Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Укриття львівських шкіл переробили на креативні простори (ВІДЕО)

Опубліковано

У Львові провели конкурс з облаштування шкільних укриттів. Як вдосконалити бомбосховища пропонували ідеї учні та вчителі. Із 60 учасників конкурсу, обрали 5 переможців.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Відтак 5 шкіл отримали сучасні безпечні укриття:

  • СЗШ №36 з проєктом «МАРС». Їх концепція така: укриття – це окремий світ зі своїми правилами і законами. Абревіатура описує сам проєкт – М (мультимедійний куточок), А (арт-куточок), Р (розвиюча зона), С (сенсорна кімната).
  • СЗШ №73 з проєктом smART SHELTER. Своє укриття школярі переробили на мистецький простір, який охоплюватиме кіно, караоке, майстер-класи, волонтерство. Лозунг проєкту – «Ми хочемо жити і творити».

«Ми намагаємось максимально забезпечити якоюсь активністю наших учнів, коли є повітряна тривога. Це є арт-терапія, настільні ігри. Також за рахунок того, що у нас є зонування, ми можемо тут проводити навчальні заняття, відповідно діти є в дії, вони залучені до якогось роду діяльності і відповідно тривога переходить на задній план»,  – розповідає Марта Бешлей, директорка школи № 73.

Читайте такожУкриття з «голими стінами»? Харківʼяни знайшли краще рішення. Це «Схов» – стартап із виробництва підземних бункерів

  • Ліцей №66 з проєктом Lounge Zone. Навчатись відпочиваючи. Команда цього навчального закладу дослідила, що повітряні тривоги, перебування в укриттях викликають стрес і тривожність. Тому вони перетворили шкільне укриття на 6 зон із різними розслабляючими заняттями – мистецтво, віртуальні подорожі, кіно, розвиваючий майданчик,…
  • СЗШ №55 з проєктом МеТро Львів: SтаNція 55. Укриття цієї школи складається з 9 з’єднаних між собою кімнат. Ці приміщення стали вагонами метро, де кожна кімната має іншу концепцію, тематику. В цьому укритті ще тривають роботи, але їх мають завершити до кінця року.
  • СЗШ №92 з проєктом Кіно-острівець Grata Victoria. Команда цієї школи зробила з укриття справжній кінотеатр, який використовують не лише для перегляду фільмів чи мультиків, а й для навчання.

Переможці конкурсу «Безпечна школа» отримали фінансування на свої проєкти з міського бюджету Львова.

«Конкурс, який ми проводили, мав чітку мету – активізувати дітей, вчителів, щоб цей простір був надихаючим. З 60 проєктів обрали 5. Сьогодні ти заходиш туди, і ти закохуєшся в ту атмосферу, яка там створена. Деколи діти навіть не хочуть підніматися наверх тому, що там класно», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Києві на Троєщині відкрили укриття, розписане Самчиківським розписом.

Також ми розповідали, що на Київщині облаштували укриття у вигляді будиночка гобітів.

Фото: Львівська міська рада.

Суспільство

У Дії створили платформу для підлітків, яка допомагає піклуватися про ментальне здоров’я

Опубліковано

У Дії створили платформу для підлітків, яка допомагає піклуватися про ментальне здоров’я. Внутрішня тривога, панічні атаки, порушення сну — ті стани, які підлітки можуть контролювати. Потрібно просто знати як. Програма ментального здоров’я «Ти як?» разом з партнерами потурбувалася і створила анімований комікс із дієвими техніками подолання стресу на Дія.Освіта

Про це повідомляє Дія.

Головні герої коміксу живуть у світі інновацій та штучного інтелекту. І поки Ден та Рора знаходять пригоди й долають виклики, глядачі опановують, як:

Читайте також: У Дії з’явиться каталог про підприємства та бізнес: про що варто знати

  • використовувати техніки для заспокоєння
  • долати панічні атаки
  • організовувати час, щоб долати щоденний стрес
  • долати агресію.

Більше подробиць за посиланням.

Нагадаємо, петиція про заборону будівництва на місці історичної садиби у столиці зібрала необхідні голоси.

Фото: Дія

Читати далі

Суспільство

Боляче та небезпечно? Розвінчуємо 13 міфів про донорство крові

Опубліковано

В умовах повномасштабної агресії росії донорство крові набуває критичного значення. Кров необхідна для порятунку життя військових і цивільних, постраждалих від обстрілів. Здавати кров можуть українці від 18 років, які пройшли відповідне медичне обстеження та не мають протипоказань, визначених МОЗ.

Однак багато людей утримуються від донорства через хибні уявлення, такі як ризик зараження хворобами чи відсутність потреби у поширених групах крові. SPRAVDI та Агенти Крові розвінчують найпоширеніші міфи про донорство крові.

Міф 1. Донорство — це боляче.

Правда: за відчуттями донація майже нічим не відрізняється від звичайного забору крові з вени для аналізу.

Донація — це дуже проста процедура. Тисячі донорів/ок здають кров по 40 і більше разів протягом життя. Для того, щоб дізнатися свої відчуття від уколу голки, достатньо вщипнути шкіру на внутрішній поверхні ліктя.

Міф 2. Після донації треба брати вихідний.

Правда: після донації людина не потребує тривалого відпочинку.

Кров можна здавати в будь-який день, коли працюють пункти здачі крові. Важливо саме після донації відпочити впродовж 10-15 хвилин, уникати важких фізичних навантажень протягом дня й дотримуватися простих рекомендацій щодо харчування.

Якщо ви курите, то після донації треба витримати паузу перед цигаркою — 2 години.

Міф 3. Донорство викликає залежність.

Правда: донорство не шкодить організму здорової людини, а донації не можуть викликати звикання.

Адже організм людини еволюційно пристосований до втрати крові, а кров ніколи не відновлюється у надлишку. Натомість втрата крові в науково обґрунтованих дозах може мати певний стимулювальний ефект — організм вчиться швидко відновлювати кров.

Міф 4. Кров треба здавати в надзвичайних ситуаціях — якщо відбудеться теракт, авіакатастрофа тощо. Це важливіше, ніж здавати кров у звичайному режимі, бо вдасться врятувати більше людей.

Правда: для хворих кожна згаяна хвилина — екстремальний випадок. 

Читайте також: 9 порад від психологині, як впоратися з тривогою

Правильною стратегією є регулярне, а не екстрене донорство — тільки так можна забезпечити постійний запас компонентів крові, зокрема для постраждалих у надзвичайних ситуаціях.

Ось кілька причин, чому це так:

  • у будь-яку хвилину будь-де може трапитися нещасний випадок із втратою крові у потерпілих;
  • здача крові та її компонентів займає деякий час, а кров може знадобитися негайно;
  • кров потрібна хворим і постраждалим цілий рік. Тому регулярне донорство є надзвичайно важливим і дає змогу підтримувати потрібний рівень забезпечення кров’ю та компонентами на постійній основі в масштабах усієї країни.

Війна — це і є та сама надзвичайна ситуація, яка потребує регулярних та свідомих донорів. Щодня тисячі онкохворих пацієнтів, важких породіль, поранених військових чи цивільних потребують донорської крові. Можливо, ви їх не бачите, проте ці люди є — і ви маєте силу їм допомогти.

Міф 5: Ті, хто отримав “відвід”, не може допомогти.

Правда: допомагати можна завжди.

По-перше, не треба боятись слова “відвід”. Переважно це лише тимчасове обмеження до донорства, аби взяти перерву на турботу про своє здоров’я.

Якщо у вас немає абсолютних протипоказів, то дорога відкрита: усувайте причину відводу і гайда пробувати. Крім того, ви завжди можете покликати друзів чи навіть стати волонтером донорського руху.

Міф 6. Мене це не стосується.

Правда: на жаль, ніхто з нас не застрахований від надзвичайних ситуацій — тим паче під час війни.

Будь-кому з нас в якийсь критичний момент може знадобитись донорська кров. За статистикою ВООЗ, кожна третя людина протягом свого життя потребує переливання крові. І сьогодні саме ви можете стати донором/кою і допомогти “комусь третьому”. 

Щоб стати “агентом крові”, можна записатися на донацію через зручний чат-бот “Плазма”. Там можна ознайомитися з усім переліком протипоказів, а також знайти зручні для вас пункти збору крові.

Спробуйте — це просто! А ще Агенти після донації дарують піни з колекції клітин крові.

Міф 7. Я живу в місті далеко від фронту, тому моя кров не потрібна.

Правда: регулярні донори — це запорука безперебійного функціонування системи.

Кров потрібна щодня і всюди. По-перше, у далеких від фронту містах можуть лікуватися військові та цивільні, поранені внаслідок бойових дій. По-друге, з таких міст лікарі/ки та волонтери/ки можуть транспортувати кров на фронт та у прифронтові міста. По-третє, навіть у мирний час донорська кров необхідна для проведення планових операцій.

Міф 8. Під час донації є ризик заразитися сифілісом, ВІЛ та гепатит

Правда: Такого ризику не існує. Під час збору крові використовуються стерильні системи та голки, які розпаковують безпосередньо перед донацією.

Міф 9. Під час донації людина втрачає багато крові, також це негативно впливає на її здоров’я

Правда: Донор/ка віддає ту кількість крові, втрата якої не несе загрози його/ Життю та здоров’ю.Загальний обсяг Крові в організмі дорослої людини коливається від 4,5 літрів (у жінок) до 6 літрів (у чоловіків). Стандартний об’єм донації – 450 мл; отже, втрата крові складає
в середньому 8% від загального об’єму крові. Плазму організм поновить за 20 годин, а на відновлення еритроцитів може піти
трошки більше часу.

Міф 10. Якщо курити, вживати алкоголь, їсти жирну їжу, то ніколи не станеш донором

Правда: Донором/ко може стати кожен і кожна, варто лиш три дні перед донацією дотримуватися певних рекомендацій щодо харчування. Донорство не вимагає особливого стилю життя. Єдина вимога – дотримуватись гастрономічних обмежень за три дні до
донації. Детальніше про це можна дізнатися в чат-боті наших партнерів “Агенти крові”

Міф 11. Кров поширених груп не потрібна

Правда: Логічно припустити, що й хворих із поширеною групою крові так само більше. Тому потреба в різних групах крові є завжди.

Міф 12. Один раз здала кров і досить

Правда: Саме регулярне донорство дозволяє робити прогнозованою роботу центрів крові та створювати резерв заготовленої крові з Її компонентами. Крім того, регулярне донорство виховує в людей свідомий підхід до життя, що покращує показники крові.

Міф 13. Донорами крові повинен бути кожен.

Правда: Україні потрібно три донори/ки на сто людей. За даними ВОО3, рекомендована кількість
донорів для Країн із рівнем доходу вище середнього складає 16.4 людини на 1000 громадян або 2 донори/ки на сто людей. Навіть якщо в 16-поверховому будинку знайдеться 8 донорів/ok, система крові України зміцнішає та витримає будь-які виклики.

Нагадаємо, в Україні вдалося відновити понад 500 лікарень.

Фото: Донор

Читати далі

Суспільство

Як отримати довідку здобувача освіти в ЄДЕБО: пояснення

Опубліковано

Порядком проведення призову громадян на службу під час мобілізації, на особливий період передбачено отримання Довідки про здобувача освіти за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). Для отримання довідки здобувач освіти має звернутися до закладу освіти, в якому навчається.

Про це повідомляє Уряд України.

В свою чергу, заклад формуватиме довідки в ЄДЕБО та видаватиме їх студентам денної (дуальної) форми навчання.

Читайте також: Мінцифра розповіла про державну систему “Трембіта”: як працює та що забезпечує

Наразі триває робота над доопрацюванням програмного забезпечення ЄДЕБО для створення можливості закладам освіти формувати такі довідки.

Нагадаємо, у Дії з’явиться каталог про підприємства та бізнес.

Фото: Міносвіти

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство5 днів тому

Мріє, щоб про Складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство1 тиждень тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство2 тижні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: