Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
pershi elektronni zemel ni torhy pershi elektronni zemel ni torhy

Економіка

Як електронні торги за землю полегшать роботу фермерам

Опубліковано

В Україні 18 жовтня відбулися перші електронні земельні торги. Аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства “СЕТАМ” Міністерства юстиції України.

“Пілотний” онлайн-формат

Аукціони проводяться у форматі “пілотного” проекту на підставі угоди, укладеної між Держгеокадастром, який розпоряджається держземлями сільгосппризначення, і держпідприємством “СЕТАМ”. А для запровадження онлайн-формату на всій території країни спочатку необхідні зміни до Земельного кодексу. Тож поки Держгеокадастр розраховує налагодити систему електронних торгів і максимально оптимізувати її.

На платформі були виставлені права оренди на 10 ділянок загальною площею 210 га в Кіровоградській, Львівській, Одеській, Сумській та Чернігівській областях.

Перший аукціон пройшов з результатом 9 з 10. Орендна плата, стартовий розмір якої становив 8,3% від нормативної грошової оцінки землі, за результатами торгів зросла в середньому до 34,4%.

Що по чім продали?

Найдорожче під час торгів продано права оренди на земельну ділянку на території Команської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області площею 13 га, де стартова ціна піднялася до 70,73% від НГО і становить 157,79 тис. гривень.

Найбільше під час торгів виріс розмір річної плати за користування земельною ділянкою на території Василівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області площею 18,26 га і склав 101,32% від НГО (122,17 тис. грн). Також щодо цього лота було зафіксовано найбільшу кількість зроблених у ході аукціону кроків – 2333 кроки.

Передбачається, що загалом до місцевих бюджетів за результатами перших електронних земельних торгів щороку надходитиме понад 630 тис. гривень.

Ознайомитися з протоколами торгів можна на сайті.

Які враження у фермерів?

Видання iAgro відшукало одного з учасників земельних торгів – фермера з Львівської області, який боровся за ділянку в 12 га і витримав понад 400 кроків в аукціоні.

Враження від перших електронних торгів у нього найпозитивніші. Каже, головна перевага електронного аукціону – економія часу.

“У випадку ж з електронним аукціоном все значно простіше і швидше. Я через комп’ютер передав пакет документів, мене зареєстрували учасником аукціону, я провів проплати для участі в торгах, скинув організаторам аукціону квитанції, і, фактично, був готовий брати участь. Усе це займає буквально кілька годин, максимум – півдня”, – розповів фермер.

Сама система, в якій проходять аукціони – зручна, і в ній все зрозуміло: є повний обсяг інформації про те, який пакет документів необхідно підготувати, що потрібно для участі в торгах, що і як має відбуватися після закінчення торгів – повністю весь процес досконально розписаний від початку і до кінця.

“Не можу сказати, що на електронних торгах було менше конкурентів, ніж на звичайних – усі, хто працює в сфері сільгоспвиробництва, приблизно однаково орієнтуються в ситуації, вміють користуватися комп’ютерами, і шанси на виграш в аукціоні були у всіх абсолютно рівні”, -додає фермер.

“Єдине побажання до електронного аукціону, яке у мене є – потрібно попрацювати над самою системою, оскільки в ході перших торгів вони переносилися на годину-дві. Але навіть попри це, враження від електронних торгів – найпозитивніші”, – додає чоловік.

Економіка

США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

Опубліковано

Ллойд Остін, міністр оборони США, оголосив про надання Сполученими Штатами ще одного пакету військової допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів. Цей пакет включатиме ракети для системи артилерійської ракетної системи HIMARS, снаряди, системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

Промова Ллойда Остіна

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, – сказав міністр оборони.

Читати також: Нацбанк випустив монету до роковин Чорнобильської трагедії

Він додав, що союзники приділять особливу увагу зміцненню української протиповітряної оборони. За його словами, Україна критично потребує додаткових систем для захисту неба. Крім того, терміново потрібні більше ракет-перехоплювачів.

Нагадаємо, що українські хакери здійснили кібератаку на сервіси партії “єдина росія”.

Також ми повідомляли, що в Києві відновили купол Будинку вчителя.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Економіка

ЄС виділив €1,5 млрд Україні: це другий транш за програмою Ukraine Facility

Опубліковано

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility. Загалом упродовж 2024–2027 років Україна має отримати 50 мільярдів євро. Отримані кошти спрямують на покриття найважливіших бюджетних видатків.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Дякую Єврокомісії за позитиву оцінку виконання п’яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів…Вдячні Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок росту економіки на майбутнє», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Це вже другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility. У березні Євросоюз виділив Україні перші 4,5 млрд євро. Наразі уряд України очікує на швидке виділення третього траншу обсягом 1,89 млрд євро.

Загалом цього року Україна очікує в межах програми Ukraine Facility 16 млрд євро.

Нагадаємо, на українсько-молдавському кордоні запрацювала «єЧерга» для автобусів.

Фото: ЄС

Читати далі

Економіка

Сенат США схвалив пакет допомоги для України у розмірі 61 млрд дол

Опубліковано

Сенат США прийняв законопроект щодо зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та іншим країнам для протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 мільярда. У цій сумі близько 61 мільярда доларів передбачено для України.

Про це повідомляє Сенат США.

Голосування

Під час голосування за законопроєкт, що передбачає надання допомоги Україні, 79 сенаторів проголосували “за”. Зазначений пакет допомоги включає асигнування у розмірі $60,84 мільярда для України, $26 мільярдів для Ізраїлю, а також гуманітарну допомогу для мирного населення в зонах конфліктів по всьому світу.

Читати також: Opendatabot запускає житловий сервіс з відкритими даними

Тепер документ повинен підписати президент США Джо Байден.

У рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,85 млрд доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету.

Нагадаємо, що ЗСУ встановили прапор України в Козачих Лагерях на лівому березі Херсонщини.

Також ми повідомляли, що два українські фільми демонструватимуть на міжнародному кінофестивалі у Польщі.

Фото: з вільного доступу

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство7 години тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство2 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство3 тижні тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

Суспільство4 тижні тому

«Без цього бренду не було б мене». Як соціальний бізнес Ohra Home об’єднує матерів дітей з інвалідністю

У житті Юлії Бігун багато різних сфер: сім’я, робота в проєкті з гуманітарного розмінування України,...

РЕКЛАМА: