Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Заради єдності та демократії». У центрі Києва відкрили Молодіжний дім (ФОТО)

Опубліковано

У центрі Києва відкрили Молодіжний дім – відкритий простір від Українсько-данського молодіжного дому.

Про це повідомляє ШоТам.

Новий простір – локація, яка має стати місцем для зустрічі й об’єднання молоді, діалогу з представниками влади та підсилення участі в побудові демократії. Крім того, команда Молодіжного дому працюватиме над налагодженням міжкультурних зв’язків із данською молоддю.

Наразі триває пілотний етап, адже команда завершує наповнення простору обладнанням, а також планує знайомитися з молоддю й тими, хто працює з молоддю, аби обговорити потреби й спільні можливості.

Перша неформальна зустріч Housewarming

18 лютого близько 60 представників і представниць проєктів Молодіжного дому та партнерських організацій зібралися, аби першими дослідити простір і довершити його.

«Ми працювали у періоди пандемії, локдаунів, евакуації, під час атак та блекаутів. Однак навіть повномасштабна війна не зупинить нас і не завадить опору, який чинить українська молодь. Саме вона відбудовуватиме країну та формуватиме її майбутнє. Демократичні сили і єдність ще ніколи не були такими важливими» – зазначила директорка Українсько-данського молодіжного дому Юлі Арнфред Бойєсен.

За її словами, зустріч 18 лютого була дійсно особливою, адже несла у собі надію та натхнення для молоді й нашої команди. Віднині молоді люди мають власний простір, де зможуть отримати підтримку.

«Я сподіваюся, що Молодіжний дім стане прикладом залучення молоді, міжнародних партнерств та демократичних практик у широкому розумінні, що неодмінно матиме вплив на майбутнє України та Європи», – додала директорка Юлі Арнфред Бойєсен.

Як відвідати Молодіжний дім

Познайомитися з Домом і його командою невдовзі зможуть усі охочі – протягом днів відкритих дверей. Åbne Døre розпочнеться уже наприкінці лютого. Перші зустрічі заплановані на 28 лютого та 2 березня. Дізнатися більше та зареєструватися на знайомство можна за цим посиланням.

Довідка

Відкриття Дому стало важливим етапом у діяльності Українсько-данського молодіжного дому. Історія організації розпочалася у 2020 році завдяки спільним зусиллям Данського інституту культури та Данської молодіжної ради і за підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

За цей час команді вдалося створити десятки офлайн і онлайн-проєктів для молоді й молодіжних ініціатив, що мали на меті дати необхідні знання, навички і спільноту, аби вони могли розвивати власні проєкти, долучатися до змін на місцях і залучати до цього інших.

Фото: надані ШоТам.

Суспільство

Onuka відкриває простір із лекціями й 3D-друком народних інструментів у Чернігові

Опубліковано

Українська музикантка Ната Жижченко, відома як Onuka, відкриває етнографічний музичний проект “Фабрична, 12” у Чернігові. Цей проект включає лекції з музичної етнографії та можливість створення музичних інструментів за допомогою 3D-друку.

Про це співачка повідомляє в своєму Facebook.

фото: Ната Жижченко

Про проєкт

Студію-лабораторію в Чернігові створили “з метою переосмислення та збереження українського культурного надбання”, розповідає засновниця Ната Жижченко. Цей простір розмістили у музичній майстерні її дідуся.

Читати також: В Київській області побудували баскетбольний майданчик на честь загиблого військового

“Саме тут мій дідусь, майстер народних інструментів, музикант і дослідник української культури, створив для мене мою першу сопілку і навчив грати на ній”, – розповідає Onuka.

фото: Ната Жижченко

Тут поєднають освітню, мистецьку та етнографічну складову. Проводитимуть, зокрема, мистецькі лекції, майстер-класи, творчі зустрічі та виступи.

Вже зовсім скоро зустрінемося разом у цьому просторі, щоб разом наповнювати його важливими сенсами. Ждаємо вас!“, – наголошує Ната Жижченко.

Також ми повідомляли, що в столиці проведуть фестиваль української писанки.

Нагадаємо, що “Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош.

Фото: Ната Жижченко

Читати далі

Суспільство

Хто може отримати грошову допомогу від ACTED: перелік категорій та областей

Опубліковано

Французька гуманітарна організація ACTED продовжує виділяти українцям фінансову допомогу. Один українець може отримати 6 600 гривень.

Про це повідомляється на сторінці ACTED.

Хто може отримати допомогу?

Зареєструватися у програмі можуть люди, які проживають у територіальних громадах, де відбувається реалізація програми надання грошової гуманітарної допомоги від ACTED, та належать до однієї з перерахованих категорій вразливості:

  • самотні матері чи татусі, які самостійно виховують дітей;
  • люди похилого віку – від 60 років і старші; родини, в складі яких є особи з інвалідністю, та з малорухливими людьми, які потребують стороннього піклування;
  • багатодітні сім’ї та сім’ї з дітьми до одного року;
  • родини з вагітними та жінками, які годують;
  • родини, в яких через бойові дії повністю або частково пошкоджене житло.

Крім того, взяти участь у програмі грошової допомоги можуть українці, які проживають у таких областях:

  • Донецька область 
    Краматорський район: для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла, завдані внаслідок активних бойових дій, та лишаються проживати в таких громадах, як Дружківська, Лиманська, Миколаївська та Святогірська.
  • Запорізька область
    Запорізький район: Новоолександрівська ОТГ (лише чотири населених пункти – Веселянка, Запорожець, Річне, Юльївка).
  • Миколаївська область
    Для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла та лишаються проживати в наступних громадах:
    Миколаївський район: Куцурубська, Очаківська ОТГ.
  • Сумська область
    Для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла та лишаються проживати в наступних громадах:
    Охтирський район: Великописарівська, Охтирська, Чернеччинська ОТГ.
  • Харківська область:
    Ізюмський район: Балаклійська ОТГ (тільки пʼять населених пунктів: Асіївка, Гусарівка, Лозовенька, Чепіль, Шевелівка), Ізюмська ОТГ.
    Куп’янський район: Великобурлуцька та Вільхуватська ОТГ.
  • Херсонська область – для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла та лишаються проживати в наступних громадах:
    Бериславський район: Високопілська ОТГ, Новоолександрівська ОТГ – лише за списками від органів місцевої влади.
    Херсонський район: Білозерська ОТГ, Чорнобаївська ОТГ.

Читати також: Як отримати гроші на відновлення громад: відкрився конкурс грантів

Як податися на допомогу

Насамперед для того, щоб отримати допомогу, потрібно подати заявку для реєстрації за номером телефону 063 453 5710.

Зверніть увагу, що ви можете телефонувати лише у робочий час – з 9 по 16 у робочі дні.

З документів варто підготувати:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • реквізити банківської картки банку (IBAN, якщо бажаєте отримати грошову допомогу на картку);
  • акт або фото пошкоджень житла, у разі наявності пошкоджень.

Читати також: “Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош.

Фото: iStock

Читати далі

Суспільство

Як мами змінюють шкільне харчування у Локачинській громаді

Опубліковано

7 уроків на день сини Ірини залишалися в школі голодними. Бо на старій плиті можна було приготувати лише бутерброди та сосиски. А тепер школярі Локачинської громади обідають пастою з болоньєзе та гречкою з чебрецем.

Історія родини

Ірина Загірська – мама девʼятикласника Олексія та пʼятикласника Романа. Її сини проводили в школі по 8 годин на день, але в їдальні майже не харчувалися. Адже там подавали тільки бутерброди й нашвидкоруч зварені сосиски. Бо готувати гарячу їжу для 150 школярів Старозагорівського ліцею на Волині не було де. Щоб зробити їжу смачною та корисною, Ірина запропонувала батькам організувати зібрання

“Виносилося питання про харчування дітей – для покращення, для урізноманітнення. То там нічого такого особливого не зготуєш”, – відзначає Ірина Загірська.

Врешті батьки вирішили, що продовжувати харчуватися снеками діти не можуть. Тому й почали шукати можливості де узяти нове кухонне обладнання.

Початок змін

Після огляду старезної їдальні в селищній раді вирішили оновити кухню. І дійшли висновку, що модернізацію слід починати з нового кухонного обладнання. Тому й вирішили податися на грант до Проєкту USAID “ГОВЕРЛА”.

“Нічого кращого для реформи шкільного харчування й для функціонування харчоблоку, ніж пароконвектомати, станом на сьогодні, як на мою думку, немає”, – каже заступник селищного голови, Тарас Хомʼяк.

Ця сучасна піч обʼєднала в собі приготування їжі на пару й обдування її гарячим повітрям.

“Це сучасний агрегат, який є дружнім до навколишнього середовища,який в автоматичному режимі готує їжу, який в автоматичному режимісам себе миє, прибирає без втручання ззовні”, – розповідає заступник.

Читати також: Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

Ремонт їдальні

Але хоч нові печі їдальня отримала, там досі залишалися обшарпані стіни й подерті столи. Щоб вирішити проблему, селищна рада ще й профінансувала капремонт.

“Щоб новий, сучасний апарат не поміщати в старі умови, був здійснений за кошти селищного бюджету капремонт даного харчоблоку їдальні”, – розповідає Тарас Хомʼяк.

Крім того, ініціативу з пароконвектоматами поширили ще на два ліцеї громади. Тепер 900 дітей Локачинської громади обідають корисними та смачними стравами. А Олексій і Роман щодня ходять до новенької шкільної їдальні. І смакують куркою по-італійськи та свіжими апельсинами.

Нагадаємо, що в столиці проведуть фестиваль української писанки.

Також ми повідомляли, що в Київській області побудували баскетбольний майданчик на честь загиблого військового.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство3 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

Суспільство4 тижні тому

Виготовляє «гівняні» прикраси з пташиного посліду. Це історія арт-активістки, яка живе з голубом  

Свого першого голуба Валеру вона побачила в закинутій квартирі майже бездиханним пташеням і врятувала. А...

РЕКЛАМА: