Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Укрзалізниця запустила повітряну охорону інфраструктури та залучатиме ветеранів

Опубліковано

Укрзалізниця створює підрозділ, який за допомогою дронів моніторитиме та охоронятиме залізничну інфраструктуру. У складі цього підрозділу працюватимуть ветерани-залізничники, які отримали поранення та повернулися з фронту.

Про це повідомили у пресслужбі Укрзалізниці.

Зазначається, що ініціатива допоможе забезпечити охорону залізничних обʼєктів, а також — надати можливість ветеранам застосувати свій військовий досвід і навички в цивільній роботі.

Наразі Укрзалізниця підписала меморандум із Центр підготовки операторів БПЛА «Крук». Навчання, зокрема, буде проводитися за допомогою онлайн-платформи для ветеранів.

Інструктори Центру займатимуться перекваліфікацією ветеранів-залізничників. Вони навчатимуть працівників пілотуванню коптерів, а також вчитимуть інженерної підготовки, складанню та обслуговуванню дронів.

Читайте також«Наші вчителі – ченці з усієї країни». На Чернігівщині пекарня відродила старовинні рецепти монахів. Як це вдалося

БПЛА будуть використовуватися для боротьби з розкраданням майна Укрзалізниці на станціях та перегонах, фіксування правопорушень, виявлення крадіжок пального з локомотивів, інспектування інфраструктури під час воєнного стану, а також для участі в розслідуванні транспортних пригод.

Першим кроком буде створення тестового підрозділу. На його основі планується створити мережу, яка допоможе забезпечити ефективність роботи залізниці в майбутньому.

Нагадаємо, Укрзалізниця запустила сервіс замовлення квитків для військовослужбовців.

Також Укрзалізниця запустила навчальну програму «Безбар’єрна грамотність» для своїх співробітників.

Фото: Укрзалізниця/телеграм.

Суспільство

Cuibono створили шахи, які рефлексують досвід переміщених через війну українців

Опубліковано

НКО Cuibono розробляє надійний 3D-друкований шаховий набір, наповнений історіями переміщених осіб з Харкова. Виробництво, під керівництвом дизайнера Ліама Хванга, здійснювалося за допомогою екологічних адитивних технологій, зокрема 3D-друку FDM з біопластику, який природно розкладається.

Про це повідомляє designboom.

фото: НКО Cuibono

Про компанію Cuibono

Cuibono – перша в світі неурядова організація, яка використовує дизайн для допомоги маргіналізованим регіонам, які постраждали через геополітичні конфліктами та війни. Їх місія полягає у продажі екологічних продуктів, що автентично відображають історії цих регіонів, зрушуючи межу між комерцією та активізмом.

фото: НКО Cuibono

Читати також «Книжковий Арсенал» оголосив програму й запустив продаж онлайн-квитків

Про дошку Kindachess

Коли гра закінчена і дошка складена для зберігання, лінії утворюють український прапор, що символізує єдність і дію повернення додому. Цей дизайн був натхненний наративами нинішнього російського вторгнення в Україну. Спеціалісти, які мають прямий доступ до регіонів, перевіряли кожен процес проєктування, щоб забезпечити достовірність історій місцевих жителів, дотримуючись суворої етики дизайну.

Нагадаємо, що у Львові відкрили артпростір від Павла Гудімова в квартирі будинку 1910 року.

Також ми повідомляли, що в Ізраїлі виходить у прокат український фільм «Я, «Побєда» і Берлін.

Фото: НКО Cuibono

Читати далі

Суспільство

Україна на пісенному конкурсі “Євробеченні”: хто представляв та які місця займала

Опубліковано

На пісенному конкурсі “Євробачення” Україна славиться своїми номерами, сенсами та співом. Кожного року увага фанатів конкурсу вже прикута до наших представників, бо вони знають – буде потужно. Цього року Україна посіла третє місце та впевнено продовжує тримати планку країни з гучним та відвертим голосом.

Редакція ШоТам зібрала добірку українських виступів: з першого до крайнього!

2003 рік

Вперше Україну представляв Олександр Пономарьов з піснею “Hasta La Vista”.

Співак зайняв 14-те місце. Переможцем конкурсу того року стала співачка з Туреччини Сертаб Еренер.

2004 рік

У 2004 році, вдруге приїхавши на конкурс, Україна здобула перемогу. Співачка Руслана з піснею “Дикі Танці” отримала 280 балів. Найвищі оцінки нашій країні надали Ізраїль, Ісландія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Росія та Туреччина.

2005 рік

В 2005 році конкурс проходив у Києві. Україну представляла група з Івано-Франківська “Гринджоли”, яка приєдналася до національного відбіркового конкурсу в останній момент. На тому, щоб “Гринджоли” увійшли відразу до фіналу національного відбору, наполіг тодішній віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань Микола Томенко. На самому конкурсі “Євробачення” Гринджоли з піснею “Разом нас багато” зайняли 19-те місце.

2006 рік

Тіна Кароль заспівала пісню “Show me your love” та посіла 7-е місце, здобувши 145 балів. Високі оцінки українській співачці дали Португалія (12 балів), а також Білорусь та Вірменія (по 10 балів).

2007 рік

Під образом Вєрки Сердючки, Андрій Данилко представив пісню “Dancing Lasha Tumbai” та посів 2-ге місце з результатом 235 балів на Євробаченні.

Євробачення-2007 залишилося в пам’яті через гучний скандал, пов’язаний з піснею Вєрки Сердючки. В рядках “lasha tumbai” росіяни почули слова “Russia goodbye”, що викликало табу на творчість українського артиста на російському теле- і радіоефірі.

2008 рік

На Євробаченні, що проходило у Сербії, Україну представляла Ані Лорак з піснею “Shady Lady”.

2009 рік

Україну представляла співачка Світлана Лобода з піснею “Be My Valentine!”.

2010 рік

На Євробаченні Україну представляла співачка Alyosha з піснею “Sweet People”, яка посіла 10-е місце. Зазначимо, що пісню для виступу Alyosha змушено було змінити в останню мить, оскільки обрана композиція – “To be free”, – не відповідала вимогам конкурсу.

2011 рік

 Українська співачка Міка Ньютон з піснею “Angel”, посіла 4-е місце.

2012 рік

Українська співачка Гайтана з піснею “Be my guest” отримала 65 балів і посіла 15-е місце.

2013 рік

Кримчанка Злата Огневич з піснею “Gravity” посіла третє місце, набравши 214 балів. Під час голосування вона тривалий час утримувалася на другому місці, але в кінцевому підсумку поступилася Азербайджану на 20 балів.

2014 рік

Марія Яремчук з піснею “Tick Tock” здобула 6-е місце, отримавши 113 балів. Переможницею конкурсу в 2014 році стала відома учасниця з Австрії, Кончіта Вурст, з піснею “Rise Like a Phoenix”.

2015 рік

Україна не брала участі в конкурсі.

2016 рік

У 2016 році на Євробаченні в Стокгольмі Джамала з піснею “1944” представляла Україну. Пісня про депортацію кримських татар, яка торкнулася й родини співачки, вразила глядачів своєю силою та емоційністю.

Були страхи, що Європа не зрозуміє глибинного сенсу композиції, але Джамала вразила всіх своїм виступом. За виконання пісні Україна отримала 534 бали та здобула переможне перше місце!

2017 рік

У 2017 році на Євробаченні нашу країну представляв рок-гурт O.Torvald з піснею “Time”. Гурт отримав 36 балів за результатами голосування журі та телеглядачів і посів 24-те місце.

2018 рік

У 2018 році на Євробаченні виступив співак MELOVIN з піснею “Under The Ladder”. Він посів 17-те місце, набравши 130 балів.

2019 рік

Україна не брала участь в конкурсі.

2020 рік

В 2020 році пісенний конкурс відмінився через пандемію коронавірусу.

2021 рік

Гурт Go_A з піснею “Шум” потрапив до фіналу пісенного конкурсу, зайнявши 2-ге місце у півфіналі 18 травня, а в фіналі 22 травня посів 5-те місце. За результатами глядацького голосування гурт посів 2-ге місце з 267 балами, а журі надали йому 9-те місце з 97 балами.

2022 рік

14 травня 2022 року гурт Kalush Orchestra з піснею “Стефанія” став переможцем “Євробачення-2022”, отримавши 439 балів від глядачів та 192 бали від журі, що разом складає 631 бал.

Під час виступу учасники гурту закликали допомогти Маріуполю й людям на “Азовсталі”. Організатори Євробачення-2022 визнали цей вчинок гуманітарним, а не політичним закликом, і не дискваліфікували колектив.

2023 рік

Українці вибрали гурт TVORCHI з піснею “Heart of Steel” на Національному відборі. У фіналі конкурсу, який відбувся 13 травня 2023 року, гурт виступив під номером 19 і посів 6-те місце, отримавши 243 бали – 54 від журі та 189 від глядачів.

2024 рік

11 травня, о 22:00 по Києву пройшов фінал конкурсу Євробачення 2024, в Мальме, Швеція. Представниці України alyona alyona та Jerry Heil виступили у фіналі з піснею “Teresa & Maria”. Вони посіли 3 місце.

Нагадаємо, що у Львові відкрили артпростір від Павла Гудімова в квартирі будинку 1910 року.

Також ми повідомляли, що в столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ.

Фото: Eurovision Song Contest

Читати далі

Суспільство

Україна посіла 3 місце на Євробаченні 2024

Опубліковано

У суботу, 11 травня, о 22:00 по Києву пройшов фінал конкурсу Євробачення 2024, в Мальме, Швеція. Представниці України alyona alyona та Jerry Heil виступили у фіналі з піснею Teresa & Maria. Вони посіли 3 місце.

Україна виступила під другим номером — одразу після дуету Marcus & Martinus зі Швеції. Над постановкою виступу працювала українська режисерка та номінантка на “Ґреммі” Таню Муіньо.

Переможцем Євробачення 2024 стала Швейцарія.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості3 дні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості4 дні тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство2 тижні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

РЕКЛАМА: