Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Рейви, виставки, інклюзивна школа та стріт-арт лабораторія – “План Б” для постіндустріальних міст

Партнерський матеріал

Опубліковано

Постіндустріальні міста шукають свою нову ідентичність. Раніше промислові підприємства Сходу впливали на формування культурних кодів, створення міфів, формати дозвілля містян та освітні процеси. Один за одним заводи закриваються, а мешканці мономіст мають віднайти нові цінності та стратегії розвитку, які їх об’єднають надалі. Настав час переосмислювати, пропонувати нове, заповнювати пустоти та діяти локально.

Місцеві культуртрегери взяли на себе відповідальність створити план б для своїх міст, адже попередні підходи вже не працюють, а нові не запропоновано суспільством. Культурні активісти впроваджують системні зміни, створюють на місцях хаби, проводять фестивалі, реалізують численні соціальні проєкти. Поступово силами громади занедбані сірі зони перетворюються на магніти для нових смислів й ініціативних людей.  

Освітній акселератор Idea Boot Camp від фестивалю соціальних інновацій та нової музики Plan B створює умови для активних й креативних, які готові змінювати локальний контекст тут і зараз. На буткемпі засновники проєктів отримують менторську підтримку від експертів, щоб дати своїм містам культурний План Б. 

Цього року 4 проєкти-випускники буткемпу з Бахмута, Костянтинівки, Лисичанська та Слов’янська отримали гранти від DG East (програма USAID «Демократичне врядування у Східній Україні») на втілення ініціатив. Як рейви, виставки на заброшках, інклюзивна школа та стріт арт лабораторія сприяють змінам у культурній реальності?

Нє_фрєска_конечно 

Нє_фрєска_конечно — це стріт-арт лабораторія для тих, кого цікавить мистецтво. Художниця Маша Вишедська і менеджер культурних проєктів Ростислав Сосновий створили резиденцію для молодих художників на базі ком’юніті центру Freedom Hub, де вони можуть знайомитися та творити разом.

Коли ти граєш за своїми правилами, ти маєш контроль над змінами, – кажуть засновники стріт-арт лабораторії Нє_фрєска_конечно.

Протягом літа художники з Нє_фрєска_конечно проведуть у Бахмуті серію вуличних виставок й вже перетворюють публічні простори на галерею. Їхня мета — впливати на місто, побудувати діалог з місцевими та зробити арт майданчик доступним для тих, хто хоче долучатися до творчості. 

Читайте також: Вуличне мистецтво: 10 найгарніших муралів України

Фінальну виставку розташують на стінах кінотеатру «Побєда». Ця локація поступово повниться мистецькими роботами, показуючи, як мистецтво може змінити занедбаний простір. 

FreeSky

FreeSky — це спільний проєкт вчителів та учнівського самоврядування Костянтинівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №3. Ця школа першою відкрила інклюзивні класи в місті, запустила соціальне підприємство «ЕкоВарня», встановила водоочисну станцію.  

Минулого року педагоги Олена Давидова та Вікторія Шубіна зіткнулися з тим, що у місті немає просторів, де можна було б проводити зустрічі, не порушуючи умови адаптивного карантину. Так в них з’явилась ідея створити  вуличний простір з альтанками FreeSky, де учні, вчителі, батьки та жителі мікрорайону зможуть спілкуватися, проводити заняття й неформальні події. 

Впевнені, що діти, які відчувають довіру та власну важливість стануть дорослими, які свідомо будуватимуть своє життя та суспільство, – кажуть засновники FreeSky.

Як і попередні ініціативи, FreeSky — це реакція вчителів на запит учнів. Простір відповідає вимогам МОЗ і є доступним для людей з інвалідністю. 

Аудиторія проєкту велика: мова йде не тільки про школу. Майданчик відкритий для учнів та вихователів дитячих садків і інклюзивно-ресурсного центру, представників громадських організації та діаспор міста, вихованців гуртків, мешканців мікрорайону та всіх, хто бажає продуктивно й культурно провести час.

Shum.Rave 

Shum.Rave — серія масштабних вечірок, які змінюють асоціацію «Слов’янськ – війна» на «Слов’янськ – культура». 

Shum.Rave виникли як відповідь на відсутність нічного культурного життя у Слов’янську та регіоні. За п’ять івентів їм вдалося об’єднати молодь, зробити Слов’янськ містом до якого приїжджають креакли з інших міст, і яке починає асоціюватися з Шумом, а не з війною.

Головне, аби люди в себе починали вірити, брати на себе відповідальність за своє життя та своє місто. Тоді всім стане краще, – кажуть засновники Shum.Rave.

Цьогоріч Shum.Rave запустили серію відео з діджеями, які грають біля знакових локацій та пам’яток східного регіону. На думку засновника Шуму Євгена Скрипника, у Донецькій області безліч місць, які можна прорекламувати таким чином для туристів України та всього світу.

Наразі Shum.Rave випускають відео про Науково-дослідний інститут високих напруг — таємничий об’єкт, закритий навіть для місцевих. Євген хоче привернути увагу до космічного екстер’єру та унікального устаткування будівлі, відкрити цей об’єкт для відвідування й проведення зйомок.

Shum.Rave доводить, що за рік можна створити проєкт, здатний змінити імідж навіть невеликого міста. Він вчить людей брати на себе відповідальність замість того, щоб перекладати її на інших. 

Гарелея “Неотодрешь”

«Гарелея неотодрешь» — це експериментальний виставковий простір, повністю толерантний до молодого мистецтва. Гарелея пропонує митцям майданчик для творчості без рамок. Для вільного висловлювання художники роблять інтервенції у закинуті приміщення, підвали, квартири та незвичні для експозицій локації на кшталт відділення “Нової Пошти”. 

Ми всі цінуємо свою свободу, тому хочемо, щоб «Гарелея» теж мала стільки свободи, скільки ми можемо собі дозволити, – кажуть ініціатори Галереї.

Перша виставка пройшла під відновленим мостом Лисичанськ-Сєвєродонецьк, наступні — у занедбаних історичних будівлях Рівного та Лисичанська. А цього літа «Гарелея неотодрешь» проведе 5 виставок у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Маріуполі та Рівному. 

Читайте також: «Гарелея неотодрёшь». Як у Лисичанську закинуті будівлі стають артпростором

“Проєкт дає можливість продемонструвати свої роботи людям, які не можуть це зробити в офіційно-комунальній площині. Головна наша цінність — свобода. Команда не замикається в певних форматах і не стримує самовираження митців. Ми разом формуємо платформу без критики чи обмежень”, – розповідає ініціатор Гарелеї Віталій Матухно.

Ініціативи випускників Idea Boot Camp поступово збирають навколо себе спільноту, знаходять своїх прихильників і послідовників. Їх поєднує прагнення до змін, небажання сидіти на місці й розуміння, що можна впливати на своє місто й грати за власними правилами. Навіть якщо результатів цієї роботи не помітно одразу, вони все одно позначаться на розвитку суспільства.

Тома Лазаренко, Юлія Сироїд

Суспільство

UAnimals запустили онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля

Опубліковано

Зоозахисна організація UAnimals запустила онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля. Це історії про тварин, людей, водойми, ліси та заповідники під час війни, а також про зв’язок людини й природи, про милосердя і порятунок, про жорстокість та байдужість. 

Про це повідомили представники UAnimals у Telegram.

“На прикладі окремих людей, компаній, притулків, організацій тощо ми показуємо, як по-різному люди ставляться до навколишнього світу, і шукаємо відповіді на щоденні болісні питання про гуманне співжиття”, — зазначають зоозахисники.

Читайте також: Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

На сайті представлені інтерв’ю із людьми, які рятували тварин, розслідування про тих, хто завдає шкоди природі та тваринам, аналітичні тексти, колонки, репортажі тощо. Видання можна почитати українською та англійською.

Почитати онлайн-видання можна за посиланням.

Нагадаємо, на Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги.

Фото: UAnimals

Читати далі

Суспільство

На вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії

Опубліковано

Міністерство оборони України 7 травня 2024 року в Києві на Центральному залізничному вокзалі відкрило інформаційну точку, де можна отримати інформацію про рекрутингові центри, які діють на території України.

Про це повідомляє “Укрзалізниця”.

Спеціально навчені працівники Укрзалізниці надаватимуть інформацію щодо вакансій у ЗСУ та відповідатимуть на поширені питання про посади у військових підрозділах.

Цей пілотний проєкт Міністерства оборони України за підтримки Укрзалізниці має на меті прозоро інформувати людей про можливості ефективної допомоги Силам оборони України та стимулювати до добровільного залучення на військову службу.

Читайте також: Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

«Кожного тижня в Україні відкриваються центри рекрутингу української армії. За декілька місяців їх мережа буде по всій Україні. У будь-якому центрі до лав Сил оборони може долучитися людина з будь-якого регіону. Це можливо, навіть маючи на руках повістку для уточнення облікових даних. Тому інформаційні пункти на залізничному вокзалі дозволять нам максимально донести цю інформацію до громадян», — зазначила заступник міністра оборони України Наталія Калмикова.

Інформаційний пункт рекрутингу знаходиться в центральному вестибюлі вокзалу, між головним інфопоінтом та входом до зали №3.

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: УЗ

Читати далі

Суспільство

Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому: як цим можна скористатися

Опубліковано

Євген Клопотенко запустив новий сервіс Makitra, який дозволяє замовляти шеф-кухаря додому. Головна мета цього сервісу – звільнити людей від щоденних клопотів з приготування їжі, щоб вони мали більше часу на спілкування з родиною та відпочинок.

Про це повідомляє видання village

Також Makitra створює нові можливості для українських шеф-кухарів, які часто стикаються з професійним вигоранням.

Сервіс пропонує можливість замовити приготування їжі на 4-5 днів для сім’ї на щодень або обслуговування сімейних обідів та зустрічей з друзями. Меню для платформи розробив сам Євген Клопотенко, воно включає понад 200 страв, які поєднують українські традиції з сучасними гастрономічними трендами.

Читайте також: Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

При замовленні команда Makitra враховує побажання клієнтів щодо улюблених продуктів та особливостей харчування. Шеф-кухарі купують продукти у магазинах великих мереж за кілька годин до візиту та готують страви на кухні замовника. Кожна страва упаковується в спеціальні контейнери з маркуванням та інструкціями з розігріву й сервірування. Також шеф-кухар відповідає за чистоту на кухні та зберігає конфіденційність клієнтів.

Нагадаємо, Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото.

Фото: Makitra

Читати далі