Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

“Клуб 5 ранку”. Як ранні підйоми допоможуть вам покращити своє життя

Опубліковано

Місто спить, прокидаються жайворонки. Все більше людей практикують ранні підйоми. Річард Бренсон, Ілон Маск, Тім Кук, Бенджамін Франклін, Марк Волберг – всіх цих людей об’єднує не лише успіх, а й те, що вони використовують унікальний інструмент – прокидаються о 5 ранку. Доведено, що люди, які прокидаються рано є більш продуктивними, креативними, оптимістичними та успішними в бізнесі. Київські підприємці Михайло Данильчук, Тарас Дроворуб та Сергій Шустов також практикують ранні підйоми і навіть створили “Клуб 5 ранку” в Україні.

Про те, як лише одна звичка може допомогти стати системним, продуктивним і успішним – розповів співзасновник Клубу Михайло Гайчук.

Михайло Гайчук

Михайло Гайчук

Підприємець, співзасновник компанії Sales Generation та співзасновник “Клубу 5 ранку”.

Все почалось з книги та суперечки

Книга Роберта Шарми ”Клуб 5 ранку” – це те, що змінило наше життя. Автор розповідає про людей, які використовують 5-6 ранку для свого розвитку, адже генії та найуспішніші люди мали відмінний рівень концентрації саме завдяки тому, що виділяли годину до світанку лише на себе. Першим книгу прочитав мій товариш Тарас і він розпочав свій особистий челендж – 66 днів поспіль прокидатися о 5 ранку. Саме книга говорить про те, що нова звичка формується 66 днів – 22 дні руйнується стара, 22 дні формується нова звичка і 22 дні вона інтегрується у твоє життя. Крім того, у першу годину після пробудження потрібно проводити певні ритуали – 20 хвилин займатись спортом, 20 хвилин медитації і 20 хвилин саморозвитку.

Спочатку я підбурював товариша збитись зі шляху, але коли побачив значний ріст активності, то вирішив і сам долучитись. Пізніше до нас приєднався ще наш друг — Сергій Шустов. І вже разом ми почали проходити 66-денний челендж без вихідних і перерв.

💥 Once upon a time три бизнесмена Михаил Гайчук, Тарас Дроворуб и Sergey Shustov поспорили, что 66 дней подряд будут…

Geplaatst door Клуб 5 утра op Donderdag 4 juni 2020

Я зробив у Фейсбуці пост і закликав людей проходити челендж разом. Тоді відгукнулось 125 людей, після ознайомлення з правилами залишилось близько 50 і тільки деякі змогли дійти до кінця. Ми створили окремий чат у Телеграмі, куди потрібно було написати відразу після пробудження – надіслати селфі і який день челенджу. Тільки коли ми самі пройшли челендж 66 днів побачили, наскільки наше життя круто змінюється. А перша година дозволяє по-іншому подивитись на своє життя.

Зробили бізнес з 5 ранку

Коли клуб почав займати багато часу і ми почали бачити, які результати він приносить, вирішили зробити цей проєкт комерційним. Тому вигадали абсолютно нову для ринку модель бізнесу – заробляти на дисципліні людей. Для того, щоб стати учасником, потрібно зареєструватись і пройти два пробних дні. А далі вже потрібно внести ціну свого слова – $50. І найголовніше – ці кошти людина може повернути, якщо повністю пройде челендж 66 днів без зривів. Якщо людина “обнулилась”, то втрачає кошти. Але можна почати челендж  знову з першого дня, проте новою ціною слова.

У нас є спеціальний телеграм-чат, куди учасники надсилають свої селфі після пробудження. Фото має прийти не пізніше 5:40, а звіт про пробудження – до 5:10. Обдурити систему не вийде, бо час пробудження фіксує чат. Хоча, були й ті, хто намагався це зробити. Але довго не витримали – це обман не лише нас, а й самого себе. Та і який сенс?

Якщо прочитати книгу “Клуб 5 ранку”, то там є чітка інструкція ритуалів ранку. А ми даємо людині інструменти у вигляді чату, який вас контролює, у вигляді ціни слова, яка драйвить, у вигляді ком’юніті, яке підтримує.

Читайте також: Сучасний світ створений для жайворонків. Ось що треба робити, якщо ви сова

Після успішного проходження челенджу всі учасники стають повноцінними членами Клубу і переходять в окремий чат Легенд. Тут вже починають працювати над власними цілями. У нас вже більше 30-ти легенд. Всі вони змінили своє життя на краще і ще ніхто не повернувся до свого колишнього способу життя. Загалом у нас є більш як 200 підприємців з трьох країн – Україна, Росія, Казахстан. Плануємо виходити на Європу.

Переваги раннього пробудження

Наш Клуб – це не тільки про ранні підйоми, це ком’юніті однодумців, які роблять своє життя кращим. Для себе я побачив лише позитивні зміни – почав займатись спортом, правильно харчуватись, став більш спокійним завдяки щоденним медитаціям.

Читайте також: Як почати медитувати, якщо ніколи цього не робив? Поради від засновника banda Павла Вржеща

Що ще дали мені ранні підйоми?

  • Навчився відчувати життя. Більшість з нас живе в шаленому ритмі, постійною погонею за чимось. Я почав кайфувати від звичайних речей і насолоджуватись моментом тут і зараз.
  • Став більш системним. До цього прагне більшість підприємців. Внаслідок того, що кожний ранок я перемагаю себе – я став системним, можу дивитись на процеси з боку та правильно планувати своє навантаження. Пробудження, спорт, медитація, самоосвіта і активність – роблять тебе системним.
  • Став щасливим. Кожного дня ти перемагаєш свою лінь та самого себе. Відчуваєш себе чемпіоном. І можу з упевненістю сказати, що на 66 день ви себе не впізнаєте. Той я, який був на початку і той я, який став після 2, 5 місяців челенджу – зовсім інші люди.
  • Відчуваю енергію сонця. Коли ти спостерігаєш світанок, то заряджаєшся його чарівністю. Ти розумієш, що ти – один з сотні, хто може це бачити.
  • Відсутність втоми та сонливості протягом дня. Я все життя вважав себе совою. Але прокидаючись о 5 ранку відчув, що висипаюся набагато краще, ніж коли я міг спати довго.
  • Більше часу для родини. Це такий мій особистий інсайд, адже тепер я кожного ранку зустрічаю дружину кавою і маю час погратись зі своїми трьома синами.
  • В бізнесі справи пішли вгору. Це все індивідуально, але дуже пов’язано. Наші учасники теж помітили, що після нової звички змогли збільшити свій дохід втричі.

Поради для тих, хто хоче прокидатись о 5 ранку

Звісно, спочатку буде важко прокидатись рано – відчуття температури, а мозок всіляко намагатиметься укласти назад в ліжко. Але, трошки зусиль і все вийде. От кілька порад.

1. Найголовніше – зрозуміти внутрішнє “навіщо”. Ви повинні усвідомити для себе, навіщо вам прокидатись о 5 ранку – стати ефективнішим, змінити себе, бути системним, заряджатись правильною енергією щоранку. Аргументів купа. Але якщо їх не буде, то дуже легко зірватись. Як отримати своє “навіщо”? Прочитати книгу. Вона допоможе.

2. Дайте публічну обіцянку. Це допоможе перемогти внутрішню лінь і впоратись, коли ти поставив собі ціль. Можна написати у соціальних мережах, що ви проходите челендж і провести серед підписників опитування – вірять вони чи ні, що ви впораєтесь. Я так зробив і отримав близько 200 відгуків. А 45% людей вважали, що я не впораюсь. І це мене дуже дражнило – довести собі та всім, що я зможу.

3. Знайдіть однодумців. Зранку до нас в чат прилітає купа повідомлень і фото. І ти думаєш – вони змогли, а я не зможу? І в цьому величезна перевага мати таке ком’юніті поруч, адже ти розумієш, що ти не один. Або можна посперечатись з друзями.

4. Вчасно лягайте спати. Інакше прокидатись рано просто нереально. Щоб навчитись цьому, просто пару днів лягайте як зазвичай, але вставайте рано. Але, не потрібно досипати вдень! Так, буде тяжко, але вже о 21:00 вам захочеться спати.

5. Не діліть людей на сов і жайворонків. Це виправдання лінощів. Я вже казав, що все життя вважав себе совою і потрібно було більше часу, щоб виспатись. Але згодом зрозумів, що немає нічого краще ранніх підйомів.

6. Будьте готові, що вам буде важко. Якщо ви звикли прокидатись пізно. На початку буде здаватись, що у вас температура і бажання лягти назад в ліжко не буде покидати цілий ранок. Але після 66 днів ви не захочете повернутись до попереднього режиму.

Суспільство

Щастя належить безстрашним: подружжя лікарів з Дружківки відкрило мережу перукарень у Донецькій області

Опубліковано

Чоловік їде за кермом авто. Дзвінок мобільного. Він зупиняється та бере слухавку: 

«Мережа перукарень “Шерлок”, слухаємо вас… На 17 годину, так. Скажіть, це Дружківка чи Костянтинівка? А в яку перукарню ви записалися? У нас у Дружківці їх чотири. То ви прийдете на 17:00 і хочете з собою взяти ще одну людину? Все добре, я скажу майстру та вам перетелефоную обов’язково. Щасливо, бережіть себе».

Це Вадим Федоренко — лікар і місцевий підприємець. Разом з дружиною Анастасією Яремчук минулого року вони відкрили в Донецькій області сім перукарень з фокусом на чоловічі стрижки. 

Для ШоТам подружжя розповіло, як у часи повномасштабної війни зважилося започаткувати бізнес за 12 км від лінії фронту, що постійно рухається.

Анастасія Яремчук

співвласниця мережі перукарень «Шерлок».

Коли потрапила під обстріл, сім’я вирішила евакуюватися

Я народилася та виросла в Горлівці. Потім вступила до Донецького національного медичного університету, де майже завершила навчання, коли почалася війна. У липні 2014 року я була в батьків у Горлівці та потрапила під обстріл прямо на вулиці. Це для мене був мій другий день народження.

Сім’я вирішила виїжджати. Тоді я з дитиною, мої батьки та старший брат спочатку жили в Слов’янському районі у знайомих.  Я працювала лікаркою в онкологічному диспансері Краматорська. Згодом ми переїхали в Дружківку. 

Професорка, яка вела інтернатуру, запросила Анастасію працювати в себе на кафедрі онкології та радіології. Фото надала героїня

Поїхати не проблема, проблема — повернутися

З чоловіком ми познайомилися в Дружківці на роботі. 5 років тому одружилися. Коли почалася повномасштабна війна, я була вагітна другою дитиною. Чоловік наполягав, аби я евакуювалася, та я дуже не хотіла, щоб наша сім’я розділялася. Це було непросте рішення, але я залишилася. 

«До цього часу з цим не погоджуюсь, що вона мене не послухала. Тому що ризикувати двома життями — це не зовсім правильно. Та я досить таки добре знаю свою дружину, і якщо вона вирішила не їхати, то не поїде», — розповідає Вадим Федоренко. 

Ще однією причиною не їхати було те, що ми не могли покинути свою лікарську роботу, бо потрібно й допомагати населенню, і підтримувати колектив, і працювати далі.

«Виїхати було б дуже неправильно. Багато лікарів виїхали, і це накопичувало проблеми. Тоді я казав дружині, що поїхати — не проблема, проблема буде повернутися й дивитися людям в очі після того, як ти їх покинув у тяжкий час, — згадує Вадим і додає, — 5 місяців води в місті не було взагалі, не було газу. Проблема зі зв’язком, з електрикою. А літо, спека. Ми живемо на п’ятому поверсі, й тягати воду в пляшках не так просто. Але все витримали».

Придумали маленький рай для чоловіків

Ідея створення «Шерлока» прийшла в перший рік повномасштабного вторгнення. Багато жінок і дітей поїхали, тому був дуже великий попит на чоловічі стрижки. Та майстри-перукарі також роз’їжджалися з міста.

Тому в мене виникла ідея відкрити чоловічі перукарні, якою я поділилася з чоловіком, і той мене підтримав. Ми завжди підтримуємо одне одного, якими б шаленими не здавались ідеї.

«Я знав про цю проблему, як то кажуть, зсередини. Сам підстригався досить-таки регулярно, і тоді були шалені черги. Я працював лікарем, робота була складна. Коли Анастасія пробувала записати мене на стрижку в якусь перукарню, нічого не виходило — або в мене не було часу, або там не було місця. І ми зрозуміли — це дійсно проблема. Тому вирішили розвивати цю ідею і дати людям доступ до цих послуг», — згадує Вадим. 

Як назвати новий бізнес, вирішили в дорозі. Перед тим гостювали в батьків чоловіка в Чернігівській області та були в маленькому кафе, присвяченому Миколі Гоголю. Подумали, що нам також назву потрібно прив’язати до якогось яскравого персонажа. Шерлок — це найулюбленіший герой і мій, і чоловіка. Тому почали вигадувати, які в перукарнях можуть бути асоціативні речі: Лондон, Англія, телефонна будка, трубка для куріння, скрипка. Щось таке дуже цікаве й чоловіче-чоловіче, аби створити такий маленький рай для чоловіків. 

Дизайн кожної перукарні продуманий до деталей. Усе концептуально пов’язанн з героєм книжок Артура Конана Дойля Шерлоком Голмсом, який є улюбленим персонажем підприємців. Фото: ШоТам

Шукали людей з хистом, вчили та надихали Ван Гогом

Ми почали підіймати телефонну книжку й шукати серед старих знайомих тих, хто залишився в місті та хоче працювати. Але перші спроби в нас не були дуже успішні, тому ми пішли в іншому напрямку — стали шукати людей, які втратили роботу чи хотіли б змінити професію. Обирали тих, хто має хист до перукарського мистецтва або є творчою людиною, наприклад, добре малює. 

Так ми знайшли Данила — він працював у лікарні з моїм чоловіком. У нього була потреба в новій спеціальності, і також він мав невеликий, але досвід. Окрім того, має талант і закоханий у свою професію, тому в нього це й виходить — він постійно вчиться нового, цікавиться трендами. Також ми Данила відправляли на курси, аби дізнався, як працюють барбершопи в Дніпрі та Києві. 

Першу перукарню ми відкрили 9 травня 2023 року. У Дружківці в нас чотири локації, а в січні ми зрозуміли, що нам потрібно розширитися до іншого міста. Так з’явилися ще три перукарні в Костянтинівці. 

Анастасія, Данило та Вадим стоять біля однієї з перукарень у Дружківці. Раніше Данило також працював у лікарні, але вирішив змінити професію на більш творчу. Так він став барбером у «Шерлоку». Фото: ШоТам

Зараз у нас працюють 16 майстрів. Данило навчає молодих спеціалістів, ми також їх відправляємо на професійні курси.

«Найбільша проблема, з якою ми зіштовхуємося — це майстри. Не тільки їхня наявність, а й якість — щоб вони були орієнтовані на людину, на надання послуги, і щоб клієнт насамперед залишався задоволеним.

Частенько я або наші діти бувають моделями. Під контролем майстра учень мене підстригає, і коли нормально все виходить, люди починають вірити в себе, вірити, що в них є хист до цього. Це має велике значення для людини»,
— ділиться Вадим. 

У нас навчалася дівчина, в якої щось не вдавалося, і вона перестала вірити в себе. Думаю: ні, так не має бути. І біля її робочого місця я зробила такий плакат з цитатою Ван Гога персонально для неї: 

«Якщо ти чуєш внутрішній голос, який говорить: “Ти не зможеш малювати”, малюй обов’язково. І прийде час, коли цей голос замовкне».

Анастасія читає цитату Вінсента Ван Гога, яку роздрукувала для своєї майстрині, коли дівчина втратила віру у власні сили. Фото: ШоТам

Коли клієнти вдячні — це до душі

Звісно, було страшно вкладати власні кошти в новий бізнес, що недалеко від лінії фронту. Та безпечних місць на території нашої держави немає. І якщо ти відкриваєш власну справу — це завжди ризик, а не тільки під час війни. Лячно щось робити, але якщо не робити, то ніякого розвитку не буде.

Ми дійсно закохані у свою справу. Це наше третє дитя, яке ми ростимо й насолоджуємося його розвитком. Для нас це перший такий крок у підприємництві, тому ми цінуємо й кожного клієнта, і кожного співробітника, і кожну деталь, пов’язану з нашою роботою. Складно поєднувати професію лікарів, бізнес і виховання дітей, але ми підтримуємо одне одного, і в нас є допомога наших батьків. Це все значно спрощує.

«Люди приходять до нас знову і знову. Якщо утворюються черги, ми вирішуємо ці питання. Наприклад, у нас є така послуга на нашій четвертій перукарні: раптом велика черга, я можу посадити на свій автомобіль декілька чоловіків і перевезти на іншу локацію, щоб їх там без черги постригли, і клієнти були задоволені. Це людям дуже подобається. Відповідно, це подобається й мені, коли клієнти вдячні. Це до душі», — каже Вадим. 

Барбер робить стрижку для чоловіка в одній з перукарень «Шерлок». Головне для власників — задоволений клієнт. Фото: ШоТам

«Шерлок» і стриже, і каву по-дружківськи робить

Біля однієї з дружківських перукарень є ще один наш маленький бізнес — кава з собою. Це моя мрія ще з підліткового віку.

Дуже люблю каву, солодощі, й мені хотілося, аби в нашому місті була якась впізнавана локація поряд з «Шерлоком». Хоча Англію асоціюють з чаєм, каву там також п’ють. Тому «Шерлок» у нас і стриже добре, і каву робить смачно.

Коли ми планували відкрити цю точку, Центр зайнятості запропонував написати грант для отримання допомоги на розвиток бізнесу, супроводжував нас. Так у січні ми вже перейшли у фінальну співбесіду й отримали грант на розвиток і на працевлаштування однієї особи.

Ми вирішили, що потрібно обирати надійну людину, й обрали Вікторію — мати-героїню, в якої шестеро дітей. Вона дуже талановита бариста. Ми разом вивчаємо нові рецепти й будемо радувати жителів новими смачними напоями. У нас уже є «Їж Пий» — кава в їстівному горнятку, і наша фірмова — кава по-дружківськи з секретним інгредієнтом-халвою, з якою асоціюється наше місто.

Анастасія замовляє каву в баристи Вікторії. Працевлаштувати жінку змогли за допомогою гранту на бізнес. Фото: ШоТам

Зберегти те, що маєш

Наша мрія з чоловіком — організувати професійний навчальний центр для майстрів і зробити ще й «Місіс Шерлок» — локацію виключно для жінок. 

«Взагалі хочемо збільшити кількість локацій, надавати послуги в Краматорську й Слов’янську, і ми це обов’язково зробимо. Але трошки стримує ситуація в регіоні з бойовими діями. За 12-15 кілометрів від нас Часів Яр. Дуже сподіваємося, що перемога буде, і ми зможемо розвиватися далі», — додає Вадим. 

Моя особиста мрія — це Венеція. Романтична подорож обов’язково, коли закінчиться війна. Ми здамо дітей бабусям і дідусям. Може, Португалія ще — хочу побачити океан (задумується на кілька секунд — прим. ред). Та насамперед, якщо чесно, я ціную своє місто, свою область. З 2022 року не хочеться нікуди їхати — хочеться зберегти те, що маєш. 

Анастасія та Вадим планують відкрити перукарні в Краматорську та Слов’янську. Але недалеко від цих міст бойові дії. Фото: ШоТам

Звичайно, якщо буде повна розруха, ми будемо діяти в інтересах наших дітей і їхати з Дружківки. Але зараз залишаємося тут. Щастя належить безстрашним, як писав Ремарк.

Читати далі

Суспільство

Мінкульт хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище»: що про це відомо

Опубліковано

Міністерство культури хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище», що поблизу Національного парку «Голосіївський».

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства.

Так хочуть зберегти його територію, а також проводити тут дослідження, зокрема й археологічні, пояснюють у міністерстві. Щодо цього питання 15 травня відбудеться судове засідання.

Читайте також: Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

«МКІП постійно тісно співпрацює з громадськістю. Ми реагуємо на проблемні питання відразу й всіма можливими способами, які нам доступні. Сьогодні йдеться не тільки про збереження історичного місця в Києві  Китаєва, а й про необхідність його облаштування для людей», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, Швеція готує зміни для українських ВПО.

Фото: Твоє місто

Читати далі

Суспільство

Учасники НМТ можуть завантажити запрошення на тестування: як це зробити

Опубліковано

Учасники основної сесії Національного мультипредметного тесту можуть завантажити запрошення на тестування. Зробити це можна у персональному кабінеті учасника.

Про це повідомляє МОН.

У запрошенні вступники побачать таку інформацію:

  • адресу тимчасового екзаменаційного центру;
  • дату тестування;
  • час початку тестування.

У МОН рекомендують, не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека всіх його учасників.

Читайте також: НМТ 2024: як буде проходити екзамен з української літератури

“Важливе уточнення щодо часу. Початок тестування для учасників в Україні зазначено за київським часом. Для учасників НМТ за кордоном — за місцевим часом населеного пункту, де розташований тимчасовий екзаменаційний центр. Тому заздалегідь сплануйте свій час, щоб не запізнитися”, – повідомили у МОН.

Нагадаємо, уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану.

Фото: Освіта

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення