Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
https://www.youtube.com/embed/Od8V5DZjcwc?si=9UktaV8N3Eani-VzSSSSSS

Спорт

Партію українського шахіста відтворили у серіалі «Хід королеви» (ВІДЕО)

Опубліковано

 А чи знали ви, що у фіналі популярного серіалу «Хід королеви» розіграли реальну шахову партію… українського гросмейстера! Василь Іванчук з Тернопільщини є одним з найсильніших шахістів планети: він обігрував росіян Каспарова й Карпова та легендарного норвежця Магнуса Карлсона. А в 1993 році зіграв з американцем Патріком Вольфом, і саме цю партію творці серіалу обрали для ключової сцени!

Про геніального шахіста, який і досі заявляє про Україну на весь світ, дивіться в новому відео ШоТам!

Українець Василь Іванчук — один з найсильніших шахістів планети, який обігрував росіян Каспарова й Карпова! А його партію з американцем Патріком Вольфом відтворили у фінальній сцені екранізації книги «Хід королеви»!

Він має титули чемпіона Європи й чемпіона світу з бліцу та чемпіона світу зі швидких шахів. Василь Іванчук народився в 1969 році в місті Копичинці на Тернопільщині. У 6 років батько навчив його грати в шахи, а мати — вчителька фізики — розвивала логіку.

Хлопець мав чудову пам’ять і з 10 років почав займатися в шаховому клубі. Закінчив шаховий факультет Львівського інституту фізкультури. Вперше заявив про себе в 1988 році, коли переміг на престижному турнірі в Нью-Йорку.

А за три роки в Лінаресі обіграв двох чемпіонів — Гаррі Каспарова й Анатолія Карпова. У 1993 році зіграв з американським шахістом Патріком Вольфом. Серед сотень тисяч партій саме цю обрали для ключової сцени в серіалі «Хід королеви».

Щоправда, в реальній грі була нічия, але в серіалі партію виграла американка. Минуло 30 років, але Василь досі пам’ятає цю гру, хоч і не вважає її найкращою в кар’єрі.

Читайте такожЯк це — бути мамою чотирьох дітей під час війни. Історія переселенки з Луганщини, що знайшла новий дім на Львівщині

«Так, звичайно, від першого до останнього ходу я її не пригадаю. Тобто партія досить довга. Вона тривала 78 ходів — щось приблизно таке. Ну, але пам’ятаю, який був розіграний дебют, пам’ятаю деякі ключові моменти», — Василь Іванчук, один з найкращих шахістів світу.

Іванчук 18 разів вигравав у одного з найкращих гравців світу — норвежця Магнуса Карлсена.

У 2016 році Іванчук здобув перемогу на турнірі чемпіонату зі швидких шахів у місті Доха. Під час нагородження він сів зіграти в шашки з грузинським гросмейстером Баадуром Джобавою.

Але в самий розпал партії Василя викликали на нагородження. Стоячи на п’єдесталі, він продовжував думати над грою, а коли повернувся, то швидко обіграв суперника. Гравці захоплюються його незвичайною манерою гри, ерудицією та феноменальною пам’яттю.

Кажуть, Василь любить довго гуляти перед поєдинками, а партії прораховує на стелі.

«Наскільки я знаю, багато шахістів це роблять і можуть робити досить успішно. І це не є щось таке, що притаманне лише мені», — Василь Іванчук, один з найкращих шахістів світу.

У Василя є шахова школа у Львові, він є чинним тренером, але не лишає і змагання. Наприкінці минулого року 54-річний гросмейстер став віцечемпіоном Європи з бліцу. Геніальний шахіст не планує зупинятися й упевнений, що здобуде ще не одну перемогу для України.

Нагадаємо, 14-річний вінничанин став срібним призером Всесвітньої шахової Олімпіади.

Також ми повідомляли, як 9-річний вінничанин грає з охочими в шахи за донат для ЗСУ.

Спорт

Олександр Усик — Тайсон Ф’юрі: коли бій і де дивитися

Опубліковано

18 травня в Саудівській Аравії пройде поєдинок чинних чемпіонів світу суперважкої ваги — українець Олександр Усик  зустрінеться з британцем Тайсоном Ф’юрі. Попереду стоятиме звання абсолютного чемпіона світу в суперважкій ваговій категорії.

Про це повідомляє NV.

Де дивитися бій

На території України бій за звання абсолютного чемпіона світу покаже медіасервіс MEGOGO. Подивитися бій можна буде за передплатами “Легка”, “Оптимальна”, “Максимальна” та “Спорт”.

Онлайн-трансляція поєдинку Усик — Ф’юрі буде на сайті NV. Бій розпочнеться після опівночі.

Останнім “абсолютом” у хевівейті був Леннокс Льюїс, який здобув цей статус 1999 року, коли переміг Евандера Голіфілда. Тоді на кону стояли титули WBA, WBC та IBF. Пояс WBO було визнано рівноцінним 2007 року, тому переможець бою між Усиком і Ф’юрі стане першим в історії “абсолютом” у надважкій вазі з чотирма головними титулами.

Нагадаємо, раніше ми писали, як працюватиме програма “єОздоровлення” цього року.

Фото: K2Ukraine

Читати далі

Спорт

Українські параатлети встановили два рекорди Європи на Кубку світу з паверліфтингу в Дубаї

Опубліковано

На Кубку світу з паралімпійського паверліфтингу у Дубаї Україна встановила 2 рекорди Європи та виграла 8 медалей.

Про це повідомив Національний комітет спорту людей з інвалідністю.

Європейські рекорди встановили Наталія Олійник (топспроба) – 154 кг та Антон Крюков (топспроба) – 247 кг.

«Золото» виграв Костянтин Панасюк (вагова категорія до 59 кг).

Читайте такожУ підвалі мріяла про бокс: історія юної чемпіонки з Маріуполя, що вміє тримати удар

Антон Крюков

«Срібло» дісталося Мар’яні Шевчук (до 55 кг + сума), Наталії Олійник (понад 86 кг + сума) та Антону Крюкову (понад 107 кг + сума).

Олійник Наталія

Володарем «бронзи»  стала Марина Копійка (до 41 кг: топспроба).

Наступні змагання Кубка світу відбудуться 20-25 березня в єгипетському Шарм-еш-Шейху.

Нагадаємо, 30 українських ветеранів вирушили до Лас-Вегаса на змагання Повітряних сил США.

Фото: National Sports Committee for the Disabled of Ukraine, Paralympic Committee.

Читати далі

Спорт

30 українських ветеранів вирушили до Лас-Вегаса на змагання Повітряних сил США

Опубліковано

30 військових ветеранів України вирушили до Лас-Вегаса для участі у змаганнях Повітряних Сил США 2024. Ці учасники були відібрані спеціальною комісією після Всеукраїнських змагань з адаптивних видів спорту, які пройшли у Києві наприкінці грудня.

Про це інформує Міністерство у справах ветеранів.

Головний тренер національної збірної Олена Яновська зазначила, що американські колеги запросили українських ветеранів, щоб продемонструвати, як адаптивні види спорту впливають на відновлення організму.

Українські учасники візьмуть участь у дев’яти видах спорту — стрільбу з лука, легку атлетику, велосипедний спорт, паверліфтинг, веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, баскетбол на кріслах з колесами. За словами тренерки, учасники пройшли три тижні важких тренувань перед відправленням.

Дивіться відео98-річна розвідниця пройшла ІІ Світову, а 24 лютого знову зібралася на фронт

«Після повернення ви будете мати надзвичайно важливе завдання — допомогти вашим товаришам повернутися до повноцінного життя. Своїм прикладом ви покажете, що життя не закінчується після поранення або військової служби», — зазначив виконувач обов’язків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Змагання відбудуться з 4 по 16 березня 2024 року.

Про змагання

Змагання Повітряних Сил США (United States Air Force and Marine Corps Trials) – щорічні внутрішні змагання для ветеранів та військовослужбовців США, які отримали травми або захворювання під час служби. Цього року до участі у них була запрошена і українська команда, у складі якої – ветерани та чинні військові. Ці змагання відбудуться з 4 по 16 березня 2024 року у Лас-Вегасі. У Києві у грудні пройшли Всеукраїнські змагання з адаптивних видів спорту, за результатами яких українська команда з 30 учасників була сформована для участі у змаганнях у США.

Нагадаємо, Veteran Hub оголосив грант для організацій, що працюють із ветеранами.

Також на платформі е-Ветеран створили єдину базу знань для ветеранів.

Фото: Міністерство у справах ветеранів України.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство5 днів тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості6 днів тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості1 тиждень тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

РЕКЛАМА: