Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
https://www.youtube.com/embed/2vVO4Z0rSv0?si=hHUFBbhNs3UYd4cYSSSSSS

Суспільство

Вишиванка Джима Моррісона й історія крамнички SURMA

Опубліковано

Це — рок-легенда Джим Моррісон у вишиванці. Але звідки вона, яке її походження та чому він її вдягнув? Мережею ширяться теорії, що вона балканська, угорська, румунська або навіть кельтська. І, звісно, є версія, за якою ця вишиванка українська. Про неї й розкажемо.

Етнокрамниці SURMA

Є два припущення, як саме українська вишиванка зʼявилась у фронтмена The Doors.

Та обидва сходяться в одному – сорочка могла бути з етнокрамниці SURMA в Нью-Йорку. Її заснував емігрант з Галичини Мирон Сурмач, який переїхав до США в 1910 році. Він став першим у Штатах українським видавцем книжок та організатором концертів.

Крамничка SURMA доповнювала його яскраве життя – тут Мирон продавав усе українське: платівки, книги, пресу й одяг. А дружина Мирона ліпила для відвідувачів домашні вареники. Заклад став важливою частиною «Маленької України» – поселення українців на Нижньому Мангеттені.

Читати також: Артистка оркестру ДСНС проводить уроки з пожежної безпеки для школярів

Енді Воргол та крамничка

«Золотим» часом для SURMA стали 60-ті, коли поширилася мода на автентичний одяг. Серед відвідувачів і покупців крамниці були Джимі Гендрікс, Вуді Аллен, Дженіс Джоплін, Енді Воргол. За однією з версій, саме Воргол купив там сорочку, яку потім подарував Джиму Моррісону.

Справжнє імʼя Енді Воргола — Андрій Варгола. Він був виходцем з русинської родини. Художник тяжів до свого коріння та був частим гостем етнокрамниці SURMA. Те, що він придбав там вишиванку для Моррісона, розповіла в одному з інтервʼю Галина Хомʼяк. З її слів, вона працювала в SURMA, щоправда, вже після цих подій.

Друга версія

А от у газеті New York Times у статті про крамницію написано, що Моррісон сам купив там вишиванку. І вона так припала йому до душі, що він вдягнув її на фотосесію для майбутнього альбому. І хоча світлини у вишиванці на обкладинку The Doors не потрапили, Джим їх зберіг. І після його смерті у липні 1971 фото постали на широкий загал.

Крамниця SURMA працювала до 2016, справу Мирона Сурмача продовжували син та онук. rach Але 8 років тому закрилася через високі податки та конкуренцію. Утім, SURMA лишила по собі спадщину з українських сувенірів по всьому світу. Серед якої, можливо, і вишиванка легендарного Джима Моррісона.

Нагадаємо, що відремонтований Дегтярівський шляхопровід: що змінилось та як виглядає.

Також ми повідомляли, що на вулиці Києва повернулась велополіція.

Суспільство

На Подолі відкриється новий артпростір Splav

Опубліковано

27 червня у Києві  відкриється новий артпростір “Splav”. Він знаходиться на вулиці Нижній Вал, 23 у самому центрі Подолу. 

Про відкриття повідомили засновники простору на сторінці у Facebook.

У Києві відкриється творчий простір Splav: дата та адреса

В артпросторі “Splav” показуватимуть виставки молодих художників та художниць, а куратори та мейкери створюватимуть та експонуватимуть нові проєкти, ділитимуться ідеями та досвідом.

У Києві відкриється творчий простір Splav: дата та адреса

Новий простір “Splav”  орієнтуватиметься на

  • створення мультимедійних проєктів;
  • підтримку молодих художників та художниць;
  • горизонтальну співпрацю між митцями та інституцією;
  • колаборацію із самоорганізованими культурними просторами.

Киян запрошують на відкриття простору, яке відбудеться 27 червня о 18:00. Там відбудеться презентація групової виставки “Чому я тут?”. Одна з учасниць виставки — молода художниця з Сєвєродонецька Каріна Синиця.

Нагадаємо, в Україні запустили мапу безкоштовних освітніх просторів і культурних хабів.

Фото: Splav

Читати далі

Суспільство

Е-посвідчення ветерана прирівняють до паперового: що іще змінять у ветеранській політиці

Опубліковано

Кабінет Міністрів України погодив зміни до законодавства, згідно з якими електронне посвідчення ветерана отримає статус основного документа замість паперового.

Про це йдеться на офіційному сайті.

Зараз статус основного документа має паперове посвідчення. Тобто спершу ветеран має отримати його й лише тоді, за бажанням, згенерувати електронний варіант у «Дії». 

Натомість якщо зміни до закону ухвалять, то отримувати паперове посвідчення буде необов’язково. Це має прискорити надання послуг для ветеранів, зменшити час на перевірку їхнього статусу, а також дозволить інтегрувати посвідчення в інші електронні системи.

Читайте також: В Україні запустили мапу безкоштовних освітніх просторів і культурних хабів

Які зміни будуть

Зараз пораненим, загиблим (померлим) військовослужбовцям причину інвалідності чи смерті пов’язують з отриманою травмою. Утім чинне законодавство не передбачає причину інвалідності або смерті внаслідок травми, а лише внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання.

Тобто військові не завжди можуть отримати статус людини з інвалідністю внаслідок війни, а члени їхніх сімей у разі загибелі військового – статус члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України. Відтак пропонують визнати травму причиною інвалідності або загибелі. Документ має ухвалити Верховна Рада України. 

Нагадаємо, у застосунку Резерв+ з’явилися нові функції.

Фото: Е-посвідчення

Читати далі

Суспільство

 Якою була будівля Київської міської думи 100 років тому: архівне фото

Опубліковано

З 1878 по 1944 рік на місці сучасного Майдану Незалежності в Києві знаходилася будівля Міської думи. Велична споруда нагадувала розігнуту підкову, а її дах прикрашала статуя архангела Михаїла, покровителя міста.

Архівні фотографії цієї будівлі були опубліковані в Telegram-каналі спільноти “Київ Історичний”. На жаль, будівля не пережила радянську епоху.

“Втрачена архітектурна спадщина Києва: будівля Міської думи на Хрещатику. У 1874-1878 роках на місці нинішнього Майдану Незалежності (по правій стороні) була зведена розкішна будівля з баштою для Міської думи”, – повідомили в спільноті.

Магазини та перший у Європі пункт нічних лікарських чергувань: якою була будівля Київської міської думи. Фото

Ця двоповерхова будівля нагадувала розігнуту підкову, обернену випуклою стороною до Хрещатика. На першому поверсі знаходилися крамниці, що приносили міській казні 30 тисяч рублів щорічно. На другому поверсі розташовувалися приміщення для міської управи та зала засідань. Третій поверх був невеликою чотирикутною вежею з годинником і шпилем, увінчаним статуєю архангела Михаїла, створеною скульпторкою Євою Куликовською.

Читайте також: Мільйон на простір для ветеранів та інших жителів. Ці громади отримали грант на створення інклюзивних громадських центрів

Крім того, в цій будівлі діяла художня школа Миколи Мурашка і перший в Європі пункт нічних лікарських чергувань.

Магазини та перший у Європі пункт нічних лікарських чергувань: якою була будівля Київської міської думи. Фото
Магазини та перший у Європі пункт нічних лікарських чергувань: якою була будівля Київської міської думи. Фото

Нагадаємо, у застосунку Резерв+ з’явилися нові функції.

Фото: “Київ Історичний”

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Табір, як у дитинстві, але для дорослих. Як працює перший в Україні кемпінг на деревах

Ви колись пробували спати в повітрі, коли поряд ліс, гори та зоряне небо вночі? А...

Суспільство1 тиждень тому

Вклали в бізнес по 2 тисячі гривень. Як друзі заснували власну СММ-агенцію у 20 років

Друг-однодумець, жага до авантюризму та добре бойківське вино — так чотири роки тому почалася історія...

Суспільство2 тижні тому

Щоденні обійми, заробіток і козяче щастя: як невістка зі свекрухою вдвох розвивають маленьку ферму на Черкащині

«У нас є сир, налітайте», — з цього повідомлення в соцмережах минулого року почалася історія...

Суспільство2 тижні тому

Той, хто створив дизайн ЗСУ. Тарас Іщик про творчу карʼєру в армії

Сотні чоловіків ішли добровольцями, не знаючи, яку роботу будуть виконувати в ЗСУ. Сотні бояться потрапити...

РЕКЛАМА: