Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Карантин і мистецтво. П’ять світових музеїв, які можна прямо зараз відвідати онлайн

Опубліковано

Скільки разів ви обіцяли собі скласти хоча б приблизне уявлення про історію світового мистецтва й відкладали це на потім?

Навіть якщо ніскільки, подорож найвідомішими музеями світу – однозначно краща альтернатива, ніж прогулятись до парку і натрапити на адміністративний штраф тисяч на 17 гривень. 

Під час карантину світові музеї відкрили онлайн-доступ до низки своїх експозицій, тож користуємось моментом і обираємо, що подивимось в першу чергу: “Мону Лізу” в Луврі чи найпершу друковану книгу в світі. 

Музей Ван Гога – Амстердам, Нідерланди 

Можна зекономити –  5 євро 

Це перший з відеогайдів музеєм – онлайн-мандрівка Галереєю автопортретів

У цьому музеї зберігається найбільша колекція робіт Вінсента Ван Гога – понад 200 полотен. Також можна вивчити і роботи його сучасників – Поля Гогена, Клода Моне та інших.

Аби як слід роздивитись експозиції, можна відправити у віртуальний тур музеєм разом з Google, а можна й заглянути на офіційний сайт музею, де до кожного шедевру художника знайдете також коментарі, пояснювальні відео, а також історії про життя і творчість Ван Гога. І все це – в яскравому та цікавому дизайні. Подивитися більше екскурсій можна за посиланням

Музей Соломона Гуггенхейма – Нью-Йорк, США 

Можна зекономити — $ 25

Таймлайн створення виставки робіт швейцарського скульптора, живописця та графіка Альберто Джакометті

Музей мистецтва, створений меценатом і колекціонером Соломоном Гуггенхеймом – одне з найстаріших і найбільш відвідуваних зібрань сучасного мистецтва у світі.

Спіральну будівлю музею спроєктував знаменитий архітектор Френк Ллойд Райт. Вона входить до списку двадцяти найбільш відомих споруд минулого століття. На поверхах музею ви знайдете різні твори мистецтва, шедеври епохи імпресіоністів, що творили наприкінці ХХ століття, а також геніїв сучасності.

Подивитися екскурсію можна за посиланням

Лувр – Париж, Франція 

Можна зекономити – 17,00 €

У цьому відео зібрані найбільш популярні місця та експозиції Лувру, найбільшого мистецького музею у світі

Минулого року Лувр відвідали понад десять мільйонів осіб. Ця просто шалена відвідуваність міцно утримує його в статусі найбільш відвідуваного художнього музею світу.

Колекції Лувру охоплюють просто величезні географічні та часові простори: від західної Європи до Ірану через Грецію, Єгипет і Близький Схід; з античності й до 1848 року.

Кращі твори мистецтва тут змагаються за увагу з експонатами, майже артефактами стародавніх цивілізацій.

На офіційний сайт Лувру є віртуальні екскурсії: ознайомлення з експонатами Стародавнього Єгипту та дослідження історію будівлі з 12-го століття до сьогодні. 

Метрополітен-музей – Нью-Йорк, США 

Можна зекономити – $25

Цьогоріч нью-йоркському музею мистецтва виповнюється 150 років

Метрополітен-музей був заснований ще у другій половині дев’ятнадцятого століття.

Сьогодні він – третій за відвідуваністю у світі. Його постійна колекція містить понад два мільйони робіт: від творів мистецтва класичної давнини до картин та скульптур майже всіх європейських майстрів, І, звісно ж, великі колекції, присвячені американському і сучасному мистецтву.

Подивитися екскурсії можна за посиланням

Британский музей, Лондон

Вхід – безкоштовний

Нащо супротивникам та ветеранам Троянської війни Ахіллесу і Аяксу грати в кості? Відповідь у відео від Британського музею

Британський музей – другий у світі за кількістю експонатів після Лувру.

94 галереї загальною протяжністю 4 кілометри – ось що чекає кожного, хто захоче відвідати цю культурну пам’ятку Лондона.

Тут знайдете зібрання безцінних творів мистецтва та культурних надбань різних народів світу за 4-5 тисячоліть. 

Серед них – перше за повнотою в Європі зібрання давньоєгипетських старожитностей.

А в Бібліотеці Британського музею знайдете найпершу друковану книгу у світі «Алмазна сутра» про поведінку та образ життя бодхісатв – просвітлених істот в буддизмі. Тут же зберігаються перші видання давньогрецьких класиків, Велика хартія вольностей, яку ще називають першою конституцією Англії. А ще – автографи Ісаака Ньютона, Галілео Галілея, Рене Декарта та інших.

Деталі, як досліджувати Британський музей прямо з дому, знайдете за посиланням.

Суспільство

У світі та в Україні стартує місяць обізнаності про ментальне здоров’я: про що варто знати

Опубліковано

Сьогодні розпочинається місяць обізнаності про ментальне здоров’я – важлива тема не лише для України, а й для всього світу. Це дослідження, проведене в 11 країнах, показало, що збереження психічного благополуччя є одним із найактуальніших викликів сучасності.

Про це повідомляє Верховна рада України.

У ці складні часи нам, як ніколи, потрібні знання та ресурси, щоб жити й розвиватися. Тому важливо знайти свій власний рецепт стійкості, ділитися секретами й підтримувати одне одного.

Читайте також: «Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

Допомагаючи ближнім, ми й самі відчуваємо себе краще.

Разом ми можемо зробити світ кращим, дбаючи про своє психічне благополуччя та підтримуючи одне одного.

Нагадаємо, на Фестивалі української писанки в Києві встановили світовий рекорд.

Фото: Ти як?

Читати далі

Суспільство

МЗС України представило ШІ-аватара Вікторію, яка тепер коментуватиме консульську інформацію

Опубліковано

Міністерство закордонних справ України вперше в історії створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ.

Про це повідомляє МЗС.

Представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини—української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася pro bono взяти участь в проєкті МЗС і виступити в якості прототипу для представниці. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її.

Важливо зазначити, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші. 

Читайте також: Завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини», — заявила представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші в своєму вітальному відеозверненні.

Коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС.

Нагадаємо, український ШІ-стартап залучив $30 000 інвестицій.

Фото: МЗС

Читати далі

Суспільство

Виставку «Алла Горська. Боривітер» відвідали 51 000 людей: це рекорд для Українського Дому

Опубліковано

Протягом півтора місяця виставку “Алла Горська. Боривітер” відвідало понад 51 000 людей. У вихідні на виставку приходило від 2000 до 3000 відвідувачів, додала Вієру. Близько 10 000 осіб скористалися можливістю відвідати експозицію безкоштовно за програмою лояльності.

Про це повідомила директорка Українського Дому Ольга Вієру на своїй сторінці у Facebook.

“Ця виставка вразила усіх і зібрала надзвичайний інтерес”, – сказала Вієру. “Ми, організатори, навіть не уявляли, наскільки вона буде популярною ще на етапі планування”.

До цього рекордним відвідуванням користувалася виставка картин Марії Примаченко, яку відвідали понад 50 000 осіб протягом 2,5 місяців. Половина гостей скористалася безкоштовними або пільговими квитками, додала Вієру.

Вартість повного квитка на виставку Алли Горської становить 100 гривень, пільгового – 50 гривень. За оцінками Forbes, дохід від продажу квитків може скласти від 2 до 4 мільйонів гривень. Для порівняння, від продажу квитків на виставку картин Марії Примаченко вдалося зібрати понад 2 мільйони гривень, розповіла Вієру.

Читайте також: Дія поповнює свою команду: які вакансії пропонують

Популярність виставки Вієру пояснює “сарафанним радіо” – відвідувачі закликали своїх друзів відвідати виставку. Також значною мірою до успіху виставки допомогли підтримка проєкту та заохочення до відвідування, що поширювалися в соцмережах.

“Алла Горська. Боривітер” – перша ретроспективна виставка художниці, на якій представлено понад 100 творів. Робота над виставкою тривала щонайменше пів року. Грозовська називає Горську іконою дисидентського руху – “неординарна, харизматична та яскрава особистість, художниця, яка проявила себе у різних видах мистецтва”.

Нагадаємо, на Фестивалі української писанки в Києві встановили світовий рекорд.

Фото: Ольга Вієру

Читати далі