Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як юрист і айтішнік хочуть залучити до регулярного спорту мільйон українців

Опубліковано

Український юрист і англійський айтішник привнести в Україну культовий міжнародний біговий рух і планують залучити до нього мільйон україців.

Про це повідомляє Новини Полтавщини.

Зазначається, що три роки поспіль щосуботи о 9:00 ранку в десяти містах України проходять безкоштовні забіги на 5 км.

Їх організовує громадська організація Runday, створена за форматом популярного міжнародного бігового руху – parkrun.

Parkrun (паркран) – щотижневі аматорські забіги на дистанцію 5 км, які проводяться в міських парках в 22 країнах світу. Забіги безкоштовні для всіх учасників, потрібна тільки одноразова реєстрація на сайті. Організацією заходів займаються самі бігуни і волонтери.

Як все починалося

Все почалося одного ранку у березні 2016 року з пробіжки старих друзів – юриста Олександра Ружицького та айтішника з Оксфорда Ієна Бірдера.

“На тому тренуванні в межах підготовки до пів марафону нам потрібно було пробігти 10 кілометрів, і Ієну це було складно, – згадує Олександр Ружицький, партнер юридичної компанії EVERLEGAL. – Тоді Ієн і розповів мені про британський parkrun, де бігають лише по п’ять кілометрів, але регулярно, щосуботи”.

Ідея сподобалася, і друзі вирішили відкрити parkrun в Україні. Ось тільки британці, засновники і власники цієї спортивної франшизи, ініціативу не підтримали. Можливо, 2016-й рік видався їм не найвдалішим для розвитку бігу в нашій країні. У будь-якому випадку, України поки немає серед 22 країн від Намібії до Нової Зеландії, де офіційно існує parkrun.

Олександра та Ієна відмова не зупинила, а стимулювала створити власний рух такого ж формату – Runday.

Сайт і додаток для фіксації фінішного часу бігунів створила ІТ-компанія Бірдера – VEEDOO. Іан або Ієн, як називають його українською, приїхав до Києва майже десять років тому і запевняє, що відразу закохався в місто, а його улюблена бігова локація – звичайно, Труханів острів.

“В Європі не так багато міст, в центрі яких ви знайдете піщаний пляж, – запевняє він, – Плюс це чудова територія для спортивних активностей: пробіжок і велопрогулянок”.

Там Олександр і Ієн і провели 31 липня 2016 року свій перший забіг. Брати участь у ньому запросили своїх друзів. Через пів року компанія Ружицького зареєструвала громадську організацію, а ще за деякий час співзасновники орендували офіс в одному з найстаріших районів Києва, на Подолі, найняли бухгалтера, графічного дизайнера і менеджера.

“Спочатку ми з Ієном виділяли один день на тиждень для Runday, – згадує Ружицький, – але коли стало зрозуміло, що цього занадто мало, ми найняли менеджера проекту. Сьогодні ним є Олена Лащенко”.

Олена координує діяльність волонтерів кожної з одинадцяти локацій Runday. У Києві їх дві, а ще забіги відбуваються у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Коломиї, Харкові, Маріуполі, Краматорську, Сєвєродонецьку та Одесі.

Принципи Runday: доступність, регулярність, волонтерство

Засновники спільноти так пояснюють її головні складові:

“По-перше, це доступно. Будь-хто може зареєструватися і пробігти з нами п’ять кілометрів. Це безкоштовно і нескладно. По-друге, це регулярно, а для бігунів важлива стабільність. Раніше нас часто запитували в Фейсбуці, чи відбудеться забіг в найближчу суботу, а тепер всі знають, що він буде у будь-якому випадку. І третє – це волонтерство”.

Волонтерство – окрема важлива тема Runday. Волонтерити на забігу вважається не менш важливим, ніж бігати. А дехто, як, наприклад, Ремі Бойссоннас, вважає, що навіть важливіше. Ремі з Франції, живе в Україні багато років, каже, що Київ – його улюблене місто, а волонтерство в Runday – улюблене заняття.

“Всі українці дивуються, коли дізнаються, що я приїхав з Франції волонтерити тут”, – сміється він. Вже кілька років чоловік навчає французької в розмовних клубах, а зараз поєднує це з бігом. Вірніше, бігає Ремі нечасто, а волонтерить на локації Runday на Трухановому острові – регулярно. Обидва засновника Runday також працюють волонтерами на своїх забігах.

Волонтер проводить розминку, представляє учасників забігу одне одному, якщо вони не знайомі, вітає новачків, зустрічає бігунів на фініші і фіксує їхній результат за допомогою додатка, завантаженого на телефон.

Після забігу та заминки всі бажаючі відправляються на сніданок. Це вже традиція. “Спілкування – важлива частина кожного забігу”, – підкреслює Ремі. У Києві на Трухановому smalltalk проходить в основному англійською, і для деяких бігунів це додатковий мотив бути тут по суботах. Також іноземці полюбляють Runday в Одесі і там теж часто можна почути англійську мову.

Наприклад, Наталії Кияк, яка бігає з Runday вже два роки, дізналася про цей біговий рух в соцмережах. “Мені настільки подобається і ця локація, і атмосфера, що не хочеться нічого іншого, – каже вона. – Ну, і можливість попрактикувати тут мою англійську, не приховую, теж важлива”. Після забігу Наталія завжди залишається на загальний сніданок в кафе, щоб поговорити.


Це місце зустрічі іноземних бігунів

Інтернаціональна команда учасників – друга особливість клубу, крім незвичного для України формату регулярних безкоштовних забігів.

“Справа в тому, – пояснює Ружицький, – що першою мовою нашого сайту була англійська. Мабуть тому, що його робив британець. Саме це, швидше за все, і призвело до того, що склад учасників і волонтерів у нас настільки інтернаціональний”.

У Runday бігають багато любителів parkrun з інших країн, коли вони в Києві. Тут часто бувають бігуни і волонтери з Австралії, США, ПАР і більшості країн Європи. “Це (залучення іноземців – ред.) не було нашою метою, – запевняє Ружицький, – але ми це підтримуємо”.

Сам він ніколи ще не бігав за кордоном в рамках parkrun, зате брав участь в забігах Runday майже по всій Україні. Його улюблена локація – у Львові, другому місті, де з’явився Runday. Там, за словами Олександра, збирається найбільше бігунів.

Як Runday намагається змінити країну

Особлива історія у локацій Runday на сході України. У чотирьох містах регіону місця для бігу запропонувала відкрити ООН в рамках однієї з своїх програм розвитку.

В одному з них, Маріуполі, бігає Роман Борщ, який є учасником Runday вже три роки. Він бігав на обох локаціях в Києві, одна з яких знаходиться на Трухановому острові, а друга – на набережній житлового масиву Оболонь, а зараз бігає в Маріуполі.

“Там не така приємна локація, як на Трухановому острові, – каже Роман, – є підйоми і спуски, зате можна купатися у морі відразу ж після забігу”. Три роки тому на забігу Runday в Києві чоловік поставив свій персональний рекорд на дистанції в п’ять кілометрів – 19 хвилин і 52 секунди.

Хорошим прикладом співпраці спільноти із органами місцевого самоврядування її засновники вважають Коломию в Івано-Франківській області.

“Один з коломийчан бігав кілька разів з нами і загорівся ідеєю відкрити локацію у себе”, – розповідає Олександр Ружицький. Цю ініціативу побачив та підтримав мер міста, і в місцевому парку невдовзі навіть прискорили прокладення доріжки у межах нашого маршруту.

Втім, хоч на забігах Runday і фіксується час фінішу, ця спортивна ініціатива – не про результати. Організатори вбачають соціальну місію клубу в оздоровленні українців. Серед його учасників – чоловіки та жінки різного віку та фізичних здібностей, люди з інвалідністю.

Runday – це більше про здорову звичку, ніж про спортивні досягнення.

Можливо тому цей рух поки не є масовим в Україні. У Runday немає виснажливих тренувань, тут не ставлять техніку бігу і не готують до марафонів.

Сьогодні мало хто з українських бігунів-аматорів бігає просто для здоров’я і гарного самопочуття, обмежуючись невеликими дистанціями в 5-10 км. Найчастіше мотивацією стає участь в змаганнях і мрія пробігти спочатку напівмарафон, а потім – і марафон.

Тому у країні, де навіть в аматорських клубах головне – змагальність і результат, така ініціатива і не могла одразу завоювати значну популярність.

Мета – мільйон бігунів! – та способи її досягнення

Сьогодні на сайті Runday зареєстровано більше 7 000 чоловік, які коли-небудь бігали, волонтерили або ще тільки збираються. Засновники вважають, що цю цифру з часом реально збільшити до мільйона. “Вона росте постійно, – розповідає Ружицький, – і, можливо, поки ми зараз говоримо з вами, хтось іще реєструється”.

“Parkrun в Британії з населенням у 80 мільйонів прийшов до цифри в один мільйон учасників через вісім років”, – додає він і ділиться планами щодо популяризації клубу.

Один з кроків – зробити власний мобільний додаток для бігунів. Там можна буде відстежувати свій прогрес, отримувати віртуальні, а згодом і не тільки, винагороди за найбільшу кількість пробігів і волонтерства, спілкуватися з іншими, ділитися результатами в соцмережах і так далі.

Також Ружицький і Бірдер мріють про проведення форуму Runday, на якому любителі бігу з усієї країни зможуть спілкуватися, обмінюватися досвідом, обговорювати розвиток бігу в Україні ну і звичайно – виходити на спільні пробіжки.

Теоретично, заснувати власну нову локацію для Runday може кожен при виконанні певних умов.

По-перше, таке бажання має бути серйозним. Тому Олександр та Ієн проводять співбесіди з потенційними організаторами, щоб зрозуміти їхню мотивацію.

По-друге, потрібно бути готовим взяти на себе частину витрат за відкриття локації. Йдеться про суму близько 10 тисяч гривень, в яку входить вартість атрибутики та реклами. “Це не тому, що ми не хочемо оплатити все самі, а щоб переконатися, що новим організаторам це справді потрібно і вони готові у відкриття нової локації інвестувати”, – каже Олександр.

Разом з тим, зараз головна мета клубу – не створення нових локацій, а популяризація існуючих та збільшення відвідуваності.

“Нескладно відкрити локацію, складніше забезпечувати регулярність забігів”, – підкреслює Олександр і наводить як приклад Словенію. За деякий час після відкриття локації у Любляні довелось призупинити там діяльність, оскільки місцевий організатор змінив країну проживання, а заміни йому не знайшлось.

Головна мета клубу сьогодні – не відкриття нових локацій, а популяризація бігу серед існуючих.

Здавалося би, що може бути простіше одного забігу на 5 км в суботу? Але спробуйте організовувати їх щосуботи без винятків. У Runday запевняють, що за три роки забіг скасували лише одного разу – через шторм в Одесі.

Читайте такожУ Львові відкрили скелелазний центр Rosk Station

У майбутньому організатори бачать забіги Runday в кожному обласному центрі України і в більшості районних. “Нашу ідею легко масштабувати”, – переконаний Ружицький.

Більшу увагу планують приділити віддаленим районним центрам та селам. Бо у столиці та великих містах є безліч альтернатив Runday, а в менших населених пунктах майже нічого не відбувається”.

Зараз співзасновники ведуть пошук надійного постійного партнера, який би підтримав фінаносово біговий рух та допоміг масштабуватись. “Поки це нелегко через незвичний в порівнянні з традиційними забігами формат, – констатує Ружицький, – але я впевнений, що це питання часу”.

Читайте такожВийшов трейлер української драми про паралімпійську чемпіонку

У більшості країн, де існує прототип Runday parkrun, його підтримує місцева влада, вбачаючи в цьому суспільну користь. Адже населення долучається до активного способу життя.

В Британії лікарі радять пацієнтам parkrun як засіб для лікування і профілактики багатьох хвороб. “Хочеться, щоб і в Україні біг замінив таблетки”, – каже співзасновник Runday Олександр Ружицький.

Нагадаємо, у Тернополі відкрили відремонтований фізкультурно-оздоровчий комплекс.

Окрім того, українця визнали найкращим гравцем футбольного матчу в Іспанії.

Як ми писали раніше, в Україні відкрили першу спеціалізовану арену для кьорлінгу.

Суспільство

Що носить Одеса? Морські мотиви, органічні матеріали та повітряні силуети від локальних брендів

Опубліковано

В Одесі розташований найбільший промтоварний ринок Європи. «7 кілометр» займає близько 170 гектарів та має понад 6 тисяч контейнерів і більше 1 200 павільйонів, де продають, зокрема, тканини. Одеські дизайнери досить часто заходять на ринок по тканини й фурнітуру — там великий вибір, і можна знайти щось особливе для своїх колекцій. А найголовніше — там найнижчі ціни, якщо брати гуртом. Саме ця особливість і стала причиною того, що в Одесі так багато локальних брендів, які пропонують одяг власного виробництва.

Та й загалом Одеса — це місце з творчим вайбом. Тут легко знайти натхнення та втілити найсміливіші ідеї в реальність. Як економічний центр Одеса приваблює туристів і місцевих, які обожнюють стильно виглядати. Тому ШоТам зробили підбірку брендів: деякі з них більш відомі, а інші тільки починають свій шлях. 

Бренд Pakhustova

Цей бренд в Одесі у 2015 році створила Вікторія Пактусова. Дизайнерка довгий час черпала натхнення у світі високої моди, працюючи в ритейлі. Вона мала можливість порівняти свої роботи з одягом відомих модельєрів. 

Жінка з дитинства шила одяг для ляльок, а потім втілила ці ідеї у своїй першій колекції. У The Kukla by Pakhtusova входять сукні babydoll, топи з баскою, блузи з пуфастими рукавами, А-силуети й об’ємні волани. 

Минулого літа шоуруму вдалося вийти на міжнародний ринок — магазини Pakhustova відкрили в Чорногорії і Таїланді (на острові Панган). Дизайнерка бренду створила колекцію, яка особливо підкреслює острівний настрій. Матеріали — натуральні тканини, деталі — ручна робота: в’язані крила ангелів, бешкетні банти. 

«У нас одяг, який точно можна носити кожен день. Наприклад, наша дизайнерка Вікуся робить сукні, щоб можна було носити і з кросівками, і з каблучком. У нас зручні пуховики (вся Україна їх полюбляє), зручні костюми, світшоти, худі. Весна-літо, осінь-зима. Блуза з батисту — це наша любов. Наш топ продажів минулого літа — сорочка + шорти з бавовни рожевого кольору», — розповідає засновниця бренду.

SKRIPKA

Люблять одесити й локальний бренд SKRIPKA. Його у 2018 році створила сімейна пара Льолі й Олександра Скрипченків. Філософія SKRIPKA полягає в тому, що справжня унікальність криється не в гучних логотипах чи кричущих принтах, а в якості матеріалу й оригінальності крою. Вони створюють одяг, в якому живеш вільно і з комфортом.

«Багато тканин з льону, з бавовни, віскози. У нас у кожній колекції є відображення легкої природної меланхолійності. Унікальність бренду в тому, що всі речі з минулих і з нових колекцій можуть ідеально поєднуватися. Людина, яка в нас купує восени у 2022 році, може прийти у 2024 році й купити собі щось, що ідеально підходить за відтінком, і так можна створювати капсули гардеробу. Новинки з’являються щотижня, іноді й 2 рази на тиждень — людина зайшла до нас у понеділок, а вже в п’ятницю буде щось нове», — ділиться директорка магазину Настя Омелян. 

Минулого літа бренд уперше представив чоловічу базову колекцію. 


«Нас просили про це жінки, мовляв, «моєму чоловікові нічого носити». Перше, що кажуть чоловіки: «Нам потрібна футболка та шорти». У нас великий вибір повсякденного зручного оверсайз одягу для чоловіків з трикотажу», — додає Настя.

Aisenberg

Місцеве виробництво одягу підтримує й Aisenberg. Команда спеціалізується на виробництві деніму. Магазин заснований в Одесі у 2016 році. Aisenberg використовує високоякісні матеріали та прагне зменшити шкідливий вплив на довкілля, обираючи більш екологічні методи виробництва.

Нещодавня колекція бренду натхненна красою рідної Одеси, зокрема, її морським портом і промисловими краєвидами. У цій колекції Aisenberg представив понад десяток нових моделей джинсів з нестандартним розташуванням кишень та асиметричними деталями. Наприклад, модель Li має прямий крій та ефектно зібрана на талії, що створює враження вільності й імітацію завищеної та трохи великої посадки. Джинси Stacy відображають неординарність підходу дизайнерів Aisenberg — з кишенею, яка начебто помилково пришита занадто високо. До нової колекції також увійшли асиметричні спідниці на ґудзиках та спідниці-шорти, виконані в актуальному ніжно-блакитному кольорі.

Цього сезону шоурум презентує також серію джинсів ICONS, кожна пара в якій втілює образ героїні-натхненниці — відомої української тенісистки Еліни Світоліної, яка народилася в Одесі. Ці джинси виконані в молочно-білому кольорі, ідеальному для тенісного корту, та мають високу посадку й декоративний виріз у формі тенісного м’ячика. Акцент — нашивка на задній кишені з мотивуючим текстом: «Головне — це твоя власна гра, а не позиції в рейтингу. Грай, ніби ніхто не бачить». 

WeAnnaBe

WeAnnaBe, заснований у 2014 році Анною Сокол, стильно втілює смарт-кежуал у жіночому одязі. Бренд орієнтований на сучасну та прогресивну жінку, пропонуючи не просто речі, а комплексні образи, які доповнюють індивідуальний стиль кожної клієнтки.

Анна Сокол та її команда створюють одяг, який ідеально підходить для різноманітних життєвих ситуацій. Наприклад, їхній трикотажний костюм можна легко адаптувати до різних випадків — від повсякденних прогулянок у спортивному взутті до елегантних вечерь на високих підборах. Матеріали, які використовують у виробництві — це твід, трикотаж, екошкіра та денім, що додає текстурності й виразності кожній моделі.

WeAnnaBe активно втілює принципи сталого розвитку у своїй модельній політиці. Виробництво одягу ведуть невеликими серіями, що базуються на реальному попиті — це допомагає мінімізувати відходи матеріалів. Залишки тканин переробляють на екологічні сумки, які слугують альтернативою одноразовим пакетам. Філософія бренду полягає в тому, що там створюють лише ті речі, які дизайнери носили б самі, тому це забезпечує високу практичність і багатофункціональність кожного виробу.

«У нас є бачення того, що треба сучасній та прогресивній дівчині, база, на якій ми будуємо свій бренд. Останнім часом жінки дуже змінилися, змінився їхній спосіб життя, і ми хочемо не просто йти в ногу з ними — ми намагаємось випереджати їх», — пише дизайнерка на своїй сторінці у Facebook.

KulKate Atelier

Простір KulKate Atelier зародився в Одесі у 2020 році. Це не просто бренд одягу, а втілення творчого бачення його засновниці, яка створює одяг з глибоким змістом. Кожен елемент колекції — чи то легка літня спідниця, чи подовжене бавовняне кімоно — «несе в собі частинку Божественного стану, покликаного нагадати про внутрішню гармонію та здатність залучати різноманітність і людські стани».

У новій літній колекції, яка уособлює невагомість і духовне піднесення, спідниці та кімоно виготовлені з органічної бавовни та льону, підкреслюючи стійкість і любов до природи, які є частиною філософії бренду. Засновниця на своїй сторінці в Instagram ділиться, що її надихає тільки те, що приносить задоволення та віру в створюване, а концепція колекції ґрунтується на принципах творення та дарування, аби поширювати любов через жіночу та чоловічу моду.

На сторінці KulKate Atelier активно ділиться новинками, що відображають унікальний стиль і підхід до моди. Філософія бренду пронизує кожну колекцію та кожне повідомлення, спрямоване на те, щоб надихати та ділитися красою з навколишнім світом.

Коли в Україні зачинилися відомі магазини одягу, як-от Zara чи H&M, одесити не засмутилися. Вони залюбки підтримують чесний український бізнес, бо цей одяг часто якісніший, а в ціну не закладені витрати на імпорт і транспортування з Європи тощо. Також немає переплати за відомий бренд та ім’я. Тому ціни на одяг дійсно приємні для українського споживача. 

Читати далі

Суспільство

У Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків: як це зробити

Опубліковано

Відтепер у Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків, якщо ваше майно постраждало від російської агресії і є наявний акт про обстеження від місцевої влади про зруйноване або пошкоджене житло.

Про це повідомляє Дія.

У Дії зазначають, що важливо, щоб кожен Акт про обстеження від місцевої влади потрапив до Реєстру. Так спільними зусиллями ми зафіксуємо реальні масштаби шкоди від російської агресії й пришвидшимо запуск компенсаційного механізму.

Читайте також: В Україні для підприємців оголосили грант для відновлення та реконструкції: як взяти участь

Покрокову інструкцію можна дізнатися за посиланням.

“Працюємо над розширенням Реєстру. Скоро всі власники зруйнованого чи пошкодженого житла по всій території України зможуть подати заяву в міжнародний Реєстр збитків у Дії”, – зауважили у Дії.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, як скористатися мультишерингом документів у застосунку «Дія».

Читати далі

Суспільство

Відсьогодні в Україні розпочалася реєстрація на вступні іспити для магістрів та аспірантів: який алгоритм

Опубліковано

Відсьогодні в Україні розпочалася реєстрація на вступні іспити для магістрів та аспірантів. Основний період реєстрації триватиме з 7 до 29 травня включно, а з 17 до 21 червня буде додатковий період для тих, хто не зміг зареєструватися в основний.

Про це повідомляє МОН.

Реєстрацію на ЄВІ або ЄФВВ проводять приймальні комісії ЗВО (як особисто, так і дистанційно).

Алгоритм реєстрації

  1. Сформуйте комплект сканованих копій або фотокопій реєстраційних документів:
  • Заява-анкета з вашим електронним підписом для отримання екзаменаційного листка (при заповненні заяви-анкети вкажіть місце, де ви бажаєте скласти іспити, та оберіть не предметні напрямки).
  • Копію документа, що посвідчує особу.
  • Документ, що підтверджує ваш РНОКПП або причину його відсутності.
  • Документ про здобутий ступінь вищої освіти (якщо завершили навчання в минулі роки).
  • Довідку щодо планового строку завершення навчання та отримання диплома у 2024 році.
  • Фотографію для документів (кольорової або чорно-білої) із зображенням, що відповідає вашому досягнутому віку.
  • Медичний висновок (форма 086-3/о) (за необхідності для спеціальних умов під час вступу).

Читайте також: Які зміни відбудуться в Україні в травні: пенсії , НМТ, свята

2. Надішліть на електронну адресу приймальної комісії скановані копії або фотокопії реєстраційних
документів.

3. Отримайте скановану копію екзаменаційного листка на свою електронну адресу.

Більше деталей за посиланням.

Нагадаємо, рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову.

Фото: МОН

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство3 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство1 місяць тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: