Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

В Україні випустили пам’ятну монету з Володимирським собором

Опубліковано

Нацбанк випустив пам’ятну монету «Володимирський собор у місті Київ», що продовжила серію «Пам’ятки архітектури України».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Національного банку.

На аверсі монети зображено головний фасад Володимирського собору, при виготовленні був використаний кольоровий друк – тамподрук. На реверсі – фрагмент орнаменту арки бокових дверей собору, виконаний барельєфом. Там також зазначені роки його будівництва: 1862-1882.

Авторкою дизайну монети стала київська художниця Марія Скоблікова. Це вже десята пам’ятна монета, виконана за дизайном цієї авторки.

5 фактів про Володимирський собор та монету

  1. Від ідеї будівництва собору до його завершення і освячення минуло більше сорока років. За цей час змінилося чотири керівника будівництва і чотири архітектори, півдесятка митрополитів і губернаторів. Спорудження собору, на яке було зібрано значну кількість пожертв, тривало 20 років – із 1862 до 1882 року;
  2. Головою комісії з внутрішнього оздоблення собору був академік історії мистецтв, український мистецтвознавець, археолог, художній критик, професор Київського університету – Адріян Прахов. Його ім’я також пов’язане з реставрацією інших великих святинь України – Кирилівської церкви, Софійського собору тощо. Цікаво, що саме Адріян Прахов одним із перших присвятив свої наукові дослідження живописній спадщині Тараса Шевченка;
  3. Роботи із внутрішнього оздоблення храму тривали ще понад 10 років після його спорудження. Саме унікальні розписи собору є його основною цінністю. Адже внутрішні настінні розписи виконані визначними, яскравими художниками, майстрами історичного, фольклорного, іконописного живопису – Віктором Васнецовим, Вільгельмом Котарбінським, Михайлом Врубелем, Миколою Пимоненком, Михайлом Нестеровим, братами Павлом та Олександром Свєдомськими, Віктором Замирайлом (під загальним керівництвом Адріяна Прахова).
  4. Ця пам’ятна монета – 51-ша в серії «Пам’ятки архітектури України».
  5. Автором дизайну монети є київська художниця, мистецтвознавець Марія Скоблікова, яка обрала доволі лаконічне і водночас яскраве композиційне рішення.

Нагадаємо, Національний банк України в межах акції «Монета за донат для ЗСУ» зібрав для українських захисників понад 8,5 млн грн.

Додамо, придбати ювілейні монети Національного банку України відтепер можна у відділеннях ПриватБанку.

Фото: bank.gov.ua.

Суспільство

На вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії

Опубліковано

Міністерство оборони України 7 травня 2024 року в Києві на Центральному залізничному вокзалі відкрило інформаційну точку, де можна отримати інформацію про рекрутингові центри, які діють на території України.

Про це повідомляє “Укрзалізниця”.

Спеціально навчені працівники Укрзалізниці надаватимуть інформацію щодо вакансій у ЗСУ та відповідатимуть на поширені питання про посади у військових підрозділах.

Цей пілотний проєкт Міністерства оборони України за підтримки Укрзалізниці має на меті прозоро інформувати людей про можливості ефективної допомоги Силам оборони України та стимулювати до добровільного залучення на військову службу.

Читайте також: Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

«Кожного тижня в Україні відкриваються центри рекрутингу української армії. За декілька місяців їх мережа буде по всій Україні. У будь-якому центрі до лав Сил оборони може долучитися людина з будь-якого регіону. Це можливо, навіть маючи на руках повістку для уточнення облікових даних. Тому інформаційні пункти на залізничному вокзалі дозволять нам максимально донести цю інформацію до громадян», — зазначила заступник міністра оборони України Наталія Калмикова.

Інформаційний пункт рекрутингу знаходиться в центральному вестибюлі вокзалу, між головним інфопоінтом та входом до зали №3.

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: УЗ

Читати далі

Суспільство

Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому: як цим можна скористатися

Опубліковано

Євген Клопотенко запустив новий сервіс Makitra, який дозволяє замовляти шеф-кухаря додому. Головна мета цього сервісу – звільнити людей від щоденних клопотів з приготування їжі, щоб вони мали більше часу на спілкування з родиною та відпочинок.

Про це повідомляє видання village

Також Makitra створює нові можливості для українських шеф-кухарів, які часто стикаються з професійним вигоранням.

Сервіс пропонує можливість замовити приготування їжі на 4-5 днів для сім’ї на щодень або обслуговування сімейних обідів та зустрічей з друзями. Меню для платформи розробив сам Євген Клопотенко, воно включає понад 200 страв, які поєднують українські традиції з сучасними гастрономічними трендами.

Читайте також: Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

При замовленні команда Makitra враховує побажання клієнтів щодо улюблених продуктів та особливостей харчування. Шеф-кухарі купують продукти у магазинах великих мереж за кілька годин до візиту та готують страви на кухні замовника. Кожна страва упаковується в спеціальні контейнери з маркуванням та інструкціями з розігріву й сервірування. Також шеф-кухар відповідає за чистоту на кухні та зберігає конфіденційність клієнтів.

Нагадаємо, Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото.

Фото: Makitra

Читати далі

Суспільство

Гарячі серця палять ворожі дрони: прикордонники влучно знищили ворожий БПЛА

Опубліковано

Під час чергової ворожої атаки БПЛА на Сумщині прикордонники збили ударний безпілотний літальний апарат типу «Shahed-131/136».

Про це повідомляє ДПСУ.

На одному з напрямків державного кордону мобільна вогнева група прикордонників акустично зафіксувала політ баражуючого боєприпасу типу «Shahed-131/136».

Охоронці кордону відкрили вогонь зі стрілецької зброї, в результаті влучання БПЛА вибухнув в повітрі.

Читайте також: Коли шість коліс — не зайві: у ПАР для спецпризначенців зібрали унікальний пікап

Після збиття дрона в нічному небі з’явилося вогняне серце, як символ хоробрих сердець українських захисників, які боронять свою Батьківщину.

Відео знищення ворожого БПЛА можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, національний музей Революції Гідності отримав європейську нагороду.

Фото: ДПСУ

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: