Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

США подарують Україні угрупування супутників вартістю $10 млн

Опубліковано

Некомерційна організація Halifax International Security Forum почала збір коштів для виготовлення та передачі Україні супутників дистанційного зондування Землі.

Про це пише dev.ua.

Завдання — зібрати $10 млн для купівлі Україною власного спеціалізованого угруповання з кількома супутниками високого дозволу, які зареєстровані під українським прапором.

Збором коштів займається Фонд перемоги України, спеціально створений Halifax International Security Forum.

Зазначається, що Уряд США та комерційні супутникові оператори надають зображення українському уряду. Але Halifax вважає, що Україна була б краще підготовлена ​​з погляду безпеки, якби вона мала власне угруповання супутників.

Читайте також«Потрібно розраховувати на себе». Як підприємиця з Луганщини відновлює роботу у Франції

«Це дозволило б Україні відстежити все: від пересування російських солдатів до визначення шляхів евакуації для мільйонів біженців», — заявили в групі.

Виробником супутників для України вже названо Satellogic. Ця компанія створена в Аргентині в 2010 році, має виробництво в Нідерландах та керує угрупуванням із 22 багатоспектральних супутників субметрового дозволу. Нова модель апаратів Satellogic має роздільну здатність 70 см.

Нагадаємо, Google відкрив на своїх картах всі стратегічні й військові об’єкти РФ.

Як ми повідомляли раніше, Велика Британія заборонила експорт авіаційних та космічних технології до РФ.

Фото: dev.ua.

Суспільство

У столиці реставрують памʼятка архітектури «Літаюча тарілка»: вона збереже свою автентичність

Опубліковано

Памʼятка архітектури «Літаюча тарілка» на Либідській у Києві збереже свою автентичність та функцію поряд з проєктом ТРЦ. У свою чергу, Державна інспекція архітектури та містобудування України видала відповідний дозвіл на реконструкцію нежитлових будівель в ТРЦ.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

За даними Міністерства культури, об’єкт проектування розташований у непосредственній близькості до пам’ятки архітектури та монументального мистецтва місцевого значення “Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації” (УкрІНТЕІ), відомого як споруда “Літаюча тарілка”, яка побудована у стилі радянського архітектурного модернізму. У 2020 році цю будівлю включили до переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

Читайте також: Українські волонтери створюють з супутникових тарілок реалістичні муляжі мінометів

“Будівля «тарілки», на якій в даний час згідно з проєктом реставрації та виданого раніше дозволу, проводяться ремонтно-реставраційні роботи, буде повністю збережена без зміни головного фасаду, композиційної об’ємності трьох різно-великих форм, лінзоподібного об’єму з планувальною схемою та функціональним призначення кінолекційної зали, що є основним предметом охорони”, – запевнили у Мінкульті.

Нагадаємо, у Києві почали демонтаж скульптури Переяславської ради під Аркою свободи.

Фото: Мінкульт

Читати далі

Суспільство

Як стати оператором БПЛА: пояснення від центру рекрутингу Сил територіальної оборони ЗСУ

Опубліковано

Центр рекрутингу Сил територіальної оборони ЗСУ запрошує добровольців на курси для операторів безпілотних літальних апаратів.

“Ми – Центр рекрутингу Сил територіальної оборони ЗСУ. Наша місія – залучення добровольців для служби у силах ТрО на різноманітних посадах. У цей час наш пріоритет – наповнення рот ударних безпілотних авіаційних комплексів (РУБАК) операторами БПЛА та дешифрувальниками”, – кажуть у Центрі рекрутингу.

Що отримують випускники?

Військовослужбовець, що успішно склав іспити з фахової підготовки отримує військову облікову спеціальність – зовнішній оператор безпілотних авіаційних комплексів та відповідний сертифікат.

Хто може стати учасником курсів?

Будь-хто, хто має бажання, здоров’я та здібності може стати оператором дронів БПЛА. А дронів у збройних силах багато та різних. Ви можете навчитися пілотувати дрони аерозвідники, ударні дрони, дрони бомбери, опанувати пілотування уночі.

Пілотом БпЛА може стати, як чоловік, так і жінка, не залежно від віку та рівня освіти, необхідне бажання та вміння вчитися, мати необхідні компетенції і навички, наприклад: уміння орієнтуватися у просторі, уміння роботи з гаджетами хороших вестибулярний апарат, тощо. 

Стан здоров’я, для майбутнього оператора БпЛА також, є важливим, оскільки це робота, хоч не на самій лінії зіткнення, але досить поруч з нею, потрібно буде тривалий час носити бронежилет, каску, зброю та інше не легке обладнання, копати собі окоп та інше, тому стан здоров’я має дозволяти людині це робити.

Чи може випускник вибрати конкретний підрозділ?

Кандидату, що визначився з військовою частиною, має бажання укласти контракт та підрозділ зацікавлений у цьому кандидаті, ми забезпечимо весь процес. Якщо кандидат не обрав підрозділ де хоче служити , ми допоможемо обрати, організуємо співбесіди з командирами.

Як подати заявку на курс навчання для операторів БПЛА

Якщо Ви маєте бажання долучитися до наближення Перемоги, стати оператором БПЛА, то неодмінно звертайтеся до Центру рекрутингу Сил ТрО.

Залишити свою заявку можна за посиланням.

Нагадаємо, в Ірпені створили комісію, яка погоджуватиме нові мурали та артоб’єкти.

Фото: Мілітарний

Читати далі

Суспільство

Які зміни відбудуться в Україні в травні: пенсії , НМТ, свята

Опубліковано

У травні українці очікують численні зміни. У середині місяця набуде чинності законопроєкт щодо мобілізації, який передбачає нові обмеження для військовозобов’язаних. Крім того, у 11-класників розпочнеться Національне мовно-тестування, а православні віряни святкуватимуть Великдень. Зміни, які відбудуться в Україні з 1 травня, стосуватимуться різних груп населення.

Пільги для військовослужбовців

Починаючи з 1 травня 2024 року, учасники бойових дій та їх найближчі родичі матимуть право на ряд пільг. Вони зможуть скористатися знижками на медичні послуги, вищу освіту та податки. Ветерани та їх сім’ї отримають значні знижки на оплату комунальних послуг, проїзд у транспорті та послуги зв’язку.

Доплати до пенсій

У травні не буде переіндексації пенсій, проте нарахують стандартні доплати до пенсії за віком.

Надбавка за віком становить:

  • для пенсіонерів віком від 70 до 74 років включно – 300 грн;
  • від 75 до 79 років включно – 456 грн;
  • від 80 років – 570 грн.

Водночас виплачувати надбавку будуть тільки в тому разі, якщо розмір пенсії становить не більше 10 340 грн.

Тарифи на комунальні послуги

У травні 2024 року тарифи на електроенергію залишатимуться незмінними. Ціна за кіловат електроенергії буде зафіксована на рівні 2,64 грн принаймні до кінця місяця.

Також в травні 2024 року не передбачається зміна тарифу на газ, який залишиться стабільним до 30 квітня 2025 року на рівні 7,96 грн за кубометр.

Читати також: У Києві почали демонтаж скульптури Переяславської ради під Аркою свободи

Свята в травні

У травні 2024 року найважливіші свята переважно відзначатимуться у першій половині місяця. Це День праці 1 травня, Великдень 5 травня, День пам’яті жертв Другої світової війни 8-9 травня, День матері 12 травня. 23 травня відзначимо День героїв України, а 26 травня – День Києва.

У понеділок, 6 травня, планувався додатковий вихідний на Великдень 2024 для українців. Проте за умов воєнного стану всі святкові вихідні надаються на розсуд роботодавця.

Старт НМТ 2024

У травні у випускників шкіл розпочнеться НМТ-2024. Основний етап національного мультитесту триватиме з 14 травня до 25 червня. Якщо абітурієнт не прибуде з поважної причини (до яких належить, наприклад, хвороба учасника або повітряна тривога), то він зможе взяти участь у додатковій сесії з 11 по 19 липня.

Тестування на комп’ютерах триватиме 4 години з перервою 20 хвилин. У НМТ 2024 буде 4 предмети, з яких 3 обов’язкові – українська мова, математика та історія України, а четвертий предмет – на вибір учня. Завдань відкритого типу не буде, але будуть задачі з короткою відповіддю. НМТ проводитимуть не тільки в Україні, а й за кордоном.

Нагадаємо, що Onuka відкриває простір із лекціями й 3D-друком народних інструментів у Чернігові.

Також ми повідомляли, що WSJ показали процес створення далекобійних БПЛА в Україні.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство3 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

Суспільство4 тижні тому

Виготовляє «гівняні» прикраси з пташиного посліду. Це історія арт-активістки, яка живе з голубом  

Свого першого голуба Валеру вона побачила в закинутій квартирі майже бездиханним пташеням і врятувала. А...

РЕКЛАМА: