Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
8270f474e25418e242df3d0b76fe789a e1560867669551 8270f474e25418e242df3d0b76fe789a e1560867669551

Суспільство

Італійський клуб відкрив у Харкові футбольну академію

Опубліковано

Міланський футбольний клуб «Інтер» відкрив у Харкові нову дитячу академію футболу.

На церемонії відкриття були присутні близько 60 дітей у віці від 8 до 15 років і більше 140 людей на трибунах, повідомляє ua.tribuna.com.

У перші дні проекту працюватимуть два тренера італійського клубу, щоб координувати і навчати українських фахівців. Це старший технічний директор Альдо Монтінаро і тренер академії «Інтера» Сіді Отман Ель-Джаухарі. Другий залишиться в Україні за першого постійного тренера.

Читайте також: Відомий португальський клуб відкрив футбольну академію в Україні

Церемонію відкриття відвідав екс-воротар міланців, 47-річний італієць Франческо Тольдо, який виступав за «Інтер» з 2001 по 2010 роки, зігравши за клуб майже півтори сотні матчів і п’ять разів вигравши чемпіонство Серії А, а також один раз Лігу чемпіонів.

У минулому сезоні чемпіонату Італії «Інтер» завоював четверте місце, отримавши можливість виступити в Лізі чемпіонів в наступному сезоні.

Зазначимо, в лютому футбольну академію в Києві відкрив багаторазовий чемпіон Португалії – клуб «Бенфіка». А в Тернополі запрацювала академія мадридського «Реала».

Суспільство

У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України

Опубліковано

У Києві на Михайлівській площі з 21 травня до 4 червня творці фільму «Євродонбас» презентують вуличну виставку, присвячену культурній спадщині європейських країн на сході України, яку залишили бельгійські, французькі, німецькі, британські та американські промисловці на зламі ХIX–ХX століть.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Досі існує міф, що розбудова одного із найбільших промислових регіонів України належить Совєтському Союзу. У суспільному дискурсі мало порушується тема внеску європейських інвесторів у заснування містечок, розвиток промисловості та суспільного життя на Донеччині та Луганщині задовго до приходу радянської влади», – йдеться в повідомленні.

Так, метою виставки є розповісти про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, яку будували промисловці з країн Європи, а також показати стан і руйнацію архітектурних пам’яток до та після повномасштабного вторгнення Росії.

«Ми прагнемо розповісти про спадщину європейських країн на Донеччині та Луганщині якомога ширшій авдиторії – і в Україні, і за кордоном. Зокрема, для того, аби спростувати міф про виключно радянське походження Донбасу, яке постійно просуває Росія. Тому після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, вже знищені російськими окупантами», — зазначила продюсерка і авторка проекту Анна Паленчук.

Зокрема, на виставці представлена історія будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк. Також можна дізнатись прo гімназію у Лисичанську, яку залишили бельгійці, млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який збудували німці, комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, французьку спадщину Дружківки тощо.

Крім того, у межах виставки відбудеться показ документального фільму «Євродонбас» режисера Кoрнія Грицюка в інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності 9 травня 2024 року о 17.00.

Виставка є частиною комплексного культурно-просвітницького проєкту присвяченого спадщині європейських країн на Сході України, який реалізує кінокомпанія «435 ФІЛМС», вона буде доступна українською та англійською мовами.

Цей проєкт включає документальний фільм «Євродонбас» (продюсерка Анна Паленчук, режисер Корній Грицюк), аудіоподкаст «Євродонбас: Німецька спадщина» та онлайн-проєкт «Європейська індустріальна спадщина на Сході України» ( у співпраці з фондом «Ізоляція»).

Читайте також: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Проєкт «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини» підтриманий у рамках програми (re)connection UA 2023/24, що реалізується ГО «Музей сучасного мистецтва» та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) у партнерстві з UNESCO @unesco, та фінансується через Надзвичайний фонд спадщини UNESCO та ініціативу UNESCO-Ашберг для митців та культурних професіоналів.

Партнери виставки – посольство Королівства Бельгія в Україні, Міністерство закордонних справ України, Міністерствo культури та інфoрмаційнoї пoлітики України, Український інститут національної пам’яті, Націoнальний музей Ревoлюції Гіднoсті, міжнародний благодійний фонд «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив».

Нагадаємо, бійці ЗСУ показали, як розписують писанки на Великдень 2024 під Бахмутом.

Фото: МКІП

Читати далі

Суспільство

У Швеції відбулася церемонія відкриття Євробачення-2024

Опубліковано

У шведському місті Мальме у неділю, 5 травня, відбулася церемонія відкриття пісенного конкурсу “Євробачення-2024”.

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначається, так званим Бірюзовим хідником пройшли всі цьогорічні учасники конкурсу, крім ізраїльської делегації, оскільки сьогодні вшановують пам’ять жертв Голокосту.

Представниці від України alyona alyona & Jerry Heil вийшли на бірюзовий хідник у вбранні з підвішеними ключами. Вони символізують втрачені домівки через війну в Україні — коли ключ є, а дому вже немає.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Артистки подарували ведучому український великодній кошик і показали традицію “битися” крашанками. Співачки також нагадали, що збиратимуть кошти на відбудову гімназії у Дніпропетровській області.

68-й пісенний конкурс “Євробачення” проходить у шведському місті Мальме. Перший і другий півфінали відбудуться 7 та 9 травня, грандфінал — 11 травня.

Україну на конкурсі представляє дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. Вони виступлять у першому півфіналі. Номер для співачок поставила українська режисерка, номінантка на “Ґреммі” за найкраще музичне відео Таню Муіньо.

Нагадаємо, картини, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку.

Фото: Суспільне

Читати далі

Суспільство

Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото

Опубліковано

Команда Food Train приготувала святкові обіди для жителів Харківщини Під час свят особливо важливо підклуватися про тих, хто поряд. Саме тому команда потягу-кухні Укрзалізниці – Food Train – приготувала близько 4300 великодніх обідів для мешканців Харківщини.

Про це повідомляє Міністерство відновлення України.

“Цього разу Food Train привіз до Харкова ще й 2300 власноруч спечених та прикрашених Великодніх пасок. Ними пригощали місцевих мешканців, серед яких – внутрішньо переміщені особи, багатодітні родини, пенсіонери, жителі знеструмлених будинків, пацієнтинти психіатричної для лікарні та будинку літніх людей. Прояв турботи одне про одного дозволяє українцям не втрачати віру та триматися попри складні часи”, – повідомили у Мінвідновленні.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Закупівля продуктів для поїзда-кухні фінансується нашими партнерами – Фондом Говарда Баффета – The Howard G. Buffett Foundation.

Нагадаємо, уряд запропонував виробникам дронів пільгові гранти.

Фото: Міністерство відновлення України

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство6 днів тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: