Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

Пекторалі зі Львова. Як родина Козій робить прикраси для сучасних королев

Опубліковано

Якщо вам забракло прикрас з характером, а ті, що є – “однакові з лиця”, то ми у ШоТам знайшли для вас щось магічне. Стародавнє, але загорнуте у сучасность. Те, що сотні років носила скіфська знать, а тепер  – можете й ви. Мова про прикраси у техніці гарячої емалі, які робить родина Козій зі Львова 

Це працює так, каже Ярка з родини Козій: .

“Барви емалі глухі, або прозорі. А силу їм дає світло, яке пронизує емаль до металевого тла, заломлюється і творить фантастичні ефекти”

Існування їх пекторалей та згард (намиста – авт.) неможливе без розігрітої на 860 градусів спеціальної печі, батька Гриця, який вирізає мідні форми для майбутніх прикрас, та чотирьох його майстринь-емальєрок: дружини Роксоляни та доньок Марії, Ярки та Даньки. 

Як взаємодія всіх цих компонентів утворює в результаті справжні витвори мистецтва бренду “Емалі Козій”, читайте у інтерв’ю “ШоТам” з львівською емальєркою.

Роксоляна Козій

Роксоляна Козій

вчителька та львівська емальєрка про родину і справу, якою займаються 25 років

Гриць (батько) – робить тиснення на намистах та вирізає й оброблює мідні форми до того, як на них накладають емаль;
Роксоляна (мати) – вчителює у школі. Як майстриня має строгий стиль. Каже, найбільше подобається працювати в чорно-білому кольорі емалей. 
Марія (старша дочка) – графічна дизайнерка. Робить напівпрозорі, легкі й романтичні прикраси, “працює на нюансах відтінків”;
Ярка (середня донька) – працювала з керамікою, вчиться на графічну дизайнерку. Як емальєрка тяжіє до простоти і геометричних візерунків у своїх виробах.
Данька (молодша донька) – поки не вирішила, чи хоче займатись родинною справою. 
Родина працює в техніці гарячої емалі (запечене скло на травленій мідній пластині – авт.) часто запрошують на різні виставки, у тому числі й міжнародні: у Париж, Стокгольм та Хельсінкі. 

Довідка. Техніка гарячої емалі відома з ІV ст. до нашої ери. Тоді грецькі майстри виготовляли їх для скіфської знаті. У поєднанні з коштовним камінням вона використовувалась навіть для оздоблення символів влади фараона у стародавньому Єгипті. 

Емалі. Непередбачувані і небезпечні

Ми займаємося живописною емаллю: працюємо з образами, наносимо порошком на мідну пластинку візерунки, а далі відправляємо все це в піч. Після випалювання у виробі потрібно ще багато чого допрацьовувати. Адже головна особливість емалі – її непередбачуваність. 

Навіть, якщо у вас є ескіз майбутніх емалевих сережок або намиста, не факт, що після того, як їх випалимо у печі, скло запечеться в ідеальну за кольором та силуетом копію. Результат може бути несподіванкою, особливо, якщо ви хочете один в один повторити виріб. Але, з іншого боку, такої прикраси, як у вас, не буде більше ні в кого. 

Родина Козій – львівські емальєри. Професійно працюють у техніці гарячої емалі вже більше 25 років. Фото: з Фейсбуку

При роботі у техніці гарячої емалі є й певна небезпека – в тому, що в порошковій емалі міститься свинець, а тому випаровування під час запікання виробів у печі надто шкідливі. Через те не пускаю до цієї роботи донечок, все роблю сама.

Як випалюються пекторалі

Палітру емалей ми у родині знаємо чи не напам’ять. Якщо купуємо щось новеньке, спочатку вивчаємо, як вони поводять себе при випалюванні, а потім вже беремо у виробництво. 

Щоб зробити вдалий виріб, треба знати: яку емаль на якій печі при якій температурі випалювати. 

Прикраса починається з того, що спочатку мій чоловік Гриць ріже мідь на пластини, проколюючи їх в місцях кріплень майбутнього виробу. Далі вони занурюються в азотну кислоту – для очищення. За тим на пластини накладаються візерунки емалі, які кладемо в спеціальну піч для випалювання, розігріту до 860 градусів.

Випалювання триває недовго. Кожен елемент майбутнього намиста випалюється по черзі і потребує індивідуальної температури. Часу на випал йде небагато – в середньому, хвилини дві.

Далі на якийсь час залишаємо виріб настоятись у розчині лимонної кислоти, шліфуємо та прибираємо окалину.

Нарешті, скріплюємо елементи пекторалей чи намист між собою ланцюжком чи защіпками. 

Техніці гарячої емалі навчились у реставратора церков

Ідея займатись емаллю спала на думку моєму чоловікові Грицю. Я ж сама спочатку займалась скульптурою. 

Емаль – це завжди експерименти і досвід. Свій ми отримали вперше на початку 90-х років мнулого сторіччя, коли потрапили до Канади. Там познайомились із художником, що реставрував церкви і заодно відроджував традицію використання емалі у церковних предметах побуту. Тоді й нам показав, як з цією технікою працювати. 

Спершу ми з чоловіком починали не з прикрас, а працювали емаллю по готових речах: медалях, іконах, розп’яттях. 

Далі народилась друга дитина, і я не мала часу працювати з емаллю. Тоді Гриць зі Марією – років вісім їй тоді було – захопились створенням емальованих кулончиків. Так з експериментів і народилась ідея робити прикраси. Ніколи ми з Грицем не примушували дітей  – таким відбивається жага до таких речей. Сьогодні і Марії, і Ярці цікаво працювати з емаллю. Єдине, куди їх не допускаю – до випалювання виробів. Роблю сама, бо це шкідливо. 

Мало працюємо для чоловіків

Зазвичай, наші вироби купують жінки, або чоловіки для жінок. Причому, є така тенденція: чим жінка старша, тим більше прагне себе прикрасити. Для чоловіків зрідка робимо браслети чи каблучки.

Дівчата теж купляють, але я б молодість  взагалі нічим б не прикрашала – вона і так гарна. Максимум, що треба – сережки якісь.

Оберіть будь-яку пектораль, і вона коштуватиме близько 1000 гривень та кульчики по 300 гривень. Так, ціни у нас трохи занизькі. Але якщо ми їх піднімемо, то мало людей зможуть купити. Тому поки так. А вже покупців вдосталь – і з України, і з усього світу. 

Нема часу на просування

Нам потрібен менеджер – ніде правди діти. 

Зараз просуванням в соцмережах, написанням постів, фотографуванням виробів займається Ярка. А в неї інколи просто руки не доходять щось зробити, адже вона паралельно працює і вчиться. 

Марічка ж працює в Києві і приїжджає до нас “набігами”. 

Тому наразі потроху виставляємо вироби у різних галереях, беремо участь у міжнародних виставках. А паралельно робимо ремонт у майстерні і працюємо у шість рук.  В планах – зібрати команду для просування, а доти продаємо пекторалі в інтернеті і  даруємо на радість друзям і близьким.

Економіка

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів у першому кварталі

Опубліковано

Упродовж першого кварталу 2024 року українці відкрили рекордні 74 050 нових фізосіб-підприємців, що на 33,6% більше, аніж торік, та 18% більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними “Опендатабот” із посиланням на Єдиний державний реєстр.

Зазначається, що лідером за кількістю нових справ залишається Київ. За перший квартал поточного року у столиці зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина – 6,8 тисячі новостворених бізнесів, на третьому – Київщина – 5,7 тисячі нових ФОПів.

Де найчастіше відкривають ФОПи

Чверть нових бізнесів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера протягом останніх 4 років.

Читати також: Мінветеранів анонсувало запуск Е-посвідчення для ветеранів у “Дії”

Серед найбільш запитаних напрямків бізнесу серед українських підприємців також надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Найпопулярніші нові бізнеси

Нагадаємо, з Донеччини до Волині курсуватиме безкоштовний евакуаційний потяг.

Фото: “Опендатабот”

Читати далі

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі