Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Український книжковий клуб у Токіо анонсував низку онлайн-заходів

Опубліковано

Перший у Японії український книжковий клуб «Літературні вечорниці у Токіо» запросив охочих відвідати онлайн-обговорення книжок українських письменників, які відбудуться у квітні та травні.

Про це у facebook повідомило Посольство України в Японії.

Так, 7 квітня (неділя), 18:00 (Токіо) відбудеться обговорення книги «За спиною» за участю авторки Гаська Шиян.

Читайте також: Зіткнення двох світів: рідний і прийшлий. Історик опублікував архівне фото елегантних львівʼян

21 квітня (неділя), 18:00 (Токіо) клуб чекає на обговорення книги «Мрії мертвого метелика» за участю автора Дмитра Палія.

12 травня (неділя), 18:00 (Токіо) учасники зустрічі обговорять книги з авторкою Наталією Довгопол.

Логін та пароль для зустрічей:

Meeting ID: 845 964 3887

Passcode: ziRy3z

Нагадаємо, 15 березня відбулася прем’єра мистецького проєкту “Маріуполь”, який присвячений місту, що знаходиться під російською окупацією вже майже два роки. Головним в цьому проєкті є фотовиставка відомих фотографів Мстислава Чернова та Євгена Малолєтки, чиї знімки з окупованого Маріуполя навесні 2022 року пройшли по всьому світу.

Фото: Соціальне телебачення Сумщини

Суспільство

«Ми разом» — переселенка з Донеччини підтримує 7000 земляків

Опубліковано

Двічі переселенка з Донеччини Інна Сорокіна створила центр підтримки для 7000 земляків. Жінка на власному досвіді знає, як це — втратити житло та не знати, куди звертатися.

Про досвід евакуації, життя в незнайомому місті та про те, чому Центр підтримки переселенців «Ми разом» допомагає всім, хто до них звертається, дивіться в новому випуску ШоТам!

А щоб підтримати організацію, підписуйтеся на «Ми разом» у соціальних мережах: Facebook/Instagram.

Історія Інни Сирокіної

З 2014 року я не переставала жити у війні, і я добре знаю, що таке зруйноване житло.

Мене звуть Інна Сирокіна, я з Бахмутського району, з міста Торецька на Донеччині, Але останні декілька років перед повномасштабним вторгненням проживала в місті Слов’янську.

Коли в 2014 році Слов’янськ був під окупацією, я жила в Торецьку. Турецьк теж був під окупацією декілька місяців. Це були теж дуже страшні дні взагалі для міста. Але у Турецька трошки інша історія, на жаль, бо вибухи не припинились в день звільнення, адже через 3 кілометри від крайньої точки міста була вже окупована Горлівка.

Повномасштабне вторгнення

Свою роботу і такий трудовий шлях розпочала в органах влади міста Турецька і опікувалася внутрішньою та інформаційною політикою громади.

Перші хвилини повномасштабної атаки ворогів ми застали саме у Слов’янську.

Це був дуже складний ранок. Я прокинулася о 5-й від телефонного дзвінка близької людини, яка сказала мені дуже страшні слова, що в країні почалась війна. Ми спочатку не приймали рішення виїжджати, вирішили поспостерігати взагалі за ситуацією, але потім керівництво адміністрації, в якій я працюю, прийняло рішення робити евакуацію і запропонували зробити це всім разом.

Переїзд в Дніпро

Вони евакуювали нас, обрали Дніпро, це один з найближчих обласних центрів до Донеччини. Знайшли тут приміщення, де ми могли б працювати в форматі офісу, зберігати документи. І допомогли нам в перші дні знайти житло і закрити якісь побутові проблеми.

Я не можу сказати, що було важко виїжджати фізично, але морально ми ж розуміємо, що виїзд з зони, де небезпечно, це все одно стрес. І психологічно ти не знаєш, які речі тобі потрібно взяти, ти не знаєш, наскільки ти їдеш. Єдине, що ти знав, що в тебе є транспорт, на якому тебе вивезуть і все.

Ми не обирали місто, як раніше, коли думали, де б хотів жити, біля моря, щоб була архітектура якась. Ні, ми не вирішували це зовсім. До квітня 2022 року я в Дніпрі не була жодного разу. Тому для мене це місто було дуже незнайомим, і я навіть не уявляла, як воно живе.

Було складно, було незрозуміло, що буде завтра. І я довго вагалася, навіть не мала сили зняти квартиру. Мені здавалося, що ми ще трохи тут побудемо і повернемось. Тому перші місяці я жила в гуртожитку. Дніпро взагалі зовсім інше, воно не схоже, мені здається, на будь-яке місто в Україні. Але це місто стало таким пунктом незглавності для багатьох мешканців Донеччини.

Дніпро для мене – це про вдячність.

Читати також: Дія нагадує про безоплатний доступ до мовної платформи Promova

Громадська діяльніть

Мені дуже щастить на ціннісних людей, небайдужих. У керівництва виникла ідея створення якогось місця, де ми могли б спілкуватися з нашими земляками. І тоді ми почали крутити взагалі, що це може бути. Придумали такий формат, де і діти, і дорослі могли б отримати якісь соціальні послуги. На початку роботи центру ми для себе вирішили одну сенсову річ, важливу, що хоча і ми центр підтримки ВПО Краматорського району, Краматорський район – це 12 громад.

Ми зрозуміли, що ми не маємо права ціннічно відмовляти людям в допомозі. Я на своєму прикладі знаю, що я сама з Бахмутського району, але працюю в Краматорському. І в мене теж таке було питання, куди мені йти, якщо мені потрібна допомога.

І соціальні послуги в нашому центрі доступні навіть місцевим, бо це інтеграція. І коли ми відкрили центр, перші тижні ми працювали в режимі: пачка паперу, пачка олівців і люди, які бажали чимось допомогти своїм землякам, але ще не зовсім розуміли, чим саме ми можемо бути корисними.

Головна задача була допомогти людям сформувати їх запит, що може полегшити їх життя в релокації і пришвидшити якусь адаптацію соціальну, аби вони могли самостійно вирішувати свої питання побутові чи якісь інші.

Ми вибрали для себе декілька напрямків роботи. Це консультування, бо ми мали доступ до певної інформації. І також ми вибрали напрямок підтримки дітей, їх психологічна адаптація, їх розвиток. І це ще давало змогу, щоб батьки хоча б трошки відпоч не досі займаються звідками. Потім ми спитали у дівчат взагалі, хто що вміє робити, хто малювати, хто ліпити, хто вирізати. І почали формувати програму з того, що ми самі зможемо.

Тут в нас 7 тисяч клієнтів, які щодня комунікують один з одним. В нас працює гаряча лінія, можна задати питання, які у людей виникають, і попросити допомоги. У нас працюють лікарі, і до них можна звернутися за медичною допомогою, є психологи. Людина, яка має запит на підтримку та допомогу, 100% знайде її тут. Тому це наше спільне місце сили.

Нагадаємо, що в Україні жінки почали активніше відкривати власний бізнес: дослідження.

Також ми повідоляли, що американська компанія інвестує в доступне житло у Львівській області.

Читати далі

Суспільство

10 додатків, які допоможуть підвищити продуктивність

Опубліковано

Часто ми відчуваємо, що хочемо працювати, але щось заважає нам розпочати. Часом це викликано перенасиченістю завдань, яка робить нас безпорадними і звільняє з-під контролю наші дні. Іноді нам просто не вистачає мотивації робити те, що потрібно.

Завдати прокрастинації удар може бути важко, але точно можливо! Треба знайти способи подолати ці перешкоди. Редакція ШоТам склала добірку додатків, які допоможуть вам у боротьбі за продуктивність!

GOOGLE CALENDAR

Безкоштовний календарний додаток, який стане найкращим помічником у плануванні та організації часу – Google Calendar.

Однією з ключових переваг Google Calendar є можливість створювати різні календарі для різних цілей – робота, особисте життя, хобі або будь-які інші події. Можна легко налаштовувати нагадування, щоб не забувати про важливі зустрічі чи завдання. А ще, можна ділитися своїм календарем з іншими користувачами, щоб усі були в курсі твоєго графіку.

фото: gcfglobal

FREEDOM

Цей інноваційний інструмент допоможе зосередитися на важливих завданнях, блокуючи доступ до вебсайтів та програм, що розбавляють продуктивність.

За допомогою Freedom можна легко встановлювати часові інтервали, протягом яких будь-які відволікаючі вебсайти або програми будуть автоматично заблоковані. Також, є можливість створювати список дозволених вебсайтів, щоб мати доступ лише до необхідного контенту.

фото: FREEDOM

TODOIST

Цей популярний менеджер завдань може стати надійним помічником у визначенні пріоритетів, створенні списків завдань та виконанні їх вчасно.

ToDoist дозволяє легко створювати та встановлювати дедлайни для своїх завдань, додавати нагадування, а також співпрацювати з колегами чи друзями. Цей інструмент інтегрується з понад 80 додатками, що дозволяє зручно працювати та зберігати всі свої задуми в одному місці.

фото: TODOIST

FOREST

Цей додаток допомагає дотримуватися плану і не відриватися від справ, використовуючи ігрову форму: він пропонує вирощувати дерева, які можуть загинути, якщо ви зайдете на сайти з чорного списку.

фото: FOREST

STREAKS

Це простий та ефективний додаток для створення списків справ, який допомагає виробляти звички. Він заохочує виконання певних завдань (максимум – 12), а також мотивує користувача повторювати їх із заданою періодичністю. Таким чином можна розвинути навички в тих областях, в яких ви хочете бути продуктивними.

фото: STREAKS

EVERNOTE

Ефективний додаток для збереження нотаток, який об’єднує в собі текст, зображення, аудіозаписи та веб-сторінки. Тут можна організувати свої нотатки за допомогою блокнотів і тегів, а також синхронізувати їх між різними пристроями. Тепер важлива інформація завжди буде під рукою!

фото: EVERNOTE

GRAMMARLY

Grammarly – надійний помічник у вивченні англійської мови та покращенні письмових навичок. Цей інструмент не лише перевіряє текст на граматичні, пунктуаційні та орфографічні помилки, але й надає корисні рекомендації щодо покращення стилю та читабельності.

фото: GRAMMARLY

HABITICA

Habitica – це унікальна програма, яка перетворює щоденну рутину на захопливу RPG-гру. Завдяки системі нагород і покарань в Habitica, ви отримуєте стимул до досягнення як короткострокових, так і довгострокових цілей у всіх сферах життя – в роботі, здоров’ї та повсякденних справах. Ця програма надихає до постійного покращення, перетворюючи навчання нових звичок у захопливий пригодницький виклик.

фото: HABITICA

HEADSPACE

Headspace – це додаток для медитації та розвитку усвідомленості, який допоможе зняти стрес, поліпшити якість сну та підвищити концентрацію. Він пропонує різноманітні медитаційні вправи для різних цілей, а також курси та програми, що допоможуть зрозуміти основи медитації та усвідомленості.

Headspace навчить, як впоратися зі стресом, напругою та тривожністю, які часто супроводжують робочий день, та зберегти вашу продуктивність на високому рівні.

фото: HEADSPACE

TRELLO

Trello – це інструмент управління завданнями, який базується на візуальних дошках та картках для представлення проєктів та завдань. Ви можете організовувати свої завдання за допомогою списків, встановлювати дедлайни, призначати виконавців та відстежувати прогрес. Це відмінний інструмент для спільної роботи з колегами, де ви можете легко брейнштормити та спілкуватися над новими проєктами.

фото: TRELLO

Читати далі

Можливості

Дія нагадує про безоплатний доступ до мовної платформи Promova

Опубліковано

Мовна програма популяризації англійської як мови міжнародного спілкування в Україні, створена з ініціативи Президента України. Координуватимуть втілення програми Міністерство цифрової трансформації України у співпраці з Міністерством освіти і науки України й Міністерством культури та інформаційної політики України.

Про це повідомляє Дія.

Вона втілюється за принципом lifelong learning – освіта протягом усього життя, доступна всім українцям та українкам.

Про програму Promova

Патформа для вивчення мов Promova – один із перших продуктів, що став частиною національної програми популяризації англійської мови Future Perfect.

Мета Promova – допомогти вивчати іноземні мови за допомогою застосунку та вебверсії продукту. Для українців відкрито безоплатний Premium-доступ до вивчення англійської мови: кожен і кожна можуть вивчати мову за допомогою курсів для самостійного опрацювання та досягати персональних цілей.

Читати також: В Україні жінки почали активніше відкривати власний бізнес: дослідження

Платформа надає українцям безоплатний доступ до чотирьох курсів англійської: General English, Business English, English with TV series та Travel English.

У Promova можна знайти граматичні та вокабулярні уроки, а також заняття для тренування англійської вимови за допомогою machine learning. Крім того, на платформі доступні книги зі світової класики, адаптовані під різні рівні англійської мови. Вивчати англійську мову українці можуть з поясненнями українською або ж англійською для більшого занурення.

Записатися на програму можна тут.

Нагадаємо, що ДПСУ випробовує передові технології з машинним зором (ВІДЕО).

Також ми повідомляли, що американська компанія інвестує в доступне житло у Львівській області.

Фото: Дія

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Колись дядько Юлії сказав їй, що нею обов’язково всі пишатимуться. Жінка довго шукала себе, пробувала...

Суспільство7 днів тому

«Я співаю руками»: як перекладачка жестової мови Уляна Шумило розвиває музичний інклюзив

Вона однією з перших почала перекладати українські пісні жестовою мовою. Найпершими її «ручними каверами» стали...

Суспільство1 тиждень тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості2 тижні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

РЕКЛАМА: