Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Сонячний кооператив: як звичайні українці у Славутичі заробляють на електроенергії

Опубліковано

Сонячні електростанції в Україні останніх п’ять років ростуть, як гриби після дощу. Люди встановлюють СЕС на полях, дахах, подвір’ях. Та українці пішли далі і навіть створити перший енергетичний кооператив “Сонячне місто”, де звичайні українці зможуть заробляти на електроенергії. У Славутичі “в складчину” побудували електростанцію. Спершу інвестори “скинулись” на сонячну електростанцію по 500 євро, а тепер зможуть заробляти на продажі енергії за “зеленим тарифом”.

Що таке енергетичний кооператив, як це працює, і чи можуть інші міста реалізовувати такі проєкти?

Андрій Зінченко

Андрій Зінченко

Співзасновник громадської організації Greencubator. У 2019 році створив енергетичний кооператив “Сонячне місто” у Славутичі. 

Кооператив, де люди заробляють на електроенергії

В Україні дуже вигідно заробляти на сонячній енергетиці, але якщо ви вирішили самостійно встановити електростанцію в себе вдома, то маєте бути готові вкласти в установку від $6000. Та заробляти на енергетиці можна й іншими способами. Ми створили у Славутичі енергетичний кооператив, “вхідний” квиток у який коштує всього 500 євро. Відчуваєте різницю? Це чудова можливість за такі кошти дати містянам можливість стати інвесторами в енергетику і заробляти на “зеленому” тарифі.

“Вхідний” квиток у енергокооператив коштував всього 500 євро

Наш кооператив об’єднує людей, які інвестували і побудували в складчину три сонячні електростанції на трьох дахах у центрі Славутича. Тобто вони нам гроші, а ми їм пай.

Для світу така практика не нова. Понад тисячу енергетичних кооперативів працюють за подібними принципами у Німеччині, широко представлені у Нідерландах, Австрії, багатьох інших країнах Європи.  У США понад сотні енергокооперативів оперують електричними мережами, які покривають 75% сільської території.

Саме за кордоном я побачив як це працює і подумав, щоб було б цікаво застосувати такий інструмент і в Україні.

Взагалі наш кооператив з’явився в 2018 році, але до цього був довгий процес спілкування з мером Славутича, з місцевими комунальними підприємствами. Зрештою, ми домовились встановити електростанції на трьох будівлях центральної частини Славутича. Місто віддало ці дахи в оренду на 30 років.

Читайте також: 10 найпотужніших сонячних електростанцій в Україні

Коли люди дізнаються, що кооператив у Славутичі, то думають, що я сам з цього міста. Але це не так. Я проживаю у Києві. У мене вже було кілька проєктів у Славутичі і я вирішив, що можна спробувати побудувати СЕС тут. Звісно, це не найбільш сонячне місто в Україні. Але для нас важливим фактором було те, щоб лідери місцевої громади були готові з нами працювати. Та й люди тут підтримують проєкти у місті. До нас приходили місцеві інженери, які зацікавились енергетичним кооперативом і готові були допомогти.  Це був такий поступовий процес – спочатку ми придивлялись до території, а вже потім вели діалог.

Побудували електростанцію в складчину

Як я вже казав, кошти на будівництво електростанції вкладали інвестори. У розвинутих країнах такі кампанії називаються equity crowdfunding. Вони популярні у тому числі і в енергетиці. Людина вкладає у будівництво 15 000 гривень, натомість отримує пай. Ми спеціально не ставили захмарні ціни, щоб люди зрозуміли, що не потрібно бути якимось олігархом, щоб інвестувати у сонячну енергетику. І нас справді частинами електростанції володіють звичайні громадяни.

Весь проєкт нам обійшовся близько 4 мільйонів гривень. Зараз в кооперативі є 97 інвесторів, близько 20% паїв належать славутчанам . До речі, саме жителі Славутича мали фору у 2 тижні, перш ніж ми відкрили інвестування для зовнішніх вкладчиків з інших регіонів.

Ще на етапі підготовки були люди, які приходили до нас і казали: хочемо інвестувати. Ми часто спілкувались з місцевими і розуміли – вони готові вкладати і заробляти на енергетиці. Адже для жителів є дуже багато переваг – можливість інвестувати з мінімальним вкладом (500 євро), можливість отримувати стабільний дохід з прив’язкою до € та можливість мати в межах міста власні потужності і згодом забезпечувати себе власною енергією.

Ми з інвесторами разом управляємо кооперативом і проводимо загальні збори. Звісно, складно зібрати багато людей в одному місці, але часто потрібно разом прийняти важливе рішення. Наприклад, з приводу розділення прибутку, чи зарахування нових членів, чи продажу паїв. Тоді ми голосуємо, використовуючи електронний цифровий підпис. І це найкращий варіант, адже значно економить час.

СЕС можуть працювати понад 25 років

Наші три сонячні електростанції розташовані на трьох дахах адміністративних будівель БК «Енергетик», БПО «Люкс», «Мінськ» у самому центрі Славутича. Ми платимо оренду місту за використання дахів, але вона невелика, адже КП “Агентство регіонального розвитку” є нашими інвесторами.

Загальна потужність сонячної електростанції – 200 кВт. Якщо порахувати в чайниках чи прасках, то потужність електростанції – це як 100 одночасно увімкнених пристроїв. Ми не гнались за великими масштабами, адже це перший проєкт і треба для початку відпрацювати сам механізм цього енергетичного кооперативу. Та й ми є прихильниками розподіленої генерації, коли в різних місцях розподілені невеликі потужності. З часу відкриття нам вдалось виробити 139,5 мегават. Ми відстежуємо генерацію за допомогою спеціальних дата-логгерів. Ці пристрої дають великий зріз даних по роботі станції у реальному часі. Всі ці дані члени кооперативу можуть відстежувати з телефону або комп’ютера.

Ми використовуємо фотоелектричні модулі  Cheetah 60M 335 Watt виробництва компанії JINKO Solar, що належить до трійки лідерів по виробництву високоякісних фотовольтаїчних модулів найвищого класу якості — Tier 1. Виробник гарантує, що такі станції можуть працювати не менше 25 років. Але я думаю, що термін може бути і більшим. Адже є панелі, які виготовлені у 70-х роках і вони досі служать.

Продаємо всю енергію за “зеленим тарифом”

Всі власники СЕС в Україні продають вироблену енергію за “зеленим тарифом” спеціальному державному підприємству ГП “Гарантований покупець”. Тариф прив’язаний до курсу євро – зараз один кВт·год коштує близько 12 євро центів. Поки важко говорити про окупність енергокооперативу. Бо ГП винен нам близько 270 000 гривень. Це десь 46% від того, що ми мали отримати минулого року. Держава створила якусь штучну кризу, з якою заборгованість перед виробниками електроенергії зараз розміром у 2 мільярди. І лише в цьому році почалось погашення.

Читайте також: Шість найпотужніших гідроелектростанцій України

Складно поки говорити, але думаю, що ми зможемо окупитись у 2027 році. Ми плануємо, що на кожні 1000 євро, інвестовані у кооператив, його члени отримуватимуть щороку 138 євро (після усіх податків). Чистий ROE (рентабельність власного капіталу) пайщиків становить 13,9%. Часто у нас запитують, що ж буде з паями після 2030 року? Після 2030 року всі залишатимуться власникам своїх паїв. Дохід після 2030 року зміниться і залежатиме від чинного на той момент законодавства та цін на ринку електроенергії.

Енергетичний кооператив у кожне місто

Наш кооператив постійно спілкується з місцевою владою Славутича. Ми вирішили, що 5% прибутку кооперативу в кінці року віддаватимемо на розвиток міста. І насправді для Славутича від кооперативу лише користь. За минулий рік місто отримало за оренду дахів 15 000 гривень. Так, це не великі кошти, але б інакше ці дахи собі просто стояли без діла.

Крім того, ми хочемо обмінюватися досвідом та консультувати тих, хто хоче створити кооператив у своєму місті. Хочеться, щоб у нас було більше колег у цій справі. Знаєте, у нас було багато труднощів при створенні кооперативу. Проблеми виникали зазвичай при взаємодії з державними органами. От Державна архітектурна-будівельна інспекція не зареєструвала нас, хоча станція вже була готова ще на початку грудня 2019. Вони перекинули нас на січень 2020, порушивши всі можливі строки. У 2019-2020 роках різниця між “зеленим тарифом” становила 25%. І ми ці відсотки втратили. Це дуже вплинуло на наші плани.

Читайте також: Сонячна черепиця замість звичайної. Як український винахідник конкурує з Tesla

Але, з іншого боку, була величезна кількість крутих людей, які нас підтримали. Один з членів нашого кооперативу має власне виробництво опорних конструкцій для сонячних електростанцій. Він запропонував нам продати конструкції за собівартістю. Також нам допомогли швидко розв’язати всі питання з обленерго. На шляху траплялись справді класні люди.

І попри всі труднощі у нас є багато позитивних результатів. Ми бачимо, що кооператив – це круте рішення як для громади, так і для інвесторів. Тому хочемо, щоб таких рішень у нашій країні було більше. І ми будемо всіляко сприяти цьому.

Суспільство

Чехія надасть Україні €750 тисяч на розвиток лісової галузі

Опубліковано

Чехія в межах проєкту «Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС» виділяє €750 тисяч для підтримки і розвитку української лісової галузі.

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

«Чесько-Українське партнерство виходить на новий рівень. Розпочинаємо спільний проєкт щодо посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів відповідно до європейських стандартів», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що мета даного проєкту – підтримати якість та комплексність системи моніторингу лісів в Україні і таким чином сприяти підвищенню якості даних.

Читайте також: Капібари Київського зоопарку повернулись до свого літнього вольєра: фото

Співпраця передбачає, зокрема, розробку програмного забезпечення для збору даних під час лісовпорядкування UKRTAX із використанням методів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та обробки даних; обладнання робочих місць ДЗЗ/GIS на базі ВО «Укрдержліспроєкт», створення спеціалізованої авдиторії для ДЗЗ/GIS на базі Національним університетом біоресурсів та природокористування України.

За інформацією Смаля, на реалізацію зазначеного проєкту Україна отримає €750 тисяч від чеських партнерів.

Наступним кроком партнерства стане підписання меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством, Українським науково-дослідним інститутом лісівництва і агромеліорації ім. Г.М. Висоцького, ВО «Укрдержліспроєкт», НУБіП та Інститутом лісового господарства Чехії.

Нагадаємо, на кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів.

Читати далі

Суспільство

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв

Опубліковано

Наступного тижня у Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації на початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. 

Про це розповів мер Бучі Анатолій Федорук. 

Школу реконструювали за підтримки уряду та народу Тайваню.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

Спортивний центр розташований по вулиці Києво-Мироцька, 69. 

У будівлі є боксерський ринг і два татамі, зони розділятимуть ширмою, щоб проводити окремі заняття. 

Читайте також: Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Також є чоловічі і жіночі роздягальні та душові.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

У школі зможуть тренуватися до 40 дітей.

Зараз завершуються останні підготовчі роботи: монтується необхідне спортивне обладнання.

Вже визначили тренерський склад закладу, а на наступному тижні відділ Молоді та спорту Бучанської міськради розпочне формування графіків.

Нагадаємо, у столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ.

Фото: Анатолій Федорук

Читати далі

Суспільство

«Книжковий Арсенал» оголосив програму й запустив продаж онлайн-квитків

Опубліковано

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який відбудеться вже вдванадцяте, оголосив програму. Туди ввійшло близько 160 подій. Фест розпочинається 30 травня й триватиме до 2 червня. 

Про це йдеться на сайті фестивалю.

У перший фестивальний день відбудеться 14 подій: дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп і кіноперформанс. Офіційне відкриття відбудеться о 17:00, а загалом вхід на територію буде доступний до 21:00. 

Якою буде програма

Читайте також: У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

  • Літературна програма «Долаючи розрив»
  •  Програма для дітей і підлітків «Із широко заплющеними очима»
  •  Професійна програма, у межах якої цьогоріч запускають The Book Arsenal Fellowship Program. У межах програми «Книжковий Арсенал» відвідають іноземні видавці й літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.
  • Спеціальна програма «Міста на межі» від літературного фестивалю «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським літературним музеєм.
  • Спеціальна програма «Тривання голосу» від Українського ПЕН.
  • Програма видавців, яка міститиме найбільшу кількість подій і стане наймасштабнішою за всі роки проведення «Книжкового Арсеналу»
  • Десять виставкових проєктів (назви можна подивитися тут)
  • Чотири книжкові колекції, серед яких «Найкращий книжковий дизайн – 2023»

Детальний розклад подій можна подивитися тут. Онлайн-квитки й абонементи вже можна придбати за посиланням.

Нагадаємо, додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня.

Фото: Книжковий арсенал

Читати далі