Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Спіруліна з Запоріжжя. Як українці вирощують найкориснішу водорість

“Їжа майбутнього”- це одна з багатьох назв , якою останнім часом експерти у сфері здорового харчування характеризують спіруліну.

Опубліковано

“Їжа майбутнього”- це одна з багатьох назв , якою останнім часом експерти у сфері здорового харчування характеризують спіруліну. Про чудотворні властивості цього продукту чути все частіше і частіше. Але, на полицях еко-лавок спіруліну можна зустріти у вигляді порошку, або таблеток. Проте,  в такому вигляді вона не приносить для організму ніякої користі.

В цьому переконані засновники компанії “Фуд Факторі”, яка виготовляє спіруліну під торговою маркою “Spirulinka“. Їх спіруліна- заморожена, що дозволяє  зберегти всі корисні властивості цієї водорості. Таку продукцію облюбували і за кордоном, а власники планують виготовляти до 12 тонн продукту на місяць.

 Алім Кунах

Алім Кунах

Засновник компанії “Фуд Факторі”. Раніше займався переробкою зернових та олійних культур.  Заснував компанію разом з Вадимом Кірічко та Володимиром Іщуком.

Водорості, що корисні для здоров’я

Спіруліна – одноклітинна бактерія, або ж мікроводорость, яка набрала популярність за останні часи, коли люди поринули в тему здорового харчування. На конгресі ООН в 1974 році вона була визнана кращою їжею для майбутнього людства.

В Україні поширена спіруліна у вигляді порошку, чи таблеток іноземного виробництва. Але у такому вигляді вона втрачає всі корисні властивості, тому ми пішли далі і пропонуємо заморожену спіруліну.

Іншої такої субстанції у світі не існує. Є багато мікроводоростей, які мають тільки однобоку дію. А спіруліна містить у собі все,  щоб засвоїтися людиною на 100%. Це м’ясо, овочі, фрукти та ягоди в одному флаконі. Чомусь, багато хто вважає, що спіруліна – це бад, або суперфуд. Ми ж дотримуємося іншої думки, що це повноцінний продукт, яким можна замінити один прийом їжі.

Загалом, спіруліна допомагає підвищити імунітет. Крім цього, має багато корисних властивостей. 

  • Водорість містить незамінні амінокислоти. Це єдиний рослинний продукт, білки якого містять весь повний набір амінокислот в необхідних пропорціях, включно з 8 незамінними.
  • Спіруліна містить майже всі види вітамінів, крім двох: вітамін С і D.
  • Це найбагатше джерело вітамінів А, В12, Е і F.
  • У спіруліни в 5 разів більше заліза, ніж в пивних дріжджах або кропі.
  • Водорість містить селен і кремній – антиоксидантні речовини, внаслідок чого перешкоджають розвитку раку.
  • Синій пігмент фикоцианин в спіруліни – єдина відома речовина, здатна зупиняти зростання ракових клітин.
  • Уповільнює старіння організму та забезпечує роботу підшлункової залози.

Все, що було на ринку – невідомого виробництва і смерділо болотом

Ще в 2015 році у мене виникла ідея спробувати зробити спіруліну для себе, щоб покращити здоров’я. Продукт, який був в той час на ринку був неякісний- невідоме походження,  відсутність протоколу дослідів на наявність небезпечних металів, неприємний смак і жахливий запах.

Я почав експериментувати. Спочатку це відбувалось у мене вдома на підвіконні, я шукав інформацію, підбирав підходяще середовище. Потім поділився ідеєю з Володимиром Іщуком, з яким тоді ми разом проводили експерименти по вирощуванні рослин у закритому просторі.

Так ідея переросла у масштабний проект, до якого потім приєднався Вадим Кірічко. Ми втрьох створили бізнес, але поки ще не розуміли, чи буде попит на такий продукт на ринку.

Півтора роки ми за допомогою вчених та спеціалістів вивчали спіруліну,  її корисні властивості. Ми чудово розуміли, що цей продукт популярний за кордоном і сподівалися,  що і українці захочуть спробувати. Вже у 2016 році створили компанію “Фуд Факторі” та вже вирощували спіруліну під ТМ “Spirulinka”.

На дослідження та створення виробництва ми витратили близько $100 тис. А виготовляємо її поблизу Запоріжжя. 

Технологія вирощування

До нашої появи в Україні можна було придбати лише сушену китайську спіруліну. Перед транспортуванням її обробляють спеціальними розчинниками. При висушуванні вона втрачає близько 60% корисних властивостей. А ми ж вирішили робити заморожену спіруліну,  яка засвоюється на 100% і може втратити лише 3%.

Спіруліна росте дуже швидко і регулярно генерує операційний потік. Уже через місяць можна збирати урожай. Ми вирощуємо спіруліну у біореакторах. Це такі спеціальні ємності, де створюється та підтримується спеціальне середовище для водоростей. 

Щоб отримати продукт, який не має болотного запаху та смаку, ми створили спеціальні умови,  подібні до лабораторних.

За консистенцією спіруліна нагадує сметану. Ми її збираємо, фільтруємо потім вимиваємо водою і чисту біомасу у вигляді сметани фасуємо. Кожна спірулінка 0,1 мм, тому коли їх дуже багато, вони стають такої консистенції.

Далі нам треба було придумати, як доставляти заморожений продукт. Ми розробили свої хладоелементи – охолоджувачі, які створені з їстівних матеріалів, які тримають температуру від – 21°С до -5°С. Тобто до нашого клієнта потрапляє заморожена спіруліна у герметичних пакетах. Її не можна розморозити,  а потім знову покласти у морозильну камеру, бо при нагріванні розпадається білок і втрачаються корисні властивості. Її можна залити водою, або соком і так вживати. Важливо,  що ви навіть не відчуєте смаку спіруліни. А можна просто погризти.

Скільки коштує спіруліна?

Основні канали продажу продукції – інтернет. Ми є і в Facebook, Instagram, YouTube, але частіше приймаємо замовлення саме через сайт. Є і в спеціалізованих магазинах.  Ми намагались продаватись і в аптеках, але через специфіку продажу і недотримання правил зберігання товару, поки відмовились. 

Ми ведемо перемовини з Сільпо, щоб продаватись у них. Але представлятись у торгових мережах не є нашою головною метою.

Ми продаємо спіруліну у певних порціях. Наприклад, 60 порцій на 30 днів прийому коштує 1425 гривень, а спіруліна для всієї сім’ї на 500 порцій – 10 000 гривень.

Поки спіруліна доїде до США, то пропаде

Найближчими нашими планами є налагодження поставок продукції у США. 

Поки ми не продаємось масово, бо у нас немає технології доставки.  На кордоні часто затримують товари, а без дотримання температурного режиму поставляти спіруліну просто неможливо. Експрес-доставка займає п’ять днів,  а нам потрібно два.

Нашу спіруліну часто замовляють з Америки чи Еміратів, тому намагаємося знаходити пасажирів, які би взяли нашу посилку і доставили за кордон.

У вересні 2017 року ми пройшли реєстрацію у FDA (Food and Drug Administration – Американське федеральне управління із нагляду за якістю харчових і лікувальних препаратів). Завдяки цьому ми можемо поставляти продукцію в Америку. Ми отримали первинну акредитацію — тобто на сайті організації ми отримали окремий аккаунт.

Арабський ринок є також перспективним для нас, адже там розвивається тенденція здорового харчування. Але, щоб освоїти нові ринки, варто саме на цих ринках  відкривати виробництво.

Інвестори хочуть забагато

Поки  мене не цікавить бізнес модель b2b. Я хочу працювати на кінцевого споживача. Мене просто вразило відношення інвесторів, які хочуть заробляти 100%. А дохід у 15-20% річних у валюті – не цікаво. При цьому,  ніхто не враховує те, як продукт буде доставлятись і зберігатись. Всім плювати на споживача і якість.

Ми готові працювати навіть без великих доходів. Головне – давати людям якісний продукт. Зараз плануємо розширювати свій асортимент.  Нас вразило, наскільки може бути корисною спіруліна, а далі плануємо вирощувати й інші мікроводорості.

Суспільство

Укрзалізниця виготовила ще два медичних евакуаційних вагони для ЗСУ

Опубліковано

Укрзалізниця додала до свого парку ще два медичні евакуаційні вагони для потреб Медичних сил ЗСУ. Загалом їх кількість становить 66, і до кінця року планується збільшити цю кількість на ще 4 вагони.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Про ініціативу

Евакуація та перевезення поранених воїнів у спеціально обладнаних медичних вагонах показали свою ефективність. Насамперед, це швидкість та можливість надання повноцінної медичної допомоги (у т.ч. екстреної хірургічної та реанімаційної) під час ходу поїзда.

Читати також: Українські розробники створили бойовий колісний дрон CRAB (ВІДЕО)

Про потяги

Усі вагони оснащені апаратами штучної вентиляції легень, переливання крові, кардіомоніторами, аспіраторами та іншою медичною технікою. Завдяки живленню від генератора вони є повністю автономними.

“Дякуємо вагонобудівникам, локомотивним та евакуаційним бригадам Укрзалізниці, що спільно з медиками Командування Медичних сил Збройних Сил України самовіддано працюють задля порятунку поранених воїнів”, – повідомляє УЗ в своєму зверненні.

Нагашаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що за рік існування кластеру Brave1 на ньому зареєстрували 1600 оборонних розробок.

Фото: УЗ

Читати далі

Суспільство

Українські дитячі книги потрапили до списку найкращих видань у Японії 

Опубліковано

У Японії було опубліковано список дитячих ілюстрованих книжок, відомий як “Ehon 50”, де були включені дві українські книги: “Куди і звідки” від Романи Романишина та Андрія Лесіва та “Жовтий метелик” Олександра Шатохіна.

Список з’явився на сайті японської Національної шкільної бібліотечної асоціації.

Про книгу “Жовтий метелик”

На веб-сайті видавництва “Видавництво Старого Лева” у примітці до книги “Жовтий метелик” Олександра Шатохіна зазначено, що це “тиха книжка”, яка розповідає про життя після війни, про страх і обмежені можливості у такій ситуації.

Уперше книжка вийшла у “Видавництві Старого Лева” у 2022 році. В Японії її надрукувало видавництво Kodansha LTD.

У 2023 році книжка увійшла до переліку 100 найкращих книжок-картинок зі всього світу.

Читати також: Цим їдальням було 50 років. Як у громаді на Волині реформували застарілу систему харчування в школах і садочках

Про книгу “Куди і звідки”

У 2020 році видання від творчої майстерні “Аґрафка” вийшло вперше у друк від видавництва “Старого Лева”. В Японії воно було опубліковане завдяки видавництву Bronze Publishing у перекладі Юкіко Хіромацу. Це видання розповідає про рух та подорожі не лише людей, а й тварин, рослин, вітру, води та планет. Загалом книгу переклали на 15 мов.

Також ми повідомляли, що Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Фото: книга “Куди і звідки”

Читати далі

Суспільство

У Києві вперше пройде фестиваль феміністичного кіно: що про нього відомо

Опубліковано

У травні в Києві відбудеться перший феміністичний кінофестиваль “Гаккебуш”, на якому будуть демонструватися фільми, створені жінками. Крім показів фільмів, у програмі передбачені зустрічі з авторськими стрічками та лекціями.

Про це повідомляється на сайті фестивалю.

Про фестиваль

Організатори зазначають, що мета фестивалю феміністичного кіно “Гаккебуш” – надихнути українських режисерок та операторок, що тільки розпочинають свій шлях у кіноіндустрії. Вони прагнуть допомогти їм бути відважними у своїй творчості та знаходити аудиторію, яка їх почує.

Головною метою є створення платформи для нетворкінгу та формування спільноти для постійного творчого процесу.

Події відбуватимуться 11 та 12 травня у Будинку кіно.

Читати також: На честь Дмитра Капранова перейменували вулицю в Конотопі

Програма фестивалю

У програмі фестивалю буде представлено 10 короткометражних фільмів. Крім цього, існує можливість подати заявку на показ ігрового або документального короткометражного фільму, проте це можна зробити лише до 30 квітня.

Фільми можуть брати участь у фестивалі, навіть якщо вже мали національну прем’єру, але вони не повинні бути вільно доступними в інтернеті або розміщені на стримінгових платформах.

Умови участі:

  • жінка є режисеркою та/або операторкою та/або головною героїнею фільму;
  • тривалість не перевищує 30 хвилин;
  • знято після 1 січня 2022 року.

Фестиваль організовує кіноорганізація “Гаккебуш” за підтримки Національної спілки кінематографістів України й Projector Foundation.

Нагадаємо, що Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії.

Також ми повідомляли, що в Польщі в прокат вийде український фільм “Я, Побєда і Берлін”.

Фото: сайт фестивалю

Читати далі