Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Український режисер Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за стрічку «20 днів у Маріуполі»

Опубліковано

Український журналіст і фотограф, режисер стрічки «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за видатні режисерські досягнення в документальному кіно.

Про це повідомили на сайті DGA Awards.

На цю премію разом із Черновим були номіновані режисери Крістофер Шарп і Мозес Бвайо зі стрічкою «Бобі Вайн: народний президент», Мадлен Ґевін з фільмом «За межами утопії», Девіс Ґуґґенгейм зі стрічкою «Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса» та Д. Сміт із фільмом «Місто Кокомо».

У промові після нагородження український режисер згадав про щоденні атаки росіян по Україні, зокрема про нещодавній обстріл Харкова, коли загинули семеро людей, серед яких троє дітей.

«Я сповна усвідомлюю силу кіно, стоячи тут і дивлячись на вас… Кіно допомагає всім нам впоратися з цим інколи нестерпним світом, несправедливим світом, і дає нам надію зупинити все погане і йти назустріч кращому майбутньому», – сказав Чернов.

Про премію

Премія Гільдії режисерів США — одна з профільних кінопремій, що визначає потенційних лідерів кінопремії «Оскар». Цього року фільм «20 днів у Маріуполі» номінований на нагороду в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм».

Про режисера

Мстислав Чернов – воєнний кореспондент із досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані, фотограф, відеограф і письменник. «20 днів у Маріуполі» – режисерський дебют журналіста.

Стрічка розповідає про початок повномасштабної війни, зокрема напад російської армії на Маріуполь 24 лютого 2022 року. У фільмі задокументовано події 20 днів у місті протягом лютого-березня позаминулого року, зокрема бомбардування житлового сектору, пологового будинку, життя людей у блокадному місті, постійні обстріли тощо.

Читайте такожПротидія насильству та гендерна рівність: як документальне кіно використовують в українській системі пробації

Раніше фільм Чернова став переможцем національного конкурсу «DOCU / Україна» 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Картина має нагороди Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія), спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії.

Нагадаємо, українсько-американський фільм отримав гран-прі на кінофестивалі Sundance у США.

Також ми повідомляли, що український фільм «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар».

Фото: dga.org.

Суспільство

Репортаж журналу Inker “Я не другий сорт” увійшов в шорт-лист нагороди “Честь Професії”

Опубліковано

Репортаж журналу Inker “Я не другий сорт” увійшов в шорт-ліст нагороди “Честь Професії”- 2024. Авторами коміксу стали – Діана Лановець, Олександра Дьомін, Ірина Костишина.

Журнал Inker впродовж війни збирає історії людей з війни та робить графічний репортаж в жанрі соціальних коміксів. Нещодавно у квітні в честь журналу відбулася виставка у Швейцарії в Базелі.

Комікс випущено в рамках проєкту “Моя НЕфейкова історія”. Мета проєкту – показати як пропаганда і фейки можуть чинити згубний вплив на життя людей.

Читайте також: Українські митці можуть отримати грант від фонду ЮНЕСКО

“Юлію виховували як носія “високої, елітної культури і мови” – російської. В її школі, в Лисичанську, вчителі постійно підкреслювали, що розмовляти українською чи суржиком – значить видавати своє “селюцьке” походження. Дівчина завжди вважала себе належною до першого сорту – нащадком Толстого, Достоєвського і Пушкіна. Все змінилося, коли бабуся наважилась розповісти їй страшний секрет їхньої родини. Тепер дівчина не може заспокоїтися, поки не знайде своє справжнє коріння”, – йдеться на сайті журналу.

Нагадаємо, 7 травня журі та відбіркова комісія 15-го конкурсу професійної журналістики «Честь Професії – 2024» оголосили номінантів у шести основних категоріях. Цьогоріч на конкурс надіслали 1240 матеріалів: 990 в основних номінаціях та 250 — у спеціальних. Це наразі рекорд за кількістю заявок.

Фото: Inker

Читати далі

Суспільство

В Україні створили благодійну колекцію одягу, присвячену сексуальній культурі

Опубліковано

Фонд Олени Пінчук й харківський бренд Keepstyle створили благодійну колекцію одягу «It will be better next time», присвячену розбудові сексуальної культури в Україні.

Цю колекцію створено з метою “нагадати, що кожен має право на свободу самовираження, бажання та експерименти”. У неї увійшли футболки, сорочки, а також плюшеві топи та шорти.

Читайте також: Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

Всі зароблені кошти від продажу благодійної колекції будуть спрямовані на створення YouTube-проєкту з сексуальної освіти. Цей проєкт має на меті допомогти людям мати безпечний досвід у стосунках, дбати про свої межі, запобігати ІПСШ та розвивати навички ефективної комунікації з партнером. Купити одяг можна за посиланням.

Нагадаємо, жителі Харківщини зможуть отримати більшу субсидію.

Фото: «It will be better next time»

Читати далі

Суспільство

Кінофестиваль «Бардак» оголошує прийом заявок й перший конкурс вертикальних відео: як взяти участь

Опубліковано

У Харкові проведуть восьмий фестиваль незалежного короткометражного українського кіно «Бардак» відкриває прийом фільмів на два конкурси: короткого метру і вертикального відео.

Про це повідомляє BardakFilmFest.

До деяких фестивалів в Україні допускають вертикальні відео, але абсолютно  «вертикального конкурсу» поки що не існує – це буде вперше, коментують організатори. «Ми всі щодня дивимося тік-токи, рілзи, шортси українських авторів. І серед них є дуже кінематографічно круті роботи», – пояснює засновник фестивалю й кінокритик Антон Фролов.

Хто може взяти участь

  • Короткометражні фільми, зроблені українцями (українець в команді може займати будь-яку роль)
  • Фільми, які створили протягом останніх двох років 
  • Без обмежень у жанрах: ігрові та документальні, драми, комедії, пародії, мультфільми, рімейки, шведінгі, відеопоезію, експерименти, сторіз, тік-токи
  • Максимальна довжина фільму – до 30 хвилин для конкурсу короткого метра й до 15 хвилин для вертикальних відео 
  • Фільми можуть подавати режисери, продюсери, дистриб’ютори або офіційні представники.
  • Людина, що подає фільм, несе відповідальність за дотримання авторських/суміжних прав і вестиме подальші переговори з організаторами
  • Прем’єрна політика: без обмежень 
  • Фільми українською мовою можна подавати без субтитрів, а фільми іншими мовами повинні мати українські субтитри

Читайте також: Учасники НМТ можуть завантажити запрошення на тестування: як це зробити

Подати заявку можна за посиланням до 9 вересня. Усі автори отримають лист на електронну пошту з результатами відбору до 12 вересня 2024 року.

Раніше критерієм відбору була також відсутність у фільмів державного фінансування. Утім «оскільки через війну Держкіно і так майже не виділяє кошти на створення стрічок, від цієї умови вирішили відмовитися», пояснюють організатори. 

Фільми оцінюватиме журі, до якого увійдуть творці кіно, критики й представники інших видів візуального мистецтва. Вони обиратимуть кращий на їхню думку фільм, а також дадуть спеціальні позначки від кожного члена. Водночас хто отримає гранпрі фествалю, визначатимуть глядачі. Призами цього року буде професійна техніка для зйомок.

Нагадаємо, у Києві перейменували на честь Європейського Союзу.

Фото: Укрнет

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Можливості1 день тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство4 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

РЕКЛАМА: