Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як українські військові виконують миротворчу місію у світі (ФОТО)

Опубліковано

На сучасному етапі Збройні Сили України продовжують виконання завдань у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, здійснюють вагомий вклад в справу побудови миру на всій планеті.

Про це повідомили у пресслужбі Генерального штабу України у Фейсбук.

Зазначається, що на цей час 341 військовослужбовець Збройних Сил України беруть участь у 7 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил.
На постійній основі за кордоном виконують завдання два національні контингенти та національний персонал.

У Конго

Перший контингент – 18 окремий вертолітний загін ДР Конго, дислокується та виконує завдання на Африканському континенті у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго з березня 2012 року.

Загальна чисельність контингенту складає 250 осіб (126 офіцерів та 124 особи старшинського, сержантського та рядового складу).

На озброєнні підрозділу знаходиться 8 вертольотів – 4 бойових Ми-24 та 4 транспортних Ми-8, а також 38 одиниць автомобільної та спеціальної техніки. Підрозділ дислокується на аеродромах м. Гома, м. Бені, м. Калеміє та м. Бунія.

Читайте також: Українських вертолітників нагородили медалями ООН

Виконуючи завдання Місії ООН, 18 окремий вертолітний загін проводить повітряну розвідку та спостереження, надає вогневу підтримку наземним силам ООН, забезпечує медичне транспортування та евакуацію поранених. Крім того, екіпажі Ми-8 щоденно забезпечують перевезення персоналу Місії та вантажів, що у свою чергу є важливим елементом забезпечення життєдіяльності Місії.

У КФОР

Другий національний контингент це – інженерний підрозділ, який виконує завдання у складі КФОР під безпосереднім керівництвом командувача сил КФОР, Місії НАТО Kosovo Force – KFOR та базується на військовій базі “Маршал Де Латре де Тасіньї” в Косово, Республіка Сербія.

Загальна чисельність контингенту складає 40 осіб, які виконують завдання з забезпечення свободи пересування територією Косово, окремих заходів інженерного обладнання місць розташування військ та розмінування місцевості в інтересах багатонаціональних підрозділів сил КФОР.

Станом на сьогодні, 51 представник українського національного персоналу виконує завдання в місіях ООН, НАТО та спільних миротворчих силах, серед яких: Місія ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (12 осіб), Місія ООН у Косово (2 особи), Місія ООН у Республіці Південний Судан (1 особа), Тимчасові сили ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (3 особи), Сили ООН з підтримання миру на Кіпрі (1 особа), Тренувально-дорадча місія НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан (13 осіб).

Читайте також: В Україні створили комплекс протидії дронам

Багатопрофільна інтегрована Місія ООН зі стабілізації у Малі (9 осіб), а також Спільні миротворчі сили у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (10 військових спостерігачів).

При цьому, основними завданнями військових спостерігачів у місіях НАТО, ООН та Спільних миротворчих силах є здійснення заходів з контролю виконання угод про припинення вогню, патрулювання зон відповідальності, збір та аналіз інформації, а також сприяння у наданні гуманітарної допомоги цивільному населенню.
На штабних офіцерів зі складу МОПМБ покладено виконання обов’язків відповідно до займаних посад у складі багатонаціональних штабів та органів управління відповідних місій та операцій ООН та НАТО.

Участь ЗС України в міжнародних місіях має ключове значення для нашої держави і розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища й, водночас, є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

Беручи участь в МОПМБ військовослужбовці ЗС України, перш за все, забезпечують захист та реалізацію національних інтересів. Завдяки їхнім зусиллям посилюється роль та авторитет держави на світовій політичній арені та формується думка міжнародної спільноти про Україну як про сильну і незалежну державу. Участь наших Збройних Сил у МОПМБ підтверджує намір нашої держави, закріплений у Конституції України, щодо руху набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

Якісне і бездоганне виконання завдань, відповідальність, мужність і високий професіоналізм особового складу підрозділів та частин Збройних Сил України, які брали та беруть участь у МОПМБ, створили українським миротворцям заслужено високий авторитет у системі НАТО та ООН. Це стало основним підґрунтям для постійного запрошення України до участі у новостворюваних та вже існуючих миротворчих місіях та розширення географії залучення Збройних Сил України до миротворчої діяльності в усьому світі.

Участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки дає вагомі позитивні, як політичні, так і практичні результати, серед яких основними є:

  • зміцнення авторитету нашої держави на міжнародній арені;
  • створення сприятливого клімату для налагодження та активізації двостороннього політичного та економічного співробітництва з відповідними країнами світу;
  • удосконалення військовослужбовцями Збройних Сил України професійних навичок відповідно до стандартів НАТО та ООН;
  • впровадження стандартів ЗС провідних країн світу у діяльність ЗС України, що у свою чергу дає змогу досягнути необхідного рівня взаємосумісності з арміями країн-членів НАТО;
  • підвищення оперативних спроможностей та ефективності виконання бойових завдань на Сході України в результаті набуття практичного досвіду.

Нагадаємо, в Україні стартував онлайн-курс про НАТО для всіх охочих.

Також в Україні готують перший взвод військової поліції за стандартами НАТО.

Окрім того, у Запоріжжі створили взвод військової поліції за стандартами НАТО.

Як ми повідомляли раніше, Україна та НАТО проведуть спільні військові навчання в акваторії Чорного моря.

Усі фото: facebook.com/GeneralStaff.ua.

Суспільство

На Київщині міжнародні партнери відновили понад 9 тисяч об’єктів: як скористатися програмою

Опубліковано

У області наразі відновлено понад 17,5 тисяч об’єктів. Близько 9 тисяч із них – за сприяння міжнародних партнерів та фондів.

Про це повідомив перший заступник голови КОДА Микола Бойко.

Зокрема, Фонд GEM частково відновив майже 1 100 об’єктів, УВКБ ООН — 2 800 об’єктів, БФ КАРІТАС — майже 3 500 об’єктів.

Відновлення області триває і за програмою єВідновлення:

Читайте також: У Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство: що варто знати

  • 1 етап – надання грошової компенсації на проведення поточних та капітальних ремонтів. Погоджено майже 10 900 заявок на 1 млрд 344 млн грн.
  • 2 етап – сертифікати на купівлю житла. Погоджено 1 595 заявок на близько 4 млрд 685 млн грн.
  • 3 етап – компенсація на будівництво нового житла замість зруйнованого. Погоджено 415 заявок на понад 1 млрд 231 млн грн.

Робоча група «Прозорість та підзвітність» перевіряє тендерні закупівлі районів та громад Київщини, виїжджає на об’єкти будівництва та проводить наради. Кожна гривня має йти за призначенням.

Нагадаємо, естонський депутат вирушив у велопробіг за Україну: 1700 кілометрів за 6 днів.

Фото: єВідновлення

Читати далі

Суспільство

Бельгія виділить €200 млн та ракети ППО для України

Опубліковано

Бельгія планує передати Україні ракети для протиповітряної оборони та виділити 200 млн євро для участі в німецькій ініціативі з посилення української ППО.

Міністрка оборони Бельгії Людивін Дедондер заявила про це після засідання Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») 26 квітня, повідомляє видання RTBF.

Вона наголосила, що Бельгія залишається готовою надати підтримку Україні і продовжуватиме це робити найближчим часом.

Читайте також: США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

«Наша позиція залишається незмінною: коли Росія припинить своє вторгнення та відмовиться від незаконно окупованих територій, конфлікт закінчиться», – підкреслила Людивін Дедондер.

Крім того, прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо оголосив, що Брюссель посилить Україну винищувачами F-16 вже у 2024 році, фінансуючи це шляхом заморожених російських активів.

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: RTBF

Читати далі

Суспільство

Як скористатися мультишерингом документів у застосунку «Дія»

Опубліковано

У застосунку «Дія» запустили мультишеринг копій документів, щоби надсилати їх в електронному вигляді одразу в системи установ.

Про це повідомляє Дія.

ЯК ПРАЦЮЄ ШЕРИНГ ДОКУМЕНТІВ

  • Компанія надсилає запит на копію цифрового документа в застосунок користувача
  • Користувач підтверджує запит «Дія. Підписом»
  • Копію автоматично надсилають у систему компанії або на e-mail. Тоді компанія може прикріпити її до відповідних заяв чи договорів

Читайте також: За рік існування кластеру Brave1 на ньому зареєстрували 1600 оборонних розробок

ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО

  •  КОРИСТУВАЧУ – мати в «Дії» документ, копію якого потрібно надіслати, й активований «Дія. Підпис»
  •  УСТАНОВІ – налаштувати можливість отримувати копії в «Дії». Для цього потрібно написати команді впровадження в Telegram @DiiaStart

ЯКІ КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ МОЖНА НАДСИЛАТИ

  • ID-картка
  • Закордонний паспорт
  • Картка платника податків
  • Свідоцтво про народження
  • Довідка ВПО
  • Водійське посвідчення
  • Техпаспорт
  • Студентський квиток
  • Документи про освіту

Нагадаємо, завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича.

Фото: Дія

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство3 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство3 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

Суспільство4 тижні тому

Виготовляє «гівняні» прикраси з пташиного посліду. Це історія арт-активістки, яка живе з голубом  

Свого першого голуба Валеру вона побачила в закинутій квартирі майже бездиханним пташеням і врятувала. А...

РЕКЛАМА: