Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Українські полярники спостерігають за «шпигунством» горбатих китів: фото

Опубліковано

Українські полярники з Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) продемонстрували унікальну поведінку горбатого кита, відому як spyhopping, або «шпигунство».

Про це повідомляє НАНЦ.

Фото: НАНЦ.

Під час «шпигування» кит займає вертикальне положення у воді або трохи під кутом, тримаючи над поверхнею голову й очі. Оскільки голова становить чверть тіла горбатого кита, що зазвичай досягає довжини 15 метрів, така позиція дозволяє йому досліджувати, що відбувається на поверхні.

Фото: НАНЦ.

Читати також: «Не бійтеся бути тим, ким ви є»: 10 питань ЛГБТ-військовим про службу в армії, ставлення колег, війну та мрії

Полярники зафіксували на відео момент, коли горбатий кит виринув, щоб поцікавитися діяльністю дослідників у човні.

Вивчення китів є одним із напрямків роботи вчених на станції «Академік Вернадський». Дослідження включають фотоідентифікацію, відбір біопсій та запис звуків китів.

Окрім горбатих китів, така поведінка властива косаткам, які часто «шпигують», обстежуючи крижини в пошуках тюленів і пінгвінів. Знайшовши здобич, вони змивають її з льоду хвилями води, а потім з’їдають.

Нагадаємо, що українці створили Telegram-бота, що нагадує про вимкнення світла.

Фото: НАНЦ.

Суспільство

Укрзалізниця запустила сервіс спецзамовлень для військових: як скористатися

Опубліковано

Тернопільський обласний ТЦК СП нагадує, що Укрзалізниця надає можливість військовослужбовцям та членам їхніх сімей скористатися сервісом спецзамовлення квитків.

Про це він повідомив в своєму Facebook.

Цей сервіс доступний на порталі services.uz.gov.ua/military.

Відтепер, навіть у випадку раптової поїздки на лікування, у відрядження або до рідних, ви зможете придбати проїзний документ, навіть якщо квитки вже розкуплені.

Читати також: Раніше лікувалися в іншому місті, а тепер — удома. Як на Волині лікарня отримала необхідне обладнання

Щоб скористатися сервісом, залиште заявку на порталі не пізніше ніж за 6 годин до відправлення поїзда. Після цього ви отримаєте спеціальний код на вказану електронну адресу. Викупити квиток потрібно в касі не пізніше ніж за 1 годину до відправлення поїзда, пред’явивши військовий квиток або посвідчення офіцера.

Спецзамовлення квитків доступне на 17 найпопулярніших маршрутів серед військовослужбовців, зокрема до міст, наближених до районів ведення бойових дій та у зворотному напрямку.

Нагадаємо, що сервіс «NovaPay» додав функцію розстрочки у свій додаток.

Фото: УЗ.

Читати далі

Суспільство

В Києві багатоповерхівку зробили електронезалежною: фото

Опубліковано

У одній з багатоповерхівок у Києві досягли енергонезалежності завдяки участі у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт «70/30%».

Про це повідомляють у КМДА. 

Фото: КМДА.

Мешканці вже п’ять разів брали участь у цій програмі, яка дозволила відремонтувати індивідуальний тепловий пункт, встановити енергозберігаючі вікна та двері у загальних приміщеннях та утеплити фасад.

Фото: КМДА.

Читати також: Історичний зміст у кожній прикрасі: як ювелірний бренд з Дніпра популяризує українську культуру

Також встановлено три гібридних інвертори і батареї об’ємом 10 кВт та 30 кВт, які живляться від сонячних панелей на даху або мережі. Це обладнання забезпечує автономну роботу протягом до 48 годин для теплопункту і 24 годин для освітлення під’їздів і зовнішнього освітлення.

Фото: КМДА.

При підключенні ліфта до батарей термін автономної роботи становить 12 годин. Модернізація коштувала 8,8 млн гривень, із яких 6,6 млн гривень виділила міська влада, решту коштів зібрали мешканці.

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» інвестує 215 млн. дол. у власні електростанції.

Фото: КМДА.

Читати далі

Суспільство

Раніше лікувалися в іншому місті, а тепер — удома. Як на Волині лікарня отримала необхідне обладнання

Опубліковано

Зараз ви читатимете статтю ШоТам з проєкту про громади, де мешканці беруть активну участь у розвитку та відновленні своїх регіонів.
Цей проєкт важливий для нашої редакції тому… Більше
Зараз ви читатимете статтю ШоТам з проєкту про громади, де мешканці беруть активну участь у розвитку та відновленні своїх регіонів.
Чому ми його робимо?

Ми розповідаємо про те, як співпрацюють представники місцевої влади, організації громадянського суспільства, жінки, молодь, волонтерські ініціативи та активісти. Ці приклади мотивують покращити комунікацію громадян та місцевої влади задля рушійних змін.

Жителям Любешівської громади доводилося їхати понад 100 км, аби лікувати хвороби сечового міхура, адже в місцевих медзакладах не було потрібного обладнання.

«Багато патологій люди змушені були лікувати на обласному рівні, оскільки не можна було до кінця обстежити пацієнта — наприклад, банальний цистит», — розповідає лікар-уролог Любешівської багатопрофільної лікарні Максим Коваль.

Один з таких пацієнтів — житель Любешева Василь Літвінчук. Коли з виходом на пенсію в нього почалися проблеми зі здоров’ям, для діагностики йому кілька разів довелося їхати в Луцьк. Та зараз чоловік уже має змогу лікуватися недалеко від дому. Ось що громада для цього зробила.

Нове обладнання допомагає виявити камінь чи пухлину

Любешівський селищний голова Олег Кух зазначає, що якісні медичні послуги завжди були одним з пріоритетів розвитку громади: 

«Розуміємо, що пацієнти хочуть отримати на базовому рівні дійсно якісні послуги незалежно від того, де перебувають чи це велике місто, чи віддалене село. Для цього необхідні фахівці та, звісно, нормальне обладнання, яке дає можливість лікарям реалізовувати свої професійні навички».

Любешівська громада є однією з десяти громад-учасниць Проєкту USAID «Говерла» у Волинській області. Тому тут одразу визначилися — потрібна допомога саме з сучасним медичним обладнанням.

«Ми потребували цистоскопічної стійки. У нас уже два роки працює лікар-уролог, і в цьому напрямку він хоче розвиватися та надавати якісну медичну допомогу», — каже директор Любешівської багатопрофільної лікарні Сергій Герець.

Уролог Максим Коваль розповідає, що основними перевагами цистоскопічної стійки є можливість детально розглянути будь-яку патологію сечового міхура. Наприклад, можна виявити камінь або пухлину, чи навіть те, що не бачать інші методи обстеження, як-от КТ чи УЗД.

«Це дає можливість для постановки діагнозу та майбутнього плану лікування цього пацієнта. Також можна взяти біопсійний матеріал», — додає лікар. 

Лікар та цистоскоп
Лікар-уролог та новий цистоскоп, який надав Проєкт USAID «Говерла». Фото з сайту громади

Для роботи з обладнанням додатково проходити навчання не потрібно. За словами Максима, з першого року навчання на інтернатурі лікарі-урологи обов’язково вчаться методів діагностики. До того ж вебінарів і літератури по ендоскопії зараз вистачає, тому навчитися користування цистоскопом можуть у будь-якій лікарні.

Жителі громади тепер можуть лікуватися недалеко від дому

Василь Літвінчук звернувся до лікарні не одразу. Та коли проблеми з сечовим міхуром посилилися, пішов до лікаря Максима. Той поставив попередній діагноз. Але тоді в лікарні ще не було необхідного обладнання, тому пацієнт з Любешева їздив на діагностику та процедури до обласного центру — це було незручно. Проте коли у квітні цього року в Любешеві з’явився цистоскоп, пенсіонеру зробили першу операцію. Зараз чоловік відновлюється. 

«Максим Петрович учора мені зробив операцію. Вважай, не боліло», — ділиться місцевий житель Василь.

Пацієнт старшого віку сидить в лікарні на ліжку
Василь Літвінчук задоволений лікуванням у рідному Любешеві. Фото: ШоТам

Директор лікарні Сергій Герець зазначає: нове обладнання — це не тільки комфорт для пацієнтів, а й можливість підписати пакет з Національною службою здоров’я. Це допоможе залучати додаткові кошти для подальшого розвитку медичної галузі в громаді.

«Світ не стоїть на місці, тому й ми, й охорона здоров’я маємо постійно рухатись», — підсумовує селищний голова Олег Кух.

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 години тому

Історичний зміст у кожній прикрасі: як ювелірний бренд з Дніпра популяризує українську культуру

«Двозуб Святослава», Трипільські Мадонни й олійні каганці — це все про український бренд ювелірних прикрас...

Суспільство3 дні тому

10 000 горнят на мрію. Гончар з Хмельниччини повернувся з війни та будує майстерню, щоб допомагати військовим

Після повернення з фронту гончар Микола Величко в той же день подався до своєї майстерні...

Суспільство4 дні тому

«Не бійтеся бути тим, ким ви є»: 10 питань ЛГБТ-військовим про службу в армії, ставлення колег, війну та мрії

Українська армія завжди стояла на варті незалежності та суверенітету нашої країни, захищаючи її кордони і...

Суспільство6 днів тому

Робить тільки те, що приносить задоволення: як викладачка стала блогеркою після понад 20 років роботи в університеті

Під час розмови з цією жінкою мені захотілося дістати з полиці художню книгу та скоріше...

РЕКЛАМА: