Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
https://www.youtube.com/embed/XmCLZgcCGj8?ecver=1SSSSSS

Технології

Як і скільки можна заробити на енергетичному дереві павловнії

Опубліковано

В Україні запустили проект з поширення енергетичної рослини із найшвидшим у світі зростанням – павловнії. Дерево росте, неначе скажене, а дають за нього по $120 за 1 м³.

Павловнія – це дерево з найвищою швидкістю росту у світі. З 1 га павловнії можна отримати 400 м³ деревини і заробити $48 000.

Читайте також: Енергетична ферма на Тернопіллі позбавила селян газової залежності

Павловнію використовують як біопаливо. За рік павловнія виростає на 1,5 метра і більше. Її можна зрізати під корінь, а вона знову виросте! І так до 4 разів за життя. З неї роблять меблі, іграшки та музичні інструменти.

З павловнії можна робити салати собі і худобі. Вона запобігає ерозії та збагачує ґрунт. А її листя всотує вуглекислого газу у 10 разів більше, ніж дуб.


Технології

Чернігівські школярі створили пристрій для виявлення дронів, який допоможе на передовій

Опубліковано

Чернігівські старшокласники створили інноваційний прилад для виявлення безпілотників у радіусі до п’яти кілометрів. Цей детектор дронів, оснащений штучним інтелектом, скоро відправиться на передову для тестування військовими.

Про це пише «Суспільне».

Історія створення

Олександр, разом з чотирма юними винахідниками, розповідає, що основою для їхнього приладу став український детектор безпілотників «Цукорок». Однак, їхній винахід відрізняється наявністю штучного інтелекту.

«Якщо розробляти алгоритм, то потрібно створювати алгоритм виявлення та підтвердження для кожного окремого дрона. А наш пристрій, завдяки штучному інтелекту, можна легко перенавчити для виявлення нових дронів», – пояснив Олександр.

Читати також: Львівські студенти створили прилад, який допомагає людям з інвалідністю керувати ґаджетами

Розробка тривала майже рік.

«Першого вересня всі думають про навчання, а ми думаємо, що нам таке зробити», – каже Сашко. Перший прототип, названий «ЧАС» (частотний аналізатор спектра), був створений з наявних запчастин. Зараз деталі замовляють, а корпуси друкують на 3D-принтері. Усі витрати фінансують з власних кишенькових грошей і підробітків. Вартість детектора поки що не розраховували, але наступні моделі «ЧАС 1.5» будуть оснащені водонепроникним, ударостійким корпусом.

Невдовзі військові тестуватимуть пристрій на передовій. Такі детектори дронів надзвичайно важливі на полі бою, оскільки допомагають врятувати життя і виграти час для прийняття рішень.

Олександр з командою планують продовжувати вдосконалювати свій винахід.

«Навіть якщо всі поїдемо навчатися до різних міст, робота не зупиниться, бо всі обов’язки в команді чітко розподілені, а сучасні технології допоможуть з комунікацією», – зазначає випускник.

Нагадаємо, що дизайнери створили мініатюрну копію зруйнованої Трипільської ТЕС: фото.

Фото: «Суспільне».

Читати далі

Технології

Львівські студенти створили прилад, який допомагає людям з інвалідністю керувати ґаджетами

Опубліковано

Команда Feel Touch з Новояворівського вищого професійного училища посіла третє місце на європейському фестивалі молодіжного підприємництва Gen E в Італії. Учні змагалися серед 40 проєктів з усієї Європи, виборовши бронзу завдяки своєму інноваційному пристрою, що допомагає людям з інвалідністю керувати ґаджетами.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. 

Цей пристрій розроблено для людей, які мають травми чи параліч рук або втратили верхні кінцівки. Він дозволяє користуватися телефонами, телевізорами, планшетами та ноутбуками без твердої поверхні під собою, забезпечуючи керування рухом у просторі. Розробка є справжнім проривом у сфері допоміжних технологій.

Читати також: Київська електричка змінює графік руху: деталі

Команду складають Роман Хомік (генеральний директор), Олександр Тарасюк (фінансовий директор), Любов Слобода (директорка з виробництва), Христина Палюх (директорка з маркетингу) та Вероніка Хімʼяк (директорка збуту). Вони були слухачами курсу «Компанія» від Junior Achievement Ukraine та учасниками проєкту «Бізнес-навички для зростання економіки» від JA Ukraine та #Skills4Recovery. Перемігши в Національному конкурсі молодіжного підприємництва, команда отримала можливість представляти Україну на Gen E.

«Третє місце української команди – це неймовірний результат. Такого в принципі ніколи не було, щоб країна, яка тільки другий рік працює у мережі Junior Achievement, вже здобула призове місце», – підкреслив Андрій Турак, директор з розвитку JA Ukraine.

Нагадаємо, що 3,2 млн українців оновили дані в «Резерв+», ТЦК та ЦНАПах.

Фото:

Читати далі

Технології

3,2 млн українців оновили дані в «Резерв+», ТЦК та ЦНАПах

Опубліковано

За останній тиждень (з 1 по 7 липня) ще 569 397 громадян оновили свої облікові дані через застосунок «Резерв+», ТЦК або ЦНАП. Загалом, вже 3,2 мільйона військовозобов’язаних скористалися цією можливістю.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Нагадаємо, що для оновлення даних можна звернутися до найближчого ТЦК або ЦНАП, або скористатися застосунком «Резерв+», який доступний для завантаження в App Store та Google Play. Авторизація у застосунку відбувається через Bank ID, що забезпечує швидкість та зручність процесу.

Читати також: На Київщині вже відновили понад 17,5 тисячі зруйнованих росіянами об’єктів

З 19 червня у застосунку також доступний QR-код, який після оновлення даних генерує всю інформацію щодо військовозобов’язаного. Цей QR-код має таку ж юридичну силу, як і паперовий документ, що робить його повноцінним замінником традиційних паперових посвідчень.

Нагадаємо, що у «Резерв+» оновили дані понад 2,3 мільйона українців.

Фото: Чернівецька ОВА

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Як почати бізнес у місці, яке сховане від світу? Досвід засновниці «Твого райка»

Альона Лагно родом з Канева, за освітою програмістка, живе та працює за фахом у Києві....

Суспільство4 дні тому

Історичний зміст у кожній прикрасі: як ювелірний бренд з Дніпра популяризує українську культуру

«Двозуб Святослава», Трипільські Мадонни й олійні каганці — це все про український бренд ювелірних прикрас...

Суспільство7 днів тому

10 000 горнят на мрію. Гончар з Хмельниччини повернувся з війни та будує майстерню, щоб допомагати військовим

Після повернення з фронту гончар Микола Величко в той же день подався до своєї майстерні...

Суспільство1 тиждень тому

«Не бійтеся бути тим, ким ви є»: 10 питань ЛГБТ-військовим про службу в армії, ставлення колег, війну та мрії

Українська армія завжди стояла на варті незалежності та суверенітету нашої країни, захищаючи її кордони і...

РЕКЛАМА: