Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

5 кейсів впливу контенту ШоТам на українське суспільство у 2023 році

Опубліковано

Герої в ШоТам надихають і мотивують інших на дії. Часом ми не тільки розповідаємо про них, а й поєднуємо читачів, представників громад, влади чи локального бізнесу.

Ми обрали п’ять прикладів того, як ШоТам єднає українців через контент.

Громади діляться досвідом з іншими

Куликівська ТГ розташована в самому центрі Чернігівської області. Протягом лютого-березня 2022 року населенні пункти опинилися під російськими обстрілами. Цілі вулиці були знищені вщент, якісь із них — пошкоджені через авіабомби.

«Ми чекали на допомогу держави, але не могли сидіти, склавши руки», — розповідає голова Куликівської сільської ради Юлія Постернак. 

Громаді вдалося отримати понад 30 грантів на 33 мільйони гривень. Після публікації історії відбудови в ШоТам, Куликівська ТГ прийняла в себе делегацію громад з Житомирської області. Як повідомила команді голова пресслужби Куликівської селищної ради Лідія Чобітько, вони ділилися досвідом співпраці з міжнародними донорами, зокрема, про кейс реновації Куликівського ліцею та дитячого садочка «Ромашка».

Читайте або дивіться історію в ШоТам.

Снігурівська громада Миколаївщини, про яку ми також розповідали в межах проєкту про відбудову, нині консультує тимчасово окуповані та новодеокуповані громади Запорізької області. Начальник Снігурівської військової адміністрації Іван Кухта ділиться досвідом того, як документувати руйнування, співпрацювати з державою, донорами та міжнародними організаціями. 

Читайте або дивіться історію в ШоТам.

Бібліотекарка, яка врятувала книжки від росіян, отримала нові від нашої читачки

Ми розповідали, як у Тростянецької громаді Сумської області бібліотекарка Валентина Ганцева врятувала понад 1000 книжок під час російських обстрілів у березні 2022 року. Разом з чоловіком Валентина вивезла в мішках для зерна на старенькому «Запорожці» не тільки майже всі книжки, а й техніку та навіть олівці.

«Звичайно, небезпечно було — цілий день літали ворожі літаки й стріляли, не всі люди навіть виходили з домівок. Але страху в мене не було — залишити книжки отак ми не могли», — розповідає бібліотекарка.

Ця історія так розчулила наших українців, що одна з читачок за нашого сприяння домовилась із керівництвом бібліотеки та подарувала їм книги. Жінка вирішила надіслати зі Львова літературу українською мовою з власного книжкового фонду.

Читайте або дивіться історію в ШоТам.

Історія про переселенку в кріслі колісному спонукала владу Львова облаштувати в її будинку пандус

Майстриня манікюру Алла Палагута евакуювалася зі Слов’янська до Львова у квітні 2022-го. Переселенка в кріслі колісному живе в найтуристичнішому місті країни, але досі жодного разу не бачила ні легендарних львівських вуличок, ні соборів, а також не пила каву з видом на Високий замок, адже в будинку Алли немає підйомника.

«І я спускаюся так: мама простеляє на сходах ковдру, я пересідаю з крісла на сходи й так на сідничках спускаюся — пум-пум-пум-пум — сім сходинок, — розповідає Алла. — Тому на вулиці я буваю нечасто — десь два рази на місяць. Коли холодає, то не виходжу зовсім. Я як той підсніжник, знаєте — з’являюся навесні».

Після публікації ШоТам Львівська міська рада відреагувала на ситуацію переселенки з інвалідністю. Наразі до Алли додому приходила комісія, аби оцінити можливість встановити в її будинку пандус. 

«Наразі маємо такі результати: ми облаштуємо там зручний пандус, щойно дозволять погодні умови. Щодо встановлення підйомника в цьому будинку: Алла не зареєстрована за цією адресою і не планує цього робити. Якщо питання з реєстрацією не буде вирішене, ми будемо шукати меценатів, аби все ж встановити підйомник у цьому будинку, щоб Аллі там було зручно проживати», — розповіла заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Читайте історію в ШоТам.

Нові партнерства після публікації відео

Даніель Боду з Миколаєва після початку повномасштабного вторгнення започаткував власну справу — виготовляє павербанки та зарядні пристрої на 3D-принтері. За рахунок державної програми єРобота він отримав 250 000 гривень, уже має команду та нові верстати.

Після того, як у ШоТам опублікували відео про хлопця, низка всеукраїнських та місцевих компаній звернулися до нього, аби налагодити співпрацю. Зокрема, наразі герой веде перемовини з Ukrainian Maker Association, представники якої самі запропонували працювати над спільним проєктом.

Дивіться історію в ШоТам.

Завдяки ШоТам клієнти дізналися, що фермерка знову працює 

«Завдяки сюжету моя компанія ожила як фенікс для багатьох фермерів. Оскільки з першого дня вторгнення в нас не було ні електрики, ні зв’язку, а телефони були вкрадені, то наші клієнти логічно вирішили, що виробництво зупинилося», — говорить підприємиця Ксенія Костенко з Київщини.

Жінка поєднувала одразу два аграрні бізнеси: вирощування зернових та овочів і виготовлення унікальних органічних добрив. На початку повномасштабної війни окупанти розікрали обладнання та спалили транспорт, а поля ще довго лишалися замінованими. 

Та коли її історію опублікували, фермери, які раніше співпрацювали з Ксенією, знайшли її, написали слова підтримки й запропонували відновити співпрацю.

Читайте або дивіться історію в ШоТам.

Суспільство

Чехія надасть Україні €750 тисяч на розвиток лісової галузі

Опубліковано

Чехія в межах проєкту «Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС» виділяє €750 тисяч для підтримки і розвитку української лісової галузі.

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

«Чесько-Українське партнерство виходить на новий рівень. Розпочинаємо спільний проєкт щодо посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів відповідно до європейських стандартів», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що мета даного проєкту – підтримати якість та комплексність системи моніторингу лісів в Україні і таким чином сприяти підвищенню якості даних.

Читайте також: Капібари Київського зоопарку повернулись до свого літнього вольєра: фото

Співпраця передбачає, зокрема, розробку програмного забезпечення для збору даних під час лісовпорядкування UKRTAX із використанням методів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та обробки даних; обладнання робочих місць ДЗЗ/GIS на базі ВО «Укрдержліспроєкт», створення спеціалізованої авдиторії для ДЗЗ/GIS на базі Національним університетом біоресурсів та природокористування України.

За інформацією Смаля, на реалізацію зазначеного проєкту Україна отримає €750 тисяч від чеських партнерів.

Наступним кроком партнерства стане підписання меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством, Українським науково-дослідним інститутом лісівництва і агромеліорації ім. Г.М. Висоцького, ВО «Укрдержліспроєкт», НУБіП та Інститутом лісового господарства Чехії.

Нагадаємо, на кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів.

Читати далі

Суспільство

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв

Опубліковано

Наступного тижня у Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації на початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. 

Про це розповів мер Бучі Анатолій Федорук. 

Школу реконструювали за підтримки уряду та народу Тайваню.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

Спортивний центр розташований по вулиці Києво-Мироцька, 69. 

У будівлі є боксерський ринг і два татамі, зони розділятимуть ширмою, щоб проводити окремі заняття. 

Читайте також: Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Також є чоловічі і жіночі роздягальні та душові.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

У школі зможуть тренуватися до 40 дітей.

Зараз завершуються останні підготовчі роботи: монтується необхідне спортивне обладнання.

Вже визначили тренерський склад закладу, а на наступному тижні відділ Молоді та спорту Бучанської міськради розпочне формування графіків.

Нагадаємо, у столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ.

Фото: Анатолій Федорук

Читати далі

Суспільство

«Книжковий Арсенал» оголосив програму й запустив продаж онлайн-квитків

Опубліковано

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який відбудеться вже вдванадцяте, оголосив програму. Туди ввійшло близько 160 подій. Фест розпочинається 30 травня й триватиме до 2 червня. 

Про це йдеться на сайті фестивалю.

У перший фестивальний день відбудеться 14 подій: дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп і кіноперформанс. Офіційне відкриття відбудеться о 17:00, а загалом вхід на територію буде доступний до 21:00. 

Якою буде програма

Читайте також: У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

  • Літературна програма «Долаючи розрив»
  •  Програма для дітей і підлітків «Із широко заплющеними очима»
  •  Професійна програма, у межах якої цьогоріч запускають The Book Arsenal Fellowship Program. У межах програми «Книжковий Арсенал» відвідають іноземні видавці й літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.
  • Спеціальна програма «Міста на межі» від літературного фестивалю «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським літературним музеєм.
  • Спеціальна програма «Тривання голосу» від Українського ПЕН.
  • Програма видавців, яка міститиме найбільшу кількість подій і стане наймасштабнішою за всі роки проведення «Книжкового Арсеналу»
  • Десять виставкових проєктів (назви можна подивитися тут)
  • Чотири книжкові колекції, серед яких «Найкращий книжковий дизайн – 2023»

Детальний розклад подій можна подивитися тут. Онлайн-квитки й абонементи вже можна придбати за посиланням.

Нагадаємо, додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня.

Фото: Книжковий арсенал

Читати далі