Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Київ планує реконструкцію парків та скверів

Опубліковано

У процесі модернізації міських просторів, зокрема парків та скверів, Київ збирається співпрацювати з провідними експертами з питань доступності, компанією Superhumans Center.

Про це повідомляє КМДА.

Першочергові плани

Директор Департаменту захисту довкілля КМДА, Олександр Возний, зазначив, що спочатку планується оновлення міських просторів, розташованих поруч з медичними закладами, де військовослужбовці отримують лікування та реабілітацію. Він також додав, що у 2024 році планується реконструкція зелених зон міста з дотриманням вимог безбар’єрності.

Наша мета – створити середовище, де кожному жителю буде комфортно. Разом із провідними експертами з безбар’єрності ми працюватимемо над реконструкцією цих об’єктів, щоб забезпечити їх інклюзивність”, – сказала заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда.

Читати також: Стару лікарню в Ізмаїлі перетворять на реабілітаційний центр для військових

Деталі про ініціативу

Підписання меморандуму відбулося у Павлівському сквері, що розташований поруч з Республіканською клінічною лікарнею МОЗ України. До обговорення долучилися пацієнти Superhumans, а також консультанти проєкту з доступності. Разом вони перевіряли сквер на доступність.

“Радіємо тому, що Київ першим заявляє про готовність облаштувати парки навколо медичних закладів, де перебувають пацієнти після поранення, та зробити їх доступними для пересування людей з інвалідністю”, – зазначила директорка Superhumans Center Ольга Руднєва.

Нагадаємо, що в Києві відбудеться виставка приватних шкіл.

Також ми повідомляли, що в Україні запустили реєстрацію у волонтерські табори для відновлення постраждалих від війни регіонів.

Фото: прес-служба Мінрегіону

Суспільство

Євробачення 2024: де та коли дивитись другий півфінал

Опубліковано

Другий півфінал Євробачення 2024 відбудеться сьогодні, 9 травня, у місті Мальме (Швеція). Україна цього разу не виступатиме. Дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria” вже виступили під час першого півфіналу та пройшли до фіналу конкурсу. 

Де і коли дивитися другий півфінал Євробачення 2024

Другий півфінал розпочнеться 9 травня о 22:00. Пряму трансляцію Євробачення 2024 можна подивитися:

Читайте також: Втратили дім і бізнес, та не креативність. Підприємці з Луганщини за грант відкрили в Бучі заклад з корисним фастфудом

В цей день виступатимуть 16 країн. 

  1. Мальта
  2. Албанія
  3. Греція
  4. Швейцарія
  5. Чехія
  6. Австрія
  7. Данія
  8. Вірменія
  9. Латвія
  10. Сан-Марино
  11. Грузія
  12. Бельгія
  13. Естонія
  14. Ізраїль
  15. Норвегія
  16. Нідерланди.

Що відомо про Євробачення 2024

У місті Мальме, Швеція, пройшов перший півфінал Євробачення 2024, де виступили 15 країн-конкуренток. Цього року Україну представляє alyona alyona та Jerry Heil. 

alyona alyona та Jerry Heil виступили під номером 5. Номер співачкам ставила талановита українська режисерка Таня Муіньо, яка до того працювала з Кеті Пері, Дженніфер Лопес, Harry Styles, Post Malone, The Weeknd та іншими світовими зірками.

У півфіналах могли голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Нагадаємо, 7 травня, Jerry Heil та alyona alyona з композицією “Teresa & Maria” встановили рекорд на “Євробаченні-2024”, увійшовши до фіналу. Вже 17-й раз представники від України потрапляють до фіналу пісенного конкурсу, що є рекордом в історії Євробачення.

Фото: Євробачення 2024

Читати далі

Суспільство

Стало відомо, якою буде програма 21-го фестивалю Docudays UA

Опубліковано

21-й фестиваль Docudays UA оголосив цьогорічну концепцію та програму. Головна тема кінофестивалю звучить так: «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя». Фестиваль триватиме з 31 травня по 9 червня.

Про це повідомляє Docudays UA.

Цього року документальні стрічки збираються розповідати про історичну пам‘ять, її крихкість та постійні спроби ворогів змінити й переписати її, про відповідальність та покарання воєнних злочинців.

До програми увійшли такі стрічки:

  • «Мирні люди», реж. Оксана Карпович
  • «Київські файли», реж. Вальтер Стокман
  • «Невидима нація», реж. Ванесса Гоуп
  • «Генрі Фонду в президенти», реж. Александер Горват
  • «ДНК гідності», реж. Ян Баумґартнер
  • «Місія 200», реж. Володимир Сидько

Читайте також: Alyona Alyona і Jerry Heil встановили рекорд на Євробаченні 2024

Що відомо про фестиваль

21-й Міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройде з 31 травня по 9 червня 2024 року. Його тема звучатиме як “10 років триденної війни, яка триває три сторіччя”.

“Ми обрали довгу, сповнену протиріч назву, яка пригадує, помиляється, трохи іронізує, досліджуючи сама себе. В Україні вона стала частиною нового фольклору. Для іноземців – це заклик дізнатися більше про нашу історію, російську агресію в ній, про причини цієї війни. Чим є Україна і ким є її громадян(к)и”, – пояснили організатори.

За їхніми словами, під час кінофестивалю підніматимуться теми збереження історичної пам’яті, циклічності історії, пошуку ідентичності, відповідальності та покарання воєнних злочинців.

Зокрема, під час кінофестивалю в рамках титульної програми покажуть шість фільмів. Серед них – документальний фільм “Мирні люди” українсько-канадської режисерки Оксани Карпович, що отримав дві нагороди цьогорічного Берлінського кінофестивалю (“Приз Amnesty International – Спеціальна відзнака” та “Приз екуменічного журі – Спеціальна відзнака”).

“Мирні люди” стане фільмом-відкриття фестивалю. Пізніше його покажуть на кінофестивалі “Миколайчук OPEN”, який пройде 15-23 червня 2024 року в Чернівцях. В український прокат картина вийде 29 серпня 2024 року, повідомили в прес-службі кінокомпанії “Артхаус Трафік”.

Фільм являє собою нетрадиційне роуд-муві деокупованими українськими територіями, яке демонструє руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням. Аудіоряд стрічки побудований на перехоплених телефонних розмовах російських військових з їхніми близькими. Це ті самі далекі від війни “мирні люди”, висловлювання яких шокують особливою жорстокістю.

Як зазначають організатори, 21 Docudays UA проходитиме на кількох локаціях у Києві та одночасно онлайн. Він включатиме: кінопрограму (щонайменше 50 фільмів у конкурсних та позаконкурсних секціях), правозахисні події RIGHTS NOW!, заходи Архіву війни, дискусії та майстеркласи, індустрійну секцію для професіоналів документального кіно та міждисциплінарну мистецьку програму.

Нагадаємо, українські митці можуть отримати грант від фонду ЮНЕСКО.

Фото: Кадр з фільму Мирні люди

Читати далі

Суспільство

Фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» відтепер можна переглянути в українських кінотеатрах

Опубліковано

Відсьогодні, 9 травня, фільм “Будинок «Слово». Нескінчений роман” про письменників Розстріляного відродження можна переглянути в українських кінотеатрах.

Про це повідомляє видання village.

У Києві цей фільм транслюватимуть в кінотеатрах “Жовтень”, “Мультиплекс” та “Планета Кіно”.

Також його можна буде подивитися у кінотеатрах:

  • Львова,
  • Вінниці,
  • Одеси,
  • Харкова,
  • Запоріжжя,
  • Дніпра та інших містах.

Читайте також: Для українських медійників продовжили грантову стипендію: як взяти участь

Цей ігровий фільм розповідає про українських письменників, які працювали у харківському будинку “Слово”. У фільмі покажуть Володимира Акімова, Миколу Хвильового, Леся Курбаса, Володимира Сосюру та Павла Тичину, деяких з них зовсім без академічного пилу та цензури.

Стрічку знімали понад десять років. Режисером виступив Тарас Томенко, а трейлер до фільму був створений засновником проєкту МУР Олександром Хоменком. Тизер фільму за посиланням.

Нагадаємо, МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових.

Фото: Скріншот з фільму

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Можливості24 години тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство1 тиждень тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

Суспільство4 тижні тому

«Я просто хотіла, щоб якась мама плакала менше, ніж я»: як Вікторія Наумович змінює життя молоді з інвалідністю у своєму місті

«Настя народилася передчасно. Зовсім крихітна — 1 кілограм 100 грамів. Ми одразу розуміли, що будуть...

Суспільство1 місяць тому

Врятувати поліських коней: як на Київщині відновлюють українську породу та створюють простір автентичних ремесел

Маленький кінь, більше схожий на поні, невибагливий у їжі та лагідний. Саме такі тварини здавна...

РЕКЛАМА: