Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Побачила відео на YouTube і вирішила спробувати. Історія підприємиці з Херсонщини, що виготовляє бетонні блоки

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

«На Херсонщині ну дуже багато біди після окупації. Людям потрібно відбудовувати будинки, а для цього необхідні матеріали. Так і прийшла ідея робити бетонні блоки», — розповідає Інна Яковенко із селища Нововоронцовка.

Підприємиця раніше переважно займалася продажами металопластикових вікон і дверей. Та подивившись відео про виробництво бетонних блоків, жінка замовила й собі потрібне обладнання. Нині троє її працівників виготовляють по 300-350 блоків на день, та Інна на цьому не зупиняється і має нові ідеї для розвитку бізнесу.

Про надзвичайну українську жінку, що пише вірші під звуки бетонозмішувача, читайте в новому матеріалі ШоТам.

Інна Яковенко

Власниця будівельного магазину та виробництва бетонних блоків.

Метал — це не людська душа. Його можна відновити

У бізнесі я давно, працюю саме в продажах різних будівельних матеріалів. А за два роки до війни ще й відкрила склад металопрокату — там було все для перекриття дахів.

Для матеріального достатку цього вистачало, а от для духовного — ні. Тому в мене було багато додаткових професій. За першою освітою я педагогиня, потім вдруге пішла вчитися — на психологиню, як мріяла в дитинстві. Також вела дитячі свята, а іноді весілля. Часом писала вірші — здебільшого під настрій.

Коли почалася тут війна, нас дуже обстрілювали в серпні 2022 року, і ми місяць провели в підвалі. Саме творчість допомагала мені втриматися. Злість, агресія, плач — усе виливалось емоційними рядками на папері. Виливала цей стрес, і мені ставало легше.

Перші прильоти були біля мого магазину-павільйону. Тут я приймала замовлення на металопластикові вікна та двері, жалюзі та ролети. Лише коли нашу громаду звільнили, тоді я зайнялася відновленням: замінила вікна, перекрила дах, обшила стіни заново й облагородила навколо. Тут такі квіти були — ну дуже гарні!

Та 1 жовтня 2023 року знову був обстріл, знову приліт. Коли приїхала, то вже просто прибрала сміття, та й усе. Вже не було таких гірких емоцій, як при перших пошкодженнях: так, прикро й сумно, але головне, що ніхто з людей не постраждав.

Павільйон у Новоселівці постраждав після прольотів. Фото: ШоТам

Надихнуло відео виробництва в YouTube 

Буду відновлювати павільйон вдруге, але пізніше — зараз я взялася за іншу, зовсім нову для мене роботу. Почалося з того, що я на YouTube побачила ролик, як один чоловік виготовляє бетонні блоки. І, чесно вам скажу, я прямо закохалась у його роботу! Знайшла контакт, щоб проконсультуватися. Виявилось, що він також робить станки для виробництва бетонних блоків. Заплатила 10% від вартості (це вийшло близько 7 тисяч гривень), і за два-три місяці обладнання вже було в мене.

Щоб виготовляти такі бетонні блоки, потрібні дві сировини й вода. Одна сировина — це цемент, і я уклала договір з Криворізьким цементним заводом, який сам нам усе доставляє. А друга — гранвідсів: для цього я окремо наймаю 30-тонну машину, що везе сировину з Нікопольського карʼєру.

Тепер я коли приїжджаю на свою роботу, запах цементу нагадує мені життя.

Коли робили першу партію, телефонували майстру-виробнику й питали кожен крок. Фото: ШоТам

І ось той день настав — станок і сировина були в нас. Ми з хлопцями-робітниками крутились і ніяк не могли зрозуміти, як воно працює. Першу партію бетонних блоків робили аж три години. Ми телефонували майстру-виробнику й питали кожен крок — я так вдячна тому чоловіку, що він приділив нам стільки часу й усе пояснив. Усе вийшло!

Ідея хороша, а бізнес-план — не дуже

Троє співробітників уже приловчилися з усім працювати. За шість робочих годин ми виготовляємо 300-350 бетонних блоків. Це фізично важка робота: треба насипати матеріали в бетонозмішувач, потім тачкою перевезти все на станок, пересипати за правильною технологією і виставляти на висихання.

Тепер одного станка вже недостатньо, і ми замовили другий. Цей робить великі блоки розміром 19х19х40 см, а люди питають про ще менші для перестінок, тож ми замовили й уже очікуємо такий, що може робити блоки по 10 см.

Виготовлені бетонні блоки відправляються на сушку. Фото: ШоТам

Тому запити на матеріали є, а от грошей на обладнання для їх виробництва не вистачало. Я сіла шукати гранти й почала з Дії. За три години написала заявку, надіслала, і зовсім скоро мене запросили на співбесіду. Сказали, що ідея проєкту чудова, але бізнес-план написаний з помилками — треба переписати. Так я потрапила на навчання, де й поринула глибше в цей економічний процес.

Повторно все заповнила, надіслала й отримала 250 тисяч гривень. На ці гроші я закупила сировину — цілу фуру цементу, а також купила обладнання — вібростіл для виготовлення плитки. 

І тут знов перешкоди – немає світла. Точніше немає необхідної потужності електрики для такого обладнання. Протягом 8 місяців я так і не змогла вирішити це питання, бо Херсон сильно обстрілюють. Так само стоїть бетонозмішувач на 500 літрів від благодійників. Зараз ми досі працюємо на обладнанні, потужністю 900 Вт, а якби мали більш фаз електромереж, то могли б працювати на 3,5 кВт. Це б збільшило виробництво блоків на 40% та зменшило б затрати людської робочої сили.

У вас є план? У мене завжди є план!

Без основного будівельного бізнесу я б не змогла запустити виробництво. І хоч мої бетонні блоки купують, щоб вийти на точку беззбитковості мені знадобиться роки два такої праці. Тому поки тримаюся завдяки тому бізнесу, що був налагоджений до війни — продаж та установка металопластикових вікон і дверей.

А коли люди приходять за вікнами, то вже тут на місці дізнаються й про інші матеріали. Також розказую про роботу в соціальних мережах. Тож мої клієнти — це моя громада.

Були люди, які приїхали з іншого району Херсонщини, який ще більше обстрілюють. Вони побачили наш банер при дорозі, зупинилися, розпитали, й от ми вже відвезли їм партію бетонних блоків.

Питають часто про піноблоки, тому ми вже замовили обладнання і для такого виробництва. Це більш енергоефективний матеріал для будівництва. Щойно нам проведуть електрику, я зможу найняти ще людей і запустити нову лінію.  

Типовий робочий день пані Інни – це спілкування з клієнтами, працівниками та постачальниками. Фото: ШоТам.

Також є попит на деревʼяні конструкції: один чоловік у нас робить драбини, то він попросив мене написати про це. Опублікувала на сторінці, і людина теж має замовлення. Тепер я думаю про те, як обладнати приміщення під деревообробку.

Тому я всім говорю: робота тут є, повертайтесь! Якщо буде більше магазинів, то буде здорова конкуренція. А значить, що до нас будуть приїжджати люди з навколишніх сіл та громад, бо в мене є бетонні блоки, хтось буде робити щось із дерева, ще хтось буде своє продавати. Так і клієнтам буде зручніше, і разом будемо робити внесок у відбудову громади.

Суспільство

Легіонери показали ліквідацію ворога мінометним вогнем на Харківському напрямку

Опубліковано

Бійці Міжнародного Легіону ГУР МО України разом із білоруськими добровольцями полку Кастуся Калиновського нищать ворога на Харківському напрямку.

Відповідне відео оприлюднило Головне управління розвідки МОУ.

На одній з ділянок після спроби прориву противник був ювелірно знищений мінометним вогнем.

Добровольці з Білорусі та ще понад 50-ти країн світу борються з російськими окупантами на найгарячіших напрямках фронту вже третій рік поспіль.

Читайте також: “Створено захисниками”: перезапустили бренд ветеранів-підприємців

Відео можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, Міноборони анонсували застосунок Резерв+ для військовозабовʼязаних.

Фото: ГУР

Читати далі

Суспільство

Врятовані хвилясті папуги переїхали у літню фазенду Київського зоопарку

Опубліковано

У Київському зоопарку велика група хвилястих папужок, які потрапили сюди під час війни, переїхала на свою нову літню фазенду.

Про це повідомили у соцмережах зоопарку. 

Врятовані хвилясті папуги переїхали у літню фазенду Київського зоопарку

“Реабілітація птахів — це складний і довготривалий процес. Адже необхідно не тільки відновити тварину фізично, але й повернути нормальний психологічний стан та соціалізувати до групи собі подібних”, — розповіли фахівці.  

Читайте також: В Україні перекладуть 90 книжок завдяки програмі Translate Ukraine

Саме для реабілітації папуг на території зоопарку створюються все нові й нові природні авіарії, де птахи перебувають у складі зграй безпосередньо у парку Київзоо — на свіжому повітрі серед зелених кущів та дерев. Новий авіарій розраховано на проживання двадцяти хвилястих папуг, для яких облаштовано:

  • гнізда,
  • гілки дерев,
  • канати та гойдалки,
  • присади,
  • годівничка,
  • напувалка.

Дно авіарію устелено дерев’яною мульчою. Врятовані птахи дуже люблять зерновий корм, овочі та фрукти. Вони швидко відновлюють сили у гомінкій зграї.

Кияни можуть їх побачити у сквері навпроти слона. 

Нагадаємо, в Україні запрацював проєкт з безоплатної вакцинації та чипування тварин.

Читати далі

Суспільство

У Львівській області ревітазували бібліотеку ХІХ століття

Опубліковано

Громадську бібліотеку в Городку, що знаходиться в Львівській області, реконструювали та перетворили у центр спільнотворення для місцевої громади.

Про це повідомили в інстаграмі бюро PSEL.

фото: PSEL

“Бібліотека до проєкту була активним гравцем в громаді, тут вже проводилася низка заходів, але умови були не гідні тих амбіцій“, — зазначили у PSEL.

Про бібліотеку

Ідея створення громадського простору виникла в команді бібліотеки з підтримки місцевої влади в Городоцькому районі.

фото: PSEL

Цей проект був запропонований в рамках конкурсу для громад, що організований Cedos та Western NIS Enterprise Fund, спрямований на створення місць, де мешканці можуть зустрічатися для відпочинку, співпраці, участі у культурних та громадських заходах, а також обговорення та планування спільних ініціатив.

Головною метою проєкту було залучення місцевого населення до спільних ініціатив.

У проєкті брали участь фахівці з дитячої бібліотеки, проте вихідні приміщення не були зручними. Їх перепланували, і тепер простір дозволяє вільно переміщатися між кімнатами. Основні принципи проєкту – відкритість для всіх, багатофункціональність та універсальність.

фото: PSEL

Архітектори старалися зберегти автентичний характер історичної будівлі, зокрема, вони відновили двері, паркет і печі, які є основним джерелом опалення. Також було збережено оригінальну цеглу, яка була виявлена в одній зі стін.

Читати також: Мріє, щоб про складанку у світі знали, як про LEGO. Як підприємиця з Львівщини 6 років розвиває власний бренд

Про будинок

Будівля Городоцької бібліотеки є важливим об’єктом історичної та культурної спадщини. У 1894 році вона була споруджена місцевим адвокатом і громадським діячем Лонгіном Озаркевичем. Надовго будинок став центром культурно-просвітницького життя міста: тут відбувалися читання української поезії та виконання народних пісень. У приміщенні також гостював відомий поет Іван Франко, а також інші видатні діячі української культури – художники та актори.

фото: PSEL

Простір бібліотеки розділений на зони:

  • Внутрішній двір, де планується проведення публічних заходів.
  • “Вітальня” з гардеробом і можливістю випити кави та спілкування.
  • Кухонна зона для приготування чаю та перекусу.
  • Інклюзивний санвузол.
  • Читальний зал, який використовується для проведення різноманітних заходів.
  • Два менших читальних зали, обладнаних кріслами та диванами.

Нагадаємо, що опублікували офіційний постер фільму-відкриття Docudays UA “Мирні люди”.

Фото: PSEL

Читати далі