Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Львівські волонтери збирають гроші на 1000 планшетів дітям із малозабезпечених сімей

Опубліковано

Львівський волонтерський проект Роби Good п’ятий місяць збирає гроші для закупівлі 1000 планшетів для дітей з малозабезпечених родин. З вересня волонтери зібрали гроші та придбали 70 планшетів і передали школярам.

Зазначається, що мета проєкту – зібрати 1000 планшетів для дітей, які потребують їх для навчання.

Роби Good – це волонтерський проект організований групою однодумців з різноманітних сфер діяльності. Серед нас є: підприємці і програмісти, дизайнери і бухгалтери. Роби Good – не комерційна чи політична організація, проект буде реалізовано власними зусиллями, за підтримки спонсорів.

Усі охочі можуть передати або планшет, або ж кошти на нього.

Чому саме планшет?

Це оптимальний девайс для навчання. Якщо Ви маєте ноутбук – Ви можете передати його також. Телефон можуть використовувати не за призначенням.

Читайте такожНа скандинавському дракарі українським Дністром: як франківці будують історичні кораблі предків

Відомо, що у вересні 2020 року компанія друзів створила благодійний проєкт. 17 людей, серед них програмісти, підприємці, дизайнери створили Роби Good. Ідея дарувати планшети дітям, чиї батьки не можуть дозволити їх придбати, виникла спонтанно. І втілили її в життя теж досить швидко.

Нагадаємо, у Львові волонтери запрошують долучитися до створення хімічної навчальної лабораторії.

Головне фото: robygood.today.

Суспільство

SAFE HUB: як у Звягельській громаді навчають домедичної допомоги

Опубліковано

Завдяки Ларисі Капчинській 800 жителів Звягельської громади вміють робити масаж серця. Бо вона – директорка місцевої гімназії, створила сучасний тренінговий центр SAFE HUB. І тепер усі в громаді вміють користуватись дозиметрами й реанімувати дефібриляторами.

Історія директорки

Лариса Капчинська – директорка гімназії у місті Звягель на Житомирщині. Учні її школи вивчали домедичну допомогу і цивільний захист на уроках тільки теоретично. Бо не було ні турнікетів, ні респіраторів, щоб відпрацювувати навички практично.

Така мрія була ще до війни – оснастити такий кабінет сучасним обладнанням, ну а коли почалася війна, звичайно, це вже була не просто мрія, а вимога часу“, – каже Лариса Капчинська.

Аби школярі тренувалися на сучасному обладнанні, директорка взялася писати проєкт. До співпраці залучила і колег з місцевого медичного коледжу.

Реалізація проєкту

Основною ідеєю було те, щоб створити в одному закладі – це гімназія Nº 5, адже вона знаходиться в центрі, в близькій доступності до всіх закладів освіти – створити такий освітньо-безпековий центр, де зосередити і обладнання, і все те, що потребувало навчання цивільному захисту й першій домедичній допомозі“, – розповідає директорка.

А щоб охопити більше людей в громаді, жінка заручилася підтримкою місцевої влади.

“Від нас була роль, щоби ми поінформували це серед широкого кола громадськості, і ми направляли й своїх всіх фахівців, які тісно співпрацюють з мешканцями, щоби вони в разі виникнення надзвичайної ситуації знали як діяти в тій чи іншій мірі”, – каже заступниця міського голови, Ірина Гудзь.

Саме завдяки підтримці влади до проєкту вдалося залучити 26 000 доларів від ПРООН. За отримані кошти обладнали приміщення для тренінгів. І придбали шини, ноші, аптечки тактичної медицини, дозиметри і прилади хімічної розвідки.

Читати також: У Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини

Результати роботи

“Ми змогли придбати 3 гарних сучасних фантоми, які з електронним вимірюванням результату, тобто які показують ефективність проведення реанімаційних заходів. І ми доволі велику кількість придбали тренажерів ще для надання медичної допомоги при переломах, при кровотечах”, – розповідає директорка Звягельського медичного фахового коледжу.

Водночас розробили освітню програму для звягільчан з надання невідкладної домедичної допомоги. Тренінги проводили по 8 годин 2 рази на тиждень.

“За цей час нам вдалося навчити 60 груп людей різних соціальних груп, вікових категорій. Переважна більшість це були студенти та учні, а також працівники установ, закладів міста нашого, а також представники навіть добровольчих обʼєднань військових, які хотіли пройти курс надання першої домедичної допомоги”, – каже Лариса Капчинська.

Відтак не лише учні Лариси, але й 800 жителів громади вміють зупиняти кровотечу і робити масаж серця. І навіть навчилися користуватися дозиметрами і приладами хімічної розвідки.

“Навіть в рамках уже завершеного проєкту все ж таки продовжуємо. Є в нас така ідея, щоб хоча б раз в два тижні чи там два рази на місяць проходили такі тренінги для всіх бажаючих по запису або команда виїжджала в школи і вчила цьому”, – підкреслює директорка.

Нагадаємо, що в Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів.

Читати далі

Суспільство

В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

Опубліковано

У 2023 році значно збільшилася кількість публікацій, написаних українською мовою, на найпопулярніших соціальних мережах, таких як Facebook, X (Twitter), Instagram, YouTube і TikTok.

Про це повідомляється у щорічному звіті мовного омбудсмена.

Центр контент-аналізу провів дослідження під назвою “Українська мова в соцмережах”, в якому соціологи аналізували використання української та російської мов на просторах Інтернету з 2020 по 2023 рік.

У рамках дослідження було проаналізовано понад мільйон публікацій у популярних соцмережах, включаючи ті, які заборонені в Україні, такі як Однокласники і ВКонтакті. Також зверталася увага на місце проживання користувачів, яке визначалося за інформацією у їхніх профілях. До аналізу також включалися тимчасово окуповані території, а саме Крим і Севастополь.

Читати також: українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати.

Результати дослідження

  1. На Instagram у жовтні 2023 року понад 90% публікацій були українською мовою.
  2. На Facebook та Х (Twitter) у жовтні 2023 року від 75% до 80% публікацій були українською мовою. Проте, у червні 2022 року у Facebook та Х (Twitter) частка української мови становила від 65% до 70%, в той час як три роки тому ця частка була лише 15-25%.
  3. У TikTok удвічі збільшилася кількість українськомовного контенту.
  4. На YouTube за період з 2020 по 2023 рік спостерігається беззаперечне зростання використання української мови, яке не виявлено в червні 2022 року порівняно з попереднім періодом. Та вже через півтора року частка українськомовного контенту на платформі сягнула 45%, що майже вдесятеро більше, ніж до війни (5%).

Нагадаємо, що в Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини.

Також ми повідомляли, що в Київські школи можна буде подавати документи онлайн.

Фото: Інформатор

Читати далі

Суспільство

Анонсували новий роман Софії Андрухович: про книгу та як передзамовити

Опубліковано

Видавництво Komubook оголосило про відкриття передзамовлення на книгу під назвою “Катананхе”. Це новий роман від української письменниці Софії Андрухович.

Про це повідомляється на сайті видавництва.

Про книгу

Їхнє життя здається звичайним, навіть банальним, аж поки в нього не вривається вихором надмірна пристрасть, яка загрожує зруйнувати й поховати під собою все: усталені звички, почуття одне до одного, ба навіть уявлення про самих себе. Занурюючи читача в оповідь, що на початках здається буденною, історія, яку розповідає Софія Андрухович, з кожним новим абзацом закручується немов пружина, обростає напругою й за якісь кількадесят сторінок вже несеться на читача нестримною лавиною, що заледве дозволяє перевести подих.

Це історія про українську сім’ю: Лесю й Олексу, їхню доньку-підлітку Таю й собаку Діну. 

У романі “Катананхе” події розгортаються незабаром після завершення війни. Україна святкує перемогу і повертає всі свої території, але стикається з наслідками конфлікту. Головні персонажі не використовують пряму мову для обговорення війни, проте їхні дії, рішення і загальне життя неухильно відображають вплив цього конфлікту на їхню поведінку та взаємини.

Передзамовити книгу можна на сайті відавництва.

Книжка очікується з друку в кінці травня — на початку червня 2024 року.

Читати також: У Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини

Про авторку

Народилася в Івано-Франківську в 1982 році, випускниця Львівського національного університету зі спеціальності “Українська філологія”.

Софія Андрухович – відома письменниця, авторка кількох книг, найвідомішою з яких є “Фелікс Австрія”, опублікована у 2014 році. Цей роман був перекладений на кілька мов та визнаний преміями, серед яких “ЛiтAкцeнт” і “Книга року BBC”. У 2015 році вона отримала літературну премію імені Джозефа Конрада.

Нагадаємо, що в замку в Кам’янці-Подільському відкрили виставку “Азов – Янголи Маріуполя”.

Також ми повідомляли, що українські діячі перформативних мистецтв можуть взяти участь у грантовій програмі: бюджет до 7 тисяч євро.

Фото: Komubook

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: