Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Скільки україномовних у Сєвєродонецьку, або одна історія про м’яку українізацію

Опубліковано

Колишня львів’янка двічі на тиждень збирає кількадесят жителів Сєвєродонецька, щоби попрактикувати з ними українську. Львів – Сєвєродонецьк – українська! Як взагалі ця парадигма вкладається в стереотипні уявлення про наш Схід? Важко. Але тим не менш, у найбільшому місті підконтрольної урядові Луганщини вже один рік діє український розмовний клуб. Як на таку ініціативу відреагували місцеві та скільки україномовних у Сєвєродонецьку — читайте в нашому матеріалі.

Мар’яна Вольська, 

Мар’яна Вольська, 

переїхала до Луганщини, щоб заснувати “Україномовний розмовний клуб” — відкритий простір, який знайомить місцевих з українською культурою. Раніше жила у Львові та працювала акторкою сучасного театру. 

Не такий вже російськомовний той Схід  

Раніше я жила у Львові та працювала методистом, а згодом — завідувачкою навчальної частини у професійно-технічному закладі приватної форми власності. Крім цього була акторкою Театру “Склад 2.0”. На початку грудня 2019-го року з особистих причин переїхала на Луганщину. 

Мені було цікаво вивчати кон’юнктуру міста і разом з тим його культурне життя. Часто відвідувала заходи організовані БФ “Восток-СОС”, де і познайомилася з його працівниками. Дізнавшись більше про їхню сферу діяльності запропонувала організувати україномовний клуб. 

Ідея про створення такого середовища прийшла з усвідомлення принципової монолітності російської мови. Чому принципової? Мабуть, тому, що люди, які мешкають в місті стверджують, що “тут так не розмовляють”, говорячи про українську. Насправді ж, велика кількість людей з сіл розмовляють українською. Щоправда, почути її можна не так часто. 

Приїжджаючи до міста у справах, вони розмовляють між собою українською, а з рештою людей — тільки російською. Якщо до цієї когорти додати переселенців, можна спрогнозувати зацікавленість у мовних практиках. Разом з тим, відсутнє середовище, де можна було б її реалізувати.

Я почала говорити про це, а Марія Гуляєва з БФ “Восток-СОС” запропонувала мені втілити цю ідею. Спершу сумнівалася, а потім все ж погодилася.

Свого часу в університеті вивчала політологію, релігієзнавство, культурологію. Саме цей “коктейль” допоміг мені розібратися у багатьох суспільно важливих питаннях і навчив мислити широко. Тому перші заняття будувалися на обговорені типових тем з вищезазначених предметів. 

Історія України = історія Малоросії?

На першому занятті було чимало людей — близько двадцяти. Більшість розповідали, що чудово розуміють українську, але розмовляти важко й немає з ким.

На той час ми домовлялися про заняття один раз в тиждень. Згодом учасники запропонували збиратися хоча б два рази. Це питання узгодили з благодійним фондом і відтоді бачимося частіше.

Я хотіла скерувати людей в першу чергу шукати інформацію в українських джерелах

Як і учасники, тематика занять через три місяці змінилася. З їхнього боку була висунута пропозиція розпочати спілкуватися на базі тем з історії України. Це був надзвичайно цікавий період у нашому клубі.

З’ясувалося, що у більшості є чітка фіксація на теорії Великої Росії з якої так-сяк виокремилася Малоросія. Було багато відкриттів, дискусій та суперечок. Моє завдання було скерувати людей в першу чергу шукати інформацію в українських джерелах і посилатися на факти, а не на думки телевізійних авторитетів.

Ми — не тільки про побалакати, але ще й про поїсти

За рік нашого існування багато всього змінилося. Наш клуб став чимось більшим. Раніше усі збиралися на тематичні заняття для спілкування. Сьогодні люди приходять, щоб поділитися з містянами своїм щирим бажанням дізнатися більше про українську культуру й традиції. 

Як це працює? Спочатку в нас були заняття присвячені традиційним святам. Потім виникла ідея зробити захід на якому усі ці теоретичні цікавинки стануть частиною дійства/атракції. 

Усе почалося з “Івана Купала-2019”. Дуже хотілося познайомити людей зі знайомою мені традицією святкування. На той час організовувала його з Оленою Сердюк і Тетяною Марусіною — акторками місцевого театру “Арт енд Гарт”. Захід був закритим і ми домовилися про дуже вузьке коло людей. Навіть з клубу не вдалося нікого запросити. Попри усі перешкоди на нього потрапило чимало людей, які невдовзі стали постійними учасниками клубу. 

Згодом були “Андріївські вечорниці”. Організовували спільно з працівниками БФ “Восток – СОС”. На цьому етапі не усі були активними, тому більшість учасників клубу були гостями. З цього вечора ми зарекомендували себе у якості цікавого івенту. Відвідувачі говорили, що ніколи раніше не брали участі в схожих заходах. З дописів, коментарів і відгуків було зрозуміло, що захід вдався. 

Товариство захотіло стати співорганізаторами різдвяних святкувань. Пригадую, хтось з них запитав чи на Різдво буде щось цікаве. Так народилася ідея відсвяткувати родинне свято з містянами.  “Різдво разом” відбувалося 25-го грудня минулого року. Воно почалося з лекції, де ми пояснили у чому причина розбіжностей у датах проведення. Та найцікавішим у святкуванні стало не це. 

Ми запропонували гостям принести до столу страви, якими вони б хотіли поділитися. 

Українські традиції на Сході країни — також люблять та поважають

Був страх, що такий задум не реалізується. На запланований час прийшли не усі, хто цікавився. Складалося враження, що нічого з цього не вийде. Але на середині лекції про Різдво люди почали масово приходити. У нас назбирався чималий стіл за яким сиділи абсолютно незнайомі люди. Кожен приніс по страві, а то й дві. Атмосфера була неймовірною. 

Далі за планом був вертеп. На жаль, у місті це не надто популярна традиція. Та на щастя, її сталими прихильниками є пластуни. От ми й запросили їх до себе. Крім цього учасники клубу в процесі планування івенту розповіли, що ніколи раніше не брали участі в такому театралізованому дійстві. Зійшлися на тому, що варто написати сценарій вертепу на сучасний лад і розпочати репетиції.

Виступ пластунів був феєричним. Багато людей не знали, що у нас взагалі є така організація. Мало того, вони принесли з собою Вифлеємський вогонь. Після такого заряду відбувся наш вертеп. Для його учасників це був чи не перший публічний виступ з часів школи. Але всі трималися купи. Ми навіть отримали чимало позитивних відгуків.

І “найсмачніше” — коляда разом. Усі, хто прийшов співали колядок, ділилися стравами, сміялися і дякували одне одному.

Квест по Шевченку

Ми не впали у зіркову хворобу і продовжили проводити заняття. Далі був Шевченко. Робити абищо — не хотілося. Але в останні тижні попереднього місяця народився сценарій літературного квесту. Ідея полягала в тому, щоб виокремити рядки з найвідоміших творів автора, де він описує не найкращі риси свого народу і просить нас не повторювати власні помилки.

Уривки з поеми “Сон”, “Кавказ”, “І мертвим, і живим, і ненарожденим…” злилися в один сюжет. Глядач побачив трьох Шевченків. Їх грало три актора: художника, поета і мислителя. Всі вони показували певний період життя Тараса. Перший був юним, другий — у процесі заслання, третій — наприкінці свого життя.   

Перформанс “Думи” був важкою сходинкою як для організаторів, так і для глядачів. Більшість звикла бачити Шевченка у формі “Садок вишневий коло хати…”. Але певні моменти дійства супроводжувалися кадрами українсько-російської війни. Припускаю, що саме тому відеосюжет, який знімали місцеві журналісти так і не був опублікованим. 

Шевченківський перформанс

Карантин не закрив нам рота

Далі розпочався новий етап у житті клубу. Ми вирішили залучити нових людей і розпочали курс “Розмовляти українською — просто”. Він складався з базових тем за аналогією до вивчення іноземної мови. Було чудово і цікаво, але почався карантин. Новим людям не зайшов формат онлайн-зустрічей, тому збиралися зі сталим складом.

Також до останнього не планували робити святкування “Івана Купала-2020” у зв’язку з карантином. Але перед нами стартував інший масовий івент, який пройшов доволі успішно. До того ж, у нашому місті немає тих, хто захворів. Тому вирішили, що на відкритому повітрі з дистанціюванням — заходу бути. 

Серед організаторів була більшість учасників клубу, БФ “Восток-СОС” та клуб спортивного орієнтування “Sever”. Усе відбувалося у форматі фестивалю. На учасників чекали кілька локацій і цікаві завдання на вибір — спортивні чи обрядові. 

У клубі кожен має власну думку, але не заперечує й інші 

Україномовний розмовний клуб з часом перестав бути лише місцем практикування мовної навички. Це середовище, де кожен мимоволі запитує себе: “Хто я?”, “Що я думаю про це?”, “Хто такі українці?”, “Чим насправді є мова?”, “Що означає бути українцем?”, “Як мої рішення/думки/вчинки впливають на інших?”. І всі ці питання виникають у кожного — я не виключення.

Знайомлячись з новою інформацією та збільшуючи її навколо себе, вчимося бути щирими й бути собою. У клубі кожен має свою думку, але кожен знає про існування інших думок. І це зовсім не розділяє нас, а навпаки — робить близькими.

Клуб з часом перестав бути лише місцем практикування мовної навички

Надалі хочемо розвиватися і співпрацювати з іншими 

Дуже хочеться співпрацювати з різними організаціями. У нас вже є досвід роботи з Міським палацом культури, Луганським обласним академічним українським музично-драматичним театром, клубом спортивного орієнтування “Sever”. Такі кооперації виливаються у щось значне для міста та громади. 

Учасники клубу розуміють наскільки змінюється навколишній простір, коли громада стає активною через власний досвід. І це чудово! Ми й надалі будемо знайомити місто з усім українським та плануємо організовувати ще більше заходів. 

Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів цього матеріалу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Суспільство

Дружина військового напекла та передала більше 3 тонн випічки на фронт

Опубліковано

Коли військові йдуть на позиції, в одній кишені тримають патрони, а в іншій – її солодкі горішки. Наталя з Тернополя випікає солодощі та кожного тижня передає по 30 кілограмів печива та тортів на фронт!

“Хлопцям треба – готова все віддати. Моє печиво – це є мессенджер бійцю, що він потрібний, його чекають”, – каже Наталя.

Як все почалося

А почалося все з “Вишневої гірки”, яку Наталя спекла для чоловіка – військовослужбовця. Вийшло так смачно, що дівчина почала шукати рецепти в інтернеті та експерементувати. Спочатку пекла “Наполеони” та “Медівники” для друзів, а потім почала готувати на замовлення.

“Найсмачніші і, взагалі, хіт продажу – це, звичайно, горішки, мої домашні зі згущеним молоком та цільним горішком фундука”, – розповідає жінка.

Повномасштабне вторгнення

Після 24.02 замовлення зупинилися. Наталя почала пекти печиво для військових. Оскільки я знаю багато військових, просто вирішила, що потрібно якось їх підтримати і вирішила випікати.Це давало заспокоєння. Висилала також і чоловікові з його побратимами.

Згодом знову зʼявилися клієнти, а Наталя з виручених коштів продовжувала випікати для захисників. Від початку повномасштабного вторгнення передала понад 3 тонни солодощів на передову!

Зараз господиня висилає печиво на 10 напрямків. І щаслива, що може нагодувати військових.

“Був такий випадок, що йшли на позиції і було місце в кишені, То на перекус вони брали з собою горішки і бувало, що їли їх декілька днів.Вони їх рятували від голоду”, – згадує Наталя.

Дівчина пригощає печивом знайомих військовим або просто тих бійців, які пишуть їй повідомлення у соцмережі.

“Написав військовий і я не спала тоді цілу ніч. Він захотів дуже рогаликів зі згущенкою. Я напекла, ще додала своїх горішків і відправила йому”, – каже вона.

Наталя влаштовує збори для захисників. Взимку закупила устілки та взуття, а на літо хоче придбати спреї від комарів. Щоб пригостити військових – замовляйте випічку! Адже з заробітку жінка продовжує випікати для військових. Наталя хоче кожному донести, що захисникам важлива наша увага та підтримка.

“Хочу, щоб допомагав кожний. Бо допомогти можна будь-чим, головне – бажання, хотіти допомогти. Це їм потрібно”, – наголошує жінка.

Читати далі

Суспільство

У Києві почали демонтаж скульптури Переяславської ради під Аркою свободи

Опубліковано

Скульптурну композицію з козаками, присвячену Переяславській раді, під Аркою свободи українського народу почали демонтувати.

Про це повідомляє КМДА.

фото: КМДА

У КМДА зауважують, що демонтаж може зайняти декілька днів, оскільки конструкція є досить масивною. Вона складається з 20 елементів, які мають вагу близько 6 000–7 000 тонн.

фото: КМДА

Монумент намагаються зняти без ушкоджень, щоб надалі зберігати в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова. Нагадаємо, що в цей музей відвозять всі демонтовані в рамках дерусифікації пам’ятники.

Нагадаємо, що Onuka відкриває простір із лекціями й 3D-друком народних інструментів у Чернігові.

Також ми повідомляли, що українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів.

Фото: КМДА

Читати далі

Суспільство

98-річній бабусі, яка пішки вибиралась з окупації, Monobank подарує будинок (ВІДЕО)

Опубліковано

Українців вразила історія Лідії Степанівни, 98-річної мешканки Очеретиного у Донецькій області, яка залишила окуповану територію міста та пішки добиралася до рідого прапору. Сьогодні стало відомо, що їй пообіцяли купити будинок.

Про це повідомив український бізнесмен та засновник банку Monobank Олег Гороховський.

“Монобанк придбає Лідії Степанівні будинок, і вона в ньому обов’язково доживе до того моменту, коли ця гидота зникне з нашої землі”, – відзначив він.

Читати також: В Київській області побудували баскетбольний майданчик на честь загиблого військового

Історія бабусі

Селище в Донецькій області, що постійно стоїть під атаками армії РФ, покинула 98-річна жінка. Мешканка регіону вирішила вийти пішки з окупованої частини Очеретиного.

Лідія Степанівна перетнула весь фронт під обстрілами, пройшовши близько 10 км. Вона впала двічі, але вона мала одну мету – дістатися вільної української території. За словами свідків, вона трималася на двох ціпках та “характері”.

Після цього її доставили до шелтеру для евакуйованих. Правоохоронці вже зв’язалися з її родичами, включаючи сина, невістку та онуку, які також вийшли з села і зараз перебувають у Костянтинівці. Лідії Степанівні надано всю необхідну допомогу, і зараз вона знаходиться у відносній безпеці.

Нагадаємо, що в столиці проведуть фестиваль української писанки.

Фото: Лідія Степанівна

Читати далі