Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Made in Ukraine. Шість українських брендів, що шиють найяскравіші жіночі пальта

Опубліковано

Весна надворі, час обрати собі нове пальто. Ви все ще думаєте, яке пальто собі купити, і вагаєтесь між класичним бежем та чорним оверсайзом? Краще погляньте на цю шикарну добірку, яку ми для вас приготували.

Кому потрібні ті пальто з мас маркету, якщо ви можете купити свиту, гуцульський кептар чи ґу́ґлю — традиційний український верхній одяг із каптуром? Або найяскравіші пальта в цих широтах – від українського бренду T.B.Coatss?

Максимально оригінальні й натуральні – в такому верхньому одязі ви точно не загубитесь у натовпі. Зустрічайте шість українських брендів, що шиють найяскравіші жіночі пальта

Ґу́ґлі, ґуні і кептарики. Весняна мода від українського бренду “Зерно”

ЗЕРНО — український бренд одягу та аксесуарів, який був заснований у столиці у 2014 році. Він об’єднав у собі багато майстрів та дизайнерів. Їх вироби екологічні й часто – ручної роботи.

Для колекцій вони намагаються використовувати лише натуральні матеріали: коноплі, бавовну, шовк та вовну.

“Працюючи над створенням довговічного одягу з чистих природних матеріалів, ми прагнемо стати за приклад екологічної відповідальності. Створюючи довговічний та функціональний одяг, робимо свій внесок у збереження природних ресурсів у нашу епоху надмірного споживання”, – кажуть засновники бренду.

У бренду можна купити оздоблені на сучасний лад:

кептарі – безрукавні хутряні кожушки, що з сивої давнини використовує населення Карпат та Прикарпаття;

ґуні – гуцульська верхня одежа прямого крою із довговорсого саморобного сукна із, що носилась на плечах;

ґуґлі – старовинні плащоподібні накидки з валяного сукна;

керсетки – український жіночий верхній одяг без рукавів, пошитий по талії. Його носили у центральних та східних регіонах України;

коцовані – підвид гуні, який раніше носили переважно чоловіки, в основному вівчарі;

свити – різновид жупана, довгополий верхній одяг з домотканого грубого сукна.

Кожен з цих виробів, окрім коцовані (8-15 тис. грн), коштуватиме в середньому 4-6 тисяч гривень.

“Глаза маі, глазьонкі”! Найяскравіші у підбірці пальто від T.B.Coatss

Їх пальто комусь здадуться надто яскравими – особливо після похмурої й сірої зими. Бренд T.B.Coatss був створений в 2016 році дизайнером Тетяною Бондаренко.

Фірмовий стиль марки – це сміливі поєднання яскравих соковитих кольорів при пошитті пальто та плащів. Дизайнер бренду надає перевагу крою оверсайз, аби її дівчата-клієнтки відчували себе завжди комфортно і впевнено.

Пальто T.B.Coatss коштують близько 10 тисяч гривень. Не так і дешево, але і такого яскравого поєднання кольорів ви не знайдете більше ніде. Вони – найсліпучіші з нашої підбірки в плані кольорів.

Класика плюс етно. Вишукані пальта від ETNODIМ

Компанія починалась у 2009 році зі звичайних вишиванок. Сьогодні це сучасний одяг, що якимось чином органічно поєднується з народними традиціями.

“Вважаємо, що етнічний одяг потрібно розвивати. Створюючи вишиванки, кожен з нас не просто виробляє продукт, а творить українську історію”.

Усі їх колекції створені з високоякісних натуральних матеріалів, а ті орнаменти, що їх використовують у своїй роботі – зі збереженням головної ідеї і суті візерунків.

80% шерсті, акуратна вишивка і китички в районі поясу чи плечей – так виглядають пальто від ETNODIМ.

А ціни, не дивлячись на всі ознаки високої якості, помірні. Тут можна купити пальто середньої довжини за 3900 гривень, або довге – за 5 865 грн. Ловіть момент, зараз в них знижки.

Ґуцульські ґуні замість пальто. Дизайнерський бренд SVITLO за весняну екстравагантність

Бренду SVITLO вже 9 років, і вони майстерно поєднують ексклюзивний одяг та аксесуари з етнічними елементами. Тут традиційна українською вишивка зустрічається з шовком, бавовною чи льоном, утворюючи унікальні речі в єдиному екземплярі.

При пошитті тут використовують старовинні візерунки, рідкісні техніки шиття, мотиви вишиванок з усіх куточків України.

“SVITLO – це не данина моді на фольклорні мотиви. Це зв’язок поколінь, який шовковою ниткою об’єднує прадавню історію української нації та її світле майбутнє”.

Наше око впало тут на екстравагантні гуцульські вовняні ґуні із довговорсого саморобного сукна.

Вони коштуватимуть близько $297 та плащі з українською вишивкою за $554.

“М’ятне пальто, що грає проти правил”. Верхній одяг від Лілії Братусь

Українська дизайнерка Лілія Братусь відкрила Ательє індивідуального образу Lili Bratus Atelier у 2016 році. Каже, більша частина її дитинства пройшла в Карпатах, де місцеві власноруч створювали собі одяг та взуття.

“Обидві мої бабусі шили. Одна із Закарпаття, друга — з Сумської області, вони генетично поєднали в мені Україну по обидва боки Дніпра. Свою першу повноцінну річ я пошила в 9 класі”, – розповідає вона про джерела власної майстерності.

Ручна вишивка, етнічні мотиви – не тільки українські, а й… японські, приміром – її речі надзвичайно якісні, але вартість розраховується індивідуально. Принаймні, в одному з інтерв’ю пише, що її речі для людей, що “готові витратити на гардероб 500-600 доларів на місяць”.

Chernikova. Пальта з ручною вишивкою в стилі етно модерн

Любов Чернікова – дизайнер жіночого одягу, яка з 2010 року спеціалізується на виготовленні одягу в стилі етномодерн.

Одяг від Chernikova купують у більш ніж 30 країнах світу, серед них Європа та Америка. Практично всі тканини, фурнітура та декор, які використовує бренд, власного виробництва. Кажуть, що “завдяки ретельному виконанню, вбрання від CHERNIKOVA можна передавати у спадок, і воно прослужить ще багато років”.

Пальто в Chernikova – на будь-яку кишеню. Можна купити і за 4200 грн – з ручною вишивкою, і за 12000 гривень – довге, незвичайного крою та супер яскравих барв.

Суспільство

Вийшов офіційний тизер українського фільму «Редакція»

Опубліковано

В Україні презентували офіційний тизер стрічки «Редакція» режисера Романа Бондарчука. Прем’єра фільму відбудеться вже цієї осені.

Про це повідомляє Державне агентство з питань кіно.

«Опубліковано перший український тизер сатиричної комедійної стрічки «Редакція»/ @the_editorial_office – режисера Романа Бондарчука», – ідеться у повідомленні.

Про що фільм

Читайте також: “Повір”: в Києві анонсували програму, яка допоможе школярам з освітою

Фільм «Редакція» режисера Романа Бондарчука створений компанією «Мун Мен» у співпраці з Німеччиною, Словаччиною та Чехією за підтримки Держкіно.

Сюжет стрічки розповідає про молодого біолога Юрія, який стає свідком підпалів у херсонському степу.

Нагадаємо, комедія «Мій карпатський дідусь» вже доступна на Netflix.

Фото: Держкіно

Читати далі

Суспільство

У Києві оцифрували фасад садиби Терещенків: як він виглядає

Опубліковано

Громадська організація «Україна Інкогніта» почала оцифровувати садибу Терещенків, що на бульварі Шевченка, 34, у Києві. У цій будівлі раніше працювало Міністерство шляхів сполучення УНР, а у листопаді 1918 року тут створили Директорію УНР, розповідають у команді.

Про це йдеться на сторінці ГО.

Роботу проводять у рамках проєкту створення цифрових копій об’єктів культурної спадщини Києва за підтримки ДОКС, утім поки що усе роблять власним коштом, кажуть в організації.

Що відомо про садибу

Садиба Терещенків – білий особняк на бульварі Тараса Шевченка, ліворуч від готелю Hilton, стоїть закинутий уже понад 15 років. Він був побудований у 1874–1875 роках і є пам’яткою архітектури місцевого значення. У різний час у період 1879–1903 років в маєтку жила родина Терещенків – нащадків роду промисловців і меценатів.

Нагадаємо, естонський депутат, який збирає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва.

Фото: «Україна Інкогніта»

Читати далі

Суспільство

Українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати

Опубліковано

Внутрішнім переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, після її завершення Пенсійний фонд виплатить пенсії за всі місяці невиплат.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

«До 31 березня 2024 р. для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами до 24 лютого 2022 р., тривав процес проходження фізичної ідентифікації. Це необхідно для того, щоб перевірити, чи дійсно кошти від держави отримує саме та особа, якій вони призначені. У березні термін виплати пенсії без проходження ідентифікації завершився», – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що пенсіонери-переселенці можуть пройти ідентифікацію і зараз, звернувшись особисто до відділення Пенсійного фонду чи до Ощадбанку. Також можна віддалено авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Читайте також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Окрім того, є можливість зробити це за допомогою відеоконференцзв’язку (подати заявку можна на порталі електронних послуг ПФУ або через його контакт-центр за номерами: 0800 503 753, (044) 281 08 70, (044) 281 08 71).

Особи, які перебувають за кордоном, можуть звернутися до дипломатичної установи України для передачі документів через вебпортал ПФУ чи поштою.

Додатково звертатися до органів Пенсійного фонду із заявою про поновлення виплати пенсії, зупиненої через непроходження ідентифікації, не потрібно.

Нагадаємо, Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу.

Фото: ПФУ

Читати далі