Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Кияни пересядуть на велосипеди у межах Європейського тижня мобільності

Опубліковано

Київ упродовж 16-22 вересня долучиться до Європейського тижня мобільності.

Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

Зазначається, що тема цьогорічного тижня – «Мобільність з нульовими викидами».

Відомо, що протягом усього тижня мобільності, з 16 до 22 вересня, діятиме знижка 25% на абонементи велопрокату мережі Bikenow. Тож у киян та гостей столиці буде дуже слушна нагода скористатися двоколісним транспортом.

Також у рамках Європейського тижня мобільності відбудеться інтернет-марафон: запрошують усіх зафіксувати на фото чи відео своє пересування містом пішки, на велосипеді чи у громадському транспорті, опублікувати їх у соціальних мережах із хештегом #kyivmobilityweek та передати своїм друзям та знайомим виклик спробувати пересуватись містом альтернативними способами.

Читайте такожПро що треба пам’ятати підприємцю. Принципи роботи бізнесмена Василя Хмельницького

Щоб пересування на велосипеді було безпечним, із 16 до 22 вересня, у школах столиці пройдуть виховні години на тему дотримання Правил дорожнього руху. А всі охочі зможуть пройти онлайн тест на знання Правил дорожнього руху.

Наголошується, що у 2021 році у Києві облаштують велосипедну інфраструктуру на просп. Героїв Сталінграда та вул. Борщагівській. Розпочнеться будівництво велодоріжки уздовж Набережного шосе та влаштування велоінфраструктури на інших об’єктах.

Суспільство

В Україні покращився політичний та безпековий показники в Індексі свободи слова: дослідження

Опубліковано

Україна зробила значний крок вперед за останній рік у Індексі свободи слова від “Репортерів без кордонів” (RSF), піднявшись на 18 позицій. У цьому контексті країна покращила свої показники у політичній сфері та збільшила коефіцієнт безпеки.

Про це повідомляє RSF.

Результати RSF

Навіть при повномасштабній війні, Україна отримала оцінку, яка покращилася на 3,81 бала, що було несподіваним для RFS. Організація пояснює це поліпшенням політичного фактора (36) та підвищенням коефіцієнта безпеки (142).

Читати також: Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол

Коефіцієнт безпеки також покращився через зменшення кількості журналістів, які загинули внаслідок атак Росії у 2023 році (2), порівняно з 2022 роком (9), як пише організація.

RSF наголошує, що ситуація для журналістів, що працюють у вільній Україні, залишається дуже складною через щоденні російські бомбардування. Україна посіла передостаннє місце у рейтингу безпеки у 2023 році, а зараз займає 142-е місце серед 180 країн у 2024 році, що свідчить про те, що ситуація залишається дуже серйозною.

Нагадаємо, що в Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів.

Також ми повідомляли, що українські військові показали свого робота-сапера.

Фото: RSF.

Читати далі

Суспільство

В Києві висадять 6 млн квітів за 2024 рік

Опубліковано

Протягом 2024 року у Києві планується висадження близько 6 мільйонів квітів.

Про це повідомляє КМДА.

Озеленення

Значну частину рослин комунальники вирощують у власних оранжереях.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

Здебільшого висаджуватимуть багаторічні рослини й такі, що пристосовані до міських умов. Водночас значну їх частину комунальники вирощують у власних оранжереях. Так хочуть зекономити ресурс і зменшити витрати на озеленення, пояснюють у КМДА.

Протягом минулого року “Київзеленбуді” в міських парках, скверах та на бульварах висадили вже 6,5 мільйонів квітів.

Нагадаємо, що у Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини.

Також ми повідомляли, що в Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Суспільство

В Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі

Опубліковано

З 1 по 14 травня у центрі нової культури Some People у Харкові відбудуться покази фільмів від команди KyivMusicFilm у рамках кінофестивалю про музику та культуру Intro. Серед стрічок, які будуть представлені: “Афтер”, “Звір у джунглях”, “Дагомея” та “Нам Джун Пек: Місяць — найстаріший телевізор”.

Про це повідомляють на сайті фестивалю.

Про фестиваль

Intro – це фестиваль кіно про музику та культуру від команди KyivMusicFilm. У межах фестивалю будуть показані фільми, присвячені темам свободи творчості, електронної сцени та важливості культури у збереженні ідентичності.

“Intro – це початок нового та невідомого. Це своєрідний імпульс, що підштовхує нас до змін: у собі, в оточуючих, у світі навколо. Це ризик, крок уперед, маніфест із небажанням бути, як усі. Саме це характеризує героїв наших фільмів розпочавши рух уперед, вони надихають, мріють, змінюють себе та залишають по собі слід в історії”, – кажуть організатори про проєкт.

Програма фестивалю

“Звір у джунглях”

Фільм-адаптація за новелою Генрі Джеймса розповідає історію чоловіка і жінки, які протягом багатьох років зустрічаються в одному паризькому клубі під виглядом містичної фейсконтрольниці Беатріс Даль. Разом вони очікують на подію, яка має змінити все, тим часом світ зазнає великих змін, включаючи епідемію СНІДу, падіння Берлінської стіни та трагедію 11 вересня.

Квитки за посиланням.

“Дагомея”

У 1892 році французькі колоніальні війська вкрали та вивезли з західноафриканського королівства Дагомея безліч художніх артефактів. Практично 130 років потому 26 предметів мистецтва, які весь цей час перебували в музеї в Парижі, нарешті повертаються у сучасний Бенін.

Фантазійна документальна робота французької режисерки сенегальського походження Маті Діоп присвячена деколонізаційним процесам повернення культурної спадщини – фільм про ідентичність, коріння та історичну справедливість.

Квитки за посиланням.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

“Нам Джун Пек: Місяць – найстаріший телевізор”

Нам Джун Пека називають нострадамусом цифрової епохи, який передбачив появу інтернету, соцмереж та світ, в якому все стане контентом. Цей митець помер за рік до випуску першого iPhone, але вже у 1970-х роках передбачив цифровий світ соцмереж, в якому ми зараз живемо.

Квитки за посиланням.

“Афтер”

“Афтер” – це відтворення спільноти прихильників електронної музики, яка існує у безпечному просторі, де межі між соціальним статусом, расою та сексуальною орієнтацією стираються.

У паризькому техно-клубі Фелісі, адвокатка у кримінальних справах, і Саїд, водій таксі, знаходять одне одного. Ніч у клубі породжує в них взаємне захоплення. Дві людини з різних світів та різними поглядами стають близькими, поки ранок не принесе їх до звичного життя, де у центрі Парижа розгортаються протести “жовтих жилетів”.

Квитки за посиланням.

Покази відбуватимуться у культурному центрі Some People, м. Харків, вул. Іванівська, 1.

Нагадаємо, що українські військові показали свого робота-сапера.

Також ми повідомляли, що вийшов офіційний тизер українського фільму “Редакція”.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство4 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: