Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Реабілітація без бар’єрів: киян запрошують обговорити доступність закладів реабілітації

Опубліковано

Більшість медичних закладів, що створені для людей, які проходять лікування та реабілітацію, не пристосовані для них. Разом ми можемо це змінити.

Big City Lab запрошують на майданчик для обговорення проблем доступності просторів для реабілітації в Україні та пошуку рішень.

«З нас – друкований посібник у подарунок для всіх учасників події; також смаколики, нетворкінг з медіа, зі змінотворцями громадського та державного сектору. З вас – бажання створити комфортні умови для реабілітації та міста, що гідно зустрінуть героїв», – зазначають організатори.

Як потрапити на захід?

Захід відбудеться у безбар’єрному просторі, дружньому до тварин. Вхід вільний за умови попередньої реєстрації. Локацію отримають зареєстровані учасники на пошту: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdefudc6ALHQBQpMAPj-hj28hxrXafBecEr5RuZuf9YtZJ-Bw/viewform

Що вас очікує?

  • Буде рідкісна можливість взяти участь у безкоштовному воркшопі від Big City Lab із безбар’єрності від Софії Брем – головної архітекторки посібника. Це інтерактивні заняття, у результаті яких ті, хто впроваджує зміни, на практиці навчаться розбиратися у нормах безбар’єрності та принципах універсального дизайну; навчаться бачити порушення в організації просторів та розуміти, як їх виправити; впроваджувати рекомендації посібника. Учасники та учасниці отримають сертифікат про проходження воркшопу.
  • На офіційній частині обговорять стратегію держави, найпоширеніші проблеми доступності реабілітаційних закладів, шляхи їх вирішення спільно з МОЗ, радницею-уповноваженою президента з питань безбар’єрності, Посольством Швейцарії в Україні та Світовий банком.
  • На панельній дискусії будуть шукати відповіді, що ж заважає реалізувати кращі практики доступності в Україні та з чим стикаються пацієнти, захисники та захисниці, лікарі та фахівці з реабілітації.

Читати також: “Twenty-second: Stories of Underground Kharkiv”: українська візуальна новела зʼявилась на Steam

Партнери проєкту

Цей посібник створений спільно з Міністерством охорони здоров’я України, в рамках флагманського проєкту «Розвиток системи реабілітаційної допомоги», в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

За фінансової та технічної підтримки Світового банку, Швейцарії (через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва / SDC та Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань / SECO), Генерального Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DGNEAR) та Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR). Думки, висловлені у цьому посібнику, належать авторам, та не обов’язково відображають офіційні погляди партнерів з розвитку. Посібник розробила команда урбан-бюро Big City Lab.

Також ми повідомляли, Etnodim створив нову колекцію вишиванок, присвячену країнам, що допомагають Україні.

Нагадаємо, що Monobank оголосив про випуск нового дизайну картки зі стелою Донецької області.

Суспільство

Як залучити та утримати людей: у Міноборони створили новий курс для військових

Опубліковано

Вперше в Україні з’явився стратегічний документ на міністерському рівні, який кардинально змінює підхід держави до людини в Силах оборони. Новий документ націлений на виконання вимог взаємосумісності з НАТО у цій сфері. Таким чином Міноборони затвердило курс на залучення і утримання людського капіталу в Силах оборони.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

документ1

Заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила, що робота над формуванням політики розпочалася восени минулого року. Під час розробки нового курсу використовували найкращий досвід західних партнерів, адаптуючи його під українські реалії.

документ2

Читайте також: Працевлаштування ветеранів, людей з інвалідністю та ВПО: у Бучі пройшов форум “Підприємництво без бар’єрів” від Дія.Бізнес

Над політикою працювали спеціалісти з комітету з питань кадрового менеджменту Міністерства оборони, стратегічні радники НАТО та представники громадського сектору. Щиро вдячна всім залученим до цієї важливої роботи. Реалізація цієї політики змінить українське військо, зробить його ефективнішим та сучасним – сказала Наталія Калмикова.

У Міноборони розповіли, що новою політикою закладаються основи людиноцентричної системи управління персоналом та розвитку управлінської культури у Силах оборони.

Нова парадигма має забезпечити трансформацію існуючого механізму і сприяти створенню новітньої глобальної системи, починаючи від формування оборонної свідомості, реформи соціальної сфери та ветеранської політики, закінчуючи якісними змінами грошового забезпечення та оновленою системою охорони здоров’я. 

Ознайомитися з документом можна за посиланням.

Нагадаємо, в Україні запускають проєкт психологічної допомоги жінкам, чиї чоловіки перебувають у полоні.

Фото: Генштаб

Читати далі

Суспільство

9 порад від психологині, як впоратися з тривогою

Опубліковано

Стрес тепер є частим супутником життя українця. Кожен по-своєму вчиться справлятися з ним. ШоТам зібрали кілька порад від психологині Марини Сергієнко, що допоможуть легше прожити стресову ситуацію.

1. Усвідомити себе та реальність навкруги.

Перше, що важливо зробити, якщо відчуваєте тривогу — зупинитися. Психологиня каже, що може допомогти техніка 5-4-3-2-1. Треба назвати:

  • п’ять речей, які можна побачити;
  • чотири речі, до яких можна доторкнутися; 
  • три речі, які можна почути;
  • дві речі, які можна відчути на запах;
  • одну річ, яку можна скуштувати.


«Також допоможе дихання. Усвідомлені 3-5 вдихів і видихів. Дихання по квадрату декого заспокоює, але мене, наприклад, навпаки дратує, тому тут варто тільки пробувати», — розповідає Марина.

2. Відчути своє тіло

Тут є кілька вправ, які допоможуть. Наприклад:

  • поплескування себе по тілу. Протрушування — треба трусити всім тілом.

«Це допомагає тілу ожити, відчути себе та повернути чутливість до кожної клітинки», — каже Марина Сергієнко. 

  • техніка метелика: схрестити руки на грудях так, щоб ліва долоня торкалася правого плеча, і навпаки. Пальці стають, наче крила метелика — ними треба постукувати себе;
  • вправа «Сіднички» — треба сісти так, щоб ноги торкалися підлоги:

«Концентруєтеся на тому, що відчуваєте: де ви перебуваєте, на чому ви сидите, чи відчуваєте сіднички та ноги на підлозі. Ця вправа додає опорності та заземленості», — ділиться психологиня.

3. Фізична активність

Якщо маєте забагато адреналіну, скинути його можна за допомогою фізичної активності. Марина Сергієнко каже, що це можуть бути танці, швидка ходьба, фізичні вправи чи навіть усвідомлене постукування ногою в підлогу (підтупцьовування):

«Так ми активуємо завершення стрес-реакції через “біжи”, і наш мозок розуміє, що ми втекли, все ок, можна видихати».

4. Задіяти голос

Говорити, співати, шипіти, гарчати, робити «омммм» — подібні техніки дозволяють вивільнити стрес:

«Для вас може спрацювати “бейбі, ван мо тайм” на повну гучність чи один з ритуальних співів Маорі. Експериментуйте, шукайте свій звук:)».

5. Гумор

Гумор — це потужна захисна реакція, і ми можемо до неї вдатися, якщо треба швидко заспокоїтися, як розповідає Марина Сергієнко. Це не значить, що стрес розвіється від одного жарту:

«Але висміяти “кляту русню” абощо — завжди ок. Власне, українці це постійно роблять».

6. Окситоцин

Обіймати дітей, котів, коханих і всіх, до кого дотягуєтеся.

«Усе це виробляє гормон любові окситоцин, який є антагоністом адреналіну», — розповідає психологиня.

А у 2021 році лондонські вчені довели, що довші обійми — від 5 до 10 секунд — краще впливають на людей ніж ті, що тривали секунду. Тож обіймайтеся довше!

7. Знайти заняття до душі

Малюйте, пишіть вірші, складайте мозаїки, плетіть макраме — підійде різна активність, яка справді подобається. 

«Це дозволить вам виразити й прожити емоції. Ви можете створити щось прекрасне та звільнити тіло від стресу», — каже психологиня.

8. Базові потреби

Марина радить більше уваги звертати на базові потреби: добре спати, смачно їсти й пам’ятати про правило «кисневої маски»: спочатку дбаємо про себе, а вже потім про тих, хто поруч. 

9. Психотерапія

Психотерапія — це те, що може дати довготривалий ефект. Марина Сергієнко пояснює, чому це допоможе: 

  • безоціночне активне слухання;
  • безпечний простір, де можна вихлюпнути всі емоції без цензури;
  • ті самі техніки та вправи, тільки під керівництвом психолога.

Дуже важливо дбати про себе, тому щойно відчуваєте, що вам гіршає — просіть про допомогу. Не тягніть до критичного стану. Фахові заняття з психологом чи психотерапевтом допомагають відчути себе краще надовше, знайти опори й надалі могти підтримувати себе більш стабільно.

Читати далі

Суспільство

Люди, які повторно евакуйовуються з Харківщини отримають виплати ВПО

Опубліковано

Люди, які виїжджають із небезпечних районів Харківської області, можуть поновити статус внутрішньо переміщених осіб та оформити виплати.  Для поновлення статусу внутрішньо переміщеної особи необхідно звернутися до ЦНАПу або до управління соціального захисту населення у приймаючих громадах.

Про це повідомили віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, передає Урядовий портал.

«У межах обов’язкової евакуації із Вовчанська та Липців люди, які повторно виїхали, мають право на виплати для внутрішньо переміщених осіб», – зауважила віцепрем’єр-міністр.

Йдеться про тих громадян, які включені до списків евакуйованих, що складає місцева влада.

Читайте також: У застосунку “Резерв +” зʼявиться електронний військовий квиток

Для включення до цього списку особи, які самостійно виїхали із населених пунктів Харківської області, де оголошено обов’язкову евакуацію, можуть звертатися до Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА за телефоном гарячої лінії: (066) 283-41-43.

Додамо, державна грошова допомога для ВПО виплачується у розмірі 2000 гривень на місяць для дорослих, 3000 гривень – на дітей і особам з інвалідністю. Така допомога призначається на 6 місяців.

Нагадаємо, в Україні запускають проєкт психологічної допомоги жінкам, чиї чоловіки перебувають у полоні.

Фото: ДСНС

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

Мріє, щоб про Складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство1 тиждень тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство2 тижні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: