Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Тернопільський Таїланд та віадук: 7 неймовірних місць файної області

Опубліковано

Файне місто Тернопіль – так співається в одній пісні. Цей край славиться західноукраїнським колоритом та видатними пам’ятками, які мають історичне значення. Та ще тут є безліч унікальних місць, де варто побувати кожному туристу. Тут є і дендропарк в Раю, і частинка Таїланду, і міст, який неначе веде у Хогвартс.  

Ми зібрали для вас найцікавіші місця в Тернопільській області, про які мало хто чув. Гайда планувати подорож. 

1. Монастирок – український Стоунхендж

На околиці села Монастирок Борщівського району розташувався справжній Стоунхендж. Тут знаходився древній скельний монастир, який збудували у давнину у печерах. Пізніше в IX столітті в ньому оселились ченці-відлюдники. До сьогодні там збереглись кам’яні споруди, стародавній язичницький жертовник, ікони на стінах печер та дерев’яні хрести навколо. А ще це місце називають “Місцем сили”, адже у монастирі ще й досі проводяться богослужіння.

Читайте також: Де провести вихідні? Сім незвичайних місць Рівненщини, про які ви не чули

Ця місцина, яка ховає у собі загадки та таємниці, виглядає справді дуже містично. Але крім духовного збагачення, звідси відкривається неймовірний краєвид на долину річки Серет.

Як дістатись: з Тернополя потрібно рухатись на південь по трасі М19. Або ж автобусом на Більче-Золоте, що ходить двічі на день.

2. Плебанівський віадук на Теребовлянщині

Цей дивовижний міст-віадук знаходиться на Теребовлянщині, біля села Плебанівка. Міст будували італійські архітектори понад 120 років тому. Складається він з величезних 9-ти арок. Він, до речі, зовсім не змінився з того часу, його й зараз використовують за призначенням.

Схожий віадук ви вже могли бачити у фільмі про Гаррі Поттера! Так-так, український міст має свого шотландського побратима, який для всіх асоціюється з магією і казкою. Через міст можна проїхати на поїзді, насолоджуючись розкішним краєвидом із вікна купе, а можна прогулятися в долині під арками, щоб сповна відчути велич конструкції.

Як дістатися: у село Плебанівка можна доїхати автобусом або поїздом. Найзручніше їхати з Тернополя.

3. Піщаний кар’єр в селі Капустинці

Так, кар’єрами вже нікого не здивуєш. Але у селі Капустинці знаходиться унікальний піщаний кар’єр, який варто відвідати заради озера неймовірного аквамаринового кольору.

Ця водойма утворилась з підземних вод, до яких докопали місцеві робітники..В озері купатись заборонено, але це місце варто відвідати через неймовірні краєвиди.

Читайте також: 7 неймовірних озер в Україні, про які ви не чули

Як дістатись: автомобілем близько 40 км на північ по трасі Р43. Або ж прямим автобусом до Капустинців.

4. Червоноградський замок

Якщо ви захотіли відвідати водоспад “Дівочі сльози”, то не оминіть увагою і Червоноградський замок, який розташувався неподалік.

Колись цей замок був дерев’яним, а перші згадки про нього датуються XIV століттям. Це місце пережило багато подій – напади, облоги, захоплення, руйнування, відновлення. І тільки у XVII-XVIII столітті новий власник міста Червоногород, польський князь Понінський звів на руїнах розкішний палац, а навколо нього облаштував великий красивий парк.

Однак світові війни внесли свої корективи у долю фортеці – вона занепала, а Червоногород перетворився на село Червоне, яке згодом взагалі зникло. За радянських часів те, що залишилося від замку, зазнало ще більших руйнувань, бо місцеві селяни розтягли по камінчику стіни палацу на будматеріали.

Читайте також: Де подорожувати в Україні? 6 містичних замків та фортець

Сьогодні від Червоногородського замку залишилося тільки дві башти. Одна із них зруйнована наполовину, друга збереглася дещо краще, але пересуватись там варто обережно. Біля старовинних веж можна знайти невеликі скелі з напівпрозорих кристаликів гіпсу, які виблискують, наче діаманти.

Як дістатись: До села Нирків, поряд із яким розташовані руїни Червоногородського замку, із Заліщиків можна дістатися автобусом.На авто з Тернополя рухатися автошляхом М19 у бік Чернівців.

5. Таїланд на околиці Тернополя

На околиці Тернополя знаходиться свій шматочок Таїланду – два невеликих джерела з дивовижною прозорою водою. Це місце називають райським куточком, бо воно й справді нагадує заморські курорти.

Крім незвичайної води, у якій можна охолодитись спекотного літа, навколо надзвичайна природа. Сюди можна приїхати відпочити з наметами та влаштувати дикий відпочинок на околиці міста.

Кажуть, що ця водойма справа рук людини.Один тернополянин примітив джерело, а згодом викопав яму та ще й насадив навколо дерева.

Як дістатись: біля Білого замку потрібно знайти спуск сходами під міст, перейти колію і пройти ще 5 хвилин.

6. Свій Рай на Західній Україні

Кажуть, що в Україні є Рай і знаходиться він в Тернопільській області. Рай – це унікальне село біля містечка Бережани, яке вражає своєю неймовірною природою.

У свій час тут розташовувалися заміські резиденції Сенявських, Любомирських та Потоцьких. Також діяли Просвіта, Січ, Луг та інші товариства. Сьогодні Рай славиться унікальною природою. Ландшафтний парк зі ставками й мисливський будиночок заклав тут у XVI ст. магнат Сенявський. За легендою, ідея назвати маєток Раєм пов’язана з іменами Адама Сенявського і його нареченої Єви. Останнім власником маєтку був Ян Потоцький.

Як дістатись: з Тернополя можна доїхати рейсовим автобусом до Бережан, а вже звідти маршруткою – до села.

7. Рукомишські печери

Рукомишські печери – це культова споруда XIII століття. Основою печерного комплексу став храм Гробу Господнього. Для нього в 13 столітті київські ченці вибрали велику печеру і розширили її до потрібних розмірів. Близько печерного храму є кілька маленьких келій, зроблених руками людини.

У 1768 році біля скелі зведено Онуфріївську церкву. У печерах можна побачити штучну водойму для освячення води, збережену скульптуру Святого Онуфрія, яку вирізав з дерева майстер Пінзель, і Хресну дорогу з каплицями.

Читайте також: Подорож під землю: 8 українських печер, які варто відвідати

Кажуть, що під час Другої Світової війни печери стали притулком для жителів Рукомиша і скелі відбивали смертоносні ворожі

Як дістатись: печери знаходяться за 2,5 км від Бучача.

Суспільство

МЗС України представило ШІ-аватара Вікторію, яка тепер коментуватиме консульську інформацію

Опубліковано

Міністерство закордонних справ України вперше в історії створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ.

Про це повідомляє МЗС.

Представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини—української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася pro bono взяти участь в проєкті МЗС і виступити в якості прототипу для представниці. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її.

Важливо зазначити, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші. 

Читайте також: Завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини», — заявила представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші в своєму вітальному відеозверненні.

Коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС.

Нагадаємо, український ШІ-стартап залучив $30 000 інвестицій.

Фото: МЗС

Читати далі

Суспільство

Виставку «Алла Горська. Боривітер» відвідали 51 000 людей: це рекорд для Українського Дому

Опубліковано

Протягом півтора місяця виставку “Алла Горська. Боривітер” відвідало понад 51 000 людей. У вихідні на виставку приходило від 2000 до 3000 відвідувачів, додала Вієру. Близько 10 000 осіб скористалися можливістю відвідати експозицію безкоштовно за програмою лояльності.

Про це повідомила директорка Українського Дому Ольга Вієру на своїй сторінці у Facebook.

“Ця виставка вразила усіх і зібрала надзвичайний інтерес”, – сказала Вієру. “Ми, організатори, навіть не уявляли, наскільки вона буде популярною ще на етапі планування”.

До цього рекордним відвідуванням користувалася виставка картин Марії Примаченко, яку відвідали понад 50 000 осіб протягом 2,5 місяців. Половина гостей скористалася безкоштовними або пільговими квитками, додала Вієру.

Вартість повного квитка на виставку Алли Горської становить 100 гривень, пільгового – 50 гривень. За оцінками Forbes, дохід від продажу квитків може скласти від 2 до 4 мільйонів гривень. Для порівняння, від продажу квитків на виставку картин Марії Примаченко вдалося зібрати понад 2 мільйони гривень, розповіла Вієру.

Читайте також: Дія поповнює свою команду: які вакансії пропонують

Популярність виставки Вієру пояснює “сарафанним радіо” – відвідувачі закликали своїх друзів відвідати виставку. Також значною мірою до успіху виставки допомогли підтримка проєкту та заохочення до відвідування, що поширювалися в соцмережах.

“Алла Горська. Боривітер” – перша ретроспективна виставка художниці, на якій представлено понад 100 творів. Робота над виставкою тривала щонайменше пів року. Грозовська називає Горську іконою дисидентського руху – “неординарна, харизматична та яскрава особистість, художниця, яка проявила себе у різних видах мистецтва”.

Нагадаємо, на Фестивалі української писанки в Києві встановили світовий рекорд.

Фото: Ольга Вієру

Читати далі

Суспільство

У Чернігові відновили дах майже зруйнованої бібліотеки – памʼятки архітектури 19 століття

Опубліковано


У Чернігові було відновлено дах історичної будівлі бібліотеки, яка є пам’яткою архітектури 19 століття. 11 березня 2022 року будівлю майже повністю знищила армія Російської Федерації, скинувши на неї авіаційні бомби.

Про це  повідомляє Департамент культури Чернігівської ОВА.

Після демонтажу аварійних конструкцій будівлі було відновлено зруйновану частину. Всі цегляні стіни пам’ятки було відтворено у відповідних автентичних формах, а нові конструкції було посилено металевими елементами.

На будівлі було встановлено нову горищну конструкцію і дах за кроквяною системою з каркасною конструкцією з поперечних балок. Крім того, було відновлено кам’яну кладку димових каналів.

Відновлювальні роботи проводилися в рамках угоди між Чернігівською обласною державною адміністрацією та Світовим фондом пам’яток.

Читайте також: Дія поповнює свою команду: які вакансії пропонують

Перший документ було підписано в листопаді 2022 року з метою консервації будівлі. Відновлення даху і покрівлі пам’ятки відбулося в рамках другої угоди.

Вартість робіт склала 192 тисячі доларів. Зараз місцева влада Чернігова веде переговори щодо подальшої реставрації цієї будівлі.

Нагадаємо, українці можуть взяти участь у навчальній програмі з диджиталізації культурної спадщини.

Фото: Департамент культури Чернігівської ОВА

Читати далі
Продовжити в браузері
Щоб встановити натисни Додати на Початковий екран
Додати на Початковий екран
Встановити
Встановлення майже не використовує пам’ять і забезпечує швидкий спосіб доступу до цієї програми.
Встановити
Update Contents
ШоТам Ми хотіли б показувати вам сповіщення про останні новини та оновлення
Відхилити
Дозволити сповіщення