Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

50 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

50-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

20:30

Об’єднані Арабські Емірати відправили в Україну літак із 50-ма тоннами гуманітарного вантажу та повністю укомплектованими медичним обладнанням швидкі. Сьогодні вантаж прибув до Варшави.

19:00

Ця історія схожа на сюжет для феміністичного кіно. Жінки переганяють з-за кордону автомобілі швидкої допомоги, щоб захисники й захисниці на передовій могли вчасно врятувати своє здоров’я та навіть життя. Мешканки міста Долини, що на Івано-Франківщині, сідають за кермо реанімобілів і доставляють їх в Україну, попри несприятливі погодні умови, закарпатські звивисті дороги та втому. Ними захоплюються європейці й аплодують кожній водійці, яка перетинає кордон.

Як виникла ініціатива та які пригоди стаються в дорозі – про це ШоТам розповіла Леся Тисяк-Мураль, одна з організаторок проєкту, а також керівниця МБО «Благодійний фонд Долини».

18:00

У березні добровольчий підрозділ «Правого сектору» під керівництвом легендарного Да Вінчі (Дмитра Коцюбайла) знищив великий склад боєприпасів російської армії під Кривим Рогом.

Відео з роботою артилерії 14 квітня оприлюднив військовий журналіст Юрій Бутусов у Facebook.

17:25

На потреби української армії через застосунок «Дія» вдалося зібрати вже понад 260 мільйонів гривень.

16:50

Фахівці української компанії-виробника бронезахисту «Балістика» розробили нову систему ременів для перенесення протитанкового ракетного комплексу NLAW. Про це розповіли на сторінці підприємства в Facebook.

За словами розробників, стандартні ремені, встановлені на ПТРК NLAW, не дозволяють українським військовим надійно зафіксувати зброю для перенесення на довгих дистанціях. Через це захисникам доводиться постійно притримувати ремінь рукою.

16:00

14 квітня між Україною та Росією відбувся четвертий обмін військовополоненими, завдяки якому звільнили п’ятеро офіцерів ЗСУ, 17 військовослужбовців рядового складу та вісім цивільних.

14:20

Воїни 80 окремої десантно-штурмової бригади розгромили підрозділи російської армії та звільнили від окупантів кілька неселених пунктів. Про це повідомили на сторінці бригади в Facebook.

Наразі військові не зазначають, які саме населені пункти та в якій області вдалося звільнити. Однак запевняють: десантники діяли дуже успішно.

13:35

Двох українських пілотів, Івана Пепеляшка та Олексія Чижа, звільнили з російського полону. Окупанти утримували наших пілотів більше місяця. Про це повідомили на сторінці Головного управління розвідки Міноборони в Telegram.

Пепеляшко та Чиж потрапили в полон російських окупантів ще 8 березня в районі села Нова Басань, що на Чернігівщині. Зараз військові перебувають у безпеці. Вони у шпиталі та отримують отримують всю необхідну медичну допомогу.

13:10

Військові Оперативного командування «Південь» розповіли деталі пошкодження російського крейсера «Москва» у Чорному морі. Зокрема, внаслідок влучання українських ракет судно окупантів перекинулося та почало тонути. Про це повідомив представник Оперативного командування «Південь» полковник Владислав Назаров.

За його словами, ракетний крейсер російського флоту вдалося пошкодити з українського ПКР «Нептун». Унаслідок удару на флагмані спалахнула пожежа. Утім шторм та потужний вибух завадили іншим кораблям РФ надати допомогу «Москві».

12:30

Мешканці тимчасово окупованого Мелітополя ліквідували щонайменше 70 російських військових, серед них – «кадирівці». Про це розповіли в Головному управлінні розвідки Міноборони.

За словами розвідників, окупанти усіляко намагаються приховати інформацію про обставини загибелі своїх бійців.

«Встановлено, що в період з 20.03 по 12.04.2022 ліквідовано 70 військовослужбовців РФ під час нічних патрулювань в тимчасово окупованому Мелітополі. Серед них були загарбники, в тому числі «кадирівці». Причина смерті нічних патрульних під час комендантського часу – ножові та вогнепальні поранення», – йдеться в повідомленні.

11:30

Підрозділ 501-го окремого батальйону морської піхоти зміг приземлити російський БПЛА «Орлан-10».

10:30

Українське підприємство «Дунайський аграрій», розташоване в селі Саф’яни на Одещині, попри війну випустило новинку – органічну пастилу.

10:00

Українські військовослужбовці знищили російський безпілотник. Про це повідомили на фейсбук-сторінці 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу.

«Одна з найбільш ненависних російських пташок знищена військовими нашої бригади. Окупанти – чим більше ви будете завозити свій мотлох, тим більше трофеїв буде у наших колекціях», — йдеться у повідомленні.

09:30

Українські військові із 93-ї бригади «холодноярівців» розбомбили цілу колону техніки російських загарбників. Відео опублікували на фейсбук-сторінці 93-ї ОМБр «Холодний Яр».

«Камери наших безпілотників зафіксували, як повіяв огонь новий з Холодного Яру. Насолоджуємося», — йдеться у повідомленні.

Відео можна переглянути за посиланням.

09:00

У ніч на 14 квітня українські військові 15-тий раз вдарили по аеродрому в Чорнобаївці під Херсоном. Як наслідок — знищені склади з боєприпасами 22-го армійського корпусу РФ.

08:30

Військові Сил спеціальних операцій України підірвали міст із ворожою технікою, що прямувала до Ізюма на Харківщині.

08:00

Українські військові Сил спеціальних операцій розбомбили колону російських окупантів в одному з населених пунктів Донеччини. Як наслідок — були знищені ворожі БМП, КамАЗ, «Урал».

Суспільство

Українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN

Опубліковано

Іванна Сахно отримала головну роль у фільмі “M3GAN 2.0”. Перший фільм отримав успіх та зібрав $181 млн при бюджеті $12 млн.

Про це повідомляє Deadline.

Про фільм

У першому фільмі “M3GAN” розповідається історія про реалістичну ляльку зі штучним інтелектом, яка має стати другом для дитини та допоміжником для батьків, проте щось пішло не так. Еллісон Вільямс виконала роль розробниці ляльки, Джемми.

Сценарій сиквелу був написаний Акелою Купер, яка також працювала над сценарієм першого фільму “M3GAN”, разом з режисером оригіналу, Джерардом Джонстоном. Другу частину фільму виробляли під керівництвом продюсерів, серед яких Джейсон Блум, Джеймс Ван та сама Еллісон Вільямс. Також до виконавчих продюсерів нового фільму увійшли Марк Качур, Джерард Джонстон, Джадсон Скотт, Грег Гілріт, Раян Турек, Адам Хендрікс та Майкл Клір.

Читати також: Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів

Успіх акторки

Іванна Сахно здобула популярність завдяки своїм ролям у таких фільмах, як “Тихоокеанський рубіж: Повстання” та “Шпигун, який мене кинув”, де вона грала разом з Мілою Куніс. Також вона зіграла головну роль у фільмі Lionsgate “Пік страху” (Let It Snow). На телебаченні вона з’явилася разом з Зої Кравіц у фільмі “Висока точність” та виконала головну роль у французькому серіалі “The Reunion”, який був показаний на Каннському телефестивалі. Крім того, Іванна Сахно підтримує Україну та є амбасадором платформи United 24.

Нагадаємо, що в УКУ оголосили конкурс на стипендію для абітурієнтів-магістрів: як подати свою кандидатуру.

Також ми повідомляли, що до переліку нематеріальної культурної спадщини додали практику охорони гуцульського орнаменту.

Фото: M3GAN

Читати далі

Суспільство

Нацгварція показала знищення ворожого паливозаправника на східному напрямку (ВІДЕО)

Опубліковано

На східному напрямку бійці 2-го окремого загону Центру спеціального призначення “ОМЕГА” успішно знищили ворожий паливозаправник за допомогою декількох точних ударів FPV-дронів.

Про це повідомляє Національної гвардії України, яка опублікувала відео.

“Ворожа бронетехніка на деякий час залишилась без палива та втратила здатність вести бойові дії.  Кожне наше вдале відпрацювання – це маленький крок до перемоги!” – кажуть в дописі.

Читати також: Документальний фільм “Да Вінчі” у травні покажуть в Івано-Франківську та Львові

Про НГУ

Національна гвардія України (НГУ) – це військове формування з правоохоронними функціями, яке входить до системи Міністерства внутрішніх справ.

Сучасна Національна гвардія України є частиною Міністерства внутрішніх справ України й має функції правоохоронного органу. Вона складається з внутрішніх військ України, добровольців та патріотів, які виступають на захист нації та державності України.

Сьогодні нацгвардійці виконують багато важливих і складних бойових завдань. З початком повномасштабної війни вони, разом з іншими формуваннями та ЗСУ, стали на захист України, беручи участь у бойових діях на фронті.

Нагадаємо, що до переліку нематеріальної культурної спадщини додали практику охорони гуцульського орнаменту.

Читати далі

Суспільство

У Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати

Опубліковано

Спільнота «Суми майбутнього» створила концепцію відновлення набережної Псла. Проєкт набережної передбачає інклюзивні пішохідні доріжки, ліхтарі, зони відпочинку та для настільних ігор, паркінг, пірс, альтанки, майданчик для вигулу собак, мистецький простір і громадські інклюзивні вбиральні.

Про це повідомляє «Цукр».

«Зони навколо Псла ми умовно назвали «Швейцарія» (бо збереглася історична назва парку, який там був), «Гусинці», «Здибанка» та «Садиба Харитоненка», – розповідає співзасновник спільноти «Суми майбутнього» Ігор Титаренко.

Читайте також: Документальний фільм «Да Вінчі» у травні покажуть в Івано-Франківську та Львові

Концепцію створили для набережної Псла, оскільки вона розташована в центрі міста та доповнює систему парків і скверів. Крім того, річка взаємодіє з дорогами та має багато громадських зупинок поруч. «Суми майбутнього» прагнуть, щоб у місті було більше насаджень, які взаємодіють з річками, кажуть у спільноті.

Концепцію розробили на основі посібника з порадами щодо відновлення водних об’єктів, який розробила школа архітектури та дизайну в Сумах у межах проєкту «Живий шлях: Річка в місті». Завантажити посібник можна тут.

Нагадаємо, Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу.

Фото: “Цукр”

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: