Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

ЗСУ отримають 11 безпілотників PUMA-LE

Опубліковано

Збройні Сили отримають 11 потужних комплексів безпілотних апаратів PUMA-LE.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у телеграм.

Дрони PUMA-LE для ЗСУ закуплять на гроші, які збирали завдяки ініціативі UNITED24. 11 комплексів PUMA-LE коштуватимуть понад 540 млн грн.

Зазначається, що дрони оснащені звичайною та тепловізійною камерою з 6-кратним зумом. Це дозволяє виявляти противника вдень, вночі та за будь-якої погоди.

Завдяки антенам дрони долають відстань до 60 км, що допоможе воїнам пробиратися в тил російських окупантів.

Безпілотники можуть перебувати у польоті близько 6 годин і підійматися у повітря до 3 кілометрів, що робить їх непомітними для ворога.

«PUMA-LE на озброєнні у 18 країнах світу: США, Великій Британії, Німеччині, Франції. Тепер поповнюємо такими пташками і наш фронт», — написав Федоров.

Читайте також«Для вас – сміття, для мене – скарб». Як волонтер на візку створює окопні свічки для бійців ЗСУ

Дивіться відеоВ Україні створили дронарню, де звичайні БПЛА переробляють на бойові

Довідка

Армія дронів – це комплексна програма, у межах якої закуповуються дрони, проводиться ремонт БПЛА та навчання операторів. Наразі військові системно навчаються пілотувати дронами в двох школах – «Дронаріум» та «Боривітер», незабаром до них долучаться ще 10 шкіл для операторів.

Нагадаємо, у липні стартувало навчання перших 150 операторів «Армії дронів».

Фото: pixebay.com.

Суспільство

Українці можуть повернути частину коштів за оплату навчання: алгоритм дій

Опубліковано

Українці можуть повернути частину коштів, витрачених у попередньому році за допомогою податкової знижки. Відповідно до підп. 166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право повернути собі частину витрат за навчання.

Про це йдеться на порталі «Дія».

Розмір податкової знижки становить 18% від вартості навчання. При цьому враховуються фактичні витрати понесені торік. Відшкодуванню підлягають лише послуги вітчизняних навчальних закладів. Не відшкодовуються додаткові курси чи навчання на військовій кафедрі.

Оформити податкову знижку може сам студент, за умови, що він має офіційний заробіток з якого сплачує податки, або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

Коли звертатися за отриманням податкової знижки на навчання

Необхідно звернутися до органу Державної податкової служби за місцем обліку (проживання) із заявою про зарахування сум податку, що підлягає поверненню.

Документи, які слід подати:

  • заява із зазначенням реквізитів рахунка для перерахування відшкодування;
  • копії сторінок паспорта, які підтверджують паспортні дані;
  • податкова декларація про майновий стан і доходи;
  • довідка про заробітну плату за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги;
  • копія договору з навчальним закладом;
  • копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання;
  • документи, що підтверджують ступінь споріднення. Наприклад, якщо за навчання сплачують батьки – потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб;
  • копію облікової картки про присвоєння реєстраційного номера платника податків.

Читайте також: В Дії згенеровано 200 000+ посвідчень ветерана

Звернутися за отриманням податкової знижки на навчання можна протягом календарного року, наступного за тим, за який подається декларація про доходи та зазначаються витрати, що враховуються для розрахунку податкової знижки.

Тобто, впродовж 2024 року можна звернутися за податковою знижкою за 2023 рік.

Довідка

Податкова знижка на навчання – це документально підтверджена сума (вартість) витрат, яку платник податків поніс на оплату навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Нагадаємо, між Україною та Норвегією продовжено «транспортний безвіз».

Фото: Колаж РБК-Україна

Читати далі

Суспільство

У Дніпрі запрацює служба 112: що це таке

Опубліковано

Найближчим часом Служба 112 запрацює в Дніпрі, а до кінця року – в Одесі. За рік роботи оператори Служби 112 опрацювали понад 2 мільйони дзвінків.

Про це заявив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.  

«Найближчим часом ми плануємо започаткувати роботу центру, який буде покривати східний регіон нашої країни і буде працювати в місті Дніпро. Далі ми плануємо започаткувати роботу ще одного, четвертого центру, який буде працювати в місті Одеса і буде покривати південний макрорегіон нашої країни», – повідомив Леонід Тимченко.

Зазначимо, із 1 грудня 2023 року МВС започаткувало роботу другого комунікаційного центру Служби 112 у місті Львів, і впродовж перших чотирьох місяців 2024 року було додано такі західні області: Волинська, Рівненська, Львівська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська і Чернівецька.

Читайте також: Жінки-підприємці отримають $15 тисяч від уряду: як це зробити

За рік роботи оператори Служби 112 опрацювали понад 2 мільйони дзвінків. Найбільше, зазначив заступник Міністра, зверталися до поліції і до екстреної медичної допомоги (приблизно рівна кількість дзвінків), далі за кількістю звернень – пожежники і служба газу.

Він підкреслив, що громадянин, зателефонувавши на один номер 112, може викликати декілька служб одразу. Через війну така можливість зараз доволі актуальна, коли є ракетні прильоти, є руйнування, є постраждалі, і необхідно викликати одразу декілька служб.

Щодо кадрового добору в оператори Служби 112, то Леонід Тимченко зазначив, що особлива увага приділяється претендентам, які мають досвід бойових дій, та ветеранам.

«А в цілому в Службі 112 здебільшого працюють жінки. Дехто з них мав досвід роботи в інших екстрених службах – 101, 102, 103, 104», – зазначив він.

Нагадаємо, в Дії згенеровано 200 000+ посвідчень ветерана.

Фото: МВС

Читати далі

Суспільство

Фільм «Ми були рекрутами» зʼявився на Netflix

Опубліковано

Фільм «Ми були рекрутами», що розповідає про бійців 3-ї окремої штурмової бригади, тепер доступний на Netflix. Режисер Любомир Левицький створив цю картину у незвичному жанрі мок’юментарі, який поєднує документальні кадри з художньою вигадкою.

Про це повідомляють в Instagram 3-ї окремої штурмової бригади.

Ця кінокартина здобула визнання в Україні, зібравши понад 5 мільйонів гривень. Тепер глядачі по всьому світу можуть ознайомитися з історією українських військових та їхнім героїзмом, переглядаючи фільм на популярному стримінговому сервісі.

Читати також: ВПО можуть подати заяву на пільгову іпотеку через «Дію»: рішення уряду

Про фільм

Фільм розповідає про 19-річного військовослужбовця з позивним «Журналіст», який приєднався до ЗСУ з метою документування історій бійців Третьої окремої штурмової бригади.

Головний герой розкриває життєві історії восьми воїнів, відображаючи їх не лише як військовослужбовців, але й як звичайних людей зі своїми мріями про сім’ю та мирне майбутнє. У фільмі показані реальні військовослужбовці Третьої окремої штурмової бригади, такі як Тоха, Хата, Схід, Дацик, Істок, Хельга, Док та Хмурий.

Нагадаємо, що в Україні збудують вітряну електростанцію потужністю 650 МВт.

Фото: афіша «Ми були рекрутами».

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

10 000 горнят на мрію. Гончар з Хмельниччини повернувся з війни та будує майстерню, щоб допомагати військовим

Після повернення з фронту гончар Микола Величко в той же день подався до своєї майстерні...

Суспільство3 дні тому

«Не бійтеся бути тим, ким ви є»: 10 питань ЛГБТ-військовим про службу в армії, ставлення колег, війну та мрії

Українська армія завжди стояла на варті незалежності та суверенітету нашої країни, захищаючи її кордони і...

Суспільство5 днів тому

Робить тільки те, що приносить задоволення: як викладачка стала блогеркою після понад 20 років роботи в університеті

Під час розмови з цією жінкою мені захотілося дістати з полиці художню книгу та скоріше...

Суспільство1 тиждень тому

«Ми створили європейський хаб у селі»: як сільську бібліотеку перетворили на Смарт Простір

Тепер жителі українських сіл не рвуться в міста, а навпаки — відроджують місцеву сакральну історію...

РЕКЛАМА: