Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Розбиті «кадирівці», Чорнобаївка та «Саратов». 10 найгучніших перемог ЗСУ за місяць війни

Опубліковано

З початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України окупанти втратили понад 40 тисяч бійців, 530 танків та більш як 230 літаків і гелікоптерів. Втрати ворога збільшуються щодня, а в Міноборони зізнаються, що офіційна статистика відстає від реальних цифр. За перший місяць героїчного спротиву українська армія здобула десятки важливих перемог, звільняючи міста та ліквідуючи генералів РФ.

ШоТам розповідає про 10 найгучніших перемог ЗСУ за перший місяць повномасштабного вторгнення. 

Ліквідація генерала Тушаєва та сотень «кадирівців»

Вже через два дні після початку нового етапу російсько-української війни ЗСУ вдалося знищити близького соратника Рамзана Кадирова, чеченського генерала Магомеда Тушаєва. Він командував 141 моторизованим полком «кадирівської» гвардії, яку пропагандистські медіа одноголосно називають «елітною».

Однак під Гостомелем українські військові довели зворотне: крім ліквідації Тушаєва Збройним силам України вдалося розтрощити й весь нібито елітний загін «кадирівців». 

Український військовий під час боїв за Київщину
Фото ілюстративне. Автор: Макс Лєвін.

А вже в березні стало відомо, що вцілілі «кадирівці» примусово повернулися до Грозного. Їх відкликали з території України через величезні втрати та невиконання поставлених завдань. За даними СБУ, українська армія ліквідували кілька сотень воїнів Рамзана Кадирова, і Гостомель – не єдиний приклад.

Загалом так звані «елітні війська» протримались в Україні приблизно два тижні. Вже 13 березня вони (вціліла частина) відступили до Білорусі та повернулися додому. 

Знищення щонайменше п’яти авіаційних полків РФ

За даними Генерального штабу ЗСУ, станом на ранок 24 березня ворог втратив вже 108 літаків. Це понад 5 авіаційних полків або ж окрема повітряна армія, знищена різними підрозділами Збройних сил України.

Новини про збиття російських літаків з’являються практично щодня й із різних регіонів України: Київ, Одещина, Харківщина, Миколаївщина, Маріуполь тощо. 

Воїни Повітряних сил України
Військовослужбовці Повітряних сил ЗСУ. Фото: АрміяInform.

Крім того, РФ вже втратила 124 гелікоптери, значна частина з яких – бойові «Алігатори». Також окупанти систематично втрачають свої безпілотники. За перший місяць повномасштабного вторгнення офіційно відомо про 50 збитих «пташок». Деякі з них – «новітні» та такі, що «не мають аналогів». Принаймні, про це заявляють пропагандистські ресурси. 

Зокрема, три «найсучасніші» БПЛА «КУБ», які також називають «дронами камікадзе» збили 23 березня бійці Територіальної оборони столиці зі стрілецької зброї. 

Ліквідація шістьох генералів

19 березня в СтратКомі ЗСУ оприлюднили попередні дані про кількість знищених офіцерів російської армії. Їх кількість вже наближається до 20, і шестеро з них – генерали. Це колосальні втрати для армії РФ.

«Елітні російські дивізії стають елітними добривами для українського чорнозему. Гинуть і високопоставлені російські генерали, які, не маючи змоги продемонструвати хоч якусь перемогу, особисто беруться керувати бойовими діями безпосередньо на передку», – зазначили в СтратКомі.

Бійці Сил спеціальних операцій ЗСУ
Фото ілюстративне: Командування ССО.

Серед генералів, яких вдалося ліквідувати нашим захисникам:

  • наближений до Кадирова генерал-майор Магомед Тушаєв, який командував 141 моторизованим полком Нацгвардії РФ;
  • генерал-майор Віталій Герасимов – перший заступник командувача 41-ї армії Центрального військового округу;
  • генерал-майор Андрій Колесніков командувач 29-ю армією Східного військового округу;
  • генерал-майор Андрій Суховецький – заступник командувача 41-ї армії Центрального військового округу;
  • генерал Олег Мітяєв – командир 150-ї мотострілецької дивізії;
  • генерал-лейтенант Андрій Мордвічев – командувач 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу.

Знищення кораблів у Бердянську

Ранок 24 березня почався з чергового успіху Збройних сил України. У ВМС повідомили про знищення великого десантного корабля «Орськ» у порту тимчасово окупованого Бердянська. Утім згодом, 25 березня, у Генштабі уточнили, що знищено не «Орськ», а «Саратов».

Корабель окупантів палає в порту Бердянська

«Саратов» – це також великий десантний корабель, який міг перевозити військову техніку або сотні бійців російської армії. Ще два судна – «Куніков» та «Новочеркаськ» – зазнали пошкоджень та почали тікати.

Читайте також: Як допомогти українській армії? Реквізити, волонтерство та інші способи

За даними офіцера ЗСУ Анатолія Штефана, кораблі окупантів зазнали втрат і серед екіпажів. Зокрема, зранку 24 березня офіцер повідомив про щонайменше 11 поранених та 3 загиблих окупантів. 

Легендарна Чорнобаївка

Село Чорнобаївка, що на Херсонщині, вже встигло перетворитися на справжній «бермудський трикутник» для російської армії. Станом на ранок 25 березня ЗСУ щонайменше десять разів розбивали техніку окупантів та місцевому аеродромі.

Для росіян цей аеродром – стратегічно важлива локація. Там сили РФ базують свої гелікоптери та поступово підтягують сили та техніку з окупованого Криму.

«Вертоліт тільки у кіно може сідати, де хочеш, літати, де хочеш. Потрібна вертолітна топографічна привʼязка й аеродромне забезпечення, тому вони змушені обирати аеродром. Вони грають у «пʼятнашки», намагаються пересуватися, щоб не стояти в одному місці, але не можуть його не використовувати. Там склався такий вузол, і на цей вузол прилітають і ще будуть прилітати», – пояснив феномен Чорнобаївки радник голови ОП Олексій Арестович.

Момент знищення техніки РФ у Чорнобаївці
Аеродром у Чорнобаївці. Фото: Цензор.Нет

Утім знищення ворога у Чорнобаївці – не завжди заслуга саме ЗСУ. Періодично російські військові допомагають нашій армії. Так сталося й 22 березня. Тоді росіяни зазнали втрат двічі: спочатку від ЗСУ, а згодом влучили ракетою ППО у власну техніку. 

А вперше по аеродрому з окупантами ЗСУ вдарили 27 лютого. Після цього там було знищено десятки гелікоптерів і командний пункт Південного військового округу РФ разом із командувачем.

Рекорд в ефективності використання Javelin

За оцінками Міністерства оборони США, українські військові встановили рекорд в ефективності використання переносного протитанкового ракетного комплексу Javelin. Станом на 18 березня наші захисники здійснили 112 пострілів по ворожій техніці, з них влучили в ціль – 100. 

Тренування з ПТРК Javelin
Українські військові під час навчань з ПТРК Javelin. Фото: Міноборони.

Про успішне використання Javelin офіційні сторінки ЗСУ звітують з першого дня повномасштабного вторгнення. Зокрема, 24 лютого влучними пострілами з цього ПТРК бійці знищили 15 танків Т-72 на Сумському напрямку.

Ліквідація морпіхів, які готувалися до штурму Одеси

Інформація про ймовірну висадку російського десанту на узбережжі Одеси та області ширилася з першого дня вторгнення. Російські кораблі справді неодноразово наближалися до берегів Одеси, утім все завершувалося обстрілами прибережної зони та гідною відповіддю українських захисників.

Речник Одеської ВЦА Сергій Братчук неодноразово наголошував, що подібні дії РФ – лише провокації та залякування. А вже 22 березня він повідомив про знищення більшої частини десанту, який так і не встиг висадитися.

Військовослужбовець ЗСУ дивиться в бінокль
Фото ілюстративне, УНІАН.

«Тут інформація цікава і приємна надійшла. Частково той особовий склад, який намагався висадитися у нас на одеському узбережжі, на щастя, вбитий, знищений і гниє під Миколаєвом та під Маріуполем. А залишок так званих морських піхотинців, що ще бовтаються мов лайно у Чорному морі, пішов на корм бичкам», – повідомив Сергій Братчук.

Читайте також: «Не можу залишатися осторонь». Історія художника Нікіти Тітова, чиї роботи стали символом боротьби за Україну

Згодом також стало відомо, що разом із десантниками українські захисники знищили командира 810-ї гвардійської окремої бригади морської піхоти Росії полковника Олексія Шарова. Тож сили РФ втратили не лише десант, а й офіцера, який, за задумом Кремля, мав штурмувати Одесу.

Розгром окупантів на Балаклійському заводі

У ніч з 8 на 9 березня українським військовим вдалося знищити приблизно 500 одиниць техніки, яку окупанти розташували на Балаклійському ремонтному заводі в Харківській області. Це одна з найбільших одномоментних втрат ворога за останній місяць.

Про успішну спецоперацію повідомили в Службі безпеки України. Виявилося, що до масового знищення російської техніки доклалися й звичайні українці. Вони помітили танки й бронемашини окупантів та повідомили про це через офіційний чат-бот у Telegram. Як наслідок – мінус пів тисячі одиниць російського металобрухту.

Боєць ЗСУ біля спаленої техніки окупантів
Фото ілюстративне, Новинарня.

«Ось що нам пишуть захисники. Вночі “поклали спати” окупантів на Балаклійському ремонтному заводі. Близько 500 одиниць техніки знищено. Дякуємо за інформацію! Присилайте ще! Тож не зупиняємось на досягнутому: продовжуйте слідкувати за кожним рухом окупантів», – розповіли в СБУ.

Результативність українських «Стугни» та «Корсара»

Не Javelin єдиними! Українські військові ефективно використовують і вітчизняний протитанковий ракетний комплекс «Стугна». Наскільки ефективно? Лише за перші два тижні один з бійців знищив за допомогою українського ПТРК одразу п’ять танків російських окупантів.

Військовослужбовець ЗСУ тренується керувати "Стугною"
Українська Стугна. Фото: АрміяInform.

Не менш ефективно український ракетний комплекс використовують і воїни територіальної оборони. Наприклад, 12 березня бійці 112-ї бригади ТрО столиці спалили п’ять одиниць російської техніки під час бою біля села Скибин, що на Київщині. Серед знищеного – два танки, один БМП, один БТР з особовим складом на броні та один новітній броньований автомобіль. І це все – також результат влучної роботи нашої «Стугни».

Танк окупантів, знищений бійцями ТрО ЗСУ столиці
Фото: 112 Окрема Бригада територіальної оборони міста Києва

Ще один вітчизняний протитанковий ракетний комплекс, яким ЗСУ нищать техніку ворога, – наш «Корсар». Завдяки йому, зокрема, вдалося розгромити колону броньованих машин піхоти РФ на півдні України.

Знищення ще одного «елітного» підрозділу армії РФ

На початку березня в боях за український Харків Збройні сили України перейшли в контратаку та розгромили підрозділ 200-ї мотострілецької бригади ЗС РФ. Це один із найкращих та елітних підрозділів російської армії.

Як розповів військовий журналіст Юрій Бутусов, розрахунок ПТРК Javelin зокрема знищив російську САУ 2С3 «Акація», внаслідок чого машина «розлетілася на атоми» разом з екіпажем.

«На цих полях я особисто нарахував понад 30 одиниць знищеної і захопленої російської техніки. 1-у БТГР 200-ї бригади очолював особисто комбриг полковник Денис Курило. І ця бригада вважається однією з найбільш елітних бойових частин російської армії, яка отримує найсучасніше озброєння», – написав Бутусов.

Журналіст наголосив, що підрозділ «елітної» бригади, якою так пишаються російські генерали, розгромив бригаду один український неповний механізований батальйон у зустрічному бою. 

Звільнення Лук’янівки та контрнаступ на Київщині

24 березня також стало відомо, що українській армії вдалося перейти в контрнаступ та звільнити від російських окупантів село Лук’янівка, що на Київщині. Під час боїв підрозділ росіян, що складався з 200 бійців, втратив щонаймеше 40 людей. Частина загарбників втекли з поля бою.

«О 12 ми почали контранаступ, операція виконана повністю, з абсолютним успіхом. Ми вибили ворога. За даними полоненого, тут було приблизно 200 росіян, частина втекла, інші залишилися лежати в землі. Три танки і 9 БМП знищені. Так само ЗСУ, ССО і добровольчі підрозділі займають інші села Баришівського району, ми наступаємо по лінії фронту. Будемо тримати село й брати в кільце ворога. Будемо вибивати їх подалі від Києва», – розповів учасник боїв Дмитро Лінько.

За його словами, під час спецоперації зі звільнення Лук’янівки українським військовим також вдалося знищити три танки та 9 БМП. Напередодні ЗСУ оточили міста Ірпінь і Буча та селище Гостомель, що під Києвом. 

Суспільство

98-річній бабусі, яка пішки вибиралась з окупації, Monobank подарує будинок (ВІДЕО)

Опубліковано

Українців вразила історія Лідії Степанівни, 98-річної мешканки Очеретиного у Донецькій області, яка залишила окуповану територію міста та пішки добиралася до рідого прапору. Сьогодні стало відомо, що їй пообіцяли купити будинок.

Про це повідомив український бізнесмен та засновник банку Monobank Олег Гороховський.

“Монобанк придбає Лідії Степанівні будинок, і вона в ньому обов’язково доживе до того моменту, коли ця гидота зникне з нашої землі”, – відзначив він.

Читати також: В Київській області побудували баскетбольний майданчик на честь загиблого військового

Історія бабусі

Селище в Донецькій області, що постійно стоїть під атаками армії РФ, покинула 98-річна жінка. Мешканка регіону вирішила вийти пішки з окупованої частини Очеретиного.

Лідія Степанівна перетнула весь фронт під обстрілами, пройшовши близько 10 км. Вона впала двічі, але вона мала одну мету – дістатися вільної української території. За словами свідків, вона трималася на двох ціпках та “характері”.

Після цього її доставили до шелтеру для евакуйованих. Правоохоронці вже зв’язалися з її родичами, включаючи сина, невістку та онуку, які також вийшли з села і зараз перебувають у Костянтинівці. Лідії Степанівні надано всю необхідну допомогу, і зараз вона знаходиться у відносній безпеці.

Нагадаємо, що в столиці проведуть фестиваль української писанки.

Фото: Лідія Степанівна

Читати далі

Суспільство

Onuka відкриває простір із лекціями й 3D-друком народних інструментів у Чернігові

Опубліковано

Українська музикантка Ната Жижченко, відома як Onuka, відкриває етнографічний музичний проект “Фабрична, 12” у Чернігові. Цей проект включає лекції з музичної етнографії та можливість створення музичних інструментів за допомогою 3D-друку.

Про це співачка повідомляє в своєму Facebook.

фото: Ната Жижченко

Про проєкт

Студію-лабораторію в Чернігові створили “з метою переосмислення та збереження українського культурного надбання”, розповідає засновниця Ната Жижченко. Цей простір розмістили у музичній майстерні її дідуся.

Читати також: В Київській області побудували баскетбольний майданчик на честь загиблого військового

“Саме тут мій дідусь, майстер народних інструментів, музикант і дослідник української культури, створив для мене мою першу сопілку і навчив грати на ній”, – розповідає Onuka.

фото: Ната Жижченко

Тут поєднають освітню, мистецьку та етнографічну складову. Проводитимуть, зокрема, мистецькі лекції, майстер-класи, творчі зустрічі та виступи.

Вже зовсім скоро зустрінемося разом у цьому просторі, щоб разом наповнювати його важливими сенсами. Ждаємо вас!“, – наголошує Ната Жижченко.

Також ми повідомляли, що в столиці проведуть фестиваль української писанки.

Нагадаємо, що “Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош.

Фото: Ната Жижченко

Читати далі

Суспільство

Хто може отримати грошову допомогу від ACTED: перелік категорій та областей

Опубліковано

Французька гуманітарна організація ACTED продовжує виділяти українцям фінансову допомогу. Один українець може отримати 6 600 гривень.

Про це повідомляється на сторінці ACTED.

Хто може отримати допомогу?

Зареєструватися у програмі можуть люди, які проживають у територіальних громадах, де відбувається реалізація програми надання грошової гуманітарної допомоги від ACTED, та належать до однієї з перерахованих категорій вразливості:

  • самотні матері чи татусі, які самостійно виховують дітей;
  • люди похилого віку – від 60 років і старші; родини, в складі яких є особи з інвалідністю, та з малорухливими людьми, які потребують стороннього піклування;
  • багатодітні сім’ї та сім’ї з дітьми до одного року;
  • родини з вагітними та жінками, які годують;
  • родини, в яких через бойові дії повністю або частково пошкоджене житло.

Крім того, взяти участь у програмі грошової допомоги можуть українці, які проживають у таких областях:

  • Донецька область 
    Краматорський район: для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла, завдані внаслідок активних бойових дій, та лишаються проживати в таких громадах, як Дружківська, Лиманська, Миколаївська та Святогірська.
  • Запорізька область
    Запорізький район: Новоолександрівська ОТГ (лише чотири населених пункти – Веселянка, Запорожець, Річне, Юльївка).
  • Миколаївська область
    Для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла та лишаються проживати в наступних громадах:
    Миколаївський район: Куцурубська, Очаківська ОТГ.
  • Сумська область
    Для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла та лишаються проживати в наступних громадах:
    Охтирський район: Великописарівська, Охтирська, Чернеччинська ОТГ.
  • Харківська область:
    Ізюмський район: Балаклійська ОТГ (тільки пʼять населених пунктів: Асіївка, Гусарівка, Лозовенька, Чепіль, Шевелівка), Ізюмська ОТГ.
    Куп’янський район: Великобурлуцька та Вільхуватська ОТГ.
  • Херсонська область – для жителів, які мають часткові або повні руйнування житла та лишаються проживати в наступних громадах:
    Бериславський район: Високопілська ОТГ, Новоолександрівська ОТГ – лише за списками від органів місцевої влади.
    Херсонський район: Білозерська ОТГ, Чорнобаївська ОТГ.

Читати також: Як отримати гроші на відновлення громад: відкрився конкурс грантів

Як податися на допомогу

Насамперед для того, щоб отримати допомогу, потрібно подати заявку для реєстрації за номером телефону 063 453 5710.

Зверніть увагу, що ви можете телефонувати лише у робочий час – з 9 по 16 у робочі дні.

З документів варто підготувати:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • реквізити банківської картки банку (IBAN, якщо бажаєте отримати грошову допомогу на картку);
  • акт або фото пошкоджень житла, у разі наявності пошкоджень.

Читати також: “Укрпошта” показала тестування нового транспорту для листонош.

Фото: iStock

Читати далі