Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

На Місяць стартувала ракета з українським прапором

Опубліковано

Ракета «Вулкан Кентавр» від компанії «Об’єднаний стартовий альянс» 8 січня вперше стартувала з бази космічних сил на мисі Канаверал в американському штаті Флориді з українським прапором та мапою України на борту.

Про це повідомляє Space.com.

Старт відбувся о 2:18 за місцевим часом (09:18 за Києвом). Ракета несе посадковий місячний модуль «Сапсан» компанії «Астроботика», який перевозить 20 різних корисних навантажень, включаючи п’ять наукових інструментів NASA та вантаж україно-британської компанії «Космічний біт».

У разі успішної посадки на Місяць у лютому «Сапсан»  стане першим американським космічним кораблем, який досягне поверхні Місяця з часів «Аполлона-17» у 1972 році.

Дивіться відеоІсторія українця, ім’я якого закарбоване в музеї NASA

Про відправлення на Місяць прапору та мапи України на ракеті «Вулкан Кентавр»  стало відомо у день українського прапора 23 серпня. Початково запланована на 2022 рік британська місячна місія була перенесена через підготовчі роботи. Ідея належить засновнику британської космічної компанії з українським корінням Павлу Танасюку.

«На знак солідарності з українським народом Spacebit надсилає прапор України з металевим тисненням із картою країни. У цій металевій пластині використовується новий тип покриття, яке раніше ніколи не випробовувалося на поверхні Місяця. Ці фарби створені на водній основі і можуть витримувати екстремальні температури протягом сотень років», — йдеться у повідомленні компанії Spacebit («Космічний біт»).

Нагадаємо, у Канаді стартувало будівництво космодрому для українських ракет-носіїв.

Також ми повідомляли, що український космічний стартап Promin Aerospace отримав $6,5 млн на майбутні послуги.

Фото: Space.com, spacebit.com.

Суспільство

Українсько-британська команда, що працювала в прямому ефірі “Євробачення–2023”, отримала нагороду BAFTA TV

Опубліковано

Церемонія вручення телевізійної премії Британської академії кіно- та телевізійних мистецтв (BAFTA) відбулася у неділю, 12 травня, у Королівському фестивальному залі в Лондоні. Ведучими цього заходу були Роб Беккет і Ромеш Ранганатан. Пісенний конкурс “Євробачення-2023”, який від імені України приймала Велика Британія, переміг у номінації “Найкраще шоу в прямому ефірі”.

Про це повідомляється на сайті Премії.

Українське представництво на Євробаченні конкурувало з коронаційним концертом Чарльза III та Королівським фестивалем пам’яті Британського легіону. Нагороду за участь у шоу отримала Ганна Ваддінґем, одна з ведучих.

На сцені вона приймала нагороду разом з командою британського мовника BBC, а також українська співачка Юлія Саніна, яка також брала участь у веденні конкурсу.

Читати також: В Україні презентували посібник, який допоможе зробити заклади реабілітації безбарʼєрними

Про Євробачення

Минулорічне Євробачення відбулося у Ліверпулі від імені України та з участю української команди й артистів. Разом з BBC, який був мовником-організатором шоу, над реалізацією конкурсу працювала команда “Суспільного мовлення”, очолювана головою делегації України на Євробаченні Оксаною Скибінською, креативним директором Євробачення-2023 від України Германом Нєновим та виконавчою продюсеркою групи з реалізації проєкту “Євробачення” Тетяною Семеновою.

Нагадаємо, що українські розробники створили мобільну гру з кримськотатарською поезією.

Також ми повідомляли, що McDonaldʼs відкриється в трьох містах на Київщині: де саме.

Фото: Євробачення

Читати далі

Можливості

Ощадбанк надаватиме гранти на виробництво дронів

Опубліковано

Підприємства в Україні, які спеціалізуються на виробництві безпілотних літальних апаратів (БпЛА), можуть отримати грант через програму Дія від Ощадбанку.

Про це повідомив голова правління Ощаду Сергій Наумов на своєму Telegram-каналі.

Банк наголосив на тому, що в Україні функціонує грантова програма єРобота, в якій ексклюзивним банківським партнером є Ощадбанк. Ця програма також охоплює виробників безпілотних літальних апаратів.

У рамках цієї програми держава через банк може покрити до 80% суми гранту, що означає, що заявник повинен внести власні кошти у розмірі 20% або більше від загальної суми.

Гранична сума гранту становить 8 млн грн, які потрібно освоїти протягом 12 місяців з моменту отримання.

Умови отримання гранту

Фінансову підтримку від держави можуть отримати виробники дронів, незалежно від того, чи є вони фізичними або юридичними особами, або фізичними особами-підприємцями (ФОП).

Однією з основних умов є створення нових або розширення потужностей існуючих підприємств, що займаються виробництвом повітряних і космічних літальних апаратів, а також придбання основних засобів виробництва, які не підлягатимуть відчуженню. Крім того, важливим є створення нових робочих місць.

За умовами програми, протягом трьох років після отримання гранту заявник повинен сплатити податки та збори у розмірі отриманої суми гранту.

Читати також: В Україні відбудеться фестиваль кіно, яке було створено за допомогою ШІ

Як отримати грант

Для подання заявки на отримання гранту можна звернутися особисто у відділення Ощадбанку або скористатися порталом Дія. Необхідно мати при собі заяву та бізнес-план.

Після подання заявки, протягом п’яти днів Ощадбанк перевірить її, а держава у свою чергу прийме рішення про надання гранту протягом 15 днів. Після цього Міністерство економіки повідомить банк про рішення, а він, в свою чергу, повідомить про це отримувача гранту.

Нагадаємо, що Розробники анонсували створення сервісу, який мінімізує ризики користування Telegram.

Також ми повідомляли, що випустили англомовний курс про українську культуру: де ознайомитися.

Фото: Ощадбанк

Читати далі

Суспільство

Укрпошта випустить дві нові марки до Дня вишиванки

Опубліковано

16 травня Укрпошта випустить дві марки з нагоди Дня вишиванки, які прикрашені вишитими мотивами з Криму та Харкова.

Про це повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Фото: Ігор Смілянський

Про марки

Кожен український регіон має свій візерунок із закодованою історією.

Фото: Ігор Смілянський

На марках “харківській” та “кримській”, випущених з нагоди Дня вишиванки, представлені символічні вишивки. На першій марці зображена жіноча сорочка з ХІІІ століття, де на рукавах вміщені малюнки півників, які є символом сонця та життя. У той час як на другій марці зображена кримськотатарська вишивка у в традиційній техніці тамбурної вишивки Qasnaq, використовуючи металізовані (золоті) і шовкові нитки на домотканому полотні.

Читати також: McDonaldʼs відкриється в трьох містах на Київщині: де саме

“Кожен український регіон має свій візерунок із закодованою історією. Збіг чи ні, у візерунках на “харківській” марці закодоване світло, сонце та пробудження життя. Марка з кримськотатарськими орнаментами – незаперечний доказ автентичності півострова, “код народу”, який житиме завжди”, – додав Смілянський. 

Також ми повідомляли, що Prometheus та robota.ua створили сервіс для зручного пошуку роботи.

Фото: Ігор Смілянський

Читати далі

 РЕКЛАМА:

Шопочитати

Суспільство3 дні тому

Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Їхні учні отримують високі оцінки за сортування сміття, знімають документальні ролики про рідне село та...

Можливості4 дні тому

«Хліб був як делікатес»: ця пекарня з Чернігова однією з перших запрацювала після деокупації області. Відновитися допоміг грант

Пекарня «Flavor bakery» майже «однолітка» маленької Соні. Їм обом 2,5 роки. Дівчинка ледь не щодня...

Можливості5 днів тому

Вчити англійську навіть під час війни. Мовна школа у Чернігові відновила роботу після ракетного удару завдяки гранту

Стільці перекинуті й вкриті уламками скла. Стеля впала, а двері вирвані. Це наслідки у школі...

Суспільство2 тижні тому

«Усе життя я жила з дискомфортом від того, що зі мною щось не так. Тепер мені стало легше»: історія Тоні, яка в 41 дізналася, що в неї аутизм

«Сьогодні день мого камінг-ауту. У мене аутизм», — написала одного дня Тоня на своїй сторінці...

РЕКЛАМА: