Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Слухай та допомагай! 6 подкастів про волонтерство й добрі справи

Опубліковано

Волонтери — це нові супергерої та супергероїні сучасності, адже привозять для військових ледь не зірку з неба, допомагають тим, хто опинився в біді, та щиро діляться своєю енергією.

ШоТам зробили добірку подкастів про волонтерство, які можна послухати під час поїздки чи на ранковій прогулянці й самим надихнутися на добрі справи.  

«Голоси волонтерства» від Radio SKOVORODA

Де послухати: Soundcloud, Spotify, Google podcasts, Apple podcasts

Скільки епізодів: 10 

«Голоси волонтерства» — це подкаст про волонтерство в різних напрямках. Веде його засновниця та керівниця Української Волонтерської Служби Анна Бондаренко. У кожному епізоді є гість або гостя, що розповідає про свою організацію та можливість долучатися до допомоги іншим у різноманітних проявах. Ідеться й про культурне волонтерство та поширення українських традицій, і про евакуацію людей з прифронтових територій, і про відновлення наших сіл і міст, і про волонтерство в окупації чи долучення до допомоги дітей.

«У подкасті “Голоси волонтерства” ми почули людей, які після 24 лютого 2022 року відкрили в собі надздібності, щоб рятувати свою країну та своїх людей. Вони не мають спеціальних костюмів, але можуть знайти фінансування, скоординувати, купити й привезти з сьогодні на сьогодні та врешті-решт ризикувати собою, бо “хто, якщо не я”», — пишуть у проєкті.

«Один одному» від «Центру спільних дій» 

Де послухати: YouTube, Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts, Google Podcasts, НВ Подкасти

Скільки епізодів: 29 

«Один одному» — це подкаст про міста й містечка України, які зіштовхнулися з викликами війни. Його запустили ще у квітні 2022 року, тож саме ці епізоди фіксують історії спротиву й допомоги на самому початку повномасштабного вторгнення та впродовж року великої війни. Автори розповідають про населені пункти по всій Україні: Ічню, Димер, Ужгород, Тростянець, Острог та інші.

«У подкасті ви почуєте історії людей, які діляться своїм житлом, налагоджують волонтерські процеси, ведуть соціально відповідальний бізнес, допомагають новим жителям громади інтегруватися в її життя. Усі вони формують найдієвіші спільноти, які виборюють Україну на власному фронті», — пишуть творці.

«Наволонтерили» від БУР

Де послухати: Apple Podcasts, Google Podcasts, Youtube

Скільки епізодів: 9 епізодів

«Наволонтерили» — це спроба осмислити волонтерський рух як явище та поговорити про стереотипи навколо теми. Ведучою стала Мар’яна Фариняк. Записали подкаст ще у 2021 році, але це не робить його неактуальним, адже волонтерство існує не лише у військовій сфері. У проєкті встигли поговорити про молодіжні центри, а також про те, чи буває волонтерство шкідливим, що таке гранти та які цінності виокремлюють волонтерів.

«А ви точно знаєте всі міфи про волонтерство? Ми часто чуємо міфи про секту, що у волонтерів немає прав чи вони взагалі безкоштовна робоча сила. Але чи знаємо ми, що волонтерство може приносити шкоду або ж що не всі волонтери є щирими у своїх намірах?», — кажуть автори, закликаючи послухати випуски подкасту. 

«Волонтерські байки» від ДемСокири

Де послухати: Apple Podcasts, Google Podcasts, YouTube, Spotify, Podcast addict

Скільки епізодів: 5 епізодів

«Волонтерські байки» — це подкаст про волонтерство в умовах війни, про те, як дістати рідкісну річ і провезти через митницю, про тактичну медицину й капеланство. Ведучою стала Анастасія Хлібник, а гостями біля мікрофону — видавець мальописів Богдан Кордоба, активістка Анна Бару, Олеся Винник, що повернулася з-за кордону, аби допомагати військовим, та інші волонтери. Запис нових епізодів триває. 

«Зустрічі перед мікрофонами відбуваються між ротаціями, проєктами, зйомками та мандрівками. І вони, як каже Антон (звукач), завжди додають сил і віри в людей. Адже ми запрошуємо до студії неймовірних гостей — волонтерів різних напрямків (іншими словами, вельми натхненних і відверто попаяних особистостей), які щиро розповідають про мотивацію та власний шлях. Зазвичай то цікаво та щемко», — пише ведуча в соцмережах, анонсуючи другий сезон подкасту. 

«Фактори стійкості» від Radio SKOVORODA

Де послухати: Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud

Скільки епізодів: 6 епізодів

«Фактори стійкості» — це спільна робота Radio SKOVORODA та Української Волонтерської Служби (УВС). У межах бесід з волонтерами зачіпають різні питання — від підтримки онкохворих дітей до допомоги військовим, адже волонтерство в Україні доволі глобально розвинене. Автори називають цей проєкт подкастом-підзарядкою, бо він має єднати й підтримувати українців.

«Стійкість — це те, що тримає нас у купі, як клейка стрічка, попри втому чи брак ресурсу. Ми вирішили віднайти її в людях і поділитися з вами. Протягом Всеукраїнського форуму волонтерської стійкості ми записали 7 епізодів мандрівного подкасту “Фактори стійкості” з відвертими розмовами про внутрішню силу волонтерів та її джерела в тривалій роботі», — пишуть у проєкті. 

«Вільні» від Людмили Тягнирядно

Де послухати: Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud, Youtube

Скільки епізодів: 10 епізодів

Подкаст «Вільні» розповідає історії волонтерів та активістів — про те, як сміливі люди допомагають на звільнених територіях. В гостях у ведучої — засновники фондів, організатори евакуацій, волонтери технічного спрямування, психологи. Разом вони розмірковують про те, якою є зараз Україна, і хто вони — вільні люди. 

«Продовжую розказувати про невтомних волонтерів та активістів, які вже другий рік поспіль роблять свій неоціненний внесок у нашу перемогу. У цьому сезоні ви почуєте всім відомі голоси, а також нові — від яких захоплює дух, які наповнюють життя надією та вірою в краще. Ми говоримо про те, що болить усім нам: про ціну війни, людей, які постраждали, і те, як кожен на своєму місці може бути відповідальним, небайдужим і власноруч вирішувати проблеми», — пише авторка подкасту Людмила в соцмережах. 

Суспільство

Нова пошта відкрила перші відділення у Великій Британії

Опубліковано

Компанія “Нова пошта” відкрила поштове і вантажне відділення Nova Post у Лондоні та запустила кур’єрську доставку Великою Британією.

Про це повідомила пресслужба компанії в понеділок.

“Сьогодні відзначаємо офіційний старт роботи на ринку Великої Британії. Разом із відкриттям відділень ми запустили і кур’єрську доставку”, – зазначив співвласник групи компаній NOVA В’ячеслав Климов.

У консолідованій річній звітності за 2023 рік “Нова пошта” вказувала, що в березні 2023 року було створено UK Novapay LTD (Лондон). Внесок компанії на момент створення становив 13,7 млн грн, а додаткові внески до статутного капіталу протягом 2023 року – 26,21 млн грн. Згідно зі звітністю, частка “Нової пошти” в UK Novapay LTD на кінець минулого року дорівнювала 75%.

Читайте також: Нова Пошта запускає компанію, яка генеруватиме електроенергію

За словами Климова, найближчим часом клієнти “Нової пошти” також отримають можливість відправляти й отримувати посилки через мережу поштоматів партнера компанії InPost.

Згідно з пресрелізом компанії, поштове відділення Nova Post у Лондоні приймає посилки до 30 кг, тоді як вантажне – до 1 тис. кг.

Вартість доставки з України до Британії становить:

  • за документи – 900 грн,
  • за посилки до 2 кг, 10 кг і 30 кг – 950 грн, 1,5 тис. грн і 2,5 тис. грн відповідно.

Крім того, клієнти можуть замовляти доставку посилок до 100 кг кур’єром за будь-якою адресою в Англії, Шотландії, Північній Ірландії та Уельсі. За відправлення до 30 кг потрібно буде додатково сплатити 100 грн, а за кожні 100 кг посилки 250 грн.

Нагадаємо, Нова Пошта відкрила перше відділення в Іспанії.

Фото: Нова Пошта

Читати далі

Суспільство

Українські військові збили російський вертоліт Ка-52 «Алігатор»

Опубліковано

Воїни 47 окремої механізованої бригади збили російський вертоліт Ка-52 «Алігатор». Зазначають, що ціна одного такого гелікоптера становить 16 мільйонів доларів.

Про це повідомили в пресслужбі бригади.

«Дякуємо бійцям зенітного ракетно-артилерійського дивізіону за роботу. Працюємо далі!» — кажуть у бригаді.

Вертоліт Ка-52, або «Алігатор», призначений для здійснення розвідки місцевості, наведення цілей та координації дій групи інших вертольотів.

Читайте також: Напередодні війни: історик показав архівне фото юних українок в 1938 році

Він також може завдавати ударів по бронетехніці, живій силі та повітряних цілях. Назву «Алігатор» отримав за свій зовнішній вигляд, який нагадує силует алігатора.

Нагадаємо, ветерани зможуть отримати високофункціональні протези швидше.

Фото: 43 механізована бригада

Читати далі

Суспільство

Ветерани зможуть отримати високофункціональні протези швидше: що змінилося

Опубліковано

Відсьогодні військовослужбовці зможуть отримувати високофункціональні протези швидше. Відповідне рішення ухвалив Уряд.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України.

Зокрема, нові зміни дозволяють Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю оплатити новий, більш технологічно складний і більш дороговартісний протез вже через рік після первинного протезування, якщо такий протез має інші функціональні характеристики.

Раніше учасники бойових дій могли отримувати такі протези лише після того, як закінчувався строк експлуатації первинного протезу – а це зазвичай три роки.

Читайте також: В Україні презентували посібник, який допоможе зробити заклади реабілітації безбарʼєрними

За інформацією міністерства, нові зміни дозволяють фонду соціального захисту осіб з інвалідністю оплатити новий, більш технологічно складний і більш дороговартісний протез вже через рік після первинного протезування, якщо такий протез має інші функціональні характеристики. 

“Наприклад, на етапі первинного протезування захисник з ампутованою ногою на рівні стегна отримав якісний протез із гідравлічним колінним вузлом. Лікар може рекомендувати йому більш інноваційний протез із мікропроцесорним (електричним) колінним вузлом, який працює за іншим принципом і може сприяти більш природній ході та легшому доланню сходів”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Ощадбанк надаватиме гранти на виробництво дронів.

Фото: Главком

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості4 дні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості5 днів тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство2 тижні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

РЕКЛАМА: