Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Черкаський абсент та тернопільський віскі. П’ять крафтових алкогольних напоїв від українських виробників

Опубліковано

Карантин наочно показав: життя надто коротке, аби просто розпивати апероль на літніх терасках. Цей світ – і вашу вечірку зокрема – врятують лише експерименти та хардкор.

Зелена мавка, яєчний лікер, віскі, якісне вино за 140 гривень – список алкогольних смаків, які виробляють в Україні, можна продовжувати безперервно. 

Тому для початку розповімо про п’ять крафтових виробників, які порадують навіть затятих… алкогольних сомельє.

Абсент Zelena Mavka чи зелена фея з супермаркету?

У всьому світі абсент зветься зеленою феєю – не в останню чергу через його міцність 80 градусів та особливою речовиною в складі напою, яка здатна викликати відчуття легкої ейфорії. 

Дмитро Соловей, засновник бренду, каже: все починалось з хобі та експериментів з інгредієнтами. Потім експеримент сподобався друзям на одній з вечірок, і нарешті якось знайомий запропонував налагодити виробництво українського абсенту.

Покопирсавшись в фольклорі, Дмитро Соловей з братом вирішили назвати свій напій на честь українського різновиду русалок. 

Zelena Mavka – це авторський абсент, виготовлений за рецептом XVIII століття з цілющих трав та спецій. Основна нота в напої належить полину, але можна розрізнити й кардамон, і корицю, й коріандр.

Якщо порівнювати абсент “з полички” та Zelena Mavka, то це абсолютно різні напої: від рецептури до способу виготовлення. До того ж, абсент з супермаркету, каже Дмитро, не має основної фішки справжньої зеленої феї – тої самої речовини “туйон”, яка відповідає за вашу ейфорію п’ятничного вечора.

Вартість: 219 гривень за 0,05 літра.

Віскі з Микулинець

Ірландці та шотландці донині не можуть розібратись, хто ж з них першим у світі виготовив цей міцний благородний напій. Нехай сперечаються, а ми розповімо про броварню, яка точно перша в Україні почала виготовляти міцний односолодовий віскі.

Самі тільки-но дізнались, що на Тернопільщині в селі Микулинці створюють віскі за унікальним рецептом! Кажуть, воно повинно прийтись до смаку поціновувачам. 

“Микулинецьке віскі має глибокий янтарно-золотистий колір та м’яку, ніжну текстуру, неповторний смак та аромат. Характерний для віскі довершений смак зігріває і дарує відчуття м’якості”, – пишуть на сайті броварні.

Ну, якщо вже прийдеться до смаку поціновувачам, то тим, хто заллє його літром коли – й напоготів!

Вартість: 410 гривень за 0,7 літра.

“Воєводка”: чесний алкоголь і трохи фруктів

“Горілка – це найпростіший і чесний алкоголь. Пшеничний спирт та вода”, – каже про свої настоянки Антон Петров.

За професією він – журналіст, а “Воєводку” готує з 2007 року. 

Спершу це було його хобі: не любить жодного міцного алкоголю, окрім горілки, а вона сама по собі йому здавалась прісною. Вихід знайшовся сам собою: готувати на її основі настоянки. 

У 2014 році “Воєводка” з’явилась на полицях київських барів і з того часу “захоплені відгуки барменів та палаючі очі відвідувачів” – єдина робота, яка подобається Антону.

Зараз настоянки Антона можна спробувати в чотирьох київських барах, а можна й купити на сайті.

Вартість: настоянки поділяються на три групи: фрукти-ягоди, лікери на цукрі чи меду й міцні на кшталт хрінівки-зубрівки  – по 240 гривень за 0,5 літра. А ще є подарункові набори від 480 до 720 гривень.

Медове вино, як на Русі

Це не медовуха, кажуть в компанії “Медовий спас”. Медовуха – це мед, змішаний зі спиртом. А “Сікера” – аналог сухого вина й найбільше схожа за рецептурою на питні меди, що були широко відомі й популярні ще за часів Київської Русі. 

Хмільний напій, який отримав назву “Сікера” (квасний мед), виготовляють на основі меду, ягідних і фруктових соків і чистих культур дріжджів, використовуючи соки вишні, чорноплідної горобини, ожини, смородини та яблук. 

Витримують напій в дубових бочках, а його смак не схожий ні на одне з традиційних вин. Вміст алкоголю в медових винах не перевищує 14%.

Вартість: 198 гривень за 0,75 літра.

Хані Баджер: настоянка на справжніх бджолах

І знову в рецептурі настоянки мед. Але тепер і бджоли на додачу.  Артем Скубенко — один із засновників бренду наливок “Хані Баджер”(Медовий барсук з англ.). 

Фішка підприємства в тому, що вони шукають автентичні українські рецепти приготування алкогольних напоїв.

“Іноземці постійно розпитують про автентичні напої України. А ми не могли знайти нічого путнього, крім горілки та самогону”, – каже Артем. 

Але ж у кожного регіону є власні рецепти наливок. Так і почали шукати їх по областях, починаючи з Житомирщини, звідки дружина Артема. 

Саме в її родині знайшлась перша і найоригінальніша з настоянок – на бджолах, які померли своєю смертю)).

Сьогодні в них в асортименті 5 смаків, збираються щороку додавати по 3 нові рецепти. 

Вартість: 390-400 гривень за 0,5 літра.

Винарня Nota bene: натуральні вина по 90 гривень за пляшку

ezgif.com optimize 8

Василь Нодь – спадковий винороб, який виготовляє понад 15 тисяч літрів якісного вина на рік.

Зараз у його винарні, що на Берегівщині, виготовляється близько 15 сортів вин –  здебільшого сухих. 

“Є в мене і “Цвайгельт” з вишневим смаком для глінтвейну, й “Чорний лікар” чи “Роза Закарпаття”, а є й справжній Каберне Совіньйон з витримкою у 6 років”, – каже Василь. 

Витримка напоїв – від двох до п’яти років. А зберігаються вино в дубових діжках, створених власноруч виноробом у двохсотрічних підвалах з благородною винною пліснявою. 

Спробувати його вина можна, приїхавши до нього на Берегівщину. Або замовивши пересилки “Новою поштою”. 

“Люди, які були в нас і знають наші вина, стають нашими постійними покупцями”, – каже. 

На відміну від попередніх виробників, Василь Нодь не завів ще свого сайту. Тому всі охочі скуштувати якісне й недороге вино, можуть дзвонити за номером 0664770240.

Вартість: від 90 до 140 гривень за пляшку у 0,75 літра. 

Суспільство

Рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову

Опубліковано

Для усіх охочих відкрита реєстрація на 25-й курс із вивчення української мови від руху «Єдині».

Про це повідомляє  Київська міська державна адміністрація.

«Сьогодні, 6 травня, стартують базовий курс підтримки для новачків у переході на українську та складніший, поглиблений граматичний курс від всеукраїнського руху «Єдині». Амбасадором 25-го курсу став Євген Кот, зірковий хореограф і режисер-постановник», – йдеться в повідомленні.

Тривалість кожного курсу – 28 днів. Долучитися можна з будь-якої точки світу.

Навчання повністю безоплатне. Реєстрація – на сайті.

Як зазначають у КМДА, 20 квітня «Єдині» відсвяткували другу річницю з дня заснування. За цей час відбулось понад 7 800 зустрічей розмовних клубів української мови, до проєкту долучились 500 волонтерів.

Читайте також: Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото

Наразі в межах проєкту щотижня відбувається 55 розмовних клубів на тиждень.

Наступна мета «Єдиних» – допомогти 1 000 000 земляків опанувати мову.

Нагадаємо, у Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України.

Фото: Укрінформ

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, скільки сімей отримали кредити на житло за програмою “єОселя”

Опубліковано

9 757 родин отримали кредити на суму понад 15,2 млрд грн у рамках урядової програми єОселя з моменту її старту. За минулий тиждень видано 264 кредити на загальну суму 467 млн грн.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Серед отримувачів:

● 124 військовослужбовці та силовики;
● 23 педагоги;
● 17 медиків;
● 1 науковець;
● 81 родина без власного житла;
● 9 ВПО;
● 9 ветеранів.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Про проєкт

єОселя – нова програма доступного кредитування житла, ініційована Президентом України.

Кредитування

  • Пільгова  ставка на весь термін  кредиту —  3%
  • максимальний строк кредиту — 20 років
  • мінімальний початковий внесок — 20%
  • кредитують банки-учасники програми: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: єОселя

Читати далі

Суспільство

Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

Опубліковано

Зооволонтерка Марина Шажко отримала Всеукраїнську зоозахисну премію від UAnimals. Це відзнака для людей, які самовіддано рятують тварин і дбають про них. Інакше про Марину й не скажеш, адже понад 10 років вона разом з подругами рятувала собак Бахмута, потім евакуювала їх на Дніпровщину, а тепер будує притулок з нуля. Як одна собачка змінила життя Марини, евакуацію та мрії на майбутнє, дивіться в новому випуску ШоТам.

“Шістьох, на жаль, ми так і не знайшли. Я про них постійно думаю та згадую. Це біль на все моє життя. Я Шажко Марина, народилася у місті Совєцьк Калінінградської області. Коли мені було пів рочку, ми повернулися на Донеччину. І мама обрала місто Бахмут – тоді він був Артемівськ. Там я вже росла. До 16 років у мене не було тварин. Коли мені було 16 до мене у вікно залетів папуга. Моя бабуся навчила його розмовляти, і він дуже любив говорити “Марішка, вчи уроки!” Після папуги був котик, а потім вже була собака. І з цієї собаки – Бобочка її звали, саме із неї почався мій шлях до зооволонтерства.

Це був 2009 рік, і в нашому місті міська влада боролася з безхатніми тваринами, шляхом кривавих відстрілів. Ми знали, що кожного понеділка та четверга, їздить машина, і люди, які у ній, вбивають місцевих тварин. Кожен понеділок і четвер, коли їздила така машина, я прокидалася о 4 ранку та дивилася, якщо ця машина буде їхати, то я буду бігти на вулицю і рятувати нашу Бобочку”, – згадує Марина.

Одного понеділка Марина таки врятувала собаку та забрала її додому. А у 2011 році жінка створила притулок для тварин “Лада”. Коли у 2014 році почалися обстріли, були проблеми зі світлом.

Читайте також: Квітуча історія захисника України з Одеси (ВІДЕО)

“Ми знаходилися на території комунального підприємства. Був перевищений ліміт використання електроенергії і світло відключили. Так 3.5 роки ми були без нього. Ми з ліхтарями робили усю роботу: обробляли тварин, лікували їх, годували”, – каже волонтерка.

Щойно Марині з волонтерами вдалося налагодити життя притулку, почалося повномасштабне вторгнення.

“Ще коли був перши приліт, це було 1 серпня, ми почали шукати територію. Наша волонтерка Ольга евакуювала свою родину у Вільне. Я їй зателефонувала і попросила її, щоби вона звернулася до сільського голови з проханням щось знайти тут. Ольга пішла до сільського голови, і він запропонував оцю територію, але оренда території – 15 тисяч гривень. Ми розуміли, що це дуже дорого. Наприкінці серпня був ще один приліт біля нашого майданчика і тоді уламки пролетіли через увесь майданчик і впав у будучку нашої твариночки – собачки Дади. Я для себе зрозуміла, що це знак. Наступного дня я зателефонувала власнику цієї території. Сказала, що ми згодні на 15 тисяч гривень, і ми будемо вивозити тварин, – згадує зооволонтерка.

Дівчата знайшли волонтерів і за один день евакуювали усіх тварин.

“Я виїхала із першою партією тварин, і вже тут на місці, ми їх розташували. Це був дуже важкий день”, – розповідає зооволонтерка Людмила.

“Ми вигрузили усіх собак, то ми видихнули з полегшенням. Бо забрали всіх. У нас зараз більше 200 тварин, це 145 тварин, які ми вивезли з Бахмута, і 60 тварин ми прийняли із зони бойових дій – це Донеччина, Харківщина, Херсонщина. Зараз у нас будується медичний кабінет, для того, щоби ми мали можливість лікувати тваринок. Також у нас в планах є побудувати вигульний майданчик. Після війни я хочу об’їхати кожне місто та кожне селище нашої України”, – підсумовує Марина.

Нагадаємо, у Бразилії подружжя українців створило понад 120 тисяч писанок за 40 років.

Фото: ШоТам!

Читати далі