Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

14 день війни. Хроніка боротьби: головні перемоги України та українців

Опубліковано

14-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

19:40

Співробітники Служби безпеки України перехопили плівки, які підтверджують проблеми із забезпеченням російської армії. 

19:20

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав українців знищувати російські системи радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки.

“Постачання російських окупаційних військ паливом, боєприпасами вже суттєво ускладнено. Знищено багато техніки. Наступна пріоритетна ціль – російські системи радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки. Зараз на війні багато залежить від сучасних технологій. Треба знищити російські системи РЕБ та РЕР”, – написав Резніков.

18:40

Сенат Польщі ухвалив резолюцію, в якій закликає країни Європейського Союзу підтримати прискорений процес вступу України до ЄС. Резолюцію схвалили одноголосно – 93 сенатори проголосували “за”.

18:00

Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про початковий пакет заходів для України на суму 2 мільярда євро, щоб допомогти, зокрема, постраждалим від війни громадянам і компаніям. Банк також пообіцяв зробити все можливе, щоб допомогти з відбудовою країни, як тільки дозволять умови.

17:30

На чернігівському напрямку російські військовослужбовці вкотре завдали удару по власній техниці.

17:10

Канада виділить близько $2,5 млн для реагування на російську дезінформацію щодо України. Про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час пресконференції у Берліні.

16:50

Український десантник гранатою знищив броньований «Тигр» окупантів. Екіпаж автівки взяли в полон.

16:15

Підрозділ протиповітряної оборони Повітряних сил ЗСУ збив дві крилаті ракети російських окупантів на Житомирщині.

16:00

У Конгресі США досягли двопартійної згоди щодо екстреного пакета допомоги Україні обсягом 13,6 млрд доларів. Пакет мають схвалити до опівночі п’ятниці, 11 березня.

«Ми не можемо просто дивитися на телеекранах, що відбувається в Україні… Цей проєкт є нашою відповіддю на неспровоковану агресивну війну Росії і вторгнення в Україну», — заявила голова Комітету з асигнувань Палати представників.

15:05

Працівники Служби безпеки України отримали секретний GPS-навігатор окупантів. Військовий гаджет вдалося захопити внаслідок знищення українськими воїнами танкової групи ворога та її повітряного прикриття, яке складалося з винищувачів Су-30

14:50

Українські військовослужбовці збили ракету, випущену з російського комплексу “Іскандер” у напрямку Краматорського району Донецької області.

14:40

Підрозділ територіальної оборони “Азов” у Миколаєві захопив кілька одиниць техніки та зброї російських окупантів. Зокрема, танк та автомобіль з військовим обмундируванням,

14:20

Над мікрорайоном Осокорки на лівому березі Києва збили російський літак. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Костянтин Усов. За його словами, пілот встиг катапультуватися, але загинув.

14:05

У столиці на Майдані Незалежності зараз проходить концерт із закликом закрити небо над Україною.

14:00

Музей сучасного мистецтва Castello di rivoli, розташований в Турині, представить проєкт «Лист з фронту», що складається з кіноробіт і рухомих зображень сучасних художників України. Кураторами проєкту є художник Нікіта Кадан і Джулія Коллетті.

13:30

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив про поставку нової партії високоспеціалізованого озброєння Україні.

«Щойно говорив з Володимиром Зеленським. Я повідомив, що Канада направить Україні чергову партію високоспеціалізованої військової техніки. Ми обговорили і санкції проти Росії та гуманітарну допомогу Україні», — зазначив Трюдо.

12:55

Українські військові знищили приблизно 500 одиниць техніки окупантів на Балаклійському ремонтному заводі, що в Харківській області. За даними СБУ, відшукати техніку ворога та знищити її вдалося завдяки цивільному населенню, яке повідомило про розташування окупантів через офіційний чат-бот у Telegram.

12:40

Українські захисники дали відсіч окупантам, які намагалися атакувати Миколаївський аеропорт, а також захопили російський КАМаЗ, наповнений боєприпасами. Також у мережі оприлюднили відео з Миколаївщини, де окупанти залишили чергову партію техніки, намагаючись врятувати свої життя.

12:20

У Запорізькій області українські військові знешкодили російський позашляховик багатоцільового призначення ГАЗ-2330 «Тигр», а ще одну машину «затрофеїли».

12:00

Кілька сотень українських бійців, які перебували під вартою, були помилувані та стали зі зброєю в руках на захист країни від російських окупантів. Про це повідомив очільник МВС України Денис Монастирський в ефірі телемарафону UAразом.

“Точні дані наразі не скажу, але комісія з помилування зараз працює. І вона знійснила ряд актів помилування людей, які бажали воювати проти окупантів. Наскільки я пам’ятаю, йдеться про кількасот осіб, які після помилування взяли до рук зброю та пішли на захист України”, – розповів Монастирський.

11:25

Міністерство цифрової трансформації України зібрало добірку санкцій, які ввели проти РФ за останню добу.

11:00

Українські військовослужбовці ліквідували російського підполковника Юрія Агаркова, який командував мотострілецьким полком, дислокованим у місті Камишин Волгоградської області.

10:50

Українці продовжують повертатися з-за кордону, аби воювати за свободу та незалежність України.

10:45

Українські військові успішно тримають оборону Харкова та дають відсіч російським окупантам. Зокрема прикордонникам вдалося відбити напад диверсантів на блокпост в Харківській області та взяти в полон одного з бійців. А військовослужбовці ЗСУ під час контратаки розгромили артилерійський підрозділ ворога.

10:30

У ЗСУ показали відео зі знищенням чергового танку росіян.

10:20

У Київському міському клінічному онкологічному центрі створили гарячу лінію для консультацій онкохворих пацієнтів та їхніх родичів за номером телефону: (044) 365 07 62. Звертатися можна щоденно з 10:00 до 13:00.

9:50

Польща офіційно підтвердила готовність безплатно передати винищувачі МіГ-29, про які просила Україна, на американську авіабазу “Рамштайн” у Німеччині. Але просить США надати їй літаки на заміну.

09:30

Велика Британія представила нові авіаційні санкції, що дають їй право затримувати будь-які російські літаки. При цьому заходи забороняють експорт в Росію товарів, пов’язаних з авіацією і космосом.

09:00

У Генштабі ЗСУ оприлюднили актуальну інформацію щодо втрат окупантів. Станом на ранок 9 березня українським військовим вдалося знищили, поранити або взяти в полон понад 12 тисяч російських бійців. Також знищено понад 300 танків РФ, майже 50 літаків та понад 1000 бойових броньованих машин.

Суспільство

“Щоденник нареченої Христа”: документальний фільм про черниць зʼявився на Takflix

Опубліковано

Фільм Марти Смеречинської побудований на основі дворічних спостережень за життям понад 100 українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України.

Про це повідомило Divoche.media.

Про фільм

Повнометражна стрічка режисерки Марти Смеречинської ґрунтується на дворічних спостереженнях за життям понад сотні українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України. Серед них також була молодша сестра режисерки, Настя. Марта Смеречинська вивчає цю спільноту, взаємодіє з черницями та розвиває нові стосунки із близькою людиною.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Фільм “Щоденник нареченої Христа” отримав дві нагороди на фестивалі Ukrainian Doc Preview Docudays UA 2020: East Silver Caravan Award та DOK Leipzig Award. Презентація стрічки відбулася на Marché du Film — Festival de Cannes у рамках секції Cannes Docs. Зараз його можна переглянути у всьому світі з англійськими субтитрами.

Онлайн-кінотеатр Takflix передасть 10% з кожного квитка фонду “Повернись живим”, ще 50% — творцям кіно. Дивитися «Щоденник нареченої Христа» можна тут

Нагадаємо, що в Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць.

Також ми повідомляли, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Щоденник нареченої Христа

Читати далі

Суспільство

В Києві в ботсаду зацвіли півонії: фото

Опубліковано

У ботанічному саду імені Гришка квітковий рай. Бузок уже вибухає яскравим цвітом, а недавно розцвілися півонії.

Про це повідомили на офіційній сторінці ботсаду в інстаграмі.

Головним партнером бузку є півонія деревовидна, яка квітує одночасно з бузком. Це дозволяє підкреслити враження від квітування бузку та заповнити сад барвами та ароматом. Квіти півонії деревовидної мають діаметр близько 30 см, що сприяє підсиленню інтенсивності загальної кольорової палітри.

фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад

Фото: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Про устрій дендрарію в ботсаду

Сезонність та динамічність парку можуть проявлятися найбільш повно, коли певні його ділянки, завдяки великій кількості квітучих рослин, перебувають у центрі уваги, а потім змінюють своє положення. Концентрація на певних ділянках одночасно цвітучих рослин дозволяє викликати у відвідувачів сильні емоційні враження. Цей прийом успішно використовував Леонід Іванович при створенні дендрарію. Кожного сезону тут відвідувачів очікує нова композиція барвистих квітів і листя.

У травні у сирингарії розцвітає понад півтори тисячі кущів бузку і деревовидних півоній.

Нагадаємо, що в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Також ми повідомляли, що коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Фото: ботсад

Читати далі

Суспільство

В Дніпрі запрацювала дитяча залізниця: ціни та розклад

Опубліковано

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону розпочався літній сезон на найстарішій в Україні і другій за віком у світі дитячій залізниці.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Дніпровська дитяча залізниця, відкрита у 1936 році, припиняла рух поїздів лише у кілька разів: під час Другої світової війни, карантину та у перший рік широкомасштабного вторгнення.

650 юних залізничників з Дніпра під наглядом інструкторів будуть керувати поїздами, перевірятимуть стан колійної мережі, працюватимуть в якості дикторів, касирів та чергових на станціях.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Подробиці

Дніпровська дитяча залізниця працюватиме:

  • у травні, вересні та жовтні – у вихідні дні з 10:00 до 18:00;
  • у літні місяці – щоп’ятниці з 12:00 до 18:00,  у вихідні дні з 10:00 до 18:00.

Вартість дитячого квитка – 50 гривень, дорослого – 62 гривні.

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 95д.

Нагадаємо, що послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії.

Також ми повідомляли, як військовому отримати відпустку закордоном.

Фото: Укрзалізниця

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство4 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: