Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Atlas Weekend, ZAXIDFEST, Бандерштат та інші: чи будуть фестивалі в Україні та що робити з квитками в цьому році

Опубліковано

Карантин зачепив індустрію літніх фестивалів по всьому світу. За кордоном більшість із них вже скасували або перенесли на наступний рік. Однак деякі українські фестивалі ще намагаються втриматися на плаву. Ми звернулися до організаторів найбільш відомих вітчизняних фестів і дізналися, чого чекати цього року.

Зокрема, ми запитали: 

  1. Чи відбудеться фестиваль цього року та які плани?
  2. Як карантин вплине на список артистів, в тому числі іноземних?
  3. Якщо фестиваль не відбудеться, чи повертатимете гроші за придбані квитки? 
<strong>Яків Матвійчук</strong>,

Яків Матвійчук,

засновник і організатор ZAXIDFEST

— Плануємо переносити фестиваль на кінець серпня або на початок вересня. Відбудеться фестиваль чи ні залежить лише від розпоряджень влади. Через епідемію уряд заблокував нашу діяльність і не надав дорожньої карти для виходу з карантину. 

У нас є плани щодо закордонних артистів, але чи матимуть вони змогу приїхати до нас поки невідомо. 

Якщо в цьому році фестиваль доведеться скасовувати, то запропонуємо гостям вибір: зберегти квиток на наступний рік або ж повернути гроші за нього. У будь-якому випадку підберемо найкращий варіант для конкретного відвідувача. Зараз намагаюсь особисто поспілкуватись з кожним гостем, щоб заспокоїти.

<strong>Андрій Зоїн,</strong>

Андрій Зоїн,

засновник і організатор фестивалю ReSpublica

— Фестиваль відбудеться 25-27 вересня в Старій Фортеці Кам’янця-Подільського. Плануємо на день туризму, щоб і культуру підживити, і туристичну галузь, яка зазнала збитків під час пандемії.

Щодо списку артистів на фестивалі, то ми не зможемо платити гонорари про які домовлялись раніше. Адже станом на 24 травня не продаємо квитки, а партнери не розуміють, як їм діяти. Тому формат фестивалю може змінитись, а артистів в лайнапі може поменшати. Іноземні гурти, які мали виступити в нас у рамках європейських турів не приїдуть. Вони виступатимуть онлайн в нічний час на фестивальних екранах. Інші іноземні гурти, які мали виступити тільки в нас — планують бути.

Нам не доведеться повертати квитки, адже ми так і не встигли їх продати через початок карантину. Тому маємо більше можливостей для швидкого реагування на стан подій і послаблення карантину.

Читайте також: Креативний бізнес першим піде під ніж? Комунікаційна агенція про те, як пережити кризу креативникам

Цікаво! ReSpublica не комерційний фестиваль. Це проєкт для децентралізації культури й розвитку локальної спільноти. Впевненні, що взаємодія традиційного мистецтва та сучасних технологій допоможе і фестивалі виживуть в майбутньому. Тому ми почали залучати цифрові технології до організації фестивалю. 

Зараз команда розробляє прототип фестивального “аватара”, який надасть відвідувачам низку інтерактивних можливостей та ефект максимальної присутності на події. А митці та організатори отримають дієвий механізм для монетизації культурно-мистецького продукту, який вони зможуть використовувати як під час карантину, так і після.

<strong>Лілія Млинарич,</strong>

Лілія Млинарич,

президентка та засновниця Koktebel Jazz Festival

— Планували провести цьогорічний фест у вересні під час “оксамитового сезону”, але в такому випадку виникають питання стосовно погоди. Тому ми поки на паузі. Також чекаємо на документ, який сформулює вимоги до масових заходів щодо захисту відвідувачів від COVID-19. А також сподіваємось на відновлення роботи внутрішнього та зовнішнього транспорту. 

Лайнап залежить від можливостей як музикантів, так і самого фестивалю. Зараз ці можливості обмежені: більшість західних агентів та музикантів пропонують перенести домовленості на наступний рік. Тому можна впевнено прогнозувати — цьогорічні фестивалі будуть переважно з українських музикантів або артистів країн-сусідів, якщо відкриються кордони.

Ми збиралися відкривати продаж квитків у березні, коли отримали необхідні документи й дозволи. Проте вже на початку весни було зрозуміло, що епідемія наближається. Тому на щастя нікому нічого не винні. 

<strong><em>Atlas Weekend</em></strong>

Atlas Weekend

Через пандемію Atlas Weekend переноситься на 6-11 липня 2021 року. Місце проведення залишиться незмінним – ВДНГ. Про це повідомляється на Facebook-сторінці фесту. 

Придбані квитки будуть діяти на AW 2021. Зараз ми ведемо переговори з усіма артистами, щоб повністю зберегти вже заявлений лайнап. Також на відвідувачів чекатимуть нові артисти, які приєднаються до фестивалю наступного року.

Фестивалі в Україні 2020

Бандерштат 

Організатори фестивалю проігнорували наші запитання. Проте на офіційному сайті відбувається продаж квитків на цьогорічний фестиваль, який планується 7-9 серпня. В коментарях на сторінці в Facebook прихильники Бандерштат не втрачають надію і сподіваються, що він все таки відбудеться.

Фестивалі в Україні 2020

БеZVIZ Festival

Команда БеZVIZ працює над організацією цьогорічного фесту. Його планують провести 14-16 серпня на Монастирському острові у Дніпрі.

Фестивалі в Україні 2020

UPark Festival

Організатори фестивалю оголосили про перенесення фестивалю на 2021 рік. Якщо з якоїсь причини, відвідувач не зможе відвідати фестиваль у наступному році, необхідно заповнити форму. Запити щодо повернення квитків обіцяють розглянути після стабілізації ситуації в Україні та світі.

Читайте також: Свій бізнес vs найм: чому іноді бути найманим працівником краще

Фестивалі в Україні 2020

Leopolis Jazz Fest

Найбільший фестиваль джазу в Україні також перенесли. У 2021 році він відбудеться 24-28 червня, повідомляється на сайті. Зараз організатори ведуть переговори з музикантами і планують, реалізувати практично всю програма 2020 року в наступному.

Фестивалі в Україні 2020

Faine Misto festival

Фестиваль Faine misto перенесли, томі він відбудеться 28 липня-1 серпня 2021 року. На офіційній сторінці в Facebook команда фестивалю продовжує анонсувати виступи гуртів. 

Суспільство

На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Опубліковано

У Київській області було виявлено одну з найбільших популяцій сон-трави. Ці рідкісні квіти процвітають поруч з містом Обухів.

Про це у Facebook повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

фото: КЕКЦ

Про цвітіння

Зазначається, що під Обуховом виявили найбільшу у регіоні популяцію сон-трави (сон чорніючий). Ця рослина занесена до Червоної книги України і є дуже рідкісною. Він росте на степових схилах чи старих соснових лісах. У лісах його знищують рубки, а в степу – оранка.

фото: КЕКЦ

Читати також: Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

“Ця популяція сну виявилася найбільшою в Київській області, ми нарахували там близько 1000 рослин сну. Для порівняння, вже 30 рослин сну, що ростуть в одному місці, вважається значною популяцією для того, щоб брати її під охорону”, – йдеться у повідомленні.

У КЕКЦ поінформували, що для охорони цієї популяції сон-трави екологи створюватимуть пам’ятку природи.

Нагадаємо, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: КЕКЦ

Читати далі

Суспільство

Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

Опубліковано

Депутат з Естонії Крісто Енн Вага, який збирає кошти для ЗСУ, прибув до Києва на велосипеді.

Про це він повідомив в соц.мережі Х.

фото: Крісто Енн Вага

“Я зробив це! Проїхав на велосипеді від Таллінна до Києва, щоб показати, що війна триває лише на відстані велопрогулянки, і висловити підтримку захисникам. Тож зосередьмося на тому, щоб допомогти Україні виграти цю війну та перемогти терористичну росію”, – написав він.

Читати також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Мета його поїздки – зібрати 50 тисяч євро на потреби Сил оборони України разом з інтернет-спільнотою NAFO, яка підтримує нашу країну та протистоїть російській пропаганді. Для цього була створена окрема сторінка, на якій збирають пожертви. Зі зібраних коштів планують закупити машини та FPV-дрони для військових.

Нагадаємо, що українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Фото: Крісто Енн Вага

Читати далі

Суспільство

У Львові девʼять мозаїк позначили охоронним знаком

Опубліковано

У 2024 році ще дев’ять мозаїк у Львові були визнані міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит” як об’єкти культурної спадщини.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

фото: Львівська міська рада

Про ініціативу

Щоб підкреслити їхню цінність та важливість збереження, мозаїки в Львові почали позначати міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Крім того, власникам будівель чи установам, які їх утримують, пояснюють, що вони зобов’язані зберігати ці мозаїки.

Під таким знаком вже позначено 54 мозаїки у місті, які, хоч і розміщені не завжди у будівлях-пам’ятках, але все ж належать до об’єктів культурної спадщини, зазначають у міськраді.

фото: Львівська міська рада

Читати також: Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

У листопаді 2023 року почали маркувати мозаїки у місті міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Цей знак є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Нагадаємо, що українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN.

Фото: Львівська міська рада

Читати далі