Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Економіка

Як закохати інших у власний бізнес? Розповідає засновниця Школи бренд-євангелістів

Засновниця першої у Дніпрі та Україні Школи бренд-євангелістів часто чує від своїх студентів жартівливе питання “А якого дня ви євангелісти?”.

Опубліковано

Засновниця першої у Дніпрі та Україні Школи бренд-євангелістів часто чує від своїх студентів жартівливе питання “А якого дня ви євангелісти?”. 

Що такого зможе зробити для вашого бізнесу бренд-євангеліст, чого не зроблять піарник та маркетолог? Про це ми поговорили з Владою Миколюк, яка організовує вже другий курс школи PRoector.

 Влада Миколюк

Влада Миколюк

засновниця Школи бренд-євангелістів PRoector,  а в минулому євангеліст сайту з пошуку роботи Work.ua, Concord bank і Біржі благодійності “Добродій” 

Школа — це незвичайне піар-агентство, єдина мета якого — забезпечити кожен український бізнес закоханим в нього бренд-євангелістом. Більше половини студентів — власники і керуючі бізнесів, які хотіли розібратися, як бути євангелістами власної компанії. У першому наборі школи вчилися і керуюча заводом з виробництва скла, і виконавчий директор великого банку, і прес-офіцер служби порятунку.

Хто такий бренд-євангеліст?

Поняття “євангелізму” з релігії у бізнес та маркетинг приніс всесвітньо відомий бізнес-коуч Гай Кавасакі, коли почав просувати бренд Apple. 

“Євангеліє” в перекладі з грецької мови — це блага вість. 

Тобто, бренд-євангелізм — вид маркетингу, коли у “безликої” компанії з’являється “людське обличчя”. А “євангеліст” у цьому випадку — людина, по-справжньому закохана в бренд. Вона готова невпинно доносити до суспільства “благу вість” про цінності, особливості компанії, на які раніше ніхто не звертав уваги.
Коли я тільки-но прийшла працювати в Work.ua, клієнти сприймали компанію як черговий сайт з пошуку роботи. 

Моїм завданням було “підсвітити” особливість компанії, показати “та ж ні, Work.ua унікальний!”. 

Влада Миколюк на лекції першої в Україні Школи бренд-євангелістів

Я знайшла те, що робило їх унікальними — і це прагнення до інновацій і соціальна відповідальність. 

Так, команда Work.ua першою в Україні перейшла на електронний документообіг, чим врятувала 15 дерев за перші півроку і півмільйона гривень для компанії. 

А ще — виявила серед роботодавців бандитів, які вербували українок для роботи у секс-індустрії.

В українських брендів нема людського обличчя.  І це проблема

Коли я працювала бренд-євангелістом на Work.ua та Concord bank, то зрозуміла: найбільша проблема українського малого і середнього бізнесу — відсутність закоханого в бренд євангеліста, який міг би з пристрастю, любов’ю і натхненням розповідати про продукт.

Це не піарник, який пише і розсилає прес-релізи та інформаційні матеріали, аналізує статистику на сайті, це не маркетолог, котрий працює з діджіталом вашого бізнесу.

Це людське обличчя компанії.

Поки у компанії чи бренду немає євангеліста, вона сприймається як чергова структура за парканом, яка незрозуміло чим займається.

Але як тільки ваш бренд набуває людських рис, у нього з’являється провідник від бренду до людей.

Наприклад, ось я бачу, як Влада — бренд-євангеліст банку — проводить свою відпустку, бачу, що вона купує на базарі у бабусі малину, грається з кішкою або розвішує квіти для організації благодійної барахолки. І це олюднює комерційну структуру, робить її ближчою до людей.

Скільки “голодних” маленьких компаній, у яких ця ніша могла б закрити весь відділ маркетингу — як би зухвало це не звучало. Компанія часто не потребує відділу маркетингу. Але всі компанії без виключення потребують людського обличчя.

Бренд-євангеліст має бути “іноземцем” у вашому секторі

Є територіальний контекст, у який доведеться зануритися кожному, хто захоче стати бренд-євангелістом. Але є і “скелет”, згідно з яким шукають хорошого бренд-євангеліста, а все інше — вже нюанси

Налагодити зв’язок між брендом і євангелістом — найлегше. Тому що найчастіше закохана у бренд людина — “іноземець” у вашій сфері і не втратила свою здатність дивуватися.

Маленьким компаніям, в першу чергу, потрібно задуматися про євангеліста. Тому що завтра на ринку з’явиться ваш конкурент і люди підуть за ним — тільки тому, що у його бренду є людське обличчя, якому можна довіряти.

Катя Дорошевська, співзасновниця маркету українських брендів “Будь в UA” у Дніпрі, розповідає, як працює бренд-євангелізм у їх компанії

Хто повинен бути бренд-євангелістом?

Звичайно, якщо євангелістом буде власник бізнесу — це просто ідеально. Але на практиці у власників немає часу — його забирає вирішення поточних питань.

Я б радила шукати фахівця без зіркової хвороби. Нікого не переманювати, тому що отримаєте бувалу і стомлену людину, яка скаже: “ну що ж, я ще подумаю, прийти до вас чи ні”. 

Ні, потрібні люди з палаючими очима: вчорашній студент або мама, яка вийшла з декрету — тому що вони готові рвати і метати.

Бренд-євангеліст повинен працювати і над своїм профілем, і над профілем власника — щоб і його зробити євангелістом в очах аудиторії. 

Тому що одного людського обличчя компанії іноді мало. Ідеально буде “навернути” в свою секту всіх внутрішніх топ-менеджерів. Хоча б триголосся має бути. Але у топ-менеджерів теж немає часу писати пости — будьте готові до того, що це за них доведеться робити євангелісту.

Тож, моя головна порада початківцям: не підкорити серце власника, а налагодити відносини з колективом, причому з усіма — офіс-менеджером, завгоспом, рерайтерами і копірайтерами, щоб вони стали частиною вашої команди.

З чого почати роботу з брендом

Найперше, що робить бренд-євангеліст — проводить інтерв’ю з СЕО компанії, під час якого дізнається:

  1. На чому компанія заробляє і на що витрачає?
  2. Чим компанія пишається найбільше, а чого соромиться?
  3. Які у неї бізнес-цілі на найближчий рік (заробити мільйон, запустити додаток або завоювати новий ринок у Китаї).
  4. Яка у компанії місія (тобто для чого, крім прибутку, компанія існує?)
  5. SWOT-аналіз (сильні і слабкі сторони, загрози і можливості);
  6. Хто клієнти, хто НЕ клієнти, але міг би ними бути, і хто конкуренти?
  7. До якого з 12 архетипів відносить себе компанія? (Наприклад, блазень, спокусник, творець або мудрець);
  8. Яка зараз ситуація з маркетингом у компанії, які маркетингові дії були успішними, а які — не дуже?

Також ми запитуємо у СЕО: які у нього очікування від дій євангеліста? Чи то це формування знання і правильного сприйняття компанії (коли вона молода і ніхто не знає на ринку), чи лише нові клієнти і конверсія, чи просто видалення негативу і заміна на позитив.

Як створити закохану у ваш бренд спільноту. Покрокова інструкція

1) взяти клієнта компанії “за руку” і пройти з ним його “купівельний шлях” ( “customer journey”). Або самому стати цим покупцем і пройти від виникнення бажання щось купити до моменту покупки. І зафіксувати все-все: від перешкоди на шляху до користі.

2) дослідити реальну репутаційну картинку компанії у ЗМІ і соцмережах (можна обмежитися лише безкоштовними джерелами, але є і спеціальні платні);

3) промоніторити дії найсильніших конкурентів в галузі. У що ви і конкуренти вкладаєте кошти? І головне — що отримують клієнти від конкурентних пропозицій?

5) обрати разом з власником бізнесу основну монодумку і монообраз про компанію, яку ви будете доносити суспільству.

Завдання євангеліста — не в тому, щоб боротися з іншими конкурентами в галузі за увагу однієї і тієї ж аудиторії. А навпаки — створити “блакитний океан”, тобто заявити суспільству про такі можливості компанії, про які раніше ніхто не заявляв або яких немає у інших;

Наприклад, банк може і приймати оплату комуналки, і видавати тендерні гарантії і ще робити купу всього. Але завдання євангеліста — створити основний монообраз. Наприклад, що даний банк — кращий для українських онлайн-стартапів, тому що він здатний за годину їх інтернет-магазин підключити до прийому платежів з мінімальною комісією.

Саме так, далі євангеліст звужує весь величезний обсяг інформації до одного образу.

Сам євангеліст в такому випадку стає в публічній площині “проповідником” технологій для інтернет-стартаперів. Він багато про це пише корисного на своїх сторінках, виступає в ЗМІ, формує навколо себе такий образ, щоб люди знали: з питань запуску онлайн-бізнесу треба тегати Федю.

6) Узгодження плану роботи з СЕО. Вони разом закладають ключові показники ефективності, за якими можна буде судити, що робота виконана якісно — і в бій!

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі

Економіка

Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Опубліковано

Сенат США прийняв законопроект щодо зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим країнам для протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 мільярда. У цій сумі близько 61 мільярда доларів передбачено для України.

Про це повідомляє Сенат США.

Голосування

Під час голосування за законопроєкт, що передбачає надання допомоги Україні, 79 сенаторів проголосували “за”. Зазначений пакет допомоги включає асигнування у розмірі $60,84 мільярда для України, $26 мільярдів для Ізраїлю, а також гуманітарну допомогу для мирного населення в зонах конфліктів по всьому світу.

Читати також: Opendatabot запускає житловий сервіс з відкритими даними

Тепер документ повинен підписати президент США Джо Байден.

У рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,85 млрд доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету.

Нагадаємо, що ЗСУ встановили прапор України в Козачих Лагерях на лівому березі Херсонщини.

Також ми повідомляли, що два українські фільми демонструватимуть на міжнародному кінофестивалі у Польщі.

Фото: з вільного доступу

Читати далі