Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як дезінфікувати мобільний телефон: 5 ефективних способів

Опубліковано

Пандемія коронавірусу, безумовно, навчила людей ретельно мити руки після відвідування громадських місць, рідше торкатись обличчя і користуватись антисептиком. Однак, не кожен дотримується ще однієї важливої поради – дезінфекції мобільного телефону. А це найбрудніша річ, якою ми користуємось 100 разів на день і торкаємось нею нашого обличчя. І якщо після магазину ми помили руки та думаємо, що в безпеці, то на смартфоні можуть залишатись тисячі мікробів і вірусів. Тому ми вирішили розповісти вам, чому важливо очищати свій телефон і як це правильно зробити.

Навіщо дезінфікувати мобільний телефон?

Мобільні телефони є одними з найбрудніших речей, якими ми користуємось щодня. Сьогодні у більшості телефонів сенсорні екрани з яких мікроби легко поширюються на руки та обличчя, тим самим збільшуючи ймовірність зараження.

Перше, що потрібно пам’ятати – коронавірус при кімнатній температурі може вижити і залишатися заразним на металі, склі, кераміці та пластику протягом декількох днів. Вірус може потрапити на телефон двома способами: або крихітними крапельками, коли заражена людина кашляє поруч, або з власних рук після дотику до ручок дверей, кнопок ліфта тощо.

Згідно з останніми дослідженнями, мобільні телефони в сім разів брудніші, ніж сидіння унітазу. При цьому захисні чохли для гаджетів тільки погіршують ситуацію.

Тому, краще дезінфікувати телефон щоразу, коли ви повертаєтесь додому. І бажано робити це хоча б раз на день.

5 способів очищення телефону

Якщо ви думаєте, що найефективнішим способом очищення смартфона є купання в спирті – помиляєтесь! Після такої процедури ваш мобільний товариш навряд чи буде працювати далі. Інтернет-видання Health поділилось 5-ма ефективними засобами для очищення телефону.

1. Використовуйте тканину з мікрофібри.

Це один з найпростіших способів очистити телефон. Зберігайте у вашій кишені тканину з мікрофібри, щоб у будь-який момент можна було протерти телефон. Для більш ретельного очищення змочіть тканину у воді з милом та акуратно протріть всі поверхні. Але попередньо вимкніть телефон та уникайте потрапляння рідини в отвори.

Крім того, тканину з мікрофібри можна використовувати для очищення ноутбуку, офісних телефонів, клавіатури. Тому такі ганчірочки варто завжди мати під рукою.

2. Приготуйте домашній розчин води (60%) та спирту (40%).

Такий варіант підходить для більш ретельного очищення. Змочіть тканину з мікрофібри розчином і протріть телефон. Важливо: не наносьте та не розпорошуйте суміш безпосередньо на смартфон, щоб не пошкодити його. Після очищення протріть телефон сухою тканиною.

Такий розчин підійде і для очищення навушників, зарядних пристроїв та інших аксесуарів мобільного телефону. Обов’язково дайте пристроям повністю висохнути перед використанням.

Важливо! Уникайте засобів, які можуть нашкодити покриттю вашого телефону. Сюди входить очищувач вікон, оцет та перекис водню.

3. Використовуйте дезінфікуючі серветки.

Якщо ви не хочете самостійно робити розчин, то спробуйте дезінфікуючі серветки. Але будьте обережні, оскільки такі серветки, як правило, насичені рідиною. Тому є ризик пошкодити екран телефону. Такі серветки краще використовувати для очищення корпусу чи чохла.

4. Санітайзер – чудовий варіант не тільки для рук.

Регулярне миття рук є одним з найкращих способів захистити себе від вірусів чи мікробів. Використання дезінфікуючого засобу також є хорошою ідеєю. Проте, більшість дезінфекторів на основі спирту працюють лише у вологому стані та швидко випаровуються. Найкращий варіант – антисептики, які пропонують залишковий захист, тобто працюють і після застосування.

4. Ультрафіолетові бокси.

Такі очищувачі здатні вбити 99,9% бактерій і мікробів всього за шість хвилин. У спеціальний бокс поміщається телефон на певний час і за допомогою ультрафіолетових ламп відбувається очищення. Але врахуйте, що це найдорожчий спосіб дезінфекції.

Важливо! Дезінфекція вашого гаджету не має ніякої користі, якщо ви збираєтесь вставити його в брудний чохол. Видання The Spruce радить регулярно очищати захисні аксесуари для мобільного телефону. Якщо у вас силіконовий чохол, то варто повністю його занурити і випрати у розчині теплої води з милом. Використовуйте м’яку тканину, щоб акуратно вичесати фактурні краї. Добре промийте чохол і дайте повністю висохнути, перш ніж вставляти телефон. Якщо у вас важкий пластиковий корпус, то протріть його  тканиною з мікрофібри, змочену у розчин з дистильованою води та спирту. Перед встановленням телефону в чохол, переконайтесь, чи повністю він висох.

Рекомендації від компанії Apple

Відома компанія Apple дала загальні рекомендації, як очищувати пристрої під час епідемії коронавірусу:

  • використовуйте тільки м’яку безворсову тканину, уникайте абразивної тканини, рушників, паперових рушників або подібних предметів
  • уникайте надмірного протирання, яке може призвести до пошкодження
  • вимкніть усі зовнішні джерела живлення, пристрої та кабелі
  • тримайте рідини подалі від продукту, якщо для конкретних продуктів не вказано інше
  • не допускайте попадання вологи в отвори
  • не використовуйте аерозолі, відбілювачі, перекис водню або абразиви
  • не розпилюйте засіб для чищення безпосередньо на пристрій

Крім цього, компанія радить використовувати серветку, змочену у 70%-й ізопропіловий спирт або дезінфікуючі серветки Clorox або Lysol. Завдяки ним можна протерти тверді непористі поверхні гаджетів, наприклад, дисплей, клавіатуру чи інші зовнішні поверхні. Не використовуйте відбілювач. Уникайте потрапляння вологи у будь-які отвори і не занурюйте ваш продукт  Apple у чистячі засоби. 

Суспільство

Саша Махов. Історія журналіста і воїна з Луганська

Опубліковано

Нерідко ми ходимо по вулицях і навіть не замислюємося, хто ці люди, на честь яких вони названі? Через роки насаджування російської культури та історії кожен українець знає, хто такий Лєнін, Пушкін і Щорс, імена яких носили, а деколи досі носять вулиці майже в кожному населеному пункті України. А хто такий Болбочан, чи чим була відома Теліга, чи ким були Махов із Ратушним, на жаль, досі відомо далеко не всім.

Але саме вони є справжніми героями України, які, на відміну від вищезгаданих катів і чужинців, справді заслуговують на свою честь. І саме заради того, щоб розповідати українцям про достойних, але недостатньо відомих синів і доньок України, чиї імена носять вулиці наших міст, ШоТам та “Стріткод” розпочинають спільний проект “Незламні назавжди”! І наш перший випуск про Олександра Махова, чиєю прізвищем з 2022 року названо вулицю та станцію трамвая у Києві.

Сюжети “Незламні назавжди” будуть використані на “Уроках незламності” – всеукраїнському освітньому проекті для школярів, розробленому ГО “Історична платформа” спільно з Освіторією.

Історія Саши Махова

Вихованець луганської “Зорі”, підкорювач гір, марафонець та висвітлювач миротворчих місій України! І це лише маленька частина історії Сашка Махова, який поклав своє життя за Україну.

Початок карʼєри

Він народився в Луганську у 1986-му, зростав у зросійщеному оточенні та говорив російською. 3 дитинства захопився футболом, навчався у дитячо-юнацькій спортивній школі “Зоря”. Але за фах обрав саме журналістику: як репортер зростав на телеканалах Луганська. А згодом продовжив карʼєру і на центральних телеканалах: “Україна”, “Україна 24” та “ДІМ”.

Окупація рідного міста

Ті, хто знав Махова до 2014, запам’ятали його скромним, в окулярах і костюмі з краваткою. Та початок війни в Україні і окупація росіянами рідного Луганська кардинально його змінили… Прапор та шарф “Зорі” лишився в офісі, а окуляри пізніше розібʼють – на акції проросійських активістів. 3 початком російської агресії Сашко як український журналіст був змушений покинути Луганськ.

3 2015 Олександр їздив репортером на фронт, висвітлював події в зоні бойових дій. І в якийсь момент вирішив, що інформаційного поля бою для нього замало. У тому ж 2015 взяв до рук зброю і в лавах 57-ої бригади пішов бити ворога. Воював під Горлівкою. Спочатку був навідником зенітної установки, потім – кулеметником.

“Живи на повну”

Після демобілізації повернувся в журналістику, але продовжував їздити на схід. Так він був ближче до дому. Разом з цим Саша став цінувати кожен день і втілювати власні мрії: купив кеди Converse і перше в житті пальто, здолав Чорногірський хребет та стрибнув із парашутом!

Махов часто писав, що війна навчила його брати від життя максимум. І він це робив! В 2017 році як спецкор побував в Антарктиді разом з українською експедицією. А це теж він – єдиний журналіст у літаку, що евакуював українців із китайського Уханя – осередку пандемії!

За пів року до повномашстабної війни Сашко відправився як спецкор до Республіки Конго. Робив репортаж про український миротворчий контингент у найбіднішій країні світу.

Читати також: На Київщині міжнародні партнери відновили понад 9 тисяч об’єктів: як скористатися програмою

Повномасштабне вторгнення

А 24 лютого 2022 просто з редакції пішов до військкомату й став до лав 95 десантно-штурмової. Між боями Сашко зробив пропозицію коханій Анастасії. Це був його 36-й День народження.

“У мене, на жаль, немає зараз обручки для тебе, але є кільце від гранати. Я хочу, щоб ти стала моєю дружиною. Виходь за мене”, – промовив він на відеозверненні.

Смертельне поранення

Кохана погодилася. А через три тижні Сашко отримав смертельне поранення… 4 травня біля села Довгеньке, де Сашко освідчився коханій, він пішов із життя. Сашка поховали у Києві, посмертно нагородивши Орденом “За мужність” III ступеня.

А віднедавна в столиці зʼявилася вулиця, що носить імʼя Олександра Махова. А на ній – інтерактивна табличка проєкту “Стріткод”, який розповідає, на честь кого названі наші вулиці. Достатньо лише навести камеру на QR-код та перейти за посиланням.

Про проєкт

“Стріткод” вже розмістив 81 табличку в Києві, незабаром зʼявляться ще 50, а попереду тисячі по всій Україні!

За своє життя Сашко говорив: “Якщо і вмирати, то тільки героєм на полі бою”. Так і сталося.

У Махова залишився син Владислав від першого шлюбу. Який обовʼязково побуває на площі імені тата в його рідному звільненому Луганську!

Нагадаємо, що Бельгія виділить €200 млн та ракети ППО для України.

Також ми повідомляли, що на книжковому ярмарку в Буенос-Айресі представили український стенд.

Читати далі

Суспільство

На Київщині міжнародні партнери відновили понад 9 тисяч об’єктів: як скористатися програмою

Опубліковано

У області наразі відновлено понад 17,5 тисяч об’єктів. Близько 9 тисяч із них – за сприяння міжнародних партнерів та фондів.

Про це повідомив перший заступник голови КОДА Микола Бойко.

Зокрема, Фонд GEM частково відновив майже 1 100 об’єктів, УВКБ ООН — 2 800 об’єктів, БФ КАРІТАС — майже 3 500 об’єктів.

Відновлення області триває і за програмою єВідновлення:

Читайте також: У Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство: що варто знати

  • 1 етап – надання грошової компенсації на проведення поточних та капітальних ремонтів. Погоджено майже 10 900 заявок на 1 млрд 344 млн грн.
  • 2 етап – сертифікати на купівлю житла. Погоджено 1 595 заявок на близько 4 млрд 685 млн грн.
  • 3 етап – компенсація на будівництво нового житла замість зруйнованого. Погоджено 415 заявок на понад 1 млрд 231 млн грн.

Робоча група «Прозорість та підзвітність» перевіряє тендерні закупівлі районів та громад Київщини, виїжджає на об’єкти будівництва та проводить наради. Кожна гривня має йти за призначенням.

Нагадаємо, естонський депутат вирушив у велопробіг за Україну: 1700 кілометрів за 6 днів.

Фото: єВідновлення

Читати далі

Суспільство

Бельгія виділить €200 млн та ракети ППО для України

Опубліковано

Бельгія планує передати Україні ракети для протиповітряної оборони та виділити 200 млн євро для участі в німецькій ініціативі з посилення української ППО.

Міністрка оборони Бельгії Людивін Дедондер заявила про це після засідання Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») 26 квітня, повідомляє видання RTBF.

Вона наголосила, що Бельгія залишається готовою надати підтримку Україні і продовжуватиме це робити найближчим часом.

Читайте також: США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

«Наша позиція залишається незмінною: коли Росія припинить своє вторгнення та відмовиться від незаконно окупованих територій, конфлікт закінчиться», – підкреслила Людивін Дедондер.

Крім того, прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо оголосив, що Брюссель посилить Україну винищувачами F-16 вже у 2024 році, фінансуючи це шляхом заморожених російських активів.

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: RTBF

Читати далі