Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Пласту» – 111 років. Що ви знаєте про першу та найбільшу скаутську організацію України? (ТЕСТ)

Опубліковано

111 років тому близько 40 українців склали першу Пластову присягу. Так почалася історія найбільшої в Україні скаутської організації, яка нині об’єднує тисячі людей в усьому світі. За понад столітню історію «Пласт» пережив не одну заборону, зберігши вірність своїм принципам та обов’язкам. У новому тесті від ШоТам пропонуємо перевірити, що ви знаєте про перших скаутів України.

1. Перші пластові гуртки у 1911 році з’явилися у Львові. Серед їх засновників був і син відомого українського письменника, якого ви точно знаєте. Про кого йдеться?

Пластовий гурток у с. Брюховичі. Фото з особистого архіву Дарії Корчак, видання Локальна історія.
Правильно! Неправильно!

Дійсно, у 1911 році перші пластові гуртки заснували студенти Іван Чмола та Петро Франко (так-так, син Івана Яковича). Офіційно ж «Пласт» заявив про себе за кілька місяців – 12 квітня 1912 року, коли на вірність руху заприсягнули близько 40 пластунів. До кінця 1912 року пластові гуртки поширилися по всій Галичині.

2. Яка книга вплинула на розвиток скаутського руху в Україні?

Олександр Тисовський, Іван Чмола та Петро Франко
Правильно! Неправильно!

Тут варто зазначити, що появі українського «Пласту» передував скаутський рух, заснований британським генералом Робертом Бейденом-Пауелом у 1907 році. За рік після цього Бейден-Пауел видав книгу «Скаутинг для хлопців», яку переклали багатьма мовами світу. Серед них – і українська. Над перекладом працював педагог Олександр Тисовський, якого (разом із Чмолою та Франком) вважають основоположником та засновником «Пласту».

3. А звідки походить слово «пласт»?

Правильно! Неправильно!

Слово «пласт» походить від назви козаків-розвідників, які називалися пластунами та пересувалися здебільшого плазом (повзком), аби уникнути виявлення ворогом. Так замість англомовного «скаутингу» українська молодь отримала власний відповідник.

4. До розбудови «Пласту» причетний і митрополит Шептицький. Який подарунок отримали від нього українські пластуни?

Андрей Шептицький разом із пластунами.
Правильно! Неправильно!

Митрополит Шептицький подарував пластунам ділянку на горі «Сокіл» у Карпатах, де до наших днів збереглася однойменна пластова оселя.

5. У 1930-х роках польська влада заборонила «Пласт» на Галичині. Якою була доля організації в подальші роки?

Команда Першого пластового куреня імені Петра Конашевича-Сагайдачного біля Академічної гімназії у Львові, 1921 рік.
Правильно! Неправильно!

Після офіційної заборони пластуни не відступили від своїх ідей та перейшли у підпілля. А вже пізніше «Пласт» створив власне об’єднання українського скаутського руху – Союз українських пластунів-емігрантів із центром у Празі. 1954 року об’єднання змінило назву на «Конференція українських пластових організацій». До речі, воно й досі працює та має координаційний центр у Нью-Йорку.

6. Коли «Пласт» відновив відкриту діяльність в Україні?

Пластуни юнацького куреня ім. Івана Мазепи в Станиславові (тепер – Івано-Франківськ), кінець 1920-х рр. Фото: Історична правда.
Правильно! Неправильно!

В Україні «Пласт» відновив роботу лише за три роки до проголошення незалежності. Тоді з підпілля в різних областях вийшли вихованці довоєнного «Пласту», зокрема й політичні в’язні. І хоча працівники КДБ силоміць розганяли перші пластові табори, рух швидко поширювався найбільшими містами України.

7. А коли нардепи ухвалили закон про визнання і підтримку національної скаутської організації «Пласт» на державному рівні?

Правильно! Неправильно!

17 грудня 2019 року Верховна Рада проголосувала за законопроєкт № 0976, відповідне рішення підтримали 316 депутатів. А 13 січня 2020 закон про підтримку пласту підписав президент України.

8. А знаєте, хто з провідних діячів ОУН лише з третьої спроби зміг вступити до «Пласту»?

Правильно! Неправильно!

Бандері двічі відмовляли у вступі до «Пласту», оскільки майбутній провідник ОУН мав хворобу суглобів. Утім Степан не здавався, і з третьої спроби все ж став пластуном. Ба більше, ані маленький зріст, ані хвороба не заважали йому бути активним учасником руху.

9. На яких трьох принципах базується система виховання пластунів?

Правильно! Неправильно!

Ключова мета «Пласту» – сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді Звідси й ключові засади, на яких ґрунтується підхід у роботі з пластунами. Самовиховання передбачає постійну працю над собою та відповідальність за власний розвиток. Всебічність означає всесторонній розвиток: фізичний, інтелектуальний, суспільний, емоційний та духовний. А патріотичність передбачає, що пластуни розвиваються не лише заради власного успіху, а й заради добра та користі для своєї країни.

10. У сучасній Пластовій присязі йдеться про три обов’язки, яких обіцяють дотримуватися всі члени руху. Серед них – допомагати іншим та жити за Пластовим законом. Як звучить ще один обов’язок?

Правильно! Неправильно!

Саме так, бути вірним Богові та Україні, допомагати іншим та жити за Пластовим законом. Цікаво, що перші 5 років існування «Пласту» в обіцянці не було жодної згадки про Бога та Україну.

11. А знаєте, що таке «СКОБ»?

Правильно! Неправильно!

Пластуни вітаються між собою «СКОБ», нагадуючи одне одному, яким має бути пластун: Сильним, Красним, Обережним, Бистрим. Водночас слово «скоб» є назвою породи орла «скоб білохвостий», якого пластуни обрали своїм символом.

12. До речі, а чому пластуни вітаються саме лівою рукою?

Правильно! Неправильно!

Насамперед вітання лівою рукою – це вияв приналежності пластунів до світового скаутського руху. А ще ця рука – ближча до серця. За легендою, саме так віталися середньовічні лицарі. У правій руці вони тримали меч, а у лівій – щит. Тож вітаючись вони прибирали захист, висловлюючи свою довірую

13. Які вікові обмеження існують у «Пласті»? До якого віку приймають нових учасників руху?

Правильно! Неправильно!

На відміну від більшості скаутських організацій світу, де членство завершується із досягненням 25-ліття, для членства у «Пласті» немає обмежень. Умовний віковий поділ передбачає 5 вікових категорій: пташата (до 6 років, можуть бути членами «Пласту» лише разом зі своїми батьками), новаки (6-12 років), юнаки (12-18 років), старші пластуни (18-35 років) та пластуни-сеніори (від 35 років).

14. У скількох країнах сьогодні офіційно існує «Пласт»?

Правильно! Неправильно!

Крім України, «Пласт» офіційно існує у восьми країнах світу: Австралії, Аргентині, Великобританії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та США. Пластові організації із усіх країн об’єднані в Конференцію українських пластових організацій, на чолі світового руху стоїть Начальний пластун.

15. І наостанок. В Україні можна зустріти лише один пам’ятник пластунам – в Івано-Франківську. Його відкрили 2012 року – на честь 100-ліття від дня першої пластової присяги. Однак присвячена скульптура не кожному, хто колись був пластуном, а лише тим, хто…

Фото: Ольга Мартинюк.
Правильно! Неправильно!

Скульптура на фото – це пам'ятник пластунам, які не зламали своїх присяг. Якщо плануєте завітати до Франківська, шукайте пам’ятник поблизу площі імені Адама Міцкевича.

«Пласту» – 111 років. Що ви знаєте про першу та найбільшу скаутську організацію України? (ТЕСТ)
Йой, здається, дехто щойно відкрив для себе справжніх українських скаутів. Будьмо відвертими, результат слабенький, але тепер ви точно знаєте більше про український «Пласт». Зробимо невеличкий спойлер: у цьому тесті зібрана лише маленька частина столітньої історії пластунів. А тому радимо відвідати офіційний сайт «Пласту» та дізнатися ще більше з історії українського скаутського руху.
Непоганий результат, але скаутом ви, схоже, ще не були. Але є й приємний бонус: тепер ви точно знаєте чимало цікавого про перших українських скаутів. Сподіваємось, цей тест бодай привідкрив завісу до світу пластунів. Хочете дізнатися ще більше про «Пласт»? Переходьте на офіційний сайт організації. Але радимо бути обережними: вам страшенно захочеться стати частиною руху.
СКОБ! Схоже, ви або вже цікавилися історією та принципами «Пласту», або й самі приміряли на себе форму українських скаутів. Чудовий результат! Обов’язково поділіться цим тестом із друзями, можливо, хтось зможе бодай наблизитися до вашої кількості правильних відповідей.

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

ДСНС нагадала правила пожежної безпеки на Великдень: дотримуйтеся 5 рекомендацій

Опубліковано

Головне свято православних християн супроводжується не лише релігійними заходами та богослужіннями, а й деякими ризиками. Державна служба з надзвичайних ситуацій нагадала правила пожежної безпеки на період святкування Великодня.

Про це повідомляє ДСНС України.

Рятувальники з посиланням на статистику підкреслили, що в подібні періоди кількість пожеж регулярно зростає.

Важливо вивчити та виконувати прості рекомендації від ДСНС, щоб уникнути інцидентів.

По-перше, страви на Великдень потрібно готувати з дотриманням правил поводження з вогнем. Залишати увімкненими та без нагляду печі, електро- та газові прилади категорично не можна.

Читайте також: Француженка готує обіди для військових та відбудовує будинки у Гостомелі (ВІДЕО)

Це стосується і дітей, особливо за увімкненої духовки, палаючих свічок та інших джерел вогню в зоні їхньої досяжності.

Пам’ятати правила пожежної безпеки потрібно і в храмі!

“Будьте пильними, знаходячись поряд із свічниками, слідкуйте за полум’ям власної свічки та свічок оточуючих вас людей”, – кажуть у ДСНС.

Бажано заздалегідь вивчити план, за яким відбуватиметься евакуація людей у разі нештатної ситуації.

“Прослідкуйте, щоб діти перебували під наглядом дорослих та не бавилися з вогнем”, – підсумовують рятувальники.

Нагадаємо, на Вінниччині представили нову систему РЕБ, що допоможе в боротьбі з ворожими БпЛА.

Фото: Твоє місто

    Читати далі

    Суспільство

    У Києві запрацював сайт ветмедицини: які функції доступні

    Опубліковано

    У Києві запрацювала оновлена версія сайту міської лікарні ветеринарної медицини. Діяльність комунального підприємства пов’язана з безпритульними та домашніми тваринами в столиці. 

    Про це повідомляє Офіційний портал Києва.

    “Це, зокрема, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, впровадження концепції “Культурний вигул тварин у місті”, посилення контролю за утриманням домашніх тварин, створення системи контролю за порушенням правил утримання домашніх тварин у Києві”, – повідомили в Офіційному порталі.

    Читайте також: Як швидко сплатити податки через “Дію”: деталі

    У нових розділах сайту буде міститися:

    • перелік останніх новин підприємства;
    • інформація про тварин, які наразі шукають домівку та тих, хто вже її знайшов;
    • розділ з даними про загублених тварин столиці;
    • мапа вигульних майданчиків Києва;
    • послуги ветеринарної допомоги комунального підприємства;
    • інформація щодо публічних закупівель, документів та звітності.

    Нагадаємо, Київська дитяча залізниця відкрила сезон руху поїздів.

    Фото: Дія

    Читати далі

    Суспільство

    У Чернівцях покажуть фільм про письменників Розстріляного відродження

    Опубліковано

    У культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука у Чернівцях покажуть художній фільм “Будинок ”Слово”. Нескінчений роман”. У фільмі йдеться про історію українських письменників доби “розстріляного відродження”, яких зібрали в одному будинку, щоби вони працювали на радянську систему.

    Про це повідомили на сторінці центру у Facebook.

    У Чернівцях будуть чотири покази фільму: 11 та 12 травня, 19 та 26 травня. Вхід на покази – платний. Водночас про продаж квитків повідомлять згодом.

    Про що фільм

    Читайте також: Фільм української режисерки отримав головний приз на Міжнародному кінофестивалі у Стамбулі

    Стрічка заснована на реальних подіях, які відбуваються у 1927 році у Харкові, де за наказом Сталіна збудували кооперативний будинок “Слово”. Туди заселили найвидатніших українських письменників.

    “Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму. Однак не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна”, – йдеться в описі фільму.

    Неочікувано для мешканців будинку підселяють невідомого молодого письменника Володимира Акімова. З його появою в будинку починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни. Історія заснована на реальних подіях.

    Світова прем’єра фільму відбулася на 37-му Варшавському кінофестивалі у 2021 році, а українська — на фестивалі “Миколайчук OPEN” в Чернівцях 16 червня 2022 року.

    Нагадаємо, в Україні надрукують поетичну збірку Миколи Леоновича, який рік тому зник безвісти.

    Фото: Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука

    Читати далі
    Продовжити в браузері
    Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
    Додати на Початковий екран
    Встановити
    Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
    Встановити
    Update Contents
    ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
    Відхилити
    Дозволити сповіщення