок-засновників компаній практично не було, то зараз з’явилися інстаграм-підприємці. Вони нічого не розуміють ні в податках, ні в документації, ні в бізнес-процесах. Вони красиво фотографують товар, пишуть смішні пости в інстаграмі та успішно продають товар. Молодці, що тут сказати.

Молодих підприємців дуже багато. Наприклад, до мене на консультацію приходив 14-річний бізнесмен зі своєю тіткою. Дитина з друзями писали програми для ігор і заробляли онлайн-гроші на продажу різних предметів і бонусів, гроші потім виводилися на картку тітки.

IT-фахівці часто відкривають свої ФОПи?

Відкриття ФОПа потрібно відрізняти від відкриття бізнесу. Найчастіше своє підприємство реєструють айтішники, але тільки тому, що вони так отримують зарплату. Є фахівці, які відкривають бізнес, але їх не так багато в порівнянні з найнятими працівниками.

Останні кілька років податкова адміністрація регулярно заявляє про спрощення правил роботи з бізнесом. Чи справді це так?

Працювати і правда стало простіше. Наприклад, з’явився кабінет платника податків – форма спілкування з податковою. Він дозволяє подивитися стан розрахунків з бюджетом, відправити звітність, через кабінет приходить підтвердження, що ця звітність прийнята або не прийнята. Іноді фіскали не шлють паперові повідомлення, а повідомлення відразу ж надходять в особистий кабінет, як і штрафи, і різні нарахування.

Кабінет платника є у кожного, але не всі ним користуються. Причому, це стосується не тільки підприємців. Для входу в кабінет платника податків (підприємця або фізособи), потрібно отримати електронний цифровий підпис. З податкової можна листуватися через кабінет, можна їм відправляти запити. Це зручно. Наприклад, наша компанія веде бухгалтерію для різних компаній по всій Україні, хоча перебуваємо ми в Києві. Через кабінет платника податків можна комунікувати з податкової будь-якого міста. І для цього не потрібно їздити, наприклад, в Охтирський район Сумської області.

В яких випадках в податкову адміністрацію все ж доведеться піти?

Це рідко буває. Зазвичай для цього підприємця офіційно викликають. Наприклад, це може бути позапланова перевірка, запит, зустрічна перевірка. Причиною можуть бути розбіжності в звітності підприємства і його клієнта.

Як вести себе в цьому випадку? Потрібно приходити з бухгалтером або юристом?

Ні. Можна просто передати документи з кур’єром. Податківці можуть зателефонувати – у них є всі контакти. Їх потрібно вказувати при поданні звітності.

Закрити ФОП зараз як і раніше так само складно, як і раніше?

Подати документи на закриття – легко. Але є нюанс. Потрібно закрити всі бюрократичні питання в податковій адміністрації. Без цього підприємство буде знаходитися в стадії «призупинення», але як платник податків воно не зникне.

Але взаємодіяти з податковою адміністрацією стало простіше. Зараз це можна зробити за місяць-два, тоді як раніше була мертва зона.

Раніше потрібно було залучати посередників, щоб закрити ФОП. Зараз можна зробити це самому?

Так. Посередників можна найняти, якщо не хочете цим займатися. Але якщо хочете самі – то це реально.

Як зміниться робота малого бізнесу в найближчі рік-два?

Нелегально працювати буде все складніше. В Україні реально працює фінансовий моніторинг, який контролюють легальне працевлаштування людей, впроваджений програмний РРО. Раніше такого рівня контролю не було, ми можемо припустити, що в майбутньому буде посилення контролю за правилами ведення бізнесу.

Суспільство

У Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років

Опубліковано

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки, які проживають у Бразилії, за майже 40 років створили понад 120 тисяч писанок. Коли Україна здобула незалежність, вони були серед перших, хто приїхав відроджувати традицію писанкарства на Батьківщину.  

Про це розповіла Світлана Мельник, дружина посла України в Бразилії.

Вона зазначила, що роботи подружжя Сератюків відомі далеко за межами Бразилії і зберігаються у музеях і приватних колекціях по всьому світу. 

Яра Сератюк вважається унікальною у світі писанкаркою із філігранною технікою розпису перепелиних яєць, а її чоловік – автор багатьох власних новаторських технік та стилю.

Посол України в Бразилії Андрій Мельник, його дружина Світлана Мельник та подружжя українців Жорже та Яра Сератюки Фото/Facebook: Світлана Мельник / ©

Читайте також: Бійці ЗСУ показали, як розписують писанки на Великдень 2024 під Бахмутом

Як розповіла Світлана Мельник, поворотним моментом у літописі писанкарства у Бразилії вважається 1957 рік, коли була створена перша світська школа розпису писанок за ініціативою українських жінок Бразилії, які мали свою організацію при Хліборобсько-Освітньому Союзі у Куритибі.

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки Фото/Facebook: Світлана Мельник / ©

Її натхненницею стала піонерка писанкарської справи – Марія Кирилович Вoлошин. Школа мала неабиякий успіх. Кількість учнів щороку збільшувалась у рази.

Дружина посла України в Бразилії також нагадала імена найбільш видатних майстринь і майстрів, які стали брендами у світі бразильского писанкарства: це Жорж та Яра Сератюки, Тетяна та Юліана Бахтцен та Лідія Єдинь, Філомена Процек, Одеса, Марія та Ярослав Волочук, Пауло Марсіо Фуччі, Вальдоміро Ромео, Вільсон Жозе Котвіскі, Ана Марія Бовкаловські Мазепа, Мара Брессан Клімчук, Ана Хома Чудзій.

Напередодні Великодня кожна велика крамниця Куритиби мала за честь виставити на вітрині найкрасивіші роботи учениць школи.

“Так до писанки виник неабиякий інтерес, про неї стали писати у газетах та журналах, писанка почала захоплювати своєю магією не тільки українців, але і бразильців. У такий спосіб вона поступово зайняла гідне місце у культурній спадщині всієї Бразилії”, – розповіла Світлана Мельник.

Вона додала, що відмінність української писанки у Бразилії від традиційної на Батьківщині полягає у тому, що вона може поєднувати традиційні орнаменти різних регіонів України, відображати власний винайдений стиль автора або навіть запозичувати символи корінних народів Бразилії. 

Нагадаємо, картині, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку.

Фото: Світлана Мельник

Читати далі

Суспільство

Британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні

Опубліковано

Британсько-український технологічний підприємець, генеральний директор і засновник британської космічної компанії Spacebit Павло Танасюк проїде велосипедом 7 тисяч км, щоб зібрати кошти для українських дітей, які постраждали від розпочатої Росією війни.

Про це він повідомив «Радіо Свобода».

Свій велотур під назвою «Ride for victory» він розпочне приблизно через два тижні з Тайваню і загалом проїде три континенти – Азію, Америку і Європу.

«Спочатку я думав їхати 2-3 тисячі кілометрів, але коли я дізнався, що кордони України практично 7 тисяч кілометрів, це з Кримом, то я вирішив проїхати саме цю дистанцію – 6993 кілометри. Це саме ці кордони, які ми хочемо повернуть, бо це наша держава», – розповів Павло Танасюк.

Ціль підприємця – зібрати мінімум мільйон доларів. Гроші він хоче витратити на конкретний проєкт для дітей, постраждалих від війни. Який саме це буде проєкт, Павло Танасюк ще вирішує.

Читайте також: Картині, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку

«Я – не професійний спортсмен, займався велоспортом у студентські роки. Для мене це буде важко, але коли я кажу важко, я завжди згадую, як важко нашим воїнам зараз на передовій, як важко дітям, які постраждали від війни. Тому для мене це такий персональний челендж, але і челендж допомоги дітям, допомоги Україні», – заявив він.

У матеріалі йдеться, що велосипед, на якому він вирушить у веломандрівку, повністю зроблений в Україні, щоправда, із запчастин з цілого світу, подарованих різними компаніями. Українська художниця Олеся Вакуленко розмалювала велосипед синьо-жовтими барвами і національним орнаментом. Під кермом, на рамі – металевий тризуб із підписом колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на пластині з «Азовсталі». Шолом Павла теж розмальований кольорами українського прапора.

Дорогою Танасюк буде ночувати у наметі, в готелі або машині, яка його супроводжуватиме. Він вестиме стрім, розповідатиме людям про Україну і збиратиме донати.

Після закінчення марафону, який триватиме приблизно два місяці Павло Танасюк має намір продати велосипед на аукціоні, щоб виручити ще більше грошей на благодійну ціль.

Компанія Павла Танасюка розробляє технологію космічної робототехніки для місячних і планетарних місій. У кінці цього року він планує відправити на Місяць прапор і мапу України, а також радіаційний датчик виготовлений в Україні. Дані отримані з цього пристрою безплатно передаватимуть різним інституціям, університетам, і їх зможуть досліджувати студенти у своїх наукових роботах.

Нагадаємо, естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва.

Фото: Радіо Свобода

Читати далі

Суспільство

Коли шість коліс — не зайві: у ПАР для спецпризначенців зібрали унікальний пікап

Опубліковано

Південноафриканська компанія Armormax Defence побудувала, можливо, один із найкрутіших Land Cruiser 79 у світі.

Цей пікап із колісною формулою 6×6 за твердженням його виробників створений спеціально для умов екстремального бездоріжжя. Автомобілебудівники з ПАР запевняють, що за весь час випробувань TAC-6 — так назвали позашляховик – вони жодного разу не зіткнулися з жодною механічною поломкою, повідомляє АрміяInform.

Спочатку TAC-6 розробляли для французьких спецпризначенців. Машина створювалася для того, щоб «їхати куди завгодно та повертатися знову і знову, з ким завгодно». І хоча пропонуються різні варіанти бронювання (і навіть установка зброї), TAC-6 можуть використовувати звичайні покупці, наприклад, фермери. Щоправда, фермер має бути не бідним: базовий TAC-6 коштує $81,5 тисяч, а броньована машина на $68 тисяч дорожча. Але, як то кажуть, товар того вартує!

«Коли справа доходить до мобільності, платформа TAC-6 перевершує будь-яку повнорозмірну 4-тонну вантажівку, доступну сьогодні», — заявили в компанії.

TAC-6 створюють на базі Land Cruiser 79 Series із 4,2-літровим двигуном V6 або 4,5-літровим V8. Шасі подовжують і додають другу роздавальну коробку для передачі моменту, що крутить, на третю вісь. Пікап оснащується спеціальними трикомпонентними приводними валами Dana та зберігає стандартні подовжені листові ресори (але також пропонується ліфт-пакет на 10 см).

Спочатку Armormax розробила шестиколісний Land Cruiser з механічною коробкою передач, але рік тому відклала проєкт і вирішила перейти на автоматичну коробку передач. Це не звичайна автоматична коробка передач, вона розроблена та омологована компанією ZF спеціально для TAC-6.

«Автомат» призначений для роботи в найважчих умовах. Спеціально для АКП створили окрему систему охолодження для того, щоб коробка не перегрівалася в спеку і при русі по піску з великим навантаженням.

Клієнти можуть замовити бронювання Land Cruiser до рівня B6, що забезпечить захист від пострілів зі штурмової гвинтівки. Також позашляховик може бути обладнаний баками для води, системою пожежогасіння, двома запасними колесами.

Armormax розробила для TAC-6 два паливні баки об’ємом 210 літрів та 90 літрів, що забезпечує запас ходу понад 2 тисячі км. А для версії з одинарною кабіною розроблено бак ємністю 610 літрів і, відповідно, вдвічі більшим запасом ходу.

TAC-6 спроєктований так, щоб зберігати надійність у складних умовах, а повна маса автомобіля сягає семи тонн.

Автомобіль TAC-6 був підданий значним випробуванням, що включали понад 250 тисяч кілометрів пробігу за різними ландшафтами Африки та Європи, щоб оцінити його мобільність і стійкість. Цей процес оцінки був розроблений для порівняння характеристик TAC-6 з існуючими повнорозмірними 4-тонними вантажівками.

Протокол включав серію суворих випробувань за участю французьких спецпризначенців, спрямованих на те, щоб довести машину до її експлуатаційних можливостей. Під час цих випробувань TAC-6 виявив лише дві несправності, обидві з яких були пов’язані з помилкою водія, через перенавантаження та згоряння зчеплення.

TAC-6 був спроєктований з урахуванням військового застосування, включаючи можливість транспортування у стандартному 20-футовому транспортному контейнері ISO. Таке конструктивне рішення дозволяє TAC-6 пропонувати широкий спектр варіантів.

Сюди входять різні системи озброєння, включаючи калібри 12,7 мм, 14,5 мм, 20 мм та 30 мм, мінометні системи калібру 60 мм та 81 мм, а також конфігурації, адаптовані для таких функцій, як бронетранспортер, підвіз боєприпасів, польова механічна майстерня, транспортування невеликих автомобілів, логістична підтримка, радіолокаційні платформи та доправлення та запуск  безпілотних літальних апаратів, а також застосування як пускова платформа для протитанкових керованих ракет.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини.

Фото: Armormax Defence

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство5 днів тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: