Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

145 років від Дня народження Симона Петлюри: 10 фактів про головного отамана війська УНР

Опубліковано

Імʼя Симона Петлюри давно стало символами боротьби за Українську державу та ідентичність усієї нашої нації. Сьогодні, у день народження одного з провідних діячів української національно-визвольної боротьби початку ХХ століття – Симона Петлюри, ми згадаємо факти з його біографії, які відкривають його з несподіваного боку.

Редакція ШоТам зібрала 10 фактів про українського політичного діяча, який присвятив життя боротьбі за Україну.

Легенда про ім’я

Існують легенди, що справжнє ім’я Петлюри — Семен. Говорять, що в юності він захопився революціонером Сімоном Боліваром, тому змінив своє ім’я на Симон. Проте більшість досліджень підтверджують, що Симоном він був від народження.

Мистецький критик

Протягом майже 20 років Петлюра займався мистецькою критикою, писав огляди музичних і літературних творів та рецензії на театральні вистави. Його статті публікувалися в “Літературно-науковому віснику”, серед них — “Пам’яті Івана Тобілевича (Карпенка-Карого)” та “До ювілею Заньковецької”.

Популяризатор “Щедрика”

Завдяки Симону Петлюрі український “Щедрик” став відомим на весь світ. У 1919 році він доручив диригентові Олександру Кошицю створити хор і відправити його у світове турне. Прем’єра “Щедрика” у Брюсселі у січні 1920 року здобула захоплені відгуки.

Вплив “Кобзаря”

“Кобзар” Тараса Шевченка мав вагомий вплив на формування поглядів Петлюри. Він також захоплювався творами Івана Котляревського, Івана Франка та історичною літературою. У своїй статті 1913 року Петлюра писав про значення Франка після Шевченка для українського народу.

Молодість і Мистецтво

У юності Петлюра сам захоплювався мистецтвом, займався музикою, мав дзвінкий та чистий голос і брав участь у театральних виставах.

Особисте життя

Попри його активну письменницьку діяльність, Петлюра не залишив жодних особистих спогадів чи записок про себе. Відомо лише, що у 1910 році він одружився з Ольгою Більською, з якою мав доньку Лесю.

Козацьке коріння

Батьки Петлюри мали глибоке козацьке коріння. Батько Василь був нащадком давнього козацького роду, а мати Ольга Олексіївна походила з роду Марченків. У сім’ї було 8 дітей, старший брат Федір був членом Української революційної партії і загинув у 1907 році.

Початок Революційної діяльності

Революційна діяльність Петлюри розпочалася в ранньому віці. З 1898 року він належав до таємного українського самоосвітнього гуртка. У 1901 році був виключений з семінарії за участь у виступі Миколи Лисенка. У 1900 році вступив до Революційної української партії.

Пророцтво Федора Корша

Напередодні Першої світової війни український професор Федір Корш пророкував Петлюрі роль вождя українського народу, передбачаючи його майбутнє як національного героя.

Останні роки в еміграції

Останні роки життя Петлюра провів в еміграції, керуючи екзильним урядом УНР. Він оселився в Парижі у 1924 році, де організував видання тижневика “Тризуб”. Загинув 25 травня 1926 року від кулі більшовицького агента Самуїла Шварцбарта і похований на паризькому цвинтарі Монпарнас.

Суспільство

Як виглядала найменша вулиця Києва 100 років тому: архівне фото

Опубліковано

Вулиця Костельна — одна з найменших вулиць Києва. Її проклали на трасі земляних укріплень Старого міста для з’єднання Хрещатинської площі з костелом.

У мережі з’явилося архівне фото, як виглядала вулиця Костельна 100 років тому.

Читайте також: Кримінальна драма Олега Сенцова «Носоріг» вийшла онлайн: де можна переглянути

Через складний рельєф забудова вулиці відбувалась не активно і стала можливою лише у 1910-х, коли мостова комісія склала проєкт зі зменшення ухилу ділянки.

Саме на цій вулиці була велика кількість успішних прибуткових будинків Києва. Фасади будівель оздоблювали в стилі модерну, доповнивши їх античними вазами, гірляндами, квітковими букетами та мушлями.

Нагадаємо, у Мукачівському замку прикордонник створив патріотичні стінописи.

Фото: STEPANETS

Читати далі

Суспільство

Українцям нагадали, як захистити від “зламу” сторінки в соцмережах

Опубліковано

У Міністерстві юстиції України радять встановлювати багатофакторну автентифікацію або двоетапну перевірку. Ця функція безпеки допомагає додатково захистити ваш акаунт від шахраїв.

Як це працює?

Під час налаштування такої функції для входу до вашого акаунту, крім логіна та пароля, потрібно зазначити електронний ключ або код підтвердження, що повинен надійти на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток. Це необхідно робити в тих випадках, коли вхід до вашого акаунту здійснюватиметься з невідомого браузера або мобільного пристрою.

Читайте також: Румунія готується передати Україні системи ППО Patriot

Як багатофакторна автентифікація захищає від шахраїв? Навіть якщо шахрай дізнався ваш пароль, він все ще не зможе отримати доступ до вашого облікового запису без додаткового підтвердження. Шукайте таку функцію в налаштуваннях або переходьте за посиланнями та налаштовуйте багатофакторну автентифікацію до своїх акаунтів:

Нагадаємо, в Україні запустили грантову програму для бізнесу на €480 тисяч.

Фото: з відкритих джерел

Читати далі

Суспільство

Кримінальна драма Олега Сенцова «Носоріг» вийшла онлайн: де можна переглянути

Опубліковано

Кримінальна драма українського режисера та військового Олега Сенцова «Носоріг» вийшла на українських онлайн-стримінгах.  Фільм розповідає історію, засновану на реальних подіях 90-х в Україні, про героя на прізвисько Носоріг. 

Про це повідомляє видання village.

Що відомо про фільм

За сюжетом, він потрапляє до кримінального світу й починає свій шлях, який приведе його «зовсім не туди, куди він очікував». У головній ролі – актор і тепер військовий Сергій Філімонов. 

Читайте також: Вийшов трейлер фільму «Буча», знятого за сприяння ГУР

Знімання проходили в Кривому Розі, Львові та Києві й завершилися в грудні 2020 року. Світова прем’єра фільму відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі «Горизонти», українська – восени 2021-го на Київському тижні критики. Стрічку визнали найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, а з травня 2022 року вона також доступна для перегляду на Netflix. 

Де можна переглянути

Це другий повнометражний ігровий фільм Сенцова про 90-ті роки. Тепер він доступний для перегляду на Sweet.TV, Megogo«Київстар ТБ» й Takflix.

Фото: Скріншот із фільму

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство2 дні тому

Табір, як у дитинстві, але для дорослих. Як працює перший в Україні кемпінг на деревах

Ви колись пробували спати в повітрі, коли поряд ліс, гори та зоряне небо вночі? А...

Суспільство1 тиждень тому

Вклали в бізнес по 2 тисячі гривень. Як друзі заснували власну СММ-агенцію у 20 років

Друг-однодумець, жага до авантюризму та добре бойківське вино — так чотири роки тому почалася історія...

Суспільство2 тижні тому

Щоденні обійми, заробіток і козяче щастя: як невістка зі свекрухою вдвох розвивають маленьку ферму на Черкащині

«У нас є сир, налітайте», — з цього повідомлення в соцмережах минулого року почалася історія...

Суспільство2 тижні тому

Той, хто створив дизайн ЗСУ. Тарас Іщик про творчу карʼєру в армії

Сотні чоловіків ішли добровольцями, не знаючи, яку роботу будуть виконувати в ЗСУ. Сотні бояться потрапити...

РЕКЛАМА: